NAS s Linuxem pro domácí použití

hugochavez

Re:NAS s Linuxem pro domácí použití
« Odpověď #30 kdy: 11. 01. 2017, 13:50:06 »
Sam jsem chtel vice pozic pro disky a ECC RAM, takze jsem vybiral mezi serverovymi deskami AsRock a Supermicro. Nakonec jsem vzal AsRock C2550D4I a umistil to do pekne male hlinikove skrinky Lian-Li, kde je celkem 7 pozic na 3,5" disky a 1 pozice na 2,5".
Nemas nakej odkaz na tu tvoji krabici? Jak vypada a tak. Ma to naky hot-swap supliky? LEDky a tak?
Zanedlouho budu upgradovat na FreeNAS 10 tak bych to rovnou hodil do novy krabice a pridal nakej ten disk navic.
PS:mam stejnou desku akorat 8mi jadro (C2750), jede nonstop pres2 roky a zatim spokojenost.

hugochavez

« Odpověď #31 kdy: 11. 01. 2017, 14:05:17 »
C2550D4I ma IPMI bez omezeni (lze na dalku vypnout i zapnout, pristup pres web i ssh), take ma 2 sitovky (+treti pro IPMI)... jinak to IPMI je resene dedikovanym ARM kde bezi GNU/Linux takze celkem open ;)

Zde jen dodam poznamku z praxe, deska ma sice tri konektory RJ-45 (1 dedikovany pro IPMI), ale jen dve Gbit sitovky. IPMI jede pres jednu ze sitovek (dle konfigurace).

Ovsem levny servery to maji (minimalne mely) reseny stejnym zpusobem.
Ses si jistej?? Ja mam ty 2 sitovky od Intelu a ta 3ti je sracka od Realteku=IPMI takze to zas tolik nevadi  :)
Mam technickej dotaz=pri bootovani JAK DLOUHO ti TRVA BLACK SCREEN nez se vubec objevi moznost skocit do Biosu??

nas

« Odpověď #32 kdy: 11. 01. 2017, 14:12:27 »
Nemas nakej odkaz na tu tvoji krabici?

http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-q25/

Mam model Lian Li PC-Q25B (cerna). Uz v dobe kdy sem jej kupoval sem na nej cekal asi 2 mesice, uz se nevyrabi, mozna by si nekde nasel lezet nejake kus skladem (skus tiphardware.sk).

Ledku ma jen vepredu jako indikator zapnuti. Hot-swap pozice to ma, supliky ne - disky jsou na lizinkach a jsou tam zasunuty (5x), pro vysunuti musis oddelat bocnici, ta je ale na trnech takze jde sundat bez problemu. Dalsi 3 disky jsou napevno na spodni casti (2x 3,5" a 1x 2,5").

Jeste sem vymenoval vrchni 120mm outtake FAN za Noctuu, je tissi (jsem zatim v byte a lezi to v obyvaku), 140mm FAN intake tam zustal, ten byl tichej.

Sklicko

« Odpověď #33 kdy: 11. 01. 2017, 16:00:36 »
Zakladna doska ASRock C2750D4I sa instalovat aj do tejto skrinky: Silverstone DS380

https://b3n.org/nas-server-build-asrock-c2750d4i-silverstone-ds380/

nas

Re: Silverstone DS380
« Odpověď #34 kdy: 11. 01. 2017, 16:31:47 »
Silverstone DS380 je skrinka veru take pekna, v realu ale budes omezenej zdrojem.
Je jen pro SFX zdroj, ma 8 hot-swap pozic pro 3,5" disky, ktery si pri startu beru i 2A (a vice, pouziva se 12V a 5V vetev). Nepocitam k tomu ty dalsi 4 pozice pro 2,5".
Najit zdroj kterej ti to bez problemu utahne (pri slusne ucinnosti) take nebude jen tak (nehledal jsem, ale co vim, konci SFX zdroje na 4 SATA napajecich konektorech a zatezovat to dvojnasobkem (rozdojkama) nebude asi uplne ono).
Pokud bych chtel provozovat pole o 12 discich, uz bych uvazoval o opravdu serverovem chassis nebo o nejakem serveru dizajnovanym pro toto pouziti.
Ale to uz asi nebude domaci pouziti :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 11. 01. 2017, 16:40:33 »
Existuje nejaky rozumny zpusob, jak tyhle male moba narvat do klasickeho PC kejsu? Sice by to moc na ukazovani nebylo, zato se kazdemu nejaky doma vali.

j

« Odpověď #36 kdy: 11. 01. 2017, 18:07:42 »
Ty desky prevazne do libovolnyho case das, roztec der by mela vpohode odpovidat rozteci na tom plechu, v horsim pripade bys musel trochu vrtat. Co mozna nebudes mit, je plech na zakryti konektoru, ale to ti asi muze bejt putna.

nas

« Odpověď #37 kdy: 11. 01. 2017, 20:13:40 »
take ma 2 sitovky (+treti pro IPMI)

Zde jen dodam poznamku z praxe, deska ma sice tri konektory RJ-45 (1 dedikovany pro IPMI), ale jen dve Gbit sitovky. IPMI jede pres jednu ze sitovek (dle konfigurace).
Ses si jistej?? Ja mam ty 2 sitovky od Intelu a ta 3ti je sracka od Realteku=IPMI takze to zas tolik nevadi  :)

No celkem jo, ja mel prave potiz s tim ze tak nejak bez meho zasahu bylo nastavene IPMI na jednu ze sitovek a timpadem mi v linuxu nechtela zadna z eth dostavat IP adresu z DHCP pokud byl zapojen jen 1 kabel do jednoho z tech 2 eth konektoru (ne IPMI konektor), hledal jsem to i na netu. Z UEFI to neslo nastavit, jen pres IPMI.
Ale jestli se k tomu o vikendu dostanu, mrknu na to a potvrdim / vyvratim. Treba sem jen spatne cetl manual k IPMI.

Tady jsem k tomu nasel nejaky info...

Mam technickej dotaz=pri bootovani JAK DLOUHO ti TRVA BLACK SCREEN nez se vubec objevi moznost skocit do Biosu??

Dlouho :D Kdyz sem ho zapinal poprvy, byl sem celkem nesvuj, par vterin oproti beznym desktop MB to trva.
Ale u serverovych desek to bude bezny, tipl bych ze tam bude probihat nejaka inicializace ohledne managementu.
Vetsi sranda byla kdyz jsem updatoval firmware UEFI pres IPMI, to sem na par minut myslel ze je po desce :)
Nakonec se na druhej pokus podarilo, vypada to ze to maj alespon nejak chraneny proti blbosti.

hugochavez

Re: Silverstone DS380
« Odpověď #38 kdy: 13. 01. 2017, 11:57:09 »
Silverstone DS380 je skrinka veru take pekna, v realu ale budes omezenej zdrojem.
Je jen pro SFX zdroj, ma 8 hot-swap pozic pro 3,5" disky, ktery si pri startu beru i 2A (a vice, pouziva se 12V a 5V vetev). Nepocitam k tomu ty dalsi 4 pozice pro 2,5".
........ SFX zdroje na 4 SATA napajecich konektorech a zatezovat to dvojnasobkem (rozdojkama) nebude asi uplne ono).
Dik za link-ta deska co mas je vicemene to samy co mam i ja.....
Tu DS380 krabici znam=ta se nejvic podoba originalu FreeNASu od iXsystems, jenze neni k sehnani..... Vyber kloudny pixly pro domaci NAS se ukazuje jako dost problem pokud clovek chce neco co aspon trosku vypada profesionalne.
Jinak ja bych se tech rozdvojek zas tolik nebal, zere to jen pri rozjezdu a pak uz skoro nic=moje WDred si bere nak kolem 1W/disk.
Ovsem chce to nemit tam totalni sracko kabely -viz tady nedavno debata+videa ohledne staveni "home FreeNASu"
Jinak me ta deska bootuje klidne i 50sek, tenkrat sem googloval jesi jeto normalni a zjistil sem ze hromady Americanu vraceli 2-3 desky nez jim doslo ze to je normalni. Oficialne o tom ale neni nikde zminka. Nechapu ze prodejci nenakopou vyrobce do (_!_) maj s tim akorat Xtra vopruz pritom by stacilo pisnout 1 vetu do manualu.

hugochavez

« Odpověď #39 kdy: 13. 01. 2017, 13:32:02 »
No celkem jo, ja mel prave potiz s tim ze tak nejak bez meho zasahu bylo nastavene IPMI na jednu ze sitovek a timpadem mi v linuxu nechtela zadna z eth dostavat IP adresu z DHCP pokud byl zapojen jen 1 kabel do jednoho z tech 2 eth konektoru (ne IPMI konektor), hledal jsem to i na netu. Z UEFI to neslo nastavit, jen pres IPMI.
Ale jestli se k tomu o vikendu dostanu, mrknu na to a potvrdim / vyvratim. Treba sem jen spatne cetl manual k IPMI.
Tady jsem k tomu nasel nejaky info...
To s tim IPMI slysim prvne, ja sem nabootoval FreeNas, nadefinoval kterou sitovku ma pouzit +jakou IP a hotovo. Pak pripojil kabel do routeru kterej rozdaval IP pres DHCP a pak sem se kouk do ARP tabulky co dostalo IPMI, na to sem najel z jinyho PC zmenil default PW a bylo vymalovano. Start/shutdown funguje OK ale jinak to moc nepouzivam.
Mixovat LAN1 a IPMI na 1 sitovce to musel mit vyrobce krvaceni do mozku ne?? Vzdyt to je v podstate elegantni backdoor do systemu...
Proto ja taky ten kabel mam vytazenej a zasunu ho jen kdyz to IPMI chci vyuzit. Navic se VRELE DOPORUCUJE aby IPMI bylo na svym vlastnim LANu (aka management LAN) striktne oddelenym od site kde je pripojeny kdeco. BTW dost lidi pres security povazuje BMC v podstate za ves v kozichu (obdobne jako TPM napriklad) =je potreba si uvedomit ze BMC obsahuje v principu autonomni odlehcenej OS u kteryho netusis co do toho vyrobce nakodoval.... Ja sem planoval ze udelam nejakej sniffing-test, jestli mi to "nevola nekam na zakladnu do Utahu", nebo tak neco ale nedostal sem se k tomu dotedka protoze sem lajdak. Tak mam holt vytazenej kabel  :-)  sice primitivni ale ucinne.

hugochavez

« Odpověď #40 kdy: 13. 01. 2017, 13:41:52 »
BTW -co si vzpominam tak FreeNAS ma v menu i polozku IPMI (z cehoz teda vubec nejsem nadsenej) mozna ze by ses do IPMI dostal i pres to= udelat si live instalacni USBflashku, z ty nabootovat a "porozhlidnout se kolem" Dokud nezacnes pripojovat disky a vytvaret datasety tak si to tvych HDDs vsimat nebude, takze nemusis ani vytahovat kabely apod.

nas

« Odpověď #41 kdy: 14. 01. 2017, 12:14:13 »

Dlouho :D Kdyz sem ho zapinal poprvy, byl sem celkem nesvuj, par vterin oproti beznym desktop MB to trva.
Ale u serverovych desek to bude bezny, tipl bych ze tam bude probihat nejaka inicializace ohledne managementu.

Cca 29 sec od zapnuti do screenu AsRock s moznosti vstoupit do BIOSu (je v tom zapocitana i prodleva cca 3 sec, behem ktere se po 0,5 sec roztaceji disky).

nobody(ten pravej)

« Odpověď #42 kdy: 14. 01. 2017, 18:06:32 »
To s tim IPMI slysim prvne, ja sem nabootoval FreeNas, nadefinoval kterou sitovku ma pouzit +jakou IP a hotovo. [...]
take nevim jak to bylo myslene, ale ja s c2550d4i mam v IPMI RJ45 kabel do switche kde ma pevnou IP, jednu LAN mam do jineho switche kde ma take pevnou (jinou) IP, druhou LAN mam do dalsiho switche kterej slouzi jak fallback pro pridanou 10GLAN optickou ktera je primarni pro pristup k serveru pro stanice...
tedy obe onboard intel sitovky bezej a zaroven bezi ipmi...
btw: pro zajimavost zkousel jste nekdo s c2550d4i/c2750d4i pristoupit k IPMI ip pres ssh? bezi tam GNU/Linux ;)

hugochavez

« Odpověď #43 kdy: 14. 01. 2017, 18:37:11 »
To s tim IPMI slysim prvne, ja sem nabootoval FreeNas, nadefinoval kterou sitovku ma pouzit +jakou IP a hotovo. [...]
take nevim jak to bylo myslene, ale ja s c2550d4i mam v IPMI RJ45 kabel do switche kde ma pevnou IP, jednu LAN mam do jineho switche kde ma take pevnou (jinou) IP, druhou LAN mam do dalsiho switche kterej slouzi jak fallback pro pridanou 10GLAN optickou ktera je primarni pro pristup k serveru pro stanice...
btw: pro zajimavost zkousel jste nekdo s c2550d4i/c2750d4i pristoupit k IPMI ip pres ssh? bezi tam GNU/Linux ;)
Tak jaks to popsal tak je to spravne tak to ma byt.
Ale v tom linku co odkazoval tam skutecne resej v naky diskuzi  ipmi defaultne pres LAN1.....
Co sem koukal do toho IPMI gui tak je tam volba nahrat vlastni certifikat,  ssh jsem nezkoumal, ja bych ten ssh port stejne do interfernetu nevystavil - dovedes si predstavit ty zastupy Cinanu co by do nej hned zacli busit?   :-) to by se stejne muselo resit nejakou VPN do routeru a  z neho teprve se logovat do ipmi.....

nas

« Odpověď #44 kdy: 17. 06. 2017, 19:13:04 »
ale ja s c2550d4i mam v IPMI RJ45 kabel do switche kde ma pevnou IP,
jednu LAN mam do jineho switche kde ma take pevnou (jinou) IP,
druhou LAN mam do dalsiho switche ...

Zdarec nobody,
nasel sem po dlouhy dobe volnou chvili a aktualizovam BMC na C2550D4I, nyni je tam verze 0.30.0
Pri ty prilezitosti jsem se jal vyzkouset chovani a nastaveni togo IPMI.
Muj dotaz na tebe - jak mas nastaveny sitovky v UEFI a v tom webovem rozhrani?
Pro jistotu jsem jeste jednou prolezl prirucku k MB a k IPMI (tam je hovno).
UEFI/Server Mgmt
Pokud dam NCSI i IPMI Unspecified a mam zapojen jen kabel do IPMI, nedostane to adresu a nedostanu se na to, pritom dle prirucky by to melo jit nakonfigurovat pote pres web, takze nejakou adresu by to dostat melo...
Na IPMI se dostanu jen kdyz ji dam Dynamic nebo Static, pak ale nemuzu menit konfiguraci pres web.
Megarac/web
V UEFI nastaveni viz. vyse, pres webove rozhrani nemuzu nic moc delat. Na karte Network Settings mam dostupne jen 2 interfejsy - Share LAN a Dedicate LAN.
Pro ShareLAN nenastavuju nic (disable). Pro DedicateLAN mam nastaveno jen IPv4 pres DHCP.
Network Bonding je disable (neni enable), Default Interfaces me to nenecha vybrat a Auto Configuration je enable bez moznosti to zmenit.
Dalsi co me nejde do hlavy ze na karte Network Link kdyz nastavim interface DedicateLAN tak je automaticky ON Auto Negotiation (s link 100Mbps) a kdyz ho zmenim na Off a nastavim mu 1000 Mbps, po ulozeni tam je stejne to puvodni nastaveni. Tohle je mi zrovna celkem jedno ale dost me to prekvapilo :)

Dalsi postrehy vyzkousim zitra, snad :D

Mimoto jeste druhej dotaz - jde ti pustit ta Java konsole z linuxu? Nejakej cas sem ji nepoustel a ted mi openjdk hlasi chybu a nespusti se, na debianu stable i testing, grrr dalsi vec k reseni, ta java je vazne zlo.

Diky kdyztak za info ci rady.