Vlastní operační systém.

David

Re:Vlastní operační systém.
« Odpověď #60 kdy: 03. 01. 2017, 12:20:05 »
... pride mi zvlastne, ze v linuxovom svete sa vzdy najde niekto co chce nieco unifikovat... naco ? imho ved v tom je najvacsia sila, ze skoro na vsetko mame alternativy ...
V linuxoovém světě domácích hackerů ano. Ale možná existují lidi pro které je os prostředkem a ne cílem. A v nejednotě je síla? ... no, desktop a mobilní svět nám ukázal že nemáš pravdu. Specielní aplikace nemá cenu řešit.
No, linux se rozšířil právě proto (nikoli přez to), že umožňuje volbu.

Samozřejmě, že jsou i lidi, kterým je možnost volby ukradená a kteří používají právě a pouze to, co jim někdo vrazí pod nos. Ale existence takových lidí ještě neznamená, že jsou všichni lidé takovéhoto stejného založení.

Takže tisíce vývojářů linuxu a desítky/stovky distribucí naopak ukazují, že pravdu nemáš ty.  Jinak by se ta totální unifikace už dávno uchytila a žádná nejednotnost by nebyla a neměl bys co řešit. Reálný svět ti vyvrací tvou teorii.

Přesně tak. Jen lopatám nevadí používat nedodělky jako Windows a MacOS. Každý lepší programátor dělá na systému, kterému rozumí a pokud se něco rozbije, tak si to sám opraví. Je to trochu jiný přístup. Hloupým lidem stačí vedení za ručičku jako na našich VŠ.

A co mame delat my kdyz nas cas je tak drahy ze se nam to proste nevyplati opravovat si svuj vlastni OS?

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 03. 01. 2017, 12:23:09 »
A co mame delat my kdyz nas cas je tak drahy ze se nam to proste nevyplati opravovat si svuj vlastni OS?

Je mi zatěžko litovat někoho, kdo sám o sobě tvrdí, že je jeho čas drahý. ;)

krallinuxu1

« Odpověď #62 kdy: 03. 01. 2017, 16:35:57 »
Je mi zatěžko litovat někoho, kdo sám o sobě tvrdí, že je jeho čas drahý.  ;)
Člověka který ví, že času je omezené množství a tak si ho váží a přemýšlí jak ho využít není třeba litovat.  Je to moudrý člověk který něčeho dosáhne ;)

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 04. 01. 2017, 10:30:26 »
Mozna ten jeho cas je drahy, ale pokud mu M$ machri neopravi nejaky vzacny bug ve Widlich, tak jeho hodina prace muze mit hodnotu 0 nebo tisice Kc a stejne s tim nic neudela. V Linuxu pokud clovek narazi na neco problematickeho, tak se poreje v konfigu, zkusi alternativy nebo si to sam zaplatuje. Vetsinou nic z toho nelze v Mrkvosvete realizovat.

Ten pristup reseni problemu ve Widlich je hrozny, na vsechno je odpoved "preinstaluj Widle". Je to smutne, ale v MS svete je to opravdu nejefektivnejsi moznost.

abc

« Odpověď #64 kdy: 04. 01. 2017, 11:24:33 »
Smutne je co pises..... jeste jsem za x let nepotreboval neco menit na W a natoz specialne ohybat nejake configy, reinstalovat W atd...
Mozna by ses spis mohl zamyslet nad svojim vyvojem a pristupem

Realista

« Odpověď #65 kdy: 04. 01. 2017, 11:37:00 »
Mám to úplně stejně. Já ten systém používám na práci(ne, věci jako Photoshop fakt přes wine používat nebudu, z toho jsem vyrostl), nemám potřebu se v tom vrtat, a ani vlastně není proč. Linux je na určité typy úloh fajn, ale ta sekta kolem je občas k smíchu.

n

« Odpověď #66 kdy: 04. 01. 2017, 11:45:07 »
Mozna ten jeho cas je drahy, ale pokud mu M$ machri neopravi nejaky vzacny bug ve Widlich, tak jeho hodina prace muze mit hodnotu 0 nebo tisice Kc a stejne s tim nic neudela. V Linuxu pokud clovek narazi na neco problematickeho, tak se poreje v konfigu, zkusi alternativy nebo si to sam zaplatuje. Vetsinou nic z toho nelze v Mrkvosvete realizovat.

Ten pristup reseni problemu ve Widlich je hrozny, na vsechno je odpoved "preinstaluj Widle". Je to smutne, ale v MS svete je to opravdu nejefektivnejsi moznost.

lol, krome stylu - zaplatuj si sam, je samozrejme na widlich vetsinou mozne uplne stejne se vrtat v konfigach, ci nastavenich. Vetsinu veci si samozrejme nastavit s ruznou urovni slozitosti lze, jen je treba vedet jak na to. Uplne stejne jako na linuxu.
Pokud resite problemy stylem preinstaluju to a ono se to spravi, tak je pouze ten problem, ze tomu nerozumite. Veci ktere se daji resit reinstalaci lze poresit i konfiguraci.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 04. 01. 2017, 12:03:20 »
Muj pristup je pristup pokrocileho uzivatele, ktery ocekava, ze OS vydrzi dele nez par mesicu.

Posledne (asi pul roku zpet) mi Widle 10 umirali pri updatovani - stahl se update, po restartu se zacal aplikovat, selhal, provedl se rollback a tak porad dokola. Zkousel jsem psat na ruzna fora a zkousel to ruzne resit, ale bez uspechu. Kvuli tomu nesly nainstalovat ovladace grafiky (pri neaktualnim systemu instalace spadne) a musel jsem preinstalovat cely OS. Az zpetne jsem zjistil, ze Widle mi zamlcely, ze se i kupa dalsich updatu nezvladla nainstalovat. Hlavne aby uzivatel nebyl moc zmateny, ze, tak nechame par bezpecnostnich updatu neaplikovanych a nic nerekneme...

Widle jsou slaby OS. Na to, kolik penez do nich tece a kolik chteji zaplatit, je to tragicke. Od Linuxu dostavam ve vetsine ohledech lepsi produkt a jedinne co mi chybi je kompatiblita s vice SW, za coz ale Linux jako takovy nemuze.

Historka z posledni doby - pres 2 mesice se mi skoro ciste Widle na SSD vypinaly 5-10 minut (pouzivam je pouze jako spoustec her - je tam v podstate jen steam, battle .net klient a firefox). Nic nebylo zatizene (disk ani CPU), proste po kliknuti na vypnout ze startu se nic nestalo. Az spise omylem jsem prisel na to, ze staci pockat 10 minut, aby se Widle vyply. Jako WTF? Ani nic nezobrazi, ze se vypinaji, zadne varovani, ze neco nejde zavrit. Ne, radeji nic neudelame - po kliknuti na vypnout zavreme start a tvarime se, jako ze se nic nedeje.

Dost otravne je i to skemrani o restart po updatu, v nekterych pripadech mam pocit, ze to ani nejde vypnout (tusim jen ty vyssi edice a navic se to musi resit nekde pres policy editor).

A tohle ze ma byt ten OS vhodny na praci? Bezproblemovy? Nechapu, za co jsem si zaplatil, kdyz od Linuxu dostavam zadarmo lepsi sluzby.

Problemy s vymenou HW a Widlemi nemusim asi dlouze vysvetlovat. Drive je rozbijelo skoro cokoliv - vymena systemoveho disku, procesoru, zakladovky. Psal jsem to tu uz nekolikrat - v domacim serveru jsem upgradoval HW po dobu nekolika let, zmenily se vsechny disky, zakladovka, procesor i vyrobce procesoru, v podstate zustala pouze bedna. Stale si tam spokojene chrochtal Debian upgrovany po nekolik verzi. Widle mi pravidelne umiraly pri vymene zakladovky, systemoveho disku i pri prechodu na jineho vyrobce procesoru.

Samozrejmne pokud se bavime o vyovji, tak musim podotknout, ze nastroje z prikazove radky jsou v Linuxu a Jabku velmi efektivni a malokdy nejake klikatko pod Widlemi zvlada vse, co lze pohodlnet udelat trivialni kombinaci par konozolovych utilit. Ostatne i drive pod Widlemi jsem pouzival porty tech konzolovych Linuxovych nastroju.

lol, krome stylu - zaplatuj si sam, je samozrejme na widlich vetsinou mozne uplne stejne se vrtat v konfigach, ci nastavenich.
MS se dost veci neobtezuje vystavovat nekde v registrech nebo politikach. Co takova moznost prizpusobit si vzhled? Kdyz jsem presel z Widli na KDE, tak jsem byl jak v risi divu, co vsechno si jde nastavit (a to jsem videl pouze klikaci nastaveni).

Pokud resite problemy stylem preinstaluju to a ono se to spravi, tak je pouze ten problem, ze tomu nerozumite.

To mi bylo doporuceno na tech forech. A pokud vim, tak i MS support to takhle resi, na ofiko forech to tam vidim vsude.

Veci ktere se daji resit reinstalaci lze poresit i konfiguraci.

O tom mam sve pochybnosti. Dohledavat v closed sourced produktu jako Widle, co kde nejede, je problem. Logy maji casto akorat nejake obecne cislo chyby, chybova hlaseni byvaji vagni (generic error apod.) a treba tu modrou smrt fakt skvele vylepsili. Je zajimave, ze kdyz nece nefunguje pod Tuxem, tim skoro nepouzivanym OS, tak kouknu do logu, dam googlit a casto to mam opravene za par minut. S Widlema je to loterie, cast veci lze opravit, cast je feature a zmenit nejde a vetsinu neresi, pokud se to opravi reinstallem. Tu vyspelost Widli 10 vidim u jednoho clena rodiny. Ma mid-end herni PC a proces explorer se mu obcas (zhruba kazdych par hodin) dostane do stavu, kdy vytezuje naplno procesor. Nepomuze zabiti, pouze restart. Zkouselo se bambilion ruznych mouder z for a nic nefunguje, asi take skonci u reinstallu.

n

« Odpověď #68 kdy: 04. 01. 2017, 13:40:52 »
Muj pristup je pristup pokrocileho uzivatele, ktery ocekava, ze OS vydrzi dele nez par mesicu.
....

Mne naopak 7cky vydrzely od dobry prvni instalace az donedavna, kdy jsem je vymenil za 10ky. Mezitim jsem vymenil cely hw(vcetne zakladni desky) a nic jsem preinstalovavat nemusel.
I v davnych dobach mi stare w2k prezily vymenu intelu za amd. To fakt nechapu co s tim delate.
Uptime mam vetsinou stejne dlouhy jako je cas mezi vymenama hw. I xp mi bezely temer rok, nez jsem menil disky. Od 7cek uz toto bylo normalni.
Nevim co s tema systemama delate. Vetsinou je problem ze lidi povypinaji ruzne sluzby, nebo jine procesy o kterych si mysli, ze nejsou potrebne a pak maji takove problemy.
Pripadne instaluji kazdy nesmysl, co kde vidi pod administratorem. Casto jsou problemy s ruznymi nedotazenymi utilitami, ktere hrabou do systemu.

Dlouhe sleepovani jsem resil asi pred rokem. Delal to deadlock mezi NDIS5 driverem a dropboxem.(Problem ale zpusoboval driver a zjevne nedela problemy jen s dropboxem). Mozna mate problem jinde, to nevim, je treba poradne projit logy a eventy.

Ale co je hlavni, to je par vasich problemu, ja taky nepisu ze linux je nahovno, protoze mi na notebooku nefunguje poradne sleep, respektive po probuzeni v 50% nenajede sit a/nebo zvuk), nebo ze mi obcas, tak 2x tydne, zamrznou xka, nebo ze mi obcas proste jen tak z pleziru vypadava wifi, nebo ze mi debian obcas skonci na: soft lockup - CPU# stuck, atd...

Proste problemy jsou a budou s "ruznou konstelaci hw a hvezd". To neznamena ze je to spatny system.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 04. 01. 2017, 14:29:53 »
Ja chapu, ze problemy budou, ale (nejen*) moje zkusenost je, ze opravit Linux stroj byva jednoduche, kdezto opravit Widle byva casto nemozne. Napr. to zname zpomalovani - bobtnani registru a nesmyslne nepromazavani starych updatu (u 7 to byly desitky giga, to na SSD boli). Navic se mi skoro nestava, ze se clenu rodiny zadari rozbit Linuxovy stroj, coz o Widlich neplati (neni to nejaka piratska neupdovana "edice"). Podobne nesnasim umele tlaceni novych verzi Widli pomoci DirectX, IE/Edge, MS store (nebo jak se to jmenuje) atp.

Jednu instalaci Linuxu jsem na servru provozoval vice nez 5 let (dvakrat upgrade systemu). Widle, kdyz se pokusim upgradovat, tak to dopadlo tak, jak pisu vyse (ten problem s explorerem, jde o 8->10 upgrade). A celkove jsou s upgrady widli velke problemy a doporucuje se je nedelat - opet, na forech radi vzdy reinstall, kdyz zminite, ze jste upgradovali. Tohle jsem treba u Debianu nikdy nevidel, ze by v pripade, ze tazatel upgradoval distro, tak mu doporuci reinstall jako bezne a nejlepsi reseni.

Pokud by Widle byly zadarmo, tak bych je bral jako rovnocenou alternativu Linuxu (pro bezna BFU, pro vyvojare jsou moc uzavrene a omezene). Problem je, ze zadarmo nejsou. Takze zatimco u Linuxu bych asi prekousl i nejakou vetsi krpu (musim zaklepat, zatim jsem nezazil, pravdepodobne protoze pouzivam spise stabilnejsi veci), tak u Widli mi samovolne rozbijeni se oficialnimi updaty dost vadi, protoze jsem si za "kvalitu" zaplatil, a narozdil od Linuxu to neni hypoteticky scenar.

xxx

« Odpověď #70 kdy: 04. 01. 2017, 14:43:32 »
Citace
u Widli mi samovolne rozbijeni se oficialnimi updaty dost vadi, protoze jsem si za "kvalitu" zaplatil, a narozdil od Linuxu to neni hypoteticky scenar.

Tak to zase pr. Updatem linuxu se mi něco rozbilo tolikrát, že spojení "hypotetický scénář" považuju minimálně za dost nadnesené.

xxx

« Odpověď #71 kdy: 04. 01. 2017, 14:47:30 »
Jinak odkazovat se na dotazy na fórech pro BFU, kterým radí další BFU, je trochu nefér. Doktor taky nebude argumentovat odpověďmi nějakých negramotných léčitelů a vydávat je za fakta, když se mu to hodí.

n

« Odpověď #72 kdy: 04. 01. 2017, 14:54:49 »
No, souhlasim, ze upgrade na widlich muze byt docela loterie :)
Ale abych se priznal, me 3 posledni upgrady 2x debian a 1xubuntu skoncily nenabootovanim :) Je mi jasne ze se to normalne nedeje, ale proste se tak stalo. Aspon ze ten reinstal opravdu rychly(poprve jsem se to snazil resit, pak jsem zjistil, ze reinstalace je proste rychlejsi). (To je spis widli bolest reinstall, samotna instalace je rychla, ale ty updaty po reinstalaci, za to by nekdo zaslouzil nakopat).

Windows 7 jsem taky mel 5 nebo 6 let bez problemu.

Souhlasim, ze pro vyvojare jsou widle .. no ne uplne k nicemu, ale dost hur se na nich dela :) Osobne jsem to zkousel vickrat a vetsinou se rozcilim a jdu zpatky do linuxu, ale to nic nemeni na tom, ze krome vyvoje mi prijdou widle na ostatni pouziti lepsi. A v posledni dobe (par let) temer neexistujici IDE proc nove c++ na linuxu je smutne(relativne funkcni je pouze QCreator s clangem, ale ten ja nemam rad).

Ano, to je nejvetsi bolest, kterou asi vymyslel nejaky zhulenec - povinne updaty a povinne (subjektivne)hnusne prostredi.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #73 kdy: 04. 01. 2017, 15:55:31 »
Jinak odkazovat se na dotazy na fórech pro BFU, kterým radí další BFU, je trochu nefér. Doktor taky nebude argumentovat odpověďmi nějakých negramotných léčitelů a vydávat je za fakta, když se mu to hodí.

Jsem si celkem jisty, ze slo o to oficialni support forum nebo co to je. Kazdopadne jak to, ze na Linuxu se takova vec nedeje? Vzdyt tam uz tuplem neni zadne ofiko forum, ktere se plati z koupi softu. Reseni problemu s Linuxem (Ubuntu, Debian, CentOS) hledam po forech a ruznych QA sitich a vychazi to lip, nez rady ophledne oprav Widli, ktere davaji "otitulovani" lidi na ofiko foru.

Asi me tu ukamenuji, ale i to nemenne prostredi 10ek se mi celkem libilo. Presto bych ocenil lepsi moznosti u oken, treba nastavit si, ze tuto aplikaci bude poustet defaultne na tomto monitoru. Nebo vice ploch a moznost nastavit si, ze se urcita aplikace spousti na dane plose.

Win 7 jsem mel take dlouho. Sice fungovaly dlouho, ale zpomaleni bylo citelne, hlavne startu a vypinani. To se me zatim s Linuxem nestalo - na tom "servru" bezel na mnohem horsim HW dele nez ty 7my u me na desktopu a start byl vzdy rychlejsi ("server" v uvozovkach, protoze tam bylo i graficke rozhrani dostupne pres VNC atp., takze spis slo o stale-jedouci desktop ovladany vzdalene).

IDEA nemela nejake IDE pro C++?

A abych neco prispel k tematu, zacal bych hodne zlehka, tj. sepsani si ficur, co chci, hezky mock toho, jak to ma vypadat, hodil to treba na github a zkusil se poptat po redditech a forech, co si o tom lidi mysli. Pak bych nejdrive zkusil existujici reseni, jak tu nekteri uz napsali, a az kdybych zjistil, ze to s temi nejde, tak bych sel implementovat toolkit po svem a spise ocekaval, ze to nikdy nedodelam a pokud to dodelam, ze se to nikdy nechytne. IMO nejvetsi sanci to ma, pokud se to nejdriv udela jen jako "theme" neceho stavajiciho, nabali se uzivatele/prispevatele a az pak se zacne delat na necem ambicioznejsim, jako prepisu toolkitu a portovani skinu.

xxx

« Odpověď #74 kdy: 04. 01. 2017, 17:14:37 »
Citace
hledam po forech a ruznych QA sitich a vychazi to lip, nez rady ophledne oprav Widli, ktere davaji "otitulovani" lidi na ofiko foru.

Polovina uživatelů Linuxu na desktopu jsou ajťáci, tam se přirozeně dají očekávat trochu sofistikovanější rady, než "přeinstaluj to".

Citace
IDEA nemela nejake IDE pro C++?

Idea IDE má, je to ovšem hodně v začátcích, plno věcí chybí. Má ale hodně solidně našlápnuto, tak za rok za dva z podle mě nebude mít konkurenci.