Muj pristup je pristup pokrocileho uzivatele, ktery ocekava, ze OS vydrzi dele nez par mesicu.
Posledne (asi pul roku zpet) mi Widle 10 umirali pri updatovani - stahl se update, po restartu se zacal aplikovat, selhal, provedl se rollback a tak porad dokola. Zkousel jsem psat na ruzna fora a zkousel to ruzne resit, ale bez uspechu. Kvuli tomu nesly nainstalovat ovladace grafiky (pri neaktualnim systemu instalace spadne) a musel jsem preinstalovat cely OS. Az zpetne jsem zjistil, ze Widle mi zamlcely, ze se i kupa dalsich updatu nezvladla nainstalovat. Hlavne aby uzivatel nebyl moc zmateny, ze, tak nechame par bezpecnostnich updatu neaplikovanych a nic nerekneme...
Widle jsou slaby OS. Na to, kolik penez do nich tece a kolik chteji zaplatit, je to tragicke. Od Linuxu dostavam ve vetsine ohledech lepsi produkt a jedinne co mi chybi je kompatiblita s vice SW, za coz ale Linux jako takovy nemuze.
Historka z posledni doby - pres 2 mesice se mi skoro ciste Widle na SSD vypinaly 5-10 minut (pouzivam je pouze jako spoustec her - je tam v podstate jen steam, battle .net klient a firefox). Nic nebylo zatizene (disk ani CPU), proste po kliknuti na vypnout ze startu se nic nestalo. Az spise omylem jsem prisel na to, ze staci pockat 10 minut, aby se Widle vyply. Jako WTF? Ani nic nezobrazi, ze se vypinaji, zadne varovani, ze neco nejde zavrit. Ne, radeji nic neudelame - po kliknuti na vypnout zavreme start a tvarime se, jako ze se nic nedeje.
Dost otravne je i to skemrani o restart po updatu, v nekterych pripadech mam pocit, ze to ani nejde vypnout (tusim jen ty vyssi edice a navic se to musi resit nekde pres policy editor).
A tohle ze ma byt ten OS vhodny na praci? Bezproblemovy? Nechapu, za co jsem si zaplatil, kdyz od Linuxu dostavam zadarmo lepsi sluzby.
Problemy s vymenou HW a Widlemi nemusim asi dlouze vysvetlovat. Drive je rozbijelo skoro cokoliv - vymena systemoveho disku, procesoru, zakladovky. Psal jsem to tu uz nekolikrat - v domacim serveru jsem upgradoval HW po dobu nekolika let, zmenily se vsechny disky, zakladovka, procesor i vyrobce procesoru, v podstate zustala pouze bedna. Stale si tam spokojene chrochtal Debian upgrovany po nekolik verzi. Widle mi pravidelne umiraly pri vymene zakladovky, systemoveho disku i pri prechodu na jineho vyrobce procesoru.
Samozrejmne pokud se bavime o vyovji, tak musim podotknout, ze nastroje z prikazove radky jsou v Linuxu a Jabku velmi efektivni a malokdy nejake klikatko pod Widlemi zvlada vse, co lze pohodlnet udelat trivialni kombinaci par konozolovych utilit. Ostatne i drive pod Widlemi jsem pouzival porty tech konzolovych Linuxovych nastroju.
lol, krome stylu - zaplatuj si sam, je samozrejme na widlich vetsinou mozne uplne stejne se vrtat v konfigach, ci nastavenich.
MS se dost veci neobtezuje vystavovat nekde v registrech nebo politikach. Co takova moznost prizpusobit si vzhled? Kdyz jsem presel z Widli na KDE, tak jsem byl jak v risi divu, co vsechno si jde nastavit (a to jsem videl pouze klikaci nastaveni).
Pokud resite problemy stylem preinstaluju to a ono se to spravi, tak je pouze ten problem, ze tomu nerozumite.
To mi bylo doporuceno na tech forech. A pokud vim, tak i MS support to takhle resi, na ofiko forech to tam vidim vsude.
Veci ktere se daji resit reinstalaci lze poresit i konfiguraci.
O tom mam sve pochybnosti. Dohledavat v closed sourced produktu jako Widle, co kde nejede, je problem. Logy maji casto akorat nejake obecne cislo chyby, chybova hlaseni byvaji vagni (generic error apod.) a treba tu modrou smrt fakt skvele vylepsili. Je zajimave, ze kdyz nece nefunguje pod Tuxem, tim skoro nepouzivanym OS, tak kouknu do logu, dam googlit a casto to mam opravene za par minut. S Widlema je to loterie, cast veci lze opravit, cast je feature a zmenit nejde a vetsinu neresi, pokud se to opravi reinstallem. Tu vyspelost Widli 10 vidim u jednoho clena rodiny. Ma mid-end herni PC a proces explorer se mu obcas (zhruba kazdych par hodin) dostane do stavu, kdy vytezuje naplno procesor. Nepomuze zabiti, pouze restart. Zkouselo se bambilion ruznych mouder z for a nic nefunguje, asi take skonci u reinstallu.