Vlastní operační systém.

nobody(ten pravej)

Re:Vlastní operační systém.
« Odpověď #75 kdy: 05. 01. 2017, 01:14:32 »
[...] Já ten systém používám na práci[...], nemám potřebu se v tom vrtat, a ani vlastně není proč. Linux je na určité typy úloh fajn, ale ta sekta kolem je občas k smíchu.
me prijdou k smichu ty zaslepeni uzivatele co pouzivaji system na praci, nevrtaji se v nem protoze to stejne neumi(to neni urazka ale fakt), takze problemy kterej kazdej systemak co sedne k jejich win systemu a vidi okamzite, jako zpomalene reakce, vytizeni cpu, nesmysli v start:startup a reg:run... ze se system vypina dlouho a zapina dlouho, kdyz do toho prijdou aktualizace tak tuplem, toze W7 aktualizace jim to treba pri automaticke volbe nehledalo protoze mel M$ rozesrane WindowsUpdate servery a bylo potreba rucne hrabnout a rucne najit/stahnout/nainstalovat opravne KB, a hromady, hromady dalsich veci... to ten zaslepenej uzivatel nevidi, nebo to vidi a prijde mu to normalni, omlouva to jako clen fanaticke windows sekty... ;)

[...] (ne, věci jako Photoshop fakt přes wine používat nebudu, z toho jsem vyrostl)
jakou verzi Photoshopu mas zakoupenou? jakou dalsi verze si mel zakoupene predtim?
ma zkusenost u cloveka co se venoval grafice profesionalne je ze Photoshop 6, 7 a kompletni sada CS2  (Photoshop,In-Design, Ilustrator) sla nainstalovat do GNU/Linux s Wine naprosto stejne jako ve Windows... strcilo se original CD, tuklo se na plose na CD ikonu,tuklo se na setup.exe, procvakal pruvodce se zadanim serial cisla a ze "startu" se pustilo ikonou Photoshopu ktera sla hodit na plochu...

[...] na widlich [...] Veci ktere se daji resit reinstalaci lze poresit i konfiguraci. [...]
jen takovej priklad, jak resis naborene registry kdyz jejich systemova zaloha je z doby instalace? ;)
jak to res BFU co zkousi zjistit co ma dat to google, driv nez by provedl reinstall ktere proste je zlate heslo 99% uzivatelu Windows pro reseni kazdeho problemu?

btw: nechapu proc UZIVATEL Windows kterej sam prohlasuje ze je UZIVATEL co nema potrebu se v systemu hrabat, tak proc MA potrebu chodit na GNU/Linux (prevazne) forum, kde se SYSTEMAKAMA (tedy lidma co je pro ne primarni se "hrabat" v systemu, nikoliv jen pouzivat nejake aplikace) potrebujou se dohadovat ze oni vi jak je ten system dokonalej...
to ze absolutne zapominaji na fakt, ze hajej CLOSEDSOURCE tedy TOTALITNI system a nadavaji na OPENSOURCE tedy SVOBODNY system, ktery navic fakticky VUBEC neznaji... to je proste ubohost...

Realista

« Odpověď #76 kdy: 05. 01. 2017, 07:48:22 »
Citace
to ten zaslepenej uzivatel nevidi, nebo to vidi a prijde mu to normalni, omlouva to jako clen fanaticke windows sekty...

Jsem programátor, deset let používám Linux, a nějakej trouba, co se pětkrát denně klaní směrem k Finsku a předevčírem si nainstaloval Ubuntu, mi bude nadávat do zaslepených uživatelů windows, kteří tomu nerozumí a proto jim to funguje. To je přesně to, o čem jsem mluvil. Není to ani k smíchu, spíš k pláči. Běž se vydrnkat na github nad kódem jádra a nepruď.

Citace
jakou verzi Photoshopu...

Fakt se mě nesnaž školit. Zkoušel jsem to dřív s CS5/CS6. Zakoupená verze se takhle použít nedala, protože to při instalaci padalo a tím pádem jsem neměl ani spoustu funkčnosti už takhle ze startu. Plno nástrojů funguje divně, někdy nemizí tooltipy, přepínání mezi panely zlobí a když ti to několikrát spadne a vezme to s sebou několik hodin práce, tak se na to prostě vysereš(nebo ty vlastně asi ne). Tohle "zkusil jsem to spustit a po nakreslení kolečka štětcem prohlašuju, že to 100% funguje" zkoušej na někom, kdo s tím nemá zkušenosti.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 05. 01. 2017, 08:09:28 »
Jak jsem psal vyse, to neni problem Linuxu, ale softu treti strany. Podobne bych mohl nadavat Widlim, ze neumi poradne pripojit sitovej disk pres ssh (nebo uz ten polomrtvej projekt snad prekrocil prah extremni nestability a je nyni jen nestabilni?), nejdou pripojit oddily v Linuxich FS nebo ze me tam nefunguje hra zkompilovana pro Linux.

Po pravde, pokud se bavime o vyvojarich, tak jedinny duvoch proc zustavat u Widli vidim v tom popsanem vendor locku. Ostatne proto jsem se uplne preorientoval na pouzivani technologii, ktere jsou multiplatformni (a idealne i svobodne) - zacatkem VS jsem byl poblouznen C#, Visual Studiem, atp. Postupne jsem ale z vseho toho MS sveta "pro sebe" vyrostl a presel k otevrenejsim technologiim, kde je spousta moznosti a ne jen ten MS-approved-way (proto take nemam asi rad Python, ma vlastne stejny pristup a proto je v nem napr. FP tak krkolomne).

OP to bude mit s vlastnim "OS" tezke - staci se podivat na toto vlakno, jak dva/tri moloch OS, ktere meli desitky let casu, kamiony penez, stovky vyvojaru a presto jsou stale problematicke.

Realista

« Odpověď #78 kdy: 05. 01. 2017, 08:36:44 »
Ty to pořád nechápeš. Já nenadávám Linuxu, já ho normálně používám. Ale ne na práci. Když půlku tvojí pracovní náplně tvoří tvorba a implementace UI, tak ti Linux moc platný není. A to je ono. Ty prostě vidíš na jedné straně jenom plusy a na té druhé jenom mínusy. Nic mezi tím. Tak já ti říkám, že ta druhá strana má i plusy a ta "naše" má i mínusy. Sice to nejspíš stejně nepochopíš, ale aspoň jsem se pokusil.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: 05. 01. 2017, 08:56:10 »
Já nenadávám Linuxu, já ho normálně používám. Ale ne na práci.

Mam to presne naopak :D (ale celkove to s Linuxovym hranim zacina vypadat lepe, cim dal vic titulu pro nej vychazi).

Když půlku tvojí pracovní náplně tvoří tvorba a implementace UI, tak ti Linux moc platný není. A to je ono. Ty prostě vidíš na jedné straně jenom plusy a na té druhé jenom mínusy. Nic mezi tím. Tak já ti říkám, že ta druhá strana má i plusy a ta "naše" má i mínusy. Sice to nejspíš stejně nepochopíš, ale aspoň jsem se pokusil.
To si snad neodporuje tomu, co jsem psal o vendor-locku :). Pokud si nekdo zvoli aplikaci/technologii/jazyk/framework/cokoliv, co funguje jen pod Widlema, jako hlavni zdroj obzivy, tak holt se dobrovolne omezil pouze na Widle.

PS: Pod tvorba a implementace UI IMO patri i vyvoj weboveho front-endu a tim se presne zivim - vsechnu praci delam pod Tuxem (ale pravda, primarne programovani v JS, s PS nedelam vubec, maximalne Inkscape na mocky a i to dost vyjmecne).
PPS: Ted se divam, nereagujes spis na nobodyho? Jsem se vam do toho mozna zamotal.
« Poslední změna: 05. 01. 2017, 08:57:42 od noef »

nobody(ten pravej)

« Odpověď #80 kdy: 05. 01. 2017, 09:25:28 »
Jsem programátor, deset let používám Linux, a nějakej trouba, co [...] předevčírem si nainstaloval Ubuntu, mi bude nadávat do zaslepených uživatelů windows, kteří tomu nerozumí a proto jim to funguje.[...] Běž se vydrnkat na github nad kódem jádra a nepruď.
mozna ses (nejakej)programator ale treba h0vno systemak, ja pouzivam linux 22let,  windows jeste o par let dele, nevim co je vydrnkat, ale ty si bez vyhonit nad plakatem s Balmerem ;) a neprud? ty ses nejakej zamindrakovanej exot co? prudis tu leda tak ty, tak se chlapce uklidni :)

Fakt se mě nesnaž školit. Zkoušel jsem to dřív s CS5/CS6. [...] Tohle "zkusil jsem to spustit a po nakreslení kolečka štětcem prohlašuju, že to 100% funguje" zkoušej na někom, kdo s tím nemá zkušenosti.
jak sem psal verze 6,7,CS2 fungovali, nekreslil sem kolecko(trapaku) ale instaloval to do Wine profesionalnimu grafikovi co v tom delal zakazky a zpracovaval postery co meli stovky MB....

abc

« Odpověď #81 kdy: 05. 01. 2017, 10:17:28 »
Pochybuju, ze je tu vubec nejaky programator co zde pise takove blaboly jako rozbite registry, nemoznost update, pomaly start Win. Copak toto zajima zakaznika? Ten potrebuje funkcni SW a ne nesmyslne blaboly. Spis to vypada ze kazdy si hraje se vsim a podle toho OS vypada...

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 05. 01. 2017, 10:44:21 »
Pochybuju, ze je tu vubec nejaky programator co zde pise takove blaboly jako rozbite registry, nemoznost update, pomaly start Win.

Jsem programator a presne to pisu. Rozbiti updatu se mi stalo jak na mem stroji (jedine funkcni reseni byl reinstall - zkousel jsem i ruzne updaty instalovat rucne, zakazovat problematicky update atp. podle rad na foru), tak na dalsim stroji (clena rodiny). Reinstal rozhodne nebyla prvni vec co jsem zkusil, naopak to byla vec posledni, protoze instalaci a nastavovani nove instalace Widli znamena nekolik hodin cisteho casu + tydny az mesice otravneho zjistovani, ze to vlastne nemam na tomto stroji zprovoznene. Mam 2 instalace Win 10 a 2ma se rozbily updaty (tusim, ze pri tom velkem aniversary updatu). Pomaly start byl problem spise u xp a 7cek, u 10 tek to nebylo tak dramaticke. Rozbiti Widli se zmenou HW je naprosto bezne, posledne se mi rozbily pri vymene te grafiky (i kdyz technicky to nebylo kvuli grafice, ale kvuli polamanym updatum - az s vymenou grafiky jsem zjistil, ze nelze nainstalovat ovladace, protoze OS neni aktualni a OS nelze zaktualizovat, protoze to vzdy pri updatu umre a rollbackne se to).

Copak toto zajima zakaznika? Ten potrebuje funkcni SW a ne nesmyslne blaboly.

Dovolim si tvrdit, ze zakaznikovi bude vadit, kdyz kvuli rozbitym updatum bude mit zavsivene Widle - tudiz pomale, v horsim pripade prijde o data, pokud nezaplati obrovskou sumu, a jakykoliv soft muze byt nestabilni, kdyz jede v takovem polamanem prostredi.

Spis to vypada ze kazdy si hraje se vsim a podle toho OS vypada...

S Linuxem si "hraju" stejne jako s Widlema (tj. lehce si to prizpusobuji) a zatim zadny z problemu, ktere jsem mel ve Widlich, se nevyskytl. Spousta veci mi prijde na Linuxu podstatne lepe resena (konf. soubory vs. registry, nastaveni aplikaci v domaci slozce vs. v dokumentech/ve sve slozce/registrech/slozce uzivatele, jednotny system instalace a updatu softu, snad vse lze upravit/nastavit/vymenit, trivialni zaloha OS - proste [skoro] vse zkopirovat vs. delat image oddilu nastroji 3 stran [pokud chci zalohovat zivy system, tak ve Widlich jsem nasel pouze uzavrena reseni s nejakymi jejich proprietarnimi formaty]).

Jano

« Odpověď #83 kdy: 05. 01. 2017, 10:51:35 »
Vlastny operacny system nema zmysel pretoze jedinec (hocako genialny), nema v ziadnom pripade sancu konkurovat praci stoviek az tisicov (aj keby sebeviac spatnych) programatorov, ktori na sucasnom stave sucasnych systemov pracovali roky az desatrocia a je uplne jedno ci platenych generujucich closed source, alebo nadsenych generujucich open source,....

Pokial mas ako jedinec nejaky napad na killer feature, tak sa ju bud mozes pokusit zaradit do nejakeho existujuceho z OS projektov a ziskat prchavy obdiv komunity, alebo mozes skusit ubastlit  nejake POC demo a predat ten napad komercakom.... a to je tak vsetko.

Jo inak unifikacia to je ten najmocnejsi nastroj na svete. System vobec nemusi byt dobry, uplne staci ak ho vsetci uzivatelia budu mat rovnako spatny a budu 100% spokojni.

abc

« Odpověď #84 kdy: 05. 01. 2017, 11:10:17 »
To, ze je nekdo hloupy a vymeni HW a neuvedomi si, ze jsou tam ovladace a pak to svadi na WIn... Tezko pak nekomu radit jak postupovat.
Ve firmach pro ktery vyvijime SW maji radve tisice Win nemaji problemy s aktualizacema, nemaji rozbite registry.... cim to bude?

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 05. 01. 2017, 11:42:36 »
To, ze je nekdo hloupy a vymeni HW a neuvedomi si, ze jsou tam ovladace a pak to svadi na WIn... Tezko pak nekomu radit jak postupovat.

A proc s tim Linux nema problem? Proc se me jeste nestalo, ze bych vymenil jakoukoliv cast HW, klidne vsechny, a Linux (Debian) to vzdy rozdychal? XP i 7 se rozbily pri vymene temer cehokoliv (myslim krom grafiky a nesystemoveho disku) a pokud vim, tak to byla chyba Widli, protoze na instalacnim mediu ovladace pro ten HW byly, ale ony si je nezkopirovaly proc? Nechapu - Debian ma se svym milionem ovladacu zlomek velikosti, co Widle po nainstalovani, jeden by cekal, ze teda Widle budou mit minimalne stejne zakladni ovladace jako Debian, kdyz uz jsou tak tluste po ciste instalaci...

Ve firmach pro ktery vyvijime SW maji radve tisice Win nemaji problemy s aktualizacema, nemaji rozbite registry.... cim to bude?

Tak ve firmach si asi muzou zaplatit Mrkvosrotu ten "skvely" support, pripadne tam maji lidi, kteri se tomu venuji do hloubky, tj. maji vsechny ty predrazene certifikace a kurzy. Na to, abych OS pouzival jako pokrocily uzivatel si opravdu calovat takove zbytecnosti nebudu, u toho Linuxu staci QA sajty, wiki, man, pripadne forum a vse jsem zatim poresil. A teda pokud vim, tak je prave celkem bezne, ze Widli stanice z niceho nic umrou a admini to resi jednoduse - akorat vezmou image, preplacnou a zase to par mesicu az rok jede. Stanice s Linuxem si naopak admini pochvaluji, ze se to oproti Widlim, jak je to jednou nainstalovane, jen tak nerozbije. To tady psali na rootu admini mnohokrat.

Samozrejmne verim ze lze provozovat uspesne Widle, pokud na ne neinstalujete zadny soft, aplikujete zaplaty okamzite, nikdy neupgradujete, nemenite zadna nastaveni a mate stesti na HW. Ale pak nevidim zadnou vyhodu oproti Linuxu, kdyz tam muzu i neco provozovat a nerozbiji se to samo od sebe. Navic je to zadarmo a pokud ja neco rozbiju, tak to celkem jednoduse vyresim, ne ze zkusim desitky magickych nastaveni typu "vypnout cortanu, aby se pri kontrole updatu OS nezmrvil tak, ze do restartu plne vytezuje CPU" (ne, bohuzel tohle neni fikce, ale MS realita) a pak stejne skoncim u reinstallu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 05. 01. 2017, 11:53:35 »

Tak ja bych cekal, ze Widle i tak nejak najedou a nainstaluji si chybejici ovladace. Pokud tedy maji aspon sit, kterou by mozna bylo potreba rozjet rucni instalaci ovladace.

Osobne jsem kdyzi pod Widlemi menil mobo. Vyzadovalo to hafo restartu, ale nejak to nakonec skouslo. Linux najel rovnou, evntuelne jsem musel predelat konfiguraci grafiky v Xfree86, ktery se tehdy pouzival a veci tehdy nechodily tak automaticky, jak vetsinou chodi dnes.

S Widlemi byval problem hlavne tehdy, kdyz se menila architektura mezi Intelem a AMD. MS na to mel extra jadra a muselo se menit jadro, jinak s tim mohly byt problemy.

Pokud dnes jiz pod Widlemi mobo vymenit nejde, protoze to MS jeste vice posral, tak blahopreji k dalsimu uspechu.

noname

« Odpověď #87 kdy: 05. 01. 2017, 12:09:04 »
A co taky Linux Mint? Podla mojho nazoru jedna z najlepsich distribucii (aj najkonzistentnejsich po dizajnovej stranke)

dustin

« Odpověď #88 kdy: 05. 01. 2017, 12:38:43 »
O vánocích jsem instaloval Win7 SP1 na i5, driver integrované síťovky (nějaký obyč. realtek) jsem musel instaloval z flešky, win ji nepoznaly. Pak stejně nedojel win update. Po spoustě hodin jsem to típnul (malej byl otrávenej, že už chce konečně pařit, když dosud měl jenom linuxí steam). Našel jsem na webu MS nějaký hromadný balík upgradů, ten nainstaloval a stejně poté win update ani po několika hodinách neskončil. Na routeru jsem při tom koukal na pakety, skoro vůbec nekomunikoval, zřejmě hodiny čekal, až dostane ze serverů MS nějaká data. Nechápu...

svido

« Odpověď #89 kdy: 05. 01. 2017, 12:41:24 »
Citace: ownOS
Android je taky úspěšný
že je úspěšný? Je to zplácanina, ve které kbyby nefiguroval Google, tak už je dávno mrtvá...

Citace: ownOS
Já chci udělat něco pravdu nádhernýho
a sakra, tady opravdu neco smrdí. Napsat OS v jednom člověku nelze. Je to blbost. V podstatě budeš kopírovat práci jiných a lepit kusy kódu do sebe, případně vydávat práci za svou. Jo a protože jsi úplně nejvíc nejlepší grafik a dokážeš vše obšlenout, budeš mít úspěch. Držím palce... :-D Vem si přechod KDE3 na KDE4 nebo KDE5 Plasmu. Trvá to několik let a do dnes to není hotové.

A propo, ani Linux, ani Mac, ani Widle nejsou dokonalé. Každý systém má své mouchy, které mne osobně přidádějí k šílenství.