Vlastní operační systém.

Jimmy

Re:Vlastní operační systém.
« Odpověď #30 kdy: 02. 01. 2017, 13:25:17 »
Coz ostatne nemaji ani na Widlich a dokonce nejspis ani na Macu, pokud tam clovek zatahne vselijake open source aplikace.

V podstate se staci vyhnout Gnome, KDE portum a Java aplikacim a pak jsou vsechny alikace v OSX stejne. S tim vyhybanim neni ani takovy problem, protoze pro OSX je spoustu nativniho softu. Tak nejak hrdost nedovoli OSX programatorum vypustit do sveta serednej paskvil a daji si zalezet aby to taky dobre vypadalo.

Kdyz ale nekdo jako autor tohohle vlakna buchne pesti do stolu a chce taky poradnej desktop pro linux, tak hned se konzolovymu plebsu zarudne pred ocima a jdou ho kamenovat misto toho aby mu helfli. Nakonec asi skonci nekde pri https://www.haiku-os.org/ a linuxu da vale...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 02. 01. 2017, 13:32:52 »
@Tuxik: Ani nahodou. Okousane jablko jsem mel v ruce, dospel jsem k nazoru, ze se mi nelibi a rada veci mi tam leze na nervy a tim to pro me konci. Pouze zpochybnuju zavaznost problemunejednotneho vzhledu. Kvuli tomu Linux nepouzivam.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 02. 01. 2017, 13:45:36 »
Kdyz ale nekdo jako autor tohohle vlakna buchne pesti do stolu a chce taky poradnej desktop pro linux, tak hned se konzolovymu plebsu zarudne pred ocima a jdou ho kamenovat misto toho aby mu helfli. Nakonec asi skonci nekde pri https://www.haiku-os.org/ a linuxu da vale...
Helfli s čím? S milióntým nikdy nehotovým DE? Jakej to má smysl? Ani neví, co vlastně napsal, nechápe pořádně rozdíl mezi OS, DE, WM, theme, ale "umí ve fotošoku". Sorry, nevím, jestli to myslel vážně, nebo chtěl trollit, ale toto vlákno je od první sekundy určeno k totálnímu zatrolení.

Umím na mobilu něco vyfotit. Asi chci postavit vlastní profesionální kameru. Jakou má mít barvu?

Honza

« Odpověď #33 kdy: 02. 01. 2017, 13:47:29 »
Kdyz ale nekdo jako autor tohohle vlakna buchne pesti do stolu a chce taky poradnej desktop pro linux, tak hned se konzolovymu plebsu zarudne pred ocima a jdou ho kamenovat misto toho aby mu helfli

Nekamenovat, nepomáhat, ať ukáže co umí (v tom Photoshopu). Jsem zvědavý, kolik příspěvků tato diskuze bude mít, než nějakou ukázku uvidíme.

« Odpověď #34 kdy: 02. 01. 2017, 14:05:52 »
tema je trollovina :D ale pride mi zvlastne, ze v linuxovom svete sa vzdy najde niekto co chce nieco unifikovat... naco ? imho ved v tom je najvacsia sila, ze skoro na vsetko mame alternativy... uz len tych DE, WM kolko je... sam som si vyskusal viacero moznosti a pouzivam rozne podla stroja, vyuzitia a podla obsluhy... a vzdy ma dostane kolko roznych tem a pod. je k dispoziicii... napr. ten windows 10 - tam max. mozme zmenit farbu - este aj ten klasicky redmont vzhlad nam zobrali... a na linuxoch mame 3 zadeke alterantiv a tem ... preco to menit a dat tam jednu ??? nechapem...
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Jimmy

« Odpověď #35 kdy: 02. 01. 2017, 14:23:39 »
preco to menit a dat tam jednu ??? nechapem...

On chce jenom desktop co funguje a nenuti k bliti lidi co maji sajnu o tom co je hezke.

Perrys

« Odpověď #36 kdy: 02. 01. 2017, 14:48:07 »
tema je trollovina :D ale pride mi zvlastne, ze v linuxovom svete sa vzdy najde niekto co chce nieco unifikovat... naco ? imho ved v tom je najvacsia sila, ze skoro na vsetko mame alternativy... uz len tych DE, WM kolko je... sam som si vyskusal viacero moznosti a pouzivam rozne podla stroja, vyuzitia a podla obsluhy... a vzdy ma dostane kolko roznych tem a pod. je k dispoziicii... napr. ten windows 10 - tam max. mozme zmenit farbu - este aj ten klasicky redmont vzhlad nam zobrali... a na linuxoch mame 3 zadeke alterantiv a tem ... preco to menit a dat tam jednu ??? nechapem...

Presne. Krasny priklad je cesta unifikace Gnome 3. Dekuji, nechci....

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 02. 01. 2017, 14:56:49 »
On chce jenom desktop co funguje a nenuti k bliti lidi co maji sajnu o tom co je hezke.

Tak at si koupi okousane jabko nebo si postavi hackintosh. Delat kvuli vzhledu vlastni OS se tedy financne nevyplati, protoze na to padne mozna par stoleti clovekohodin.

robotron

« Odpověď #38 kdy: 02. 01. 2017, 15:04:54 »
buď Qt nebo jen část Qt přepsana do Swiftu.

Hochu, ty jestli nejsi total troll, tak mas fakt dost, muhehe.

Hele, zkus si nejdriv naprogramovat GUI kalkulacku, minesweepera a souborovej manazer s podmnozinou funkci Volkova a pak rekni, jak ti to slo.

Mimochodem, proc Qt a ne OpenStep? Jeden z mala dobrejch odkazu Jobsovy party NeXT/Apple... Lec pohrichu skomirajici, chtel jsem to pouzivat, ale vzdal jsem to (pod Linuxem OK, ale treba vytvorit v tom sobestacnou aplikaci ve Widlich, tj. aby sla rozumne vytvorit "instalacka", bylo dosti nesnadne az odpuzujici).

robotron

« Odpověď #39 kdy: 02. 01. 2017, 15:12:30 »
P.S.: kdybys nebyl totalni mental, tak bys ten svuj "OS" snu asi snadno naskriptoval ve FvwmThemes. Melo by to jednu vyhodu: fvwm narozdil od vetsiny novejsich wm se chova korektne za vsemoznejch, mene napaditejma/prisnejma autorama wm opomijenejch, situaci.

krallinuxu1

« Odpověď #40 kdy: 02. 01. 2017, 17:22:32 »
Proč by takový projekt měl být neúspěšný za předpokladu, že jsem po technické stránce schopen vše naprogramovat a budu mít neomezené množství času?
dalsi vec je ze na reklamu mu staci 1 sikovnej clovek co ma pristup na internet a telefon s aspon vga kamerou ;)
Nový operační systém po vzoru OSX ... jeden bude neomezeně dlouho programovat a druhý dělat reklamu na telefonu s vga kamerou. To je opravdu recept na úspěch.

Jinak jestli máš programátorské znalosti na naprogramování vlastního os u kterého máš ambice že to bude úspěch tak s tim neztrácej čas a pusť se do komerčních projektů kde vyděláš (se svýma zjevnýma kvalitama) astronomické peníze.

ownOS

« Odpověď #41 kdy: 02. 01. 2017, 17:35:43 »
Helfli s čím? S milióntým nikdy nehotovým DE? Jakej to má smysl? Ani neví, co vlastně napsal, nechápe pořádně rozdíl mezi OS, DE, WM, theme, ale "umí ve fotošoku". Sorry, nevím, jestli to myslel vážně, nebo chtěl trollit, ale toto vlákno je od první sekundy určeno k totálnímu zatrolení.

Já chápu moc dobře rozdíl mezi těmi pojmy, co jsi vypsal, tupče. Znám grafický stack na linuxu daleko víc do hloubky, než ty kdy budeš. Jestli nevíš co je nuclear page flip namátkou, tak už dál nepíš, protože jsem daleko dál, než si umíš představit.

Photoshop jsem zmiňoval pouze pro návrh grafiky.

Ke zbytku se vyjádřím později, protože teď jsem zaneprázdněn.

Umím na mobilu něco vyfotit. Asi chci postavit vlastní profesionální kameru. Jakou má mít barvu?

Neviditelný

« Odpověď #42 kdy: 02. 01. 2017, 19:33:43 »
Která Linuxová distribuce má třeba vlastní způsob vývoje
Žádná aspoň trochu mainstreamová ne, protože to - aspoň mně - nedává smysl. Jako by nebyl dnešní svět výpočetní techniky už dost roztříštěný, ty bys to ještě přiživil tvorbou stodevatenáctého toolkitu, který by navíc fungoval jen na tvém ownOS?

vlastní IDE
Platí totéž, co výše. Proč bych měl používat tvé ownIDE, když ty, co používám teď mi perfektně vyhovují?

Všude je GTK nebo Qt
To mi právě přijde skoro skvělé. Pokud se z velké míry používají jen dva UI toolkity, dá se dosáhnout jakž takž konzistentního desktopu. Kdyby používala každá aplikace toolkit jiný, byl by v tom teprve bordel. Proč bych měl jako programátor používat ownToolkit, když třeba v Qt napíšu aplikaci, která při troše snahy poběží všude od iPhonu přes Windows 10 až po Raspberry Pi?

V úvodu ses ptal, proč by takový projekt neměl uspět. Má odpověď je, že bys musel přesvědčit uživatele, že tvůj produkt je lepší ty stávající a protože spousta uživatelů je pragmatických, kvůli omalovánkám asi těžko přemigrují. Čím méně budeš kompatibilní s okolním světem, tím hůře pro tebe.

Relevantní XKCD

ownOS

« Odpověď #43 kdy: 02. 01. 2017, 19:55:29 »
@Neviditelný: Já chci "vlastní" toolkit z toho důvodu, že chci použít jako hlavní programovací jazyk Swift a i když lze samozřejmě udělat nějaký binding, tak jako lepší bych viděl to mít napsané od nuly ve Swiftu. Swift má taky standardní knihovnu a tam jsou např. vlákna atd.., takže není nutný mít brutální moloch typu Qt. Další věc je, že UIčko by mělo být kompletně vykreslované na GPU. V Qt je Quick, což je naprosto super a přesně tohle bych předělal do Swiftu, akorát NECHCI Qml, protože to se nehodí na psaní větších aplikací.
Prostě ta správná cesta v dnešní době je vykreslovaní na GPU a implementace SceneGraphu, defakto hlavní smyčka podobně jako u game enginu - reakce na událost, změna stavu, delta transformována na změnu stavu GPU a vykreslení.
Ne to, že si aplikace alokuje nějaký buffer a nad ním vytvoří nějaký komponent systém jak v Qt Widgety a pak akorát zajistí, že každý Widget softwarově kresli do té dané častí bufferu, která ji náleží. Animace, shadery, nic takového bych tím old school způsobem neměl.

Proč vytvářet aplikace v nějakém vlastním toolkit - ze stejného důvodu, jako se piší aplikace třeba na OS X v Cocoa.
Ano je to smělý plán, ale je potřeba přijít z něčím revolučním, všechny ty distribuce jsou to samé s drobnýma modifikacema. Akorát Ubuntu je trochu jinde.

Danny

« Odpověď #44 kdy: 02. 01. 2017, 20:05:13 »
P.S.: kdybys nebyl totalni mental, tak bys ten svuj "OS" snu asi snadno naskriptoval ve FvwmThemes. Melo by to jednu vyhodu: fvwm narozdil od vetsiny novejsich wm se chova korektne za vsemoznejch, mene napaditejma/prisnejma autorama wm opomijenejch, situaci.
od fvwm jsem utekl, kdyz mi nejakou dobu po startu, pri blize neurcenem soubehu okolnosti prestal fungovat click to focus.

asi za rok potom, co jsem utekl, jsem zjistil, ze ty "blize neurcene okolnosti" byly zapnuti NumLocku

presne situace, kdy mene prisnej autor usoudi, ze "Click" a "NumLock+Click" je to same - a rozlisovat to je takovej level nerdovitosti, ze to uz nechapu

ale cela tato story se odehrala nekdy na konci devadesatych let, mozna, ze autori za tu dobu uznali toto jako bug a opravili to - ale ja uz za tu dobu byl nekde jinde