Vlastní operační systém.

ownOS

Re:Vlastní operační systém.
« Odpověď #15 kdy: 01. 01. 2017, 23:09:58 »
Já chci udělat něco pravdu nádhernýho :)

a chces teda delat OS, DE, nebo tema? a jako programator nebo grafik? vetsinou to dohromady totiz moc nejde ;)
a dalsi vec, lide se tim pak maji kochat? nebo to vyuzivat pro praci ci zabavu? ;) tech otazek by bylo mnohem vice a stejne by jich bylo malo, prozacatek si hlavne uvedom co a proc vlastne chces :)

No jak už jsme psal výstupem je OS a když bude potřeba udělat změna v jádře k lepšímu, tak proč ne. Výstupem je OS, takže chci vlastní OS, ale náplň práce je hlavně DE. Já sám umím velice dobře ve photoshopu, dokážu napodobit v podstatě cokoliv, takže grafiku zvládnu udělat. Myslím, že mám takové cítění, že pokud se mi to bude líbit, opravdu líbit, tak se to bude líbit i většině lidí a proto si věřím, že by to nemuselo dopadnout špatně. Třeba by bylo jednoduší udělat jen vlastní téma, ale raději půjdu cestou, kde bude potenciál, že z toho bude úspěšný OS, než jen nějaké téma ke stažení :).

Android je taky úspěšný, jádro je Linux a nikdo to nebere jako nějakou další Linuxovou distribuci. Já chci udělat něco podobného, ale pro desktop. Programovací jazyk bude Swift, takže moderní způsob vývoje. Framework pro vývoj buď Qt nebo jen část Qt přepsana do Swiftu. Vlastní IDE. Která Linuxová distribuce má třeba vlastní způsob vývoje a vlastní IDE, jako mají Windows a OS X? Všude je GTK  nebo Qt a vlastní IDE není.

Ivan Nový

« Odpověď #16 kdy: 01. 01. 2017, 23:16:23 »
Tak myslím, že za těch padesát let, nebo jak dlouho ti to bude v jednom člověku trvat, tu dávno budou lepší prostředí.

Nemá to cenu imho

Cenu má ale otázka, jak udělat operační systém, aby to jednomu člověku netrvalo 50 let? Odpověď, navrhnout AI, která to udělá za něj :-)))

Kit

« Odpověď #17 kdy: 01. 01. 2017, 23:37:57 »
Předpokládám, že použiješ již hotový operační systém Linux, že nebudeš znovuvynalézat kolo. Dokonce bys mohl použít nějakou zajímavou linuxovou distribuci, například Debian. Když na to postavíš své vlastní desktopové prostředí, může to vypadat úplně jinak, než jsi zatím viděl a přesto zůstaneš kompatibilní se zbytkem světa.

Na operační systém bys však vůbec neměl sahat. Můžeš si sestavit vlastní linuxovou distribuci, vlastní obdobu Androidu, ale jak sáhneš na operační systém, tak se z toho nevymotáš. To není pro jednoho člověka a hlavně je to zcela zbytečné, protože operační systém nemá na grafiku žádný vliv.

Mysteriozni Z

« Odpověď #18 kdy: 01. 01. 2017, 23:55:47 »
Nejdrive si ujasni co to ten OS vůbec je, když už ho chceš dělat. Protože nikdy neuděláš nic lepšího, než je Linuxové jádro a k tomu bash. Takže tady na tom můžeš klidně začíst stavět. Ale dám ti radu: pošuků co chtěli udělat mermmocí něco vlastního, místo toho aby vylepšili stávající, je spousta, a právě tihle pošukové jsou důvod, proč GNU a opensource vypadá tak, jak vypadá, na což si ty stěžuješ. Nebuď jako oni, buď chytrý a svoje vlastní distro nedělej. Když už ti to tak vadí, tak si najdi nějaký projekt, ve kterém se budeš angažovat, protože nedostatek peněz, pracovních sil a pošukové co štěpí projekty a pracují na blbostech jsou hlavní důvod, proč Linuxové distra vypadají tak, jak vypadají. A pokud chceš mermomocí svůj OS, tak začni tím, že začneš používat Arch Linux.

Jestli chceš zlepšit situaci, můžeš třeba taky zapracovat na nějakých knihovnách pro C++. Např. posledně co jsem se díval je to bída, když chceš vykreslovat 3D grafy, žádná knihovna není dodělaná, jsou bez dokumentace, projekty jsou zastaralé atd. Pokud ale budeš dělat na nějaké knihovně, tak prosimtě pro něco pořádného, ne pro Python.

Byl jednou jeden pošuk a ten vymyslel Python, kupříkladu. A teď se do něj přepisují nesmyslně knihovny, např. na digitální zpracování obrazu a podobné, a v pořádném C++ aby pak člověk vůbec našel něco použitelného. A proč? Protože C++ s Qt se učíš 10h a Python 4h. Někdy si říkám, jestli jsou ti lidi vlastně příčetní.

abc123

« Odpověď #19 kdy: 02. 01. 2017, 00:35:48 »

No jak už jsme psal výstupem je OS a když bude potřeba udělat změna v jádře k lepšímu, tak proč ne. Výstupem je OS, takže chci vlastní OS, ale náplň práce je hlavně DE. Já sám umím velice dobře ve photoshopu, dokážu napodobit v podstatě cokoliv, takže grafiku zvládnu udělat. Myslím, že mám takové cítění, že pokud se mi to bude líbit, opravdu líbit, tak se to bude líbit i většině lidí a proto si věřím, že by to nemuselo dopadnout špatně. Třeba by bylo jednoduší udělat jen vlastní téma, ale raději půjdu cestou, kde bude potenciál, že z toho bude úspěšný OS, než jen nějaké téma ke stažení :).

;D ;D ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 02. 01. 2017, 00:46:17 »
Delat vlastni OS je debilita. I kdyby se to nakrasne povedlo, tak neni vyhrano, protoze o OS bez aplikaci si nikdo ani kolo neopre. Proto dodnes preziva i takovy ridky prujem, jako Widle - maji aplikace.

Ono se staci podivat na vselijake ty Haiku, MenuetOS a dalsi. Mozna jsou nektere z nich hezke, ale bezi asi tak na trech HW konfiguracich, dodnes nemaji wifi nabo nejvyse tak s jednim chipem a celkem maji tak pet aplikaci. Linux mel stesti, ze prisel ve spravnou dobu a vzbudil zajem tolika lidi, kterym z Widli uz tekly nervy. Nebyt toho, mohl skoncit jako vyse vyjmenovane.

hugochavez

« Odpověď #21 kdy: 02. 01. 2017, 01:12:38 »
Už nějakou dobu přemýšlím směrem tvorby vlastního operačního systému..........že jsem po technické stránce schopen vše naprogramovat a budu mít neomezené množství času?
Ta jestli mas neomezene mnozstvi casu tak mam pro tebe 2 tipy na neco MNOHEM uzitecnejsiho- tady zrovna https://forum.root.cz/index.php?topic=14332.msg193255;topicseen#new  resime takovou vec, takze jestli vis neco o streamovani a ripovani tak se muzes umelecky rozvinout  ;)
Pripadne muzes lidstvu prospet tim ze vylepsis softy jako torchat anebo ricochet  tak aby se to chovalo co nejvic jako email (vcetne priloh a formatovani) a bylo to tim co nejvic stravitelny pro BFU. ALE samozrejme neprustrelny end2end sifrovani je podminka cislo1, proof-of-work jako ochrana proti spamu a adresy by se resily pres QRkody....pripadne nejaka ta handy DHT pro "vyhledavani kontaktu v siti=pro ty uzivatele co by je chteli zverejnit"....
Tedy zadny centralni servery zadnej ISP kterej ti muze cumet do posty, zadny cloudy apod hovadiny....
Pak by byla realna sance ze se konecne po 40ti letech zbavime ty katastrofy zvany "email' a spam.
Co ty na to zlato? Kdyby se ti to povedlo byl bys slavnej!  a vsichni by sme te meli moc a moc radi! ;D

Jirsákova tchýně

« Odpověď #22 kdy: 02. 01. 2017, 01:16:40 »
To je nějaká variace na registr ohňostrojů? Njn, každej má jinou vopici.  ;D ::)

Lemming

« Odpověď #23 kdy: 02. 01. 2017, 07:39:41 »
Čuchám, čuchám trola ;D

Nicméně k věci: Podstatnou součástí jednotnosti Mac OS je i jednotná knihovna UI komponent a jednotné design guidelines pro aplikace. Pokud by někdo chtěl udělat něco podobného na Linuxu, tak rozhodně nevystačí jen s WM, ale musel by udělat i forky aplikací. Takže viz první věta.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 02. 01. 2017, 09:24:12 »
Ne, nechceš dělat OS. Chceš primárně dělat vlastní DE (téma asi ne, vzhledem k tomu jak krásně mluvíš o vlastním toolkitu) a na tom chceš asi? postavit vlastní distro. Dále chceš napsat základní sadu nástrojů typu kalkulačka, textový editor, solitaire a přesvědčit další vývojáře, aby tvůj projekt podporovali a přidali možnost používat tvoje knihovny. Sečteno a podtrženo na to nemáš dost času, protože v jednom člověku to nezvládneš v geologicky krátké době i kdyby jsi na tom dělal nonstop. Osobně bych ti poradil, jestli se k tomu cítíš dostatečně schopnej, ať si raději vybereš DE, který se ti nejvíc líbí, mrkni na jejich bug/todo listy, zapoj se, prosaď se, vyvolej diskuze o inovacích... Takhle budeš mít alespoň malou šanci se prosadit a něco dokázat.

LinuxDeJoke

« Odpověď #25 kdy: 02. 01. 2017, 12:34:46 »
Co chtel autor rici je, ze vsechny linuxove DE jsou priserne. Ma pravdu, je tak namatkove:
  • KDE, Plasma - je jeden obrovskej neergonomickej pocin od saidstu pro masochisty
  • Gnome - slo kdysi OSX cestou - tedy ergnomie a lehkost pouzivani, ale ruku na srdce, 3ka je nepouzitelna sracka. A vsechny ty mate-cinamon forky jsou jen stagnace.
  • Unity - prvni april od cannonicalu ktery nekdo vzal vazne a z neznameho duvodu to porad zije
  • vsechny ty XFCE, LXQT jsou jakz tak pouzitelne ale pro svuj minimalismus nemaji u BFU sanci.
  • Elementary - na prvni pohled to nevypada zle, ale pouzivat to delsi dobu je des porovnatelny s Unity ci Gnome3.

Takze jo, s kernelem se dnes hrat smysl moc nema, proste vezmi Linux kdyz chces monolitickou obludu nebo Hurd kdyz chces mikrokernel. Xorg/Xfree je uz asi out ale Wayland je jeste v plenkach, vzdyt to neumi ani udelat screenshot :-D Mozna tam bych zacal, nejak pres OpenGL udelat neco na styl apple Quartzu.

aaa

« Odpověď #26 kdy: 02. 01. 2017, 12:35:49 »
ownOS: mám zájem ti pomoct, vlastní DE mě taky láká, pokud chceš, tak se mi ozvi na elspamino@email.cz a něco vymyslíme  :)

NoHard

« Odpověď #27 kdy: 02. 01. 2017, 12:42:58 »
No, jako novoroční fór to vůbec není špatný! Navrhuji doplnit do sekce komix občasník "Happy New Year" a tohle by bylo solidní úvodní číslo.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 02. 01. 2017, 12:50:19 »
Čuchám, čuchám trola ;D

Nicméně k věci: Podstatnou součástí jednotnosti Mac OS je i jednotná knihovna UI komponent a jednotné design guidelines pro aplikace. Pokud by někdo chtěl udělat něco podobného na Linuxu, tak rozhodně nevystačí jen s WM, ale musel by udělat i forky aplikací. Takže viz první věta.

No mozna by stacilo, kdyby si krute vyhral se skinovanim, aby docilil co nejjednotnejsiho vzhledu GTK a QT aplikaci, pokud to jde. Akorat si tedy myslim, ze to nestoji za tu praci. Osobne je mi uplne putna, ze aplikace nemaji jednotny vzhled. Coz ostatne nemaji ani na Widlich a dokonce nejspis ani na Macu, pokud tam clovek zatahne vselijake open source aplikace.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 02. 01. 2017, 13:12:21 »
Čuchám, čuchám trola ;D

No mozna by stacilo, kdyby si krute vyhral se skinovanim, aby docilil co nejjednotnejsiho vzhledu GTK a QT aplikaci, pokud to jde. Akorat si tedy myslim, ze to nestoji za tu praci. Osobne je mi uplne putna, ze aplikace nemaji jednotny vzhled. Coz ostatne nemaji ani na Widlich a dokonce nejspis ani na Macu, pokud tam clovek zatahne vselijake open source aplikace.
Zase reješ do nahnilýho ovoce? Chceš vyvolat další trolling ohledně (ne)dokonalosti toho strašlivýho nepoužitelnýho bastlu?