Vlastní operační systém.

ownOS

Vlastní operační systém.
« kdy: 01. 01. 2017, 21:33:19 »
Už nějakou dobu přemýšlím směrem tvorby vlastního operačního systému. Dneska je všechno open source, pokud člověk umí programovat, tak se může podívat jak funguje v podstatě cokoliv, od ovladačů po různé subsystémy jádra apod..
Hodně se mi líbí OS X od Applu, jak vypadá, základní programy, xcode jako vývojové prostředí atd.. Proč žádní linuxová distribuce nepůsobí tímhle uceleným jednotným dojmem? Chtěl bych se pokusit něco takového stvořit právě ve světe Linuxu. Pokud co nejvíc reusnu existující věci, tak se moje snažení omezí defakto hlavně na implementaci wayland protokolu, kdy se navíc budu inspirovat v referenční implementaci Weston a tvorbu vlastního GUI tookitu, který bych ale hodně inspiroval v QTčku.

Proč by takový projekt měl být neúspěšný za předpokladu, že jsem po technické stránce schopen vše naprogramovat a budu mít neomezené množství času?

javaman ()

Re:Vlastní operační systém.
« Odpověď #1 kdy: 01. 01. 2017, 21:36:56 »
A máš stovky milionů na reklamu? ;D

Dneska nefrčí to, co je dobré, ale hlavně to, co se dobře nacpe lidem.

Takže úspěšný bude ve smyslu, že to můžeš používat sám a pár kámošů na Githubu.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 01. 01. 2017, 21:52:31 »
@ownOS

A máš stovky milionů na reklamu? ;D [...]

to mu dodas ty, protoze prece nejses podle tvejch slov zadna lopata, takze to mas za par mesicu s javou vydelane ;)

dalsi vec je ze na reklamu mu staci 1 sikovnej clovek co ma pristup na internet a telefon s aspon vga kamerou ;)

kazdopadne hlavni je neco uplne jineho, tedy aby ten system za neco stal, mel zamereni na BFU, vcetne pro ne prehledne strucne dokumentace a hromady dalsich veci ;)

robotron

« Odpověď #3 kdy: 01. 01. 2017, 21:57:08 »
(..) za předpokladu, že jsem po technické stránce schopen vše naprogramovat a budu mít neomezené množství času?

Za predpokladu, ze budu mit neomezene mnozstvi casu, muzu klidne dat dohromady techniku na tezbu lithia z planetek bez technicke pomoci kohokoli dalsiho. Bohuzel je to prave ten cas, oc tu jde.

ownOS

« Odpověď #4 kdy: 01. 01. 2017, 22:05:10 »
Hlavní reklama by měl být ten OS samotný. Stěžejní je ten vzhled. Nevím, proč všechny linuxové distribuce jsou takové nijaké. Jak Windows tak OS X vypadají lépe. Wayland je display server, window manager i compositor v jednom a pokud tu implementaci naprogramuju tak, aby si pak 8 z 10 lidí řeklo, že to vypadá fakt super a je to hezčí jak Windows, tak si myslím, že je docela vyhráno a uživatele si to najde. Pak už se to rozšíří snadno v dnešní době.

Jinak k tomu času, to jsem tam dodefinoval kvůli tomu, aby někdo nenamítal, že na to nemám čas. Takový argument neberu, mě jde o to, proč by to nemělo uspět, kdybych se do toho pustil a opravdu ten výsledek stál za to, což si myslím, že jde ruku v ruce hlavně s tou implementací Wayland.

marty

« Odpověď #5 kdy: 01. 01. 2017, 22:15:57 »
Hodně se mi líbí OS X od Applu, jak vypadá, základní programy, xcode jako vývojové prostředí atd.. Proč žádní linuxová distribuce nepůsobí tímhle uceleným jednotným dojmem?

Elementary znáš ? Na co další distro nechápu.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 01. 01. 2017, 22:17:08 »
Už nějakou dobu přemýšlím směrem tvorby vlastního operačního systému. Dneska je všechno open source, pokud člověk umí programovat, tak se může podívat jak funguje v podstatě cokoliv, od ovladačů po různé subsystémy jádra apod..
Hodně se mi líbí OS X od Applu, jak vypadá, základní programy, xcode jako vývojové prostředí atd.. Proč žádní linuxová distribuce nepůsobí tímhle uceleným jednotným dojmem? Chtěl bych se pokusit něco takového stvořit právě ve světe Linuxu. Pokud co nejvíc reusnu existující věci, tak se moje snažení omezí defakto hlavně na implementaci wayland protokolu, kdy se navíc budu inspirovat v referenční implementaci Weston a tvorbu vlastního GUI tookitu, který bych ale hodně inspiroval v QTčku.

Proč by takový projekt měl být neúspěšný za předpokladu, že jsem po technické stránce schopen vše naprogramovat a budu mít neomezené množství času?
To je spíš pro tým lidí, ale zásadní problém v tom nevidím.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 01. 01. 2017, 22:19:48 »
Hlavní reklama by měl být ten OS samotný. Stěžejní je ten vzhled.

Pokud je pro tebe stěžejní ten vzhled, tak se zřejmě vůbec nechceš zabývat tvorbou operačního systému, ale desktopového prostředí. Směle do toho, jednodušší desktopy se dají spíchnout za večer.

Radovan.

« Odpověď #8 kdy: 01. 01. 2017, 22:23:10 »
Takže ty nechceš vyrobit operační systém, ale hezké rozhraní. Nic ti nebrání, prostě začni tím že budeš upravovat něco existujícího, a pokračuj vlastním. Třeba to pár uhrovatých linuxáků zaujme ;D

Co si představuješ pod tím "úspěchem"? Hezčí než dnešní Widle je téměř cokoliv, a stejně to vovce pořád kupují. Bez ohledu na to jaká pekelná sračka to je, a kolik problémů s tím znovu a znovu mají. A znovu to koupí... Jak mezi ně chceš prorazit?

balki

« Odpověď #9 kdy: 01. 01. 2017, 22:23:19 »
Hodně se mi líbí OS X od Applu, jak vypadá, základní programy, xcode jako vývojové prostředí atd.. Proč žádní linuxová distribuce nepůsobí tímhle uceleným jednotným dojmem?

Elementary znáš ? Na co další distro nechápu.

Elementary OS je copycat Mac Os, tiez odporucam pre takyto pripad. (nobody povie zase nieco, co vcera vycital z wikipedie, ze to nie je tak, lebo vsetci sme hlupi a nevieme to)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 01. 01. 2017, 22:44:00 »
Elementary OS je copycat Mac Os, tiez odporucam pre takyto pripad. (nobody povie zase nieco, co vcera vycital z wikipedie, ze to nie je tak, lebo vsetci sme hlupi a nevieme to)
trapaku... ja kdyz na tebe reaguju tak z vlastni praxe, protoze se operacnim systemum venuju ~25let a proslo mi jich rukama, respektive rukama v nich, hromada... neni pak tezke opravovat tvoje vymysli, lzi, nepresnosti, demagogoie a kraviny co pises... a odkazuju te na wikipedii aby jsi se necemu naucil, protoze kdyz napisu neco ja (i kdyz je to pravda/fakt) tak fnukas ze ti beru tvuj nazor ;)

elementaryOS samozrejme vzhledem vychazi z OSX a autori se tim vubec netaji, ani by to neslo kdyz na prvni pohled to opravdu jak OSX vypada...

pokud by slo ale jen o vzhled, tak je mozne sahnout v podstate nezavisle na distru a pro vice ruznych desktopu po tematickem balicku, napr. povedene od b00merang: http://b00merang.weebly.com/macos-sierra.html
pro masochisty pak: http://b00merang.weebly.com/windows-10-transformation-pack.html

ownOS

« Odpověď #11 kdy: 01. 01. 2017, 22:47:48 »
Elementary OS teď používám :)

Jinak jako samozřejmě výstupem toho snažení by byl operační systém, ale hlavně by to bylo o tom DE. Určitě napsat jednoduchý window manager se dá za chvíli, Elementary právě šlo tímhle směrem vlastního WM(Gaia?) vycházejícího z Mutteru od Gnome, jenže když to není jako celé navrženo od základu, tak ta flexibilita tam nebude taková a bude zas jen další linuxová distribuce s nějakýma změnama. Teď ten Wayland je way to go.

ownOS

« Odpověď #12 kdy: 01. 01. 2017, 22:52:49 »

elementaryOS samozrejme vzhledem vychazi z OSX a autori se tim vubec netaji, ani by to neslo kdyz na prvni pohled to opravdu jak OSX vypada...

pokud by slo ale jen o vzhled, tak je mozne sahnout v podstate nezavisle na distru a pro vice ruznych desktopu po tematickem balicku, napr. povedene od b00merang: http://b00merang.weebly.com/macos-sierra.html
pro masochisty pak: http://b00merang.weebly.com/windows-10-transformation-pack.html

Mě se to nelíbí, ty ikony, barvy spolu nehrajou tak jako na OS X, fonty, scrollbary, prostě není to ono ani zdaleka, to je právě ten problém, proč si myslím, že má smysl do něčeho takovýho jako tvorba vlastního DE jít.

Dejte si schválně screen OS X a pak třeba to od toho b00meranga.

Já chci udělat něco pravdu nádhernýho :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 01. 01. 2017, 22:59:02 »
Já chci udělat něco pravdu nádhernýho :)

a chces teda delat OS, DE, nebo tema? a jako programator nebo grafik? vetsinou to dohromady totiz moc nejde ;)
a dalsi vec, lide se tim pak maji kochat? nebo to vyuzivat pro praci ci zabavu? ;) tech otazek by bylo mnohem vice a stejne by jich bylo malo, prozacatek si hlavne uvedom co a proc vlastne chces :)

marty

« Odpověď #14 kdy: 01. 01. 2017, 23:01:00 »
Tak myslím, že za těch padesát let, nebo jak dlouho ti to bude v jednom člověku trvat, tu dávno budou lepší prostředí.

Nemá to cenu imho