Byt či podnájem

Mysteriozhi Najemnik

Re:Byt či podnájem
« Odpověď #45 kdy: 01. 01. 2017, 16:02:53 »
Přesně. Kdyby najednou každý věděl, kolik platí na daních, že je to přes 50% (i přes 60% pokud jezdíš autem a kouříš nebo chlastáš), tak hned zítra vypuknou občanské nepokoje.

Nejde jen o to, kolik platis na danich, ale take to, co se s temi danemi potom deje. Jestli za sve dane dostanes od statu odpovidajici sluzby, coz v CR nedostanes. BTW, v tech tvych 50-60% dani asi mas zapocteno i duchodove a zdravotni pojisteni, coz nejsou dane.

Mám v tom započteni vše, co jde povinně od pracujících občanů do státního rozpočtu, a ať si tomu říká kdo chce jak chce.

hu

« Odpověď #46 kdy: 01. 01. 2017, 16:10:45 »
JÁ BUDU VOLIT Babiše, nikdo lepší tady není.

Tak dík a čau.

qwertz

« Odpověď #47 kdy: 01. 01. 2017, 16:12:12 »
Pořídit si byt jako investici k pronájmu moc inteligentní není. Pokud není človek milionář a nekupuje byty jako diverzifikaci portfolia a bezpečné dlouhodobé uložení peněz, moc smyslu to nedává. Fungující nájemní bydlení vynáší řádově 3%, pokud nejsou problémy. Jestliže je smyslem zhodnotit peníze, investice do blbého podílového fondu nebo ETF sledující index je rozumější.

Dneska jsou úrokové sazby tak nízko, že hypo dostane každý trotl, takže sehnat nájemníka je stále těžší zatím co ceny nemovitostí jsou stále vyšší. Navíc vztah nájemce-pronajímatel je značně nevyvážený a stačí jeden problematický neplatič, a celá výhodnost investice do jednoho bytu jde do hajzlu. Totéž platí o situaci, kdy nájemník zrovna v bytě není a měsíčí náklady musí hradit pronajímatel. Nakonec se úrokové sazby zvednou, hromada trotlů přestane splácet hypotéky a cena bytů klesne (znehodnocení investice).

Takže vlastní byt ano, pokud potřebujete bydlet či v případě že nájmy jsou srovnatelné nebo vyšší než hypo+služby.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 01. 01. 2017, 16:15:42 »
Co se EET týče, tak jsem s tím vysoce spokojen, vč bonzačky. Považuju to za elegatní řešení toho, jak hlídat placení daní - hlídají to občané a ne neschopný stát. Jsem 100% pro to, aby se tento typ daně platil v pné výši.

Tak cilem EET neni, aby dane platil i Bures a podobni, ze jo.

Citace
Jeho podnikání mi nevadí, dokud něco nevybublá na povrch. To že vycucnul eurofond na ptačí hnízdo mě absolutně nezajímá, on jen využívá to, co je legálně k dispozici.

Legalne? A ze ho tedy EU i policie vysetruji. Myslete si, co chcete, ale Hnizdo byl podvod. Aby to nakonec nedopadlo tak, ze Bures si Hnizdo necha a vy budete platit navrat dotaci do EU z vasich dani.

hu

« Odpověď #49 kdy: 01. 01. 2017, 16:19:26 »
Nejde jen o to, kolik platis na danich, ale take to, co se s temi danemi potom deje. Jestli za sve dane dostanes od statu odpovidajici sluzby, coz v CR nedostanes. BTW, v tech tvych 50-60% dani asi mas zapocteno i duchodove a zdravotni pojisteni, coz nejsou dane.

Že nejsou? Aby to splňovalo charakter pojištění, nesměla by odvedená částka být v přímé úměře s příjmy, ale odrážet míru rizika, takže vlastně úplně naopak.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 01. 01. 2017, 16:19:56 »
Dnes je skvelá doba, zamestnať/bývať môžeš volne po celej EU. Mne úplne behá mráz po chrbte, keď vidím rovesníkov, čo si zobrali v rodnom malom meste hypotéky a ich predstava je zostať v tej istej práci najradšej do dôchodku.
Naprosty souhlas.

..moznost zmeny firmy je nulova v takom odbore. lenze byt v takom meste by som splatil relativne rychlo..
tak jasně, jsou města, kde si byty můžeš lehko koupit za keš (pokud ovšem nevyděláváš v tom městě), takové ty chomutovy, mosty, jirkovy, karviné a ostravy.. ..levnej byt není ten nejlepší argument se někam nastěhovat..

..podnajme niekolko rokov a platit cudziemu, takto su to len cisto vyhodene peniaze..
marže na pronájmech nejsou zas tak velký. Znám dost lidí co si koupili byt, a teď "zjistili" že peníze který nasypou do SVJ a nákladů hypotéky jsou výrazně nenulový.

vem svech pet svestek a vypadni do zahranici. Jestli se nekdy vratis, ...
haha, takhle jsem to udělal, ale člověk si zvykne, a má pak úplně jiný dilemata, tj. jestli se vůbec vracet..

Označit mzdu 33tis za "živoření" v zemi, kde medián mzdy je okolo 24tis, znamená absolutní odstřižení od reality.
No v kontextu profese programování to, přesto, není mnoho.

Fungující nájemní bydlení vynáší řádově 3%, pokud nejsou problémy.
Takže tohle je vlastně částka o kterou je podnájem nevýhodnější než vlastní bydlení. Jestli to máš nějak ozdrojovaný, tak bych řekl, že tohle by mohla bejt nejlepší odpověď na původní otázku.

qwertz

« Odpověď #51 kdy: 01. 01. 2017, 16:28:42 »

záleží na definici pojmu daň. Pokud s dobře vzpomínám. když ÚS zkoumal výpalné pro OSA a podobné mafie konstatoval, že ten "autorský poplatek" je vlastně státem nařízená daň, a to se jedná o povinnou platbu soukromému subjektu !!!

Duchodové a zdravotni pojisteni je daň zcela nepochybně. Jen je u ní zřejmé, k čemu jsou vybrané prostředky použity. Viz definice daně:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88

EET neni, aby dane platil i Bures a podobni, ze jo.

Babiš ať klidně shnije ve vězení, pokud ho tam třeba čapí nízdo dostane. EET je ale skvělá věc, prakticky všechny argumenty poti jsou demagogie.

Mysteriozni Podnajemnik

« Odpověď #52 kdy: 01. 01. 2017, 17:27:27 »
Mimochodem platy Praha - Ostrava jsou vcelku vtipné. Řekněme, že teď mám v Ostravě 32000,- hrubého a ročně můžu očekávat, že si můžu polepšit o 3000,- . Předpokládat rovněž budu, že strop, kolik mi kdo za seniorskou pozici v Ostravě dá, bude tak 70 000,- hrubého. Potom za 33let (to mi bude 60let) si celkově vydělám:

30 840 000,- Kč (Hrubého)

Řekněme že bych jel do Prahy. Tam hned z fleku dostanu 40000,- a ročně si polepším tak o 5000,- , přičemž rozumný strop na Prahu pro neautistického programátora ne-workoholika bych viděl tak 110 000,-. Potom za 33let si vydělám:

37 260 000,- Kč (hrubého) :D :D :D

ROZDÍL 6 420 000,- (Hrubého)

Vtipné na tom je, že když si to přepočtete na čistou mzdu, tak to co si vydělám v Praze navíc, utratím za dům s pozemkem, které tam stojí tak o 5mil. víc než tady. (Pokud jsem teda neudělal chybu ve skriptu)

Adije Praho!

« Odpověď #53 kdy: 01. 01. 2017, 17:29:25 »
Zrovna babiš je dle mého jeden z mála lidí, kteří, když by na to přišlo, by socanské nesmysly typu přispěvku na stavebko...
..., bla, bla, bla,...

JÁ BUDU VOLIT Babiše, nikdo lepší tady není.

;D
Já to tušil.

javaman ()

« Odpověď #54 kdy: 01. 01. 2017, 17:30:26 »
110 tu dostaneš tak ve snu. Pro normální (lopaty) je strop tak 90.

Mysteriozni Podnajemnik

« Odpověď #55 kdy: 01. 01. 2017, 17:32:52 »
110 tu dostaneš tak ve snu. Pro normální (lopaty) je strop tak 90.

je to možné, ale myslím, že pokud bych v Ově dostal 70k, tak v praze bych dostal 110k a mi jde především o to tyhle města porovnat.

javaman ()

« Odpověď #56 kdy: 01. 01. 2017, 17:39:01 »
S tím souhlasím :D Tam se asi také 70 nedává. Nevýhoda Ovy je v tom, že tam asi moc dobrých lidí nebude a práce tam budou jen špatné. Takže se vyplatí přejet i kvůli možnostem. Minimálně na čas.

hu

« Odpověď #57 kdy: 01. 01. 2017, 17:51:10 »
Citace: Mysteriozni Podnajemnik
Vtipné na tom je, že když si to přepočtete na čistou mzdu, tak to co si vydělám v Praze navíc, utratím za dům s pozemkem, které tam stojí tak o 5mil. víc než tady. (Pokud jsem teda neudělal chybu ve skriptu)

Jestli si chceš postavit barák v nějakém satelitu, tak to tady prosím nekurvi a zůstaň kde jsi. Tuhle posedlost prostorem u vesnickejch náplav nechápu.

Mysteriozni Podnajemnik

« Odpověď #58 kdy: 01. 01. 2017, 17:52:09 »
Možná na nějaký čas jo, ale ideálně bych dělal freelancera z domu, třeba pro zahraniční firmy, a to jde i z Ovy. Kažopádně jít do Prahy kvůli penězům to se mi nevyplatí. Co se týče Brna, tak tam jsem nemovistosti zkoumal velice zhruba, ale vyšlo mi, že nejsou o tolik levnější než třeba v Praze.

Mysteriozni Podnajemnik

« Odpověď #59 kdy: 01. 01. 2017, 17:54:45 »
Jestli si chceš postavit barák v nějakém satelitu, tak to tady prosím nekurvi a zůstaň kde jsi. Tuhle posedlost prostorem u vesnickejch náplav nechápu.

Satelit si postavím a do garáže si dám cirkulárku, abych si ji mohl každý den vytáhnout ven a nařezat dříví. Kde bydlíš? Že bychom byli sousedi.