Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev

andy

Re:neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev, nevíte jak na to
« Odpověď #15 kdy: 26. 12. 2016, 01:10:31 »
Citace
A ano, aby to google mohl udělat, tak holt musel změnit smluvní podmínky.
Nepřipadá vám zvláštní, že to Google nějak zapomněl aplikovat na svých vlastních webech?
Nezapomněl. blogger.com je Googlí záležitost a všechny weby to zobrazují.

Citace
Ty fakt máš pocit, že z toho textu naprosto jasně vyplývá, že žádný souhlas se zpracováním dat potřeba není?
Všeobecně uznávaný výklad je takový, že souhlas s ukládáním cookie dává uživatel tím, že nastaví příslušnou volbu v prohlížeči. Byly kolem toho různé dohady, jestli by třeba prohlížeče neměly mít ukládání cookies ve výchozím stavu vypnuté. Ale pokud vím, nikdo už to neřeší, protože podstatné je to, že ten, kdo chce ukládání cookies (nebo cookies třetích stran) zakázat, má v prohlížeči tu možnost.
Aha. Tak takhle si EU představuje opt-in?

Pokud v dobré víře interpretuju to, co EU chce, tak když o uživatelích chceš získávat a využívat data, měl bys je požádat o souhlas. Ano, někteří kreativci si možná najdou právní kličky, jak "nevyužití možnosti zakázat cookies v nastavení browseru" vyjadřuje "dání souhlasu". Chápu správně, že vyčítáš Googlu, že v situaci, kdy proti němu vede EU ty svoje absurdní řízení, nemá chuť na kreativní výklad práva?

Palo M.

« Odpověď #16 kdy: 26. 12. 2016, 03:43:31 »
Pokud v dobré víře interpretuju to, co EU chce, tak když o uživatelích chceš získávat a využívat data, měl bys je požádat o souhlas. Ano, někteří kreativci si možná najdou právní kličky, jak "nevyužití možnosti zakázat cookies v nastavení browseru" vyjadřuje "dání souhlasu". Chápu správně, že vyčítáš Googlu, že v situaci, kdy proti němu vede EU ty svoje absurdní řízení, nemá chuť na kreativní výklad práva?
To znie síce pomerne logicky, ale problém je o dosť širší. Google si podľa všetkého ukladá o ľuďoch kvantá rôznych informácií, zďaleka nielen pomocou cookies, a o tomto ukladaní ich vôbec neinformuje (pritom cookies sú to najmenšie zlo, pretože užívateľ sám môže rozhodnúť, či ich neukladať/zmazať manuálne/zmazať po ukončení session/zachovať - a pri "tých iných" dátach uložených v Google mimo jeho dosah tú moc nemá).
Okrem toho, tá smernica hovorí "napríklad cookies" teda mala by sa vzťahovať na všetky možné údaje (a to by väčšina ľudí inak čumela, koľko toho o nich Google vie, často viac než o sebe vedia oni sami)... Takže Google akože naplnil literu zákona, keby niečo tak bude tou lištou mávať aj pred súdom, ale pritom vedome narušuje súkromie ľudí (a teda koná proti zmyslu tej smernice).
Navyše, tie súdne konania nie sú úplne absurdné, viď čo bolo spomenuté aj v tejto diskusii: údaje od Google sú "posúvané" americkým korporáciám, ktoré týmto získavajú nefér konkurenčnú výhodu oproti eorópskym firmám - teda snaha EÚ ochrániť európske firmy nie je len byrokratická záležitosť, ale má aj nejaký reálny základ (aj keď je diskutabilné nakoľko je to úspešné, ale s vysokou pravdepodobnosťou je to lepšie, než nerobiť vôbec nič).

Môj názor na danú vec je taký, že Google je ten, kto otravuje (cookie lištou), vydiera (keď to neodsúhlasíš, tak nie že by si len prišiel o "prispôsobenie na mieru", ale častokrát sa daná stránka/aplikácia bez odsúhlasenia cookies stane úplne nepoužiteľnou), a manipuluje (snaží sa vyvolať dojem, že za všetko môže len zlá-zlá EÚ a Google je v tom úúúplne nevinne - a tá snaha je zjavne úspešná).
A ak niekto pri tom všetkom vyslovene obhajuje Google, tak buď pre stromy nevidí les (a zaradil sa do skupiny užitočných idiotov), alebo je skrátka platený "agent" Google (a teda amorálny hajzel).

(Pre poriadok: Vyššie napísané neznamená, že sa mi bohvieako páči postup, ktorý zvolila EÚ a že by som im nejako fandil.)

« Odpověď #17 kdy: 26. 12. 2016, 09:48:01 »
Nezapomněl. blogger.com je Googlí záležitost a všechny weby to zobrazují.
Není podstatné, že to jeden web Googlu zobrazuje, ale proč to nezobrazují všechny jeho weby používající cookies pro sledování uživatelů. Ostatně Blogger.com to může mít kvůli podmínkám AdWords a Analytics…

Aha. Tak takhle si EU představuje opt-in?
Opt-in znamená, že musí web mít souhlas předem, před tím, než poprvé něco uloží. To nastavení prohlížeče splňuje perfektně.

Ano, někteří kreativci si možná najdou právní kličky, jak "nevyužití možnosti zakázat cookies v nastavení browseru" vyjadřuje "dání souhlasu".
Je to všeobecně uznávaný výklad. Pokud by se EU nelíbil, asi bude jednat s autory prohlížečů o změně výchozí hodnoty.

Chápu správně, že vyčítáš Googlu, že v situaci, kdy proti němu vede EU ty svoje absurdní řízení, nemá chuť na kreativní výklad práva?
Chápete to špatně. Já ostatním vyčítám to, že ty cookies lišty vyčítají EU, přitom za ně může čistě jen Google. Kdyby mu šlo čistě jen o naplnění striktního výkladu směrnice, měl se na tu směrnici odkázat a ne si vymýšlet vlastní pravidla. Navíc Google (i ostatní) to vykládají tak, že směrnice se týká provozovatelů webů, ne třetích stran – takže Google je z obliga a úplně by stačilo, kdyby (i při svém výkladu) upozornil provozovatele webů, že mají nějaké povinnosti. A konečně pokud by celé to lištové šílenství mělo sloužit k získání souhlasu před uložením cookies od Googlu, musel by jejich kód nějak podporovat předání té informace, že teď už může cookies uložit. Jenže Google změnil jenom právní text, na kódu nezměnil ani čárku. Zkrátka to celé vůbec nedává smysl, pokud by to byla jen extrémně opatrná a opožděná reakce Googlu na směrnici.

toitoitoi

« Odpověď #18 kdy: 26. 12. 2016, 10:21:19 »
Nemáte někdo radu jak globálně odsouhlasit cookies a nemuset to desetkrát denně potvrzovat?

Jako dobrý je vědět že web používá cookies, ale na co se mě to ptá, když stejně nemám možnost volby?

Já mám nainstalovaný "Self-destructing cookies"+NoScript a a blokuju známé šmírovací sajty přes DNS resolver. Kdo chce, ten se proti tomu bránit může...

Citace
Chápu že to je nařízení od evropský unie, vedený dobrou myšlenkou - upozornit mě na špehování, ale jako obvykle je to celý hovadina, když stejně člověk žádnou volbu nemá.

Alespoň se o tom lidi dozvědí...

andy

« Odpověď #19 kdy: 26. 12. 2016, 13:55:14 »
Citace
Navyše, tie súdne konania nie sú úplne absurdné, viď čo bolo spomenuté aj v tejto diskusii: údaje od Google sú "posúvané" americkým korporáciám, ktoré týmto získavajú nefér konkurenčnú výhodu oproti eorópskym firmám - teda snaha EÚ ochrániť európske firmy nie je len byrokratická záležitosť, ale má aj nejaký reálny základ (aj keď je diskutabilné nakoľko je to úspešné, ale s vysokou pravdepodobnosťou je to lepšie, než nerobiť vôbec nič).
Pokud chce EU popotahovat google za průmyslovou špionáž, tak ať to udělá. Popotahovat je za monopolní postavení je úplně stejně absurdní, jako to bylo u Microsoftu nebo IBM.
Citace
Môj názor na danú vec je taký, že Google je ten, kto otravuje (cookie lištou), vydiera (keď to neodsúhlasíš, tak nie že by si len prišiel o "prispôsobenie na mieru", ale častokrát sa daná stránka/aplikácia bez odsúhlasenia cookies stane úplne nepoužiteľnou), a manipuluje (snaží sa vyvolať dojem, že za všetko môže len zlá-zlá EÚ a Google je v tom úúúplne nevinne - a tá snaha je zjavne úspešná).
A ak niekto pri tom všetkom vyslovene obhajuje Google, tak buď pre stromy nevidí les (a zaradil sa do skupiny užitočných idiotov), alebo je skrátka platený "agent" Google (a teda amorálny hajzel).
Mně se strašně líbí, jak prostě všichni chcete bít google. EU chce, aby byl souhlas opt-in. Vozí se tady po velkých společnostech z různě absurdních důvodů. Tak google prostě vzal směrnici a implementoval ji - tak, jak by ji IMO měl implementovat každý, kdo by tu směrnici přečet. Vyskočí lišta, je to na jedno kliknutí. A najednou je Google ten špatný?

Citace
Není podstatné, že to jeden web Googlu zobrazuje, ale proč to nezobrazují všechny jeho weby používající cookies pro sledování uživatelů. Ostatně Blogger.com to může mít kvůli podmínkám AdWords a Analytics…
Asi nerozumím logice. Nedělal jsem průzkum, které googlí weby to zobrazují a které ne, ale blogger.com je googlí věc a zobrazuje to. Tzn. věta:
Citace
Google nějak zapomněl aplikovat na svých vlastních webech
je evidentně nepravdivá. Možná zapomněl na některých svých webech, ale to jsem nezkoumal.
"Podmínky adwords a analytics" mají znamenat, že jedno oddělení googlu se řídí obchodními podmínkami jiného oddělení googlu?

Citace
Je to všeobecně uznávaný výklad. Pokud by se EU nelíbil, asi bude jednat s autory prohlížečů o změně výchozí hodnoty.
Takže je zajisté někde k dispozici závazné stanovisko EU, že tento výklad uznává? To by můj názor na google celkem jasně změnilo. Kde tedy je?

Citace
Navíc Google (i ostatní) to vykládají tak, že směrnice se týká provozovatelů webů, ne třetích stran – takže Google je z obliga a úplně by stačilo, kdyby (i při svém výkladu) upozornil provozovatele webů, že mají nějaké povinnosti
Ano, to by možná stačilo, až na to, že, jak jsme viděli u EU, tak by byla úplně v pohodě schopna googlu vyčíst, že jakožto monopolní dodavatel technologií vědomě poskytuje služby provozovatelům, kteří porušují zákon. Tohle je bohužel výsledek současného právního prostředí.
Citace
A konečně pokud by celé to lištové šílenství mělo sloužit k získání souhlasu před uložením cookies od Googlu, musel by jejich kód nějak podporovat předání té informace, že teď už může cookies uložit.
Ale vůbec, na té liště je typicky napsané: Tento web používá cookies a získává z toho nějaké informace, když se vám to nelíbí, tak ho nepoužívejte. Něco ve stylu "v této prodejně je kamerový systém se záznamem". Taky tam nemůžeš přijít a říct jim, aby to vypli...

« Odpověď #20 kdy: 26. 12. 2016, 14:47:19 »
EU chce, aby byl souhlas opt-in.
Při tom zestručňování se vám někam vytratil původní obsah té směrnice.

Tak google prostě vzal směrnici a implementoval ji
Google nic neimplementoval. Zřejmě vám uniká podstata toho, o čem se tu celou dobu bavíme.

Asi nerozumím logice. Nedělal jsem průzkum, které googlí weby to zobrazují a které ne, ale blogger.com je googlí věc a zobrazuje to. Tzn. věta:
Citace
Google nějak zapomněl aplikovat na svých vlastních webech
je evidentně nepravdivá. Možná zapomněl na některých svých webech, ale to jsem nezkoumal.
Nerozumíte češtině. Ta věta by byla pravdivá, i kdyby na to Google zapomněl na jednom jediném webu. A zkoumat byste to měl – když tvrdíte, jak je Google hrozně opatrný, je poněkud zvláštní, že pak podle vás zapomněl na to, že mu patří i takový web jako www.google.com.

Takže je zajisté někde k dispozici závazné stanovisko EU, že tento výklad uznává? To by můj názor na google celkem jasně změnilo. Kde tedy je?
Závazné stanovisko EU získat nelze, závaznými právními akty EU jsou jen nařízení, směrnice a normativní rozhodnutí. Ale pokud se k tématu chcete něco dozvědět, můžete začít třeba zde: Evropou obchází strašidlo cookies. Z článku a odkazu je zřejmé, že se počítá s volbou v prohlížeči.

Ale vůbec, na té liště je typicky napsané: Tento web používá cookies a získává z toho nějaké informace, když se vám to nelíbí, tak ho nepoužívejte.
Což ale nelze ani při sebevětší kreativitě vyložit jako plnění dané směrnice ani jako splnění podmínek Googlu.

andy

« Odpověď #21 kdy: 27. 12. 2016, 00:03:12 »
EU chce, aby byl souhlas opt-in.
Při tom zestručňování se vám někam vytratil původní obsah té směrnice.
Tak tu směrnici citujte - ale tohle jste napsal vy, tak jsem vám věřil:
Citace
V roce 2009 byla tato směrnice novelizována směrnicí 2009/136/ES, která zavedla princip opt-in
Tak už to není pravda?
Citace
Nerozumíte češtině. Ta věta by byla pravdivá, i kdyby na to Google zapomněl na jednom jediném webu.
Tak v logice platí, že pokud není uveden kvantifikátor, tak platí "pro všechny".
Citace
A zkoumat byste to měl – když tvrdíte, jak je Google hrozně opatrný, je poněkud zvláštní, že pak podle vás zapomněl na to, že mu patří i takový web jako www.google.com.
Nezapomněl. Smažte si cookies, vlezte na Google a vypadne na vás cedule "Připomenutí od Googlu ohledně ochrany soukromí".

Citace
Závazné stanovisko EU získat nelze, závaznými právními akty EU jsou jen nařízení, směrnice a normativní rozhodnutí. Ale pokud se k tématu chcete něco dozvědět, můžete začít třeba zde: Evropou obchází strašidlo cookies. Z článku a odkazu je zřejmé, že se počítá s volbou v prohlížeči.
Hmm, umíte číst?
Citace
Samozřejmě ale existují i stanoviska, která říkají, že to takto nejde. Například stanovisko pracovní skupiny evropských ochránců osobních údajů k tomuto problému je zcela jednoznačné a říká, že z absence vlastní aktivity (když uživatel nezmění implicitní nastavení svého browseru) rozhodně nelze odvozovat aktivní a informovaný souhlas.
Takže jestli čtu dobře, tak nějaký docela relevantní orgán EU má názor opačný, ale všeobecně je přijímaný právní názor přesně opačný...říkáte vy....

Citace
Což ale nelze ani při sebevětší kreativitě vyložit jako plnění dané směrnice ani jako splnění podmínek Googlu.
Tak to rozhodně nikoliv, uživatel musí být informován a "měl" - nikoliv "musel" by mít možnost odmítnout. Tady google evidentně informuje, ale tu možnost nedává. Navíc se IMO dá celkem rozumně argumentovat, že prohlédnutí jedné stránky zas tak hrozné sledování teda není....

« Odpověď #22 kdy: 27. 12. 2016, 09:11:01 »
Tak tu směrnici citujte

Citace: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/136/ES
(66) Třetí osoby mohou projevit přání uchovávat informace o vybavení uživatele nebo mít přístup k již uchovávaným
informacím pro různé účely, od legitimních (jako napří­klad některé typy „cookies“) až po účely představující neodůvodněné narušení soukromé sféry (jako například spyware nebo viry). Je proto nanejvýš důležité, aby měli uživatelé, kteří zahajují jakoukoli činnost, která by mohla vést k  takovému uchovávání údajů nebo přístupu k  nim, k dispozici jasné a srozumitelné informace. Metody poskytování informací a nabízení práva odmítnout by měly být co možná nejvíce vstřícné vůči uživateli. Výjimky z povinnosti poskytnout informace a nabídnout právo na odmítnutí by se měly omezovat na situace, kdy jsou technické uchovávání nebo přístup striktně nezbytné pro legitimní účel zpřístupnit uživateli konkrétní službu, o niž účastník nebo uživatel výslovně požádal. Je-li to technicky možné a efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanovení­mi směrnice 95/46/ES souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace. Vymáhání těchto požadavků by bylo účinnější, pokud by byly posíleny pravomoci příslušných vnitrostátních orgánů.

Tak už to není pravda?
Pořád je to pravda, ale je to něco jiného, než jste napsal vy. To, že směrnice zavedla opt-in, neznamená, že po ní nezůstalo nic jiného než opt-in. Ta směrnice zavedla mimo jiné také to, že ten souhlas lze vyjádřit nastavením prohlížeče.

Nezapomněl. Smažte si cookies, vlezte na Google a vypadne na vás cedule "Připomenutí od Googlu ohledně ochrany soukromí".
Což je něco úplně jiného, než souhlas s ukládáním cookies.

Hmm, umíte číst?
Hm, jste vždycky takhle bystrý? Jak bych asi na vaše komentáře mohl odpovídat, kdybych je nečetl? Nebo jste tu otázku nemyslel úplně vážně a jenom jste chtěl naznačit, že vaše interpretace se od té mé liší, přičemž správně je samozřejmě ta vaše a je vlastně úplně zbytečné, abyste tu svou interpretaci vůbec nějak popsal nebo ji snad dokonce obhajoval?

Takže jestli čtu dobře, tak nějaký docela relevantní orgán EU má názor opačný, ale všeobecně je přijímaný právní názor přesně opačný...říkáte vy....
Čtete špatně. V době psaní toho článku byl převládající názor, že nastavení prohlížeče stačí – ale nebyl to názor jediný, a jako příklad opačného názoru je uváděno stanovisko pracovní skupiny ochránců osobních údajů.

Tak to rozhodně nikoliv, uživatel musí být informován a "měl" - nikoliv "musel" by mít možnost odmítnout.

Citace: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/136/ES
Výjimky z povinnosti poskytnout informace a nabídnout právo na odmítnutí by se měly omezovat na situace, kdy jsou technické uchovávání nebo přístup striktně nezbytné pro legitimní účel zpřístupnit uživateli konkrétní službu, o niž účastník nebo uživatel výslovně požádal.
Přičemž ty podmiňovací způsoby nevytvářejí prostor pro provozovatele webu, ale pro zákonodárce, který směrnici transponuje do právního řádu příslušného státu. Nebo-li podmínky, kdy nemusí mít možnost odmítnout, může určit zákonodárce – ne provozovatel webu. Právní předpis, který by těm, na které dopadá, neříkal, že něco musí, ale že by něco měli, by byl úplně k ničemu.

Tady google evidentně informuje
Google tady neinformuje. Google jen změnil, obchodní podmínky. Už jsem vás na to upozorňoval několikrát, a vy se stále s podstatou věci míjíte. Opravdu je tak těžké to pochopit? Opravdu je tak komplikované pochopit, že když jdete na www.aktualne.cz, nezobrazuje vám tam litu o cookies Google, ale Economia, provozovatel Aktuálně.cz?

Navíc se IMO dá celkem rozumně argumentovat, že prohlédnutí jedné stránky zas tak hrozné sledování teda není....
Bavíme se o ukládání cookies, ne o sledování. Směrnice také řeší podmínky ukládání cookies a neříká nic o tom, že když se uživatel podívá jenom na jednu stránku, dá se nad uložením cookies přimhouřit oko. Navíc 2009/136/ES se týká výhradně třetích osob, a jde tam právě o to, že i když na jednom webu navštívíte jedinou stránku, reklamní systém vás může sledovat přes mnoho stránek a přes mnoho webů.

andy

« Odpověď #23 kdy: 27. 12. 2016, 10:17:01 »
Citace
Pořád je to pravda, ale je to něco jiného, než jste napsal vy. To, že směrnice zavedla opt-in, neznamená, že po ní nezůstalo nic jiného než opt-in. Ta směrnice zavedla mimo jiné také to, že ten souhlas lze vyjádřit nastavením prohlížeče.
Kde se v prohlížeči nastavuje "souhlas"? Opt-in - na rozdíl od opt-out - znamená, že uživatel musí provést vědomě nějakou akci (jinak je to totožné). Pracovní skupina to komentovala takto:
Citace
, že z absence vlastní aktivity (když uživatel nezmění implicitní nastavení svého browseru) rozhodně nelze odvozovat aktivní a informovaný souhlas
Takže podle vás je "nezrušení cookies" "aktivní a informovaný souhlas"? Nebo ten vámi citovaný odstavec říká, že v případě prohlížeče "aktivní a informovaný souhlas" netřeba? Znovu: vyčítáte Googlu, že se rozhodl pro poměrně jasnou interpretaci toho ustanovení - a nezvolil interpretaci, která je celkem jasný opt-out?

Citace
Je to všeobecně uznávaný výklad.
Citace
Čtete špatně. V době psaní toho článku byl převládající názor, že nastavení prohlížeče stačí – ale nebyl to názor jediný, a jako příklad opačného názoru je uváděno stanovisko pracovní skupiny ochránců osobních údajů.
Jasně, takže pracovní skupina EU má názor jiný (IMO navíc dost opodstatěný), ale google se má řídit tím, že v novinových článcích si lidi myslí, že by to taky mohlo být jinak..... co to znamená "všeobecně uznávané"? Proč by to mělo být pro Google relevantní? Když bych naopak tvrdil, že to vůbec všeobecně uznávané nebylo, čím byste mně přesvědčil, že se mýlím? Že se na to spousta provozovatelů vybodla, protože jim to přišlo absurdní a nechtělo se jim to řešit?

Citace
Přičemž ty podmiňovací způsoby nevytvářejí prostor pro provozovatele webu, ale pro zákonodárce, který směrnici transponuje do právního řádu příslušného státu. Nebo-li podmínky, kdy nemusí mít možnost odmítnout, může určit zákonodárce – ne provozovatel webu. Právní předpis, který by těm, na které dopadá, neříkal, že něco musí, ale že by něco měli, by byl úplně k ničemu.
Ale ono nejde o ukládání cookies, ale o to zpracování informací. A provozovatel webu v podstatě říká, "když to tady nebudete používate, nebudeme o vás ty informace zpracovávat". Je otázka, zda by se mělo usuzovat, že provozovatel má povinnost poskytovat službu i když uživatel odmítne....IMO teda ta směrnice tím směrem trochu míří.
Citace
No vzhledem k tomu, že dole je velkými písmeny napsáno "souhlasím", tak bych řekl, že to tedy souhlas je. Je otázka, zda Google.com zpracovává (ne-jen-ukládá) vaši aktivitu, i když na to souhlasím nekliknete; pokud ano, tak tu směrnici samozřejmě porušuje. Pokud ne - tak to je OK.
Citace
Google tady neinformuje. Google jen změnil, obchodní podmínky. Už jsem vás na to upozorňoval několikrát, a vy se stále s podstatou věci míjíte. Opravdu je tak těžké to pochopit? Opravdu je tak komplikované pochopit, že když jdete na www.aktualne.cz, nezobrazuje vám tam litu o cookies Google, ale Economia, provozovatel Aktuálně.cz?
Mně to připadá poněkud nepodstatné; google ty informace zpracovává a využívá (a pravděpodobně i dost samostatně); provozovatelé webu by dle té směrnice ten souhlas mít stejně měli, ať už má Google obchodní podmínky jakékoliv. EU je schopna Googlu tohle omlátit o hlavu - obzvláště protože ty informace používá i pro sebe a nikoliv pouze jako servisní partner provozovatele.
Je to stejně relevantní, jako otázka super-hrubé mzdy; jako kdyby bylo podstatné, jestli tu daň "platí" zaměstnanec nebo "zaměstnavatel" - když na konci zaměstnanec stejně nakonec dostane 50% toho, co směrem k němu pošle zaměstnavatel. Jaký je rozdíl v tom, kdyby si Google do svých JS skriptů dal zobrazení té lišty - a tím, že do obchodních podmínek napíše, že tu lištu tam má provozovatel zobrazit? Vůbec žádný?

« Odpověď #24 kdy: 27. 12. 2016, 11:12:14 »
Nebo ten vámi citovaný odstavec říká, že v případě prohlížeče "aktivní a informovaný souhlas" netřeba?
Ano, předposlední věta odstavce říká, že souhlas je možné vyjádřit pomocí nastavení prohlížeče. Nebo-li místo souhlasu se použije nastavení prohlížeče – o tom, jak to nastavení má vypadat, už směrnice nic neříká.

Znovu: vyčítáte Googlu, že se rozhodl pro poměrně jasnou interpretaci toho ustanovení - a nezvolil interpretaci, která je celkem jasný opt-out?
Ne, vyčítám Googlu, že změnu svých obchodních podmínek svádí na EU, přitom s tím EU nemá nic společného. Ta směrnice klade požadavky na provozovatele webů, které používají cookies třetích stran, ne na ty třetí strany. Jestli zvolil Google volnou nebo přísnou interpretaci je celkem jedno, když se ho ta směrnice (v tomto případě) přímo netýká.

Jasně, takže pracovní skupina EU má názor jiný (IMO navíc dost opodstatěný), ale google se má řídit tím, že v novinových článcích si lidi myslí, že by to taky mohlo být jinak.
Není to pracovní skupina EU, je to pracovní skupina ochránců osobních údajů EU. Vy jste se o jejím názoru dozvěděl z novinového článku, takže jste názor té pracovní skupiny shodil úplně stejně, jako ty ostatní názory. Navíc v samotném článku máte uvedeno, že jeden ze členů té skupiny – předseda britské obdoby ÚOOÚ – prohlásil, že na implementaci řešení spolupracují s tvůrci webových prohlížečů.

Proč by to mělo být pro Google relevantní?
Pro každého, kdo se má řídit nějakou normou, je podstatný výklad té normy.

Když bych naopak tvrdil, že to vůbec všeobecně uznávané nebylo, čím byste mně přesvědčil, že se mýlím?
Dejte sem odkazy na vyjádření, která podporují váš výklad, a můžeme se o tom bavit. Těžko můžu rozporovat vaše argumenty, když jste je nepředložil.

Ale ono nejde o ukládání cookies, ale o to zpracování informací.
Jde o ukládání cookies:

Citace
Členské státy zajistí, aby uchovávání informací nebo získávání přístupu k  již uchovávaným informacím bylo
v koncovém zařízení účastníka nebo uživatele povoleno pouze pod podmínkou, že […]

Citace
No vzhledem k tomu, že dole je velkými písmeny napsáno "souhlasím", tak bych řekl, že to tedy souhlas je
Ne, dole je velkými písmeny napsáno Připomenout později / Přečíst nyní. A o cookies v té liště není ani slovo, stejně jako o nich není nic ani v odkazovaném textu.

Je otázka, zda Google.com zpracovává (ne-jen-ukládá) vaši aktivitu, i když na to souhlasím nekliknete;
Google vám pošle cookies už v odpovědi na stránku www.google.com, tedy na tu stránku, kde se tahle lišta zobrazuje. A pro zobrazení titulní stránky vyhledávače opravdu nejsou žádné cookies potřeba.

Mně to připadá poněkud nepodstatné; google ty informace zpracovává a využívá (a pravděpodobně i dost samostatně); provozovatelé webu by dle té směrnice ten souhlas mít stejně měli, ať už má Google obchodní podmínky jakékoliv. EU je schopna Googlu tohle omlátit o hlavu - obzvláště protože ty informace používá i pro sebe a nikoliv pouze jako servisní partner provozovatele.
Když si přečtete první příspěvek v tomto tématu, bavíme se o lištách upozorňujících na ukládání cookies, které vyžaduje Google ve svých obchodních podmínkách a lidé to házejí na EU. Takže se nebavíme o zpracovávání informací, ale o ukládání cookies, a bavíme se o směrnici, která ukládá nějaké povinnosti provozovatelům webů, ne třetím stranám, které provozovatelům webů dodávají své služby.

Jaký je rozdíl v tom, kdyby si Google do svých JS skriptů dal zobrazení té lišty - a tím, že do obchodních podmínek napíše, že tu lištu tam má provozovatel zobrazit? Vůbec žádný?
Rozdíl v tom není vůbec žádný. Problém je v tom, že například Economia (provozovatel Aktuálně.cz) není Google. Chápete to? Smířil jste se s tím, že nějakou webovou stránku může provozovat někdo jiný, než Google? Dobře, tak postoupíme o krok dál. Směrnice (prostřednictvím implementačního zákona) ukládá Economii (provozovateli Aktuálně.cz) nějaké povinnosti. Proč by měl Google do svých skriptů dávat zobrazení nějaké lišty? Proč by to měl chtít po Economii? Co má Google společného s tím, že Economia má nějaké povinnosti?

Je to stejně relevantní, jako otázka super-hrubé mzdy; jako kdyby bylo podstatné, jestli tu daň "platí" zaměstnanec nebo "zaměstnavatel" - když na konci zaměstnanec stejně nakonec dostane 50% toho, co směrem k němu pošle zaměstnavatel.
Ano, je to stejně relevantní jako suprehrubá mzda. Superhrubá mzda je věc mezi zaměstnavatelem, zaměstnancem a státem, a nikdo po Googlu nechce, aby měl ve svých smluvních podmínkách pro AdWords uvedeno, že uživatel té služby musí platit daně. Prostě se to Googlu nijak netýká, protože v tom vztahu ohledně daní jsou tři subjekty a Google je čtvrtý. A s tou směrnicí je to úplně stejné – to je vztah tří subjektů, provozovatele webu, uživatele a „státu“. Google se to opět nijak netýká (pokud není v postavení provozovatele webu). Když Google ve svých smluvních podmínkách neřeší, že uživatelé jeho služby mají dodržovat daňové zákony, proč by tam měl řešit, že mají dodržovat zákony o cookies? Google se má starat o to, aby to splnil na svých webech – a třeba na www.google.com nemá lištu o cookies a už vůbec tam nepodmiňuje ukládání cookies souhlasem uživatele na webové stránce. Pravděpodobně se totiž řídí tím všeobecně uznávaným výkladem, že místo získání souhlasu lze použít nastavení prohlížeče.

cookie

« Odpověď #25 kdy: 27. 12. 2016, 11:52:48 »
Citace

Zajimave, cookies od googlu nemam zadne, na strance google.cz ani google.com na me to (ani zadne jine) pripomenuti nevybehne, vyhledavani funguje.
Presto si jiste google o vsem co jsem na webu provedl (tedy vyhledal slovo "cookies") ulozil vse co mohl.
Souhlas nedostal, o souhlasu ani nicem jinem mne neinformoval.

O ano, nemam pro google povoleny javascript ani cookies.

Ale obecne vzato, byt jsem proti tomu co google dela, je to ta lepsi moznost na dnesnim webu, je mnoho webu kde bez javascriptu a cookies (a kombinace obojiho) nezobrazite ani text, jinde jsou stranky zamerne nefunkcni.

andy

Re:Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev
« Odpověď #26 kdy: 27. 12. 2016, 14:31:12 »
Citace
Ano, předposlední věta odstavce říká, že souhlas je možné vyjádřit pomocí nastavení prohlížeče. Nebo-li místo souhlasu se použije nastavení prohlížeče – o tom, jak to nastavení má vypadat, už směrnice nic neříká.
Ano, a žádný prohlížeč takové nastavení nepodporuje - viz dále snaha britské strany, aby se to změnilo....
Citace
Ne, vyčítám Googlu, že změnu svých obchodních podmínek svádí na EU, přitom s tím EU nemá nic společného. Ta směrnice klade požadavky na provozovatele webů, které používají cookies třetích stran, ne na ty třetí strany. Jestli zvolil Google volnou nebo přísnou interpretaci je celkem jedno, když se ho ta směrnice (v tomto případě) přímo netýká.
Google je jednou ze stran, které v tomto případě zpracovávají ta data a ukládá je k sobě. Myslím, že se celkem oprávněně bojí, že po nich EU bude šlapat, byť striktně vzato ty stránky posílá někdo jiný. Půjdeš za nima a řekneš jim, že jim zaplatíš ztráty, pokud po nich kvůli tomu EU šlapat bude?

Citace
Dejte sem odkazy na vyjádření, která podporují váš výklad, a můžeme se o tom bavit. Těžko můžu rozporovat vaše argumenty, když jste je nepředložil.
Takže vy si ex-catedra můžete tvrdit, že všeobecný názor je X a já ne? Mimochodem - odkaz jste dal sám, včetně toho argumentu. 

Citace
Není to pracovní skupina EU, je to pracovní skupina ochránců osobních údajů EU. Vy jste se o jejím názoru dozvěděl z novinového článku, takže jste názor té pracovní skupiny shodil úplně stejně, jako ty ostatní názory. Navíc v samotném článku máte uvedeno, že jeden ze členů té skupiny – předseda britské obdoby ÚOOÚ – prohlásil, že na implementaci řešení spolupracují s tvůrci webových prohlížečů.
Jů, to je logika - jakmile se novinář odkáže na nějaký zdroj, tak ten zdroj přestane být důvěryhodný...

Jinak já netvrdím, že názor té skupiny je nutně nějaký právně závazný. Vy tvrdíte, že Google používá nějaký totálně nesmyslný výklad toho zákona a dokazujete to nějakými novinovými články, z nichž některé mimo jiné odkazují na docela smysluplný názor pracovní skupiny při EU, který je přesně opačný....

jinak podle předsedy britské obdoby ÚOOÚ zjevně nelze ten informovaný souhlas nastavením prohlížeče poskytnout, když na tom řešení spoluprácují s tvůrci webových prohlížečů...?

Citace
Ne, dole je velkými písmeny napsáno Připomenout později / Přečíst nyní. A o cookies v té liště není ani slovo, stejně jako o nich není nic ani v odkazovaném textu.
Citace: Google
Jaké údaje zpracováváme, když používáte Google:

Když například vyhledáváte restauraci v Mapách Google nebo sledujete video na YouTube, zpracováváme informace o této aktivitě, včetně údajů, jako je sledované video, ID zařízení, IP adresy, data souborů cookie nebo poloha.
Výše popsané informace zpracováváme, také když používáte aplikace nebo weby, které využívají služby Google, například reklamy, službu Analytics nebo přehrávač videí YouTube.
Po odscrollování dolů jsou tam 2 velké knoflíky: Další možnosti a Souhlasím.

Shrnuto: Google na svých webech na nic nezapomněl. Ale jako samozřejmě se můžete snažit dokázat pravý opak, že třeba měl místo slova "cookie" použít "sušenka" a "Souhlasím" nemělo být vpravo dole, ale vlevo nahoře...
Citace
Google vám pošle cookies už v odpovědi na stránku www.google.com, tedy na tu stránku, kde se tahle lišta zobrazuje. A pro zobrazení titulní stránky vyhledávače opravdu nejsou žádné cookies potřeba.
Když vám do prohlížeče pošlu náhodný cookie, tak je to zcela legální a nic tím neporušuju.
Citace
Když Google ve svých smluvních podmínkách neřeší, že uživatelé jeho služby mají dodržovat daňové zákony, proč by tam měl řešit, že mají dodržovat zákony o cookies
Tak zhruba ze stejného důvodu, jako tady firmy zjišťují, zda jejich obchodní partneři platí DPH. Protože se stát rozhodl, že to může vymáhat i po nich, byť to je evidentně vztah mezi těmi jejich partnery a státem. A google se toho asi celkem relevantně bojí.

Citace
Google se má starat o to, aby to splnil na svých webech – a třeba na www.google.com nemá lištu o cookies a už vůbec tam nepodmiňuje ukládání cookies souhlasem uživatele na webové stránce.
Až na to, že ji tam má... a taky na to, že ten text z hlediska souhlasu s ukládáním se od toho třeba na aktuálně věcně až tak neliší (navíc Google na svých webech není třetí strana).

« Odpověď #27 kdy: 27. 12. 2016, 15:22:59 »
Ano, a žádný prohlížeč takové nastavení nepodporuje
Podporuje to Chrome, Firefox i Internet Explorer, Edge to předpokládám přebírá také z MSIE.

dokazujete to nějakými novinovými články, z nichž některé mimo jiné odkazují na docela smysluplný názor pracovní skupiny při EU, který je přesně opačný....
Opět jste pro detail přehlédl celek. Píšete „mimo jiné“ a tváříte se, jako by to jiné neexistovalo. Když máte v článku „převládající názor je takovýto, ale existují i výjimky, například toto“, těžko si z toho můžete vzít jenom ta poslední dvě slova a z té výjimky udělat jediný výklad.

jinak podle předsedy britské obdoby ÚOOÚ zjevně nelze ten informovaný souhlas nastavením prohlížeče poskytnout, když na tom řešení spoluprácují s tvůrci webových prohlížečů...?
Myslíte si, že dnešní prohlížeče vypadají stejně, jako prohlížeče před šesti lety? „Informovaný souhlas nastavením prohlížeče“ je vaše formulace, ve směrnici je jen „nastavení prohlížeče“.

Shrnuto: Google na svých webech na nic nezapomněl.
OK, asi jste se na ten web www.google.com v anonymním režimu (tedy bez uložených cookies) nepodíval. Já vám tedy prozradím, co tam je – je tam lišta s následujícím textem:

Citace
Připomenutí od Googlu ohledně ochrany soukromí – Připomenout později – Přečíst nyní
V okamžiku, kdy se tahle lišta zobrazí, jsou už cookies uložené. Vám to připadá jako získání informovaného souhlasu před uložením cookies? Chápete, že ta věta nevyžaduje získání nějakého souhlasu ani nežádá o souhlas, ta věta pouze informuje? Můžete si něco přečíst a také nemusíte, a jestli si to přečtete nebo nepřečtete, to je jenom na vás.

Připadá vám, že tahle lišta naplňují podmínky, které dává Google ostatním?

Citace
Musíte vynaložit obchodně přiměřené úsilí k zajištění toho, aby byl koncový uživatel jasně a úplně informován a souhlasil s ukládáním a používáním souborů cookie nebo jiných informací v jeho zařízení, v němž k těmto činnostem dochází v souvislosti se službou, jíž se tyto zásady týkají.

Když vám do prohlížeče pošlu náhodný cookie, tak je to zcela legální a nic tím neporušuju.
Takže nakonec také souhlasíte s výkladem, že nastavení v prohlížeči stačí?

Tak zhruba ze stejného důvodu, jako tady firmy zjišťují, zda jejich obchodní partneři platí DPH. Protože se stát rozhodl, že to může vymáhat i po nich, byť to je evidentně vztah mezi těmi jejich partnery a státem.
Jenže to, že to může stát vymáhat i po odběrateli, je dané zákonem.

Až na to, že ji tam má...
Asi jste ten text neviděl, takže jsem vám ho výše odcitoval.

Lama

« Odpověď #28 kdy: 27. 12. 2016, 17:11:00 »

andy

« Odpověď #29 kdy: 27. 12. 2016, 22:38:57 »
Citace
Podporuje to Chrome, Firefox i Internet Explorer, Edge to předpokládám přebírá také z MSIE.
Myslím, že je to velmi jednoduché: kam v těchto prohlížečíš může člověk zabrousil, aby vyjádřil aktivně souhlas - a pokud tak neudělá, tak se samozřejmě souhlas nepředpokládá?

Když v zákoně napíše "povinnost je možné splnit vyjetím cyklostezkou na Sněžku", tak to přece neimplikuje, že na Sněžku vede cyklostezka? Navíc, když v té Británii jednali s tím, aby to defaultní nastavení prohlížečů změnili, tak z toho tak nějak vyplývá, že ty prohlížeče asi toto nastavení nemají, že? (rozdíl mezi opt-in a opt-out je jen defaultní nastavení)

Citace
V okamžiku, kdy se tahle lišta zobrazí, jsou už cookies uložené. Vám to připadá jako získání informovaného souhlasu před uložením cookies? Chápete, že ta věta nevyžaduje získání nějakého souhlasu ani nežádá o souhlas, ta věta pouze informuje? Můžete si něco přečíst a také nemusíte, a jestli si to přečtete nebo nepřečtete, to je jenom na vás.
- uživatel nainstaluje prohlížeč, nevleze do menu "Nastavení -> Bezpečnost" a tam neklikne na "nepřijímat cookie třetích stran
- uživatel ignoruje nadpis a pokračuje v prohlížení webu, kdy mu ten nadpis pořád vyskakuje

Řekl bych, že ta druhá možnost je mnohem blíže k tomu "aktivnímu udělení souhlasu" (případně v tomto případě - záměrné ignorance uživatele upozornění, ale následky pak jdou za uživatelem). To první mi fakt jako opt-in nepřipadá.
Citace
Citace: andy
Takže nakonec také souhlasíte s výkladem, že nastavení v prohlížeči stačí?
Ne. Tohle je spíš otázka, jestli tento odstavec ze směrnice, zabývající se sběrem a zpracováním dat o lidech lze aplikovat na cookies, které se ke sběru a zpracování dat o lidech nepoužívají. Tak nějak bych se spíš klonil k tomu, že ne.
Citace
Jenže to, že to může stát vymáhat i po odběrateli, je dané zákonem.
Jenomže Apple dostal zcela zákonně v Irsku daňové prázdniny a EU mu stejně sdělila, že má smůlu. Když budete stěhovací firma a zloději si vás několikrát objednají, abyste odstěhoval jimy otevřený byt, jste si jistý, že stát nepůjdet za vámi? Ani když se to stane opakovaně? A když si dáte do podmínek, že nestěhujete kradené byty (případně budete dokonce žádat nějaký důkaz), tak je to samozřejmě špatně, proč byste to dělal...?
Citace
Citace: andy
Citace
Odkazovaný text z googlu: Když například vyhledáváte restauraci v Mapách Google nebo sledujete video na YouTube, zpracováváme informace o této aktivitě, včetně údajů, jako je sledované video, ID zařízení, IP adresy, data souborů cookie nebo poloha.
Asi jste ten text neviděl, takže jsem vám ho výše odcitoval.
Tak nevím, co bych na to řekl. Spousta lidí radši popírá realitu, než by změnila názor?