Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev

Jakub Ladman

Neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev
« kdy: 25. 12. 2016, 02:00:28 »
Nemáte někdo radu jak globálně odsouhlasit cookies a nemuset to desetkrát denně potvrzovat?

Jako dobrý je vědět že web používá cookies, ale na co se mě to ptá, když stejně nemám možnost volby?

Ideálně nechci aby mě weby špehovaly, ale když provozovatelé nemají zájem mi vyhovět, aspoň nechci aby mě bombardovali tím debilním dotazem.

Chápu že to je nařízení od evropský unie, vedený dobrou myšlenkou - upozornit mě na špehování, ale jako obvykle je to celý hovadina, když stejně člověk žádnou volbu nemá.

Díky
« Poslední změna: 27. 12. 2016, 10:28:54 od Petr Krčmář »

Trupik

Re:neustálé odsouhlasování cookies mi pije krev, nevíte jak na to
« Odpověď #1 kdy: 25. 12. 2016, 08:25:39 »
Chápu že to je nařízení od evropský unie, vedený dobrou myšlenkou - upozornit mě na špehování, ale jako obvykle je to celý hovadina, když stejně člověk žádnou volbu nemá.
"Mysleli sme si, že to bude lepšie, ale dopadlo to ako vždy."
-- Eduard Ševardnadze

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 12. 2016, 10:02:05 »
Co jsem četl, tak žádné takové nařízení evropské unie neexistuje, jen někdo vymyslel krávovinu a ostatní se opičí.

« Odpověď #4 kdy: 25. 12. 2016, 10:12:53 »
Nemáte někdo radu jak globálně odsouhlasit cookies a nemuset to desetkrát denně potvrzovat?
Každý web to může mít implementované jinak, takže 100% účinné globální řešení neexistuje. Jak už bylo uvedené, existují pluginy, které se to snaží detekovat.

Chápu že to je nařízení od evropský unie, vedený dobrou myšlenkou
Ne, je to požadavek Googlu, který tím podmiňuje používání AdWords a pokročilých funkcí Analytics, a zavedl to proto, že si chce krýt záda před EU a možná chce také trochu šťouchnout do EU (což se mu evidentně podařilo, protože všichni ty cookies lišty svádějí na EU, přestože za ně může Google). Ta směrnice platí v nezměněné podobě už sedm let, ty lišty se začaly objevovat koncem léta 2015 a masově se rozšířily na podzim 2015, protože Google upravil podmínky od 1. 10. 2015. Vizte „Kauza cookies“, aneb vysvětlení pro opravdu nechápavé nebo Musím mít na webu lištu se souhlasem o použití cookies?.

Pako

« Odpověď #5 kdy: 25. 12. 2016, 10:54:15 »
"Mysleli sme si, že to bude lepšie, ale dopadlo to ako vždy."
-- Eduard Ševardnadze

Nikoli Ševarnadze, ale Černomyrdin.

Nikoli EU, ale Google.

Ve věku Internetu je možné ověrit fakta a zjistit skutečnost během několika okamžiků.

Bohužel to ale vypadá že chemtrails fungují a lidé mají zatemňené myšlení a nejsou toho schopni...

andy

« Odpověď #6 kdy: 25. 12. 2016, 11:15:14 »
Citace
Ve věku Internetu je možné ověrit fakta a zjistit skutečnost během několika okamžiků.
Tak v direktivě je napsáno toto:
Citace
(25) However, such devices, for instance so-called "cookies", can be a legitimate and useful tool, for example, in analysing the effectiveness of website design and advertising, and in verifying the identity of users engaged in on-line transactions. Where such devices, for instance cookies, are intended for a legitimate purpose, such as to facilitate the provision of information society services, their use should be allowed on condition that users are provided with clear and precise information in accordance with Directive 95/46/EC about the purposes of cookies or similar devices so as to ensure that users are made aware of information being placed on the terminal equipment they are using. Users should have the opportunity to refuse to have a cookie or similar device stored on their terminal equipment. This is particularly important where users other than the original user have access to the terminal equipment and thereby to any data containing privacy-sensitive information stored on such equipment. Information and the right to refuse may be offered once for the use of various devices to be installed on the user's terminal equipment during the same connection and also covering any further use that may be made of those devices during subsequent connections. The methods for giving information, offering a right to refuse or requesting consent should be made as user-friendly as possible. Access to specific website content may still be made conditional on the well-informed acceptance of a cookie or similar device, if it is used for a legitimate purpose.
Tak může za to EU nebo Google?

« Odpověď #7 kdy: 25. 12. 2016, 11:33:04 »
Google, vždyť jsem dával i dva odkazy na vysvětlující texty. Navíc ta norma EU, která cookies řeší, je nařízení, tedy není přímo platná v jednotlivých členských zemích, ale musí být implementována odpovídající národní normou, konkrétně v ČR je to zákon 127/2005 Sb.

Pako

« Odpověď #8 kdy: 25. 12. 2016, 11:58:46 »
Citace
Tak v direktivě je napsáno toto:
Citace
(25) However, such devices, for instance so-called "cookies", can be a legitimate and useful tool, for example, in analysing the effectiveness of website design and advertising, and in verifying the identity of users engaged in on-line transactions. Where such devices, for instance cookies, are intended for a legitimate purpose, such as to facilitate the provision of information society services, their use should be allowed on condition that users are provided with clear and precise information in accordance with Directive 95/46/EC about the purposes of cookies or similar devices so as to ensure that users are made aware of information being placed on the terminal equipment they are using. Users should have the opportunity to refuse to have a cookie or similar device stored on their terminal equipment. This is particularly important where users other than the original user have access to the terminal equipment and thereby to any data containing privacy-sensitive information stored on such equipment. Information and the right to refuse may be offered once for the use of various devices to be installed on the user's terminal equipment during the same connection and also covering any further use that may be made of those devices during subsequent connections. The methods for giving information, offering a right to refuse or requesting consent should be made as user-friendly as possible. Access to specific website content may still be made conditional on the well-informed acceptance of a cookie or similar device, if it is used for a legitimate purpose.

EU: "Users should have the opportunity to *refuse* to have a cookie"

Google: "koncový uživatel jasně a úplně informován o a *souhlasil* s ukládáním a používáním souborů cookie"

Takže lištu nechce ani jeden, ale Google chce víc než EU - konečná vina je ale na pitomcích co to impementují.

andy

« Odpověď #9 kdy: 25. 12. 2016, 12:05:32 »
Google, vždyť jsem dával i dva odkazy na vysvětlující texty. Navíc ta norma EU, která cookies řeší, je nařízení, tedy není přímo platná v jednotlivých členských zemích, ale musí být implementována odpovídající národní normou, konkrétně v ČR je to zákon 127/2005 Sb.
Moc jsem nespal, tak mi to teď asi nepálí...chceš říct, že chování Googlu není nutným důsledkem tohoto nařízení? Nebo že se zákony jednotlivých zemí mohou tento citovaný text ignorovat? Jediné, co z těch článků, které jsi linkoval, IMO vyplývá je, že se na to Google X let vybodnul a teď tedy "poslechl". Nebo jak to mám chápat?

Citace: Pako
EU: "Users should have the opportunity to *refuse* to have a cookie"

Google: "koncový uživatel jasně a úplně informován o a *souhlasil* s ukládáním a používáním souborů cookie"

Takže lištu nechce ani jeden, ale Google chce víc než EU - konečná vina je ale na pitomcích co to impementují.
Sorry, ale tohle jsi zapomněl?
Citace
their use should be allowed on condition that users are provided with clear and precise information in accordance with Directive 95/46/EC about the purposes of cookies or similar devices so as to ensure that users are made aware of information being placed on the terminal equipment they are using
Aneb - situace je IMO taková, že Google dává uživatelům - přesně podle direktivy - vědět, že se Cookie používá, ale mimo jiné - tu možnost odmítnout, pokud vím, nemají. Nebo to interpretuju špatně?

« Odpověď #10 kdy: 25. 12. 2016, 13:33:16 »
Nic takového neexistuje. Tedy ano ... existuje adblo-k který může mít Prebake filtr a nebo bez Prebake to na každém webu zablokuješ jednou ručně a máš pokoj.

« Odpověď #11 kdy: 25. 12. 2016, 20:08:38 »
Moc jsem nespal, tak mi to teď asi nepálí...chceš říct, že chování Googlu není nutným důsledkem tohoto nařízení?
Chování Googlu není nutným důsledkem tohoto nařízení. Google k tomu opatření přistoupil částečně asi z preventivních důvodů (EU s ním vede antimonopolní spory a Google nepotřebuje, aby se k tomu přidaly ještě spory o cookies) a částečně asi i proto, aby byli uživatelé na EU naštvaní (což se mu podařilo splnit na sto procent, protože pokaždé, když o těch lištách někdo mluví nebo píše, hází to na EU, i když původcem je jednoznačně Google – to lištové šílenství je rteakcí na jeho změnu podmínek).

Nebo že se zákony jednotlivých zemí mohou tento citovaný text ignorovat?
Směrnice nemá přímou právní platnost v našem právním řádu, takže pokud by se v našem zákoně na něco zapomnělo nebo transponovalo špatně, není způsob, jak někoho v ČR donutit, aby se řídil přímo směrnicí. EU samozřejmě může zahájit řízení s ČR a požadovat nápravu, ale než by se tak stalo, platí to, co je v zákoně a ne to, co je ve směrnici.

Jediné, co z těch článků, které jsi linkoval, IMO vyplývá je, že se na to Google X let vybodnul a teď tedy "poslechl". Nebo jak to mám chápat?
Ne, Google to X let vykládal stejně, jako všichni ostatní, ale teď se najednou rozhodl použít jiný velmi přísný výklad.

their use should be allowed on condition that users are provided with clear and precise information in accordance with Directive 95/46/EC about the purposes of cookies or similar devices so as to ensure that users are made aware of information being placed on the terminal equipment they are using
Tady je ale vyžadováno jenom to, aby uživatel byl informován – což řešily větičky „tento web používá cookies“ v patičkách stránek s odkazem na stránku s podrobnostmi.

Aneb - situace je IMO taková, že Google dává uživatelům - přesně podle direktivy - vědět, že se Cookie používá, ale mimo jiné - tu možnost odmítnout, pokud vím, nemají. Nebo to interpretuju špatně?
Google nedává uživatelům nic. Google chce po provozovatelích webu, kteří používají některé jeho systémy, aby „vynaložili obchodně přiměřené úsilí k zajištění toho, aby byl koncový uživatel jasně a úplně informován o a souhlasil s ukládáním a používáním souborů cookie“. Nebo-li pokud uživatel používání cookies neodsouhlasí, neměla by stránka vůbec nahrát jeho reklamní kód nebo jiný kód spadající pod tyto podmínky.

Jinak to co vy citujete je ta původní směrnice z roku 2002, která vyžadovala jenom to, aby uživatel měl k dipozici informace o cookies a mohl jejich používání zakázat. – je to tedy volba opt-out. V roce 2009 byla tato směrnice novelizována směrnicí 2009/136/ES, která zavedla princip opt-in, ale zároveň říká, že to může být splněno nastavením prohlížeče: „ Je-li to technicky možné a efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanoveními směrnice 95/46/ES souhlas uživatele se zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace.“

andy

« Odpověď #12 kdy: 25. 12. 2016, 22:46:32 »
Citace
Chování Googlu není nutným důsledkem tohoto nařízení. Google k tomu opatření přistoupil částečně asi z preventivních důvodů (EU s ním vede antimonopolní spory a Google nepotřebuje, aby se k tomu přidaly ještě spory o cookies) a částečně asi i proto, aby byli uživatelé na EU naštvaní (což se mu podařilo splnit na sto procent, protože pokaždé, když o těch lištách někdo mluví nebo píše, hází to na EU, i když původcem je jednoznačně Google – to lištové šílenství je rteakcí na jeho změnu podmínek).
Hele mě tohle fakt přijde slovíčkaření - buď to z té směrnice vyplývá nebo ne. Pokud jenom trochu jo, tak Google fakt nepotřebuje ještě spory o cookies - stačí se podívat, co provedla EU s Applem. Pokud ti stát nařídí, že máš informovat uživatele, ty je informuješ, tak jsi samozřejmě původcem ty a ne stát... tak mi to trochu připadá, že tady někdo chce bít google.
Citace
Směrnice nemá přímou právní platnost v našem právním řádu, takže pokud by se v našem zákoně na něco zapomnělo nebo transponovalo špatně, není způsob, jak někoho v ČR donutit, aby se řídil přímo směrnicí. EU samozřejmě může zahájit řízení s ČR a požadovat nápravu, ale než by se tak stalo, platí to, co je v zákoně a ne to, co je ve směrnici.
Jestli chápu dobře, tak google měl platit právní oddělnení, aby zjišťovaly, pro které státy v EU to ještě neplatí a pro které jo a podle toho to zobrazovat...

Citace
Ne, Google to X let vykládal stejně, jako všichni ostatní, ale teď se najednou rozhodl použít jiný velmi přísný výklad.
Aha, a proto byl původní výklad správný?
Citace
Google nedává uživatelům nic. Google chce po provozovatelích webu, kteří používají některé jeho systémy, aby „vynaložili obchodně přiměřené úsilí k zajištění toho, aby byl koncový uživatel jasně a úplně informován o a souhlasil s ukládáním a používáním souborů cookie“. Nebo-li pokud uživatel používání cookies neodsouhlasí, neměla by stránka vůbec nahrát jeho reklamní kód nebo jiný kód spadající pod tyto podmínky.
No vidíš, takže to google mohl udělat ještě víc user-unfriendly, že?
Citace
V roce 2009 byla tato směrnice novelizována směrnicí 2009/136/ES, která zavedla princip opt-in, ale zároveň říká, že to může být splněno nastavením prohlížeče:
Tak tohle je konečně relevantní k otázce:
Citace
Je  proto  nanejvýš důležité,  aby měli uživatelé, kteří zahajují jakoukoli činnost, která by mohla vést k takovému uchovávání údajů nebo přístupu k nim, k dispozici jasné a srozumitelné informace. ... Je-li to technicky možné a
efektivní, může být v souladu s příslušnými ustanoveními směrnice 95/46/E souhlas  uživatele  se  zpracováním údajů vyjádřen vhodným nastavením prohlížeče nebo jiné aplikace. 
Nevím o nastavení prohlížeče, kterým by se dal vyjádřit souhlas. Vzhledem k tomu, jak se EU chová, tak bych si sakra rozmyslel, jestli "nezakázání cookies" lze vyjádřit jako "opt-in", resp. "vyjádření souhlasu". Takže technicky možné a efektivní to není.

Všimni si, že ten odstavec mluví o "souhlasu se zpracováním". Takže z toho tak nějak vyplývá, že nějaký souhlas se zpracováním potřeba je. Já nevím o "technickém nastavení" prohlížeč, kterým bych vyjádřil "souhlas". Takže mi připadá, že ta lišta je fakt docela user-friendly způsobem, jak uživatele požádat o vyjádření souhlasu. A ano, aby to google mohl udělat, tak holt musel změnit smluvní podmínky.

Ty fakt máš pocit, že z toho textu naprosto jasně vyplývá, že žádný souhlas se zpracováním dat potřeba není?

« Odpověď #13 kdy: 25. 12. 2016, 23:09:52 »
Hele mě tohle fakt přijde slovíčkaření - buď to z té směrnice vyplývá nebo ne.
Když se zeptáte dvou právníků, dostanete tři různé výklady. Ale pokud chcete jednoduchou odpověď, pak to z té směrnice nevyplývá.

Jestli chápu dobře, tak google měl platit právní oddělnení, aby zjišťovaly, pro které státy v EU to ještě neplatí a pro které jo a podle toho to zobrazovat...
Chápete to špatně. Navíc se celou dobu nebavíme o tom, co zobrazuje Google, ale co zobrazují ostatní ve snaze naplnit podmínky Google. Každopádně ale doporučuju podívat se na web Google, jestli tam najdete nějakou tu „cookie lištu“.

No vidíš, takže to google mohl udělat ještě víc user-unfriendly, že?
Tak ještě jednou. Google uživatelům nic nezobrazuje. Google pouze upravil podmínky používání některých svých služeb pro provozovatele webů. Cookie lišty zobrazují provozovatelé těch webů, jak moc bude či nebude ta lišta userfriendly a zda web vůbec nějakou lištu bude mít je na provozovateli toho webu.

Nevím o nastavení prohlížeče, kterým by se dal vyjádřit souhlas.
Třeba v Google Chrome je to Rozšířené nastavení → Nastavení obsahu → Soubory cookie.

A ano, aby to google mohl udělat, tak holt musel změnit smluvní podmínky.
Nepřipadá vám zvláštní, že to Google nějak zapomněl aplikovat na svých vlastních webech?

Ty fakt máš pocit, že z toho textu naprosto jasně vyplývá, že žádný souhlas se zpracováním dat potřeba není?
Všeobecně uznávaný výklad je takový, že souhlas s ukládáním cookie dává uživatel tím, že nastaví příslušnou volbu v prohlížeči. Byly kolem toho různé dohady, jestli by třeba prohlížeče neměly mít ukládání cookies ve výchozím stavu vypnuté. Ale pokud vím, nikdo už to neřeší, protože podstatné je to, že ten, kdo chce ukládání cookies (nebo cookies třetích stran) zakázat, má v prohlížeči tu možnost.

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 25. 12. 2016, 23:48:05 »
@andy: Ty seš tu nějakej novej, že neznáš Jirsáka? Šetři klávesnici.