Nejžádanější programátorské znalosti na českém pracovním trhu

JSH

Re:Nejžádanější programátorské znalosti na českém pracovním trhu.
« Odpověď #195 kdy: 23. 11. 2016, 11:32:10 »
K Jave a problemum s null a booleanem - neni to jak ve Scale, tj. ze se ma pouzivat Option (v Jave myslim Optional)? Tzn. ze kdyz nekde mate null, tak pro to neni funkce/metoda definovana a je to chyba volajiciho?
A jakým způsobem se téhle chybě jako volající můžu vyhnout? No mám dvě možnosti :

1) Zadokumentovat, že ani můj kód není možné volat s null. A pak se modlit abych, až se to zákonitě vysere, už pracoval někde úplně jinde. Ona je to sice chyba volajícího, jenže podle oblíbené kombinace zákona schválnosti a padajícího hovna :
a) Volající to z nějakého důvodu opravit nemůže.
b) Potřebuje aby to fungovalo a aby to fungovalo nejlépe teď hned.
c) Já jsem zrovna na dovolené. (případně bych byl rád, kdybych byl jenom na dovolené)

2) Kontrolovat jeden každý pitomý parametr v jedné každé pitomé funkci, kterou napíšu. Nebo minimálně na hranicích každého modulu, u kterého se dá předpokládat, že ho bude používat někdo, koho nemůžu beztrestně utopit v záchodě.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:Nejžádanější programátorské znalosti na českém pracovním trhu
« Odpověď #196 kdy: 23. 11. 2016, 11:33:21 »
Nie som java evangelist, len nemam rad, ked niekto pouziva chybnu argumentaciu.
Viem, ten clanok je popularny. Nenainicializovane hodnoty su zle a maju sposobit chybu. 
Eifel taketo stavy riesi kontraktami, len to by zasa tuxik nadaval, ze co je to za zmrdizmus.
Podla mna primitivne typy by mali z javy vyhodit, ako sa planovalo. Blbe mozgy s oraclu vyhodili manazerov a rozhodli sa inak, je to smutne.
Tak si to tak neber, já budu na Javu nadávat, i kdyby to bylo to nejdokonalejší na světě. Jinak má spoustu běžných problémů, na které neexistují žádné best practices a proto si je každý prasí po svém a každý má samozřejmě pravdu. Ostatně to je doménou OOP jako takového, jen u Javy mi to přijde dotažené k "dokonalosti". A když už na něco nějaké slušné best practices existují, mění se častěji než ponožky.

Každopádně, jak jsem psal, v zásadě jde jen o to, že z nějakého důvodu vznikla "obří tlupa java lopat", která používá javu i na úkoly, na které se absolutně nehodí a ještě o sobě prohlašují, jak jsou bezva a jak je jejich řešení dokonalé.

A jinak, původně jsem si chtěl jen zatrollit s Javamenem, který se bohužel nechytil. Asi mu maminka zakázala PC.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #197 kdy: 23. 11. 2016, 12:15:28 »
Ten argument jste udelal za me - vykonostne dulezite veci, jako kodeky, jsou bezne knihovny v C/C++, ktere se z Javy jen pouzivaji. Takze i Java aplikace muze byt rychla, protoze hezke GUI je v Jave a megaoptimalizovane vypocty v C/C++/asm.

Kdyz jsou kodeky a knihovny v C/C++, tak Linphone neni tak uplne v Jave, ze jo? To by pak chtelo telefon velky jak krabice od bot.

Citace
Ja nerikam, aby se prepisovaly. Ale nove aplikace logicky budou vznikat spise ve vysokourovnovych jazycich, protoze neni duvod to psat v jazyce, ktery je zbytecne slozity, pouziva jej mene lidi (=mene potencionalnich prispevatelu) a vyvoj potrva dele. Navic vykon beznych PC (to se vas netyka) je dostatecne vysoky na to, aby i cast vykonostne narocnych ukolu byla psana v Jave - jednoduseji se to bude udrzovat, pokud je to dobre psano, tak bude i mene problemu s jinymi platformami a projekt nebude mix nekolika jazyku.

C/C++ nejsou vysokourovnove jazyky? A to, ze ma neco vykon znamena, ze se tim vykonem ma plytvat, aby ty aplikace nahodou nebyly rychlejsi, nez driv? S timhle pristupem mame Widle porad stejne pomale jiz nejmin od doby XP, vyjimkou byla Vista, ktera byla jeste pomalejsi.

Citace
To, ze zkousite pomale aplikace v Jave neznamena, ze vsechny aplikace v Jave jsou pomale.

To mozna ne. Kde najdu nejakou rychlou aplikaci v Jave, abych ji vyzkousel? Hello world o velikosti pouhych 25 MB + Java runtime?

Citace
A ten vas prvni argument, ze neexistuje nesekajici se video kecatko v Jave, jsem vam vyvratil uz pred radou prispevku - Jitsi na procesoru za 200Kč to zvladne bez sekani ;).

Argument nebyl nesekajici, ale nestihajici. Tedy napriklad silena odezva GUI pri videohovoru a nesmyslne vysoke zatizeni CPU ve srovnani s jinymi zvanitky, ktere delaji v podstate to same.

Citace
Normalni prohlizec ma zastoupeni v procentech. Nebudu to dohledavat, ale jsem si jisty, ze v PM budete mit problemy se spoustou JS a HTML5 veci. K provozovani 32b procesoru se snad ani nema cenu vyjadrovat, kdyz i linuxova distra, povestna dlouhou dobou podpory ruzneho hw, 32b CPU prestavaji podporvat.

Ja problemy nemam, dela to vsechno, co od toho chci. Kdyby nedelalo, byl by pocet uzivatelu 0. Zastoupeni PM je pochopitelne male. Vsak take Mozilla, pozdeji FF ma tom zpocatlu nebyla lepe. Prechazeji na nej hlavne nasrani uzivatele FF, navic za PM nestoji vubec zadny marketing, coz nelze rici o Mozille ci Chrome.

Citace
Minimalne JS engine tam bude prehistoricky, pochybuji, ze bezne stranky na tom pujdou provozovat (youtube, g+, facebook atp.).

Napred si to otestujte a pak delejte chytreho. Na domnenky je tu Jirsak a Novy.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #198 kdy: 23. 11. 2016, 13:28:20 »
Ten argument jste udelal za me - vykonostne dulezite veci, jako kodeky, jsou bezne knihovny v C/C++, ktere se z Javy jen pouzivaji. Takze i Java aplikace muze byt rychla, protoze hezke GUI je v Jave a megaoptimalizovane vypocty v C/C++/asm.

Kdyz jsou kodeky a knihovny v C/C++, tak Linphone neni tak uplne v Jave, ze jo? To by pak chtelo telefon velky jak krabice od bot.

Ta aplikace je Java aplikace. Predstavte si, ze i to Oracli JVM (nebo i ty googli), jsou v necem jinem nez v Jave. Technicky kazda Java aplikace je tedy C++ aplikace? Pak nema smysl je rozlisovat :D.

Ale to zase odbocujete, ten Linphone byl spise ukazka toho, ze i na blbem mobilu to jede v pohode. Ostatne pochybuju, ze i to Jitsi bude mit kodeky psane v Jave. Pointa byla, ze mate tak staricky HW, ktery notne prevysuji i kancelarske sunky, takze logicky pro to moc lidi vyvijet nebude, kdyz i blby mobil je na tom lepe.

Citace
Ja nerikam, aby se prepisovaly. Ale nove aplikace logicky budou vznikat spise ve vysokourovnovych jazycich, protoze neni duvod to psat v jazyce, ktery je zbytecne slozity, pouziva jej mene lidi (=mene potencionalnich prispevatelu) a vyvoj potrva dele. Navic vykon beznych PC (to se vas netyka) je dostatecne vysoky na to, aby i cast vykonostne narocnych ukolu byla psana v Jave - jednoduseji se to bude udrzovat, pokud je to dobre psano, tak bude i mene problemu s jinymi platformami a projekt nebude mix nekolika jazyku.

C/C++ nejsou vysokourovnove jazyky?

Java nebo C# jsou zcela jiste "vyssi" nez C nebo C++. Drive to bylo jasne - asm nizkourovnovy, C vysokourovnovy. Nyni jsme se ale posunuli dal a nejoblibenejsi jsou ty na vyssi urovni, konkretne Java (a to ji taky nemam nejak zvlast v lasce, ale je to fakt).

A to, ze ma neco vykon znamena, ze se tim vykonem ma plytvat, aby ty aplikace nahodou nebyly rychlejsi, nez driv? S timhle pristupem mame Widle porad stejne pomale jiz nejmin od doby XP, vyjimkou byla Vista, ktera byla jeste pomalejsi.

V podstate ano. Vyvojar nebude zbytecne optimalizovat (do toho zahrnuji i psat v nizsim jazyce, pripadne v jazyce, ktery dobre nezna - porad to vyjde draz) pro vas 10 let stary procesor, kdyz kazdy aktualni, i kancelarsky PC, to da bez problemu. Vyvoj OS a podobne specializovanych veci sem netahejte, ja netvrdil, ze v Java se ma psat vse, pouze ze na drtivou vetsinu v pohode staci, protoze mame dostatecne vykony HW a tam, kde by to nestacilo, se pouzije optimalizovana knihovna.

Citace
To, ze zkousite pomale aplikace v Jave neznamena, ze vsechny aplikace v Jave jsou pomale.

To mozna ne. Kde najdu nejakou rychlou aplikaci v Jave, abych ji vyzkousel? Hello world o velikosti pouhych 25 MB + Java runtime?

A kolik stroji 25MB pameti? Podival jsem se na predrazene CZC (alza je nejak mrtva) a vychazi mi to na cele 4Kč ;D. Disk snad ani pocitat nemusim. Tenhle argument bych chapal pred deseti lety, ale nyni, kdy je minimum 4GB a standard 8GB pameti, uz ten argument davno neplati.

Citace
A ten vas prvni argument, ze neexistuje nesekajici se video kecatko v Jave, jsem vam vyvratil uz pred radou prispevku - Jitsi na procesoru za 200Kč to zvladne bez sekani ;).

Argument nebyl nesekajici, ale nestihajici. Tedy napriklad silena odezva GUI pri videohovoru a nesmyslne vysoke zatizeni CPU ve srovnani s jinymi zvanitky, ktere delaji v podstate to same.

S odezvou jsem problem nemel a pri mereni to nepresahlo tech 20%. Tedy procesor za 200 Kč by to dal s prehledem. Neni potreba, aby vyvojari vyhazovaly penize a cas oknem, kdyz to jede na sunce za 2 stovky, kterou si muze poridit sebevetsi lopatak (myslim doslova pracovnika vykonavajiciho manualni praci s minimalni mzdou, ne vyvojare oznacovaneho za lopatu :) ).

Citace
Normalni prohlizec ma zastoupeni v procentech. Nebudu to dohledavat, ale jsem si jisty, ze v PM budete mit problemy se spoustou JS a HTML5 veci. K provozovani 32b procesoru se snad ani nema cenu vyjadrovat, kdyz i linuxova distra, povestna dlouhou dobou podpory ruzneho hw, 32b CPU prestavaji podporvat.

Ja problemy nemam, dela to vsechno, co od toho chci. Kdyby nedelalo, byl by pocet uzivatelu 0. Zastoupeni PM je pochopitelne male. Vsak take Mozilla, pozdeji FF ma tom zpocatlu nebyla lepe. Prechazeji na nej hlavne nasrani uzivatele FF, navic za PM nestoji vubec zadny marketing, coz nelze rici o Mozille ci Chrome.

Prechazeji prilis pomalu. Nevidim to rad, ale Firefox dlouhodobe umira a az zabije i ty addony, tak uz nebudu mit moc duvodu na nem zustavat, kdyz Chrome je rychlejsi, rozsirenejsi (=mene problemu) a bude mit i vice doplnku.

Jiste, pokud navstevujete pouze vybrane stranky, ktere tam funguji (po zadani "pale moon html5" to naslo spoustu vlaken s problemy, predevsim video). Ja se ale treba takto nechci omezovat a rekl bych, ze vetsina uzivatelu bude takto smyslet.

Citace
Minimalne JS engine tam bude prehistoricky, pochybuji, ze bezne stranky na tom pujdou provozovat (youtube, g+, facebook atp.).

Napred si to otestujte a pak delejte chytreho. Na domnenky je tu Jirsak a Novy.

Chtel jsem, ale v repozitaru Ubuntu to neni, a to tam casto byvaji baliky, ktere moc lidi nepouzije, typu Blender. Toliko k jeho "popularite".

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #199 kdy: 23. 11. 2016, 14:11:21 »
Tak jsem zkusil Pale Moon a je to k placi. Prvni WTF - Baliky pro Ubuntu nejsou podepsane :o. YouTube opravdu funguje. Bohuzel dalsi dve stranky, co jsem zkousel, PaleMoon jaksi nerozchodil - http://browserbench.org/JetStream/ (benchmark, zatuhlo to na 4. testu) a https://html5test.com/compare/browser/mybrowser.html (rozbity JS, nefunguje compare). Podporou HTML5 z toho PM vychazi mnohem hur nez FF - 454 vs 354 podorovanych veci, nektere celkem klicove, jako treba shadow dom. Pokud vim, tak to pouziva nejmene jeden moderni JS framework a pokud to prohlizec neumi, tak to emuluje = je to pomale. Z jinych veci, o kterych jsem slysel, neumi treba webRTC, streaming nebo web animations. A z ES6 Pale Moon neumi skoro nic, pritom ostatni prohlizece podporu dokoncuji.

Chrome (resp. ja testoval Chromium) ma jeste vice nez FF - 497.

Jak jsem psal, Pale Moon je mrtvy prohlizec a je roky vzdaleny i od toho umirajiciho Firefoxu.

Osobne nechapu, proc pouzivat archaicky HW a tomu odpovidajici predpotopni SW nepodporujici "nove" (spise uz stare) veci, kdyz snad i ten nejlevnejsi cinsky tablet za 1-2 tisice to bude zvladat lepe...

j

« Odpověď #200 kdy: 23. 11. 2016, 14:13:52 »
Jedinej mrtvej ses ty ...

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #201 kdy: 23. 11. 2016, 14:23:59 »
PM je mrtvy ve smyslu "silne zaostaly a temer nevyvijeny prohlizec, ktery nikdo primo nebude podporovat" (zaostalost jsem podlozil fakty), nerikam, ze ho par podivinu nepouziva.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #202 kdy: 23. 11. 2016, 14:26:30 »
Ta aplikace je Java aplikace. Predstavte si, ze i to Oracli JVM (nebo i ty googli), jsou v necem jinem nez v Jave. Technicky kazda Java aplikace je tedy C++ aplikace? Pak nema smysl je rozlisovat :D.

Technicky vzato takova Java aplikace nemuze existovat bez knihoven v jinych jazycich. C/C++ aplikace muze pouzit knihovny ve svem vlastnim jazyku, knihovny v asembleru a kdecem, v cem kdo udelal knihovny, treba ve Fortranu. Java je v tomto ohledu ubohy mrzacek odkazany na pomoc jinych.

Citace
Ale to zase odbocujete, ten Linphone byl spise ukazka toho, ze i na blbem mobilu to jede v pohode.

Ne, je to ukazka toho, ze GUI v Jave + par metru lepidla v Jave jede na mobilu dost dobre na to, aby to dokazalo vyuzit nastroju rychlejsich jazyku a jeste se pri tom nezavaril procesor.

Citace
V podstate ano. Vyvojar nebude zbytecne optimalizovat (do toho zahrnuji i psat v nizsim jazyce, pripadne v jazyce, ktery dobre nezna - porad to vyjde draz) pro vas 10 let stary procesor, kdyz kazdy aktualni, i kancelarsky PC, to da bez problemu. Vyvoj OS a podobne specializovanych veci sem netahejte, ja netvrdil, ze v Java se ma psat vse, pouze ze na drtivou vetsinu v pohode staci, protoze mame dostatecne vykony HW a tam, kde by to nestacilo, se pouzije optimalizovana knihovna.

Po tom, co se chce nebo nechce vyvojari ale uzivateli nic neni. On si koupil rychly HW a to, aby vse frcelo, ne proto, aby to zivilo nenazrane prasarny.

Citace
A kolik stroji 25MB pameti? Podival jsem se na predrazene CZC (alza je nejak mrtva) a vychazi mi to na cele 4Kč ;D. Disk snad ani pocitat nemusim. Tenhle argument bych chapal pred deseti lety, ale nyni, kdy je minimum 4GB a standard 8GB pameti, uz ten argument davno neplati.

Tak az najdete ty RAM moduly o 25 MB za 4 Kc, tak mi dejte vedet. Takovou raritu si take koupim. Jinak ale jde hlavne o to, ze kdyz Hello world ma 25 MB, kolik pak asi bude mit velka aplikace? Kdyz je Java tak uzasna, nemeli by do ni prepsat treba browsery nebo kancelarsky soft?

Citace
S odezvou jsem problem nemel a pri mereni to nepresahlo tech 20%. Tedy procesor za 200 Kč by to dal s prehledem. Neni potreba, aby vyvojari vyhazovaly penize a cas oknem, kdyz to jede na sunce za 2 stovky, kterou si muze poridit sebevetsi lopatak (myslim doslova pracovnika vykonavajiciho manualni praci s minimalni mzdou, ne vyvojare oznacovaneho za lopatu :) ).

Az vymyslite, jak tu sunku za 2 kila namontovat do libovolneho stroje, tak mi dejte vedet. Do te doby se jedna o frikulinske kecy.

Citace
Prechazeji prilis pomalu. Nevidim to rad, ale Firefox dlouhodobe umira a az zabije i ty addony, tak uz nebudu mit moc duvodu na nem zustavat, kdyz Chrome je rychlejsi, rozsirenejsi (=mene problemu) a bude mit i vice doplnku.

Nejde jen o pocet doplnku, jde i o jejich kvalitu. Par jsem na Chrome zkusil a staly za hovno. Nejlepsi bylo, ze znacna cast zobrazovala sve okno nad oknem Chrome, coz je desne prakticke, pokud clovek ma Chrome na fullscreen.

Citace
Jiste, pokud navstevujete pouze vybrane stranky, ktere tam funguji (po zadani "pale moon html5" to naslo spoustu vlaken s problemy, predevsim video). Ja se ale treba takto nechci omezovat a rekl bych, ze vetsina uzivatelu bude takto smyslet.

Ja se neomezuju, stranek, kde je nejaky zavaznejsi problem, ktery by mi komplikoval zivot, moc neni. A treba video stejne typicky stahuju.

Citace
Chtel jsem, ale v repozitaru Ubuntu to neni, a to tam casto byvaji baliky, ktere moc lidi nepouzije, typu Blender. Toliko k jeho "popularite".

https://software.opensuse.org/download.html?project=home%3Astevenpusser&package=palemoon

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #203 kdy: 23. 11. 2016, 15:17:27 »
Vidim, ze porad nechapete. Tak jako je assembler spatny nastroj skoro na vse (psani ovladacu, OS je silne minoritni zalezitost a i tam to dost opada), tak Java je vhodny nastroj na velke mnozstvi ukolu. Ano, silne vypocetne narocne veci bych v ni nepsal, ale pouzil bych praci tech par nizkourovnovych vyvojaru - knihovnu. Tak je to zcela v poradku, mame par lidi zahrabanych blizko hw a nad tim masa (lopaty?) pise kod v Jave, protoze nedava smysl, aby se babrali znovu s knihovnou v nizkourovnovem jazyce, kdyz to ta mensinu uz udelala a pravdepodobne mnohem lepe, nez Javista pisici v C. Naopak Java je lepsi na to vysledne "lepeni", ktere s prehledem muze byt vice kodu se slozitejsi logikou, nez casti knihoven, ktera ta aplikace v Jave pouziva.

V Jave jde psat i pri pouziti pouze Java knihoven a pro dost aplikaci to dokonce i staci.

Pokud je aplikace psana v Jave je to Java aplikace, pres to vlak nejede.

Vyvojari nemaji zadnou povinnost podporovat deset let stary kram. A uz vubec ne ti dobrovolnici, co casto zadarmo pisou FOSS. Pokud vam ten soft zadarmo nestaci, tak mate vzdy moznost si zaplatit par set tisic nekomu, at to prepise co C/C++, aby to pak fungovalo i v chytre lednici. Pokud jde o placeny soft, tak ten program nekupujte, kdyz nesplnujete minimalni pozadavky.

Je silne nevyhodne psat na nizsi urovni abstrakce, nez ktera dostacuje. Psat v assembleru back end k webu by udelal jen silenec, protoze mu by to nikdo nezaplatil. On to nikdo nezaplati ani v C a z toho co ctu, tak ani v C++. Proc platit nasobne vice, kdyz to lze udelat za zlomek penez v Jave a bude to fungovat? Pokud nestaci vykon, tak ve vetsine pripadu staci prihodit dalsi hw. Malokdy se vyplati to prepisovat do jineho jazyka, to jsem videl jen u nejakym mega spolecnosti typu Google nebo Twitter, neni to vubec bezne.

Pamet je velmi levna, za zrhuba 1200Kc je 8GB, pokud na ni nemate, tak vam doporucim misto psani na forum jit pracovat. Stejne tak cinsky tablet, ktery bude vykonejsi, nez ten kram, co ted pouzivate. Proc chcete upgradovat tak staricky stroj, kdyz cena upgradu by nekalikanasobne presahla aktualni cenu toho "stroje"? Prijde me, ze si akorat vymyslite duvody proc si stezovat, jak dnesni programatori jsou lempli, ze to nedokazou optimalizovat, a jak Java je nenazrana. Pritom pokud byste mel prumery, nebo dokonce i podprumerny stroj, vyrobeny v poslednich 5 letech, tak nebudete mit sebemensi problem.

Citace
... Jinak ale jde hlavne o to, ze kdyz Hello world ma 25 MB, kolik pak asi bude mit velka aplikace? ...

Overhead JVM nemusi (a myslim ze ani neni) linearni k velikosti kodu/binarek. Navic to vase tvrzeni je lez, neplati ani pro Oracli VM (pamet by urcite sla srazit, pokud by se pouzilo vhodnejsi VM, ale neni duvod, proc to delat):

Kód: [Vybrat]
$ java -jar helloWorld.jar
Hello World!
$ du -bh *
758     helloWorld.jar
414     Test.class
131     Test.java

Hroznych 758 bajtu, wow, to je ale overhead, kdyz jsou bezne nekolika terove disky.  ;D
A pameti zabira necelych 13MB, opet wow, 13MB z beznych 8GB je kolik? 0.1%?  ;D

To jste si vybral hodne spatne :D. Tohle nejsou zadne argumenty proc nepouzivat Javu, ale spis proc pouzivat ;D.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #204 kdy: 23. 11. 2016, 15:47:28 »
Tak jsem zkusil Pale Moon a je to k placi. Prvni WTF - Baliky pro Ubuntu nejsou podepsane :o.

Jste si asi nasel nejake blbe repo. Ja u nich vidim klic k importu a orotoze apt nekrici, zretelne to ty klkce i pouziva.

Citace
YouTube opravdu funguje. Bohuzel dalsi dve stranky, co jsem zkousel, PaleMoon jaksi nerozchodil - http://browserbench.org/JetStream/ (benchmark, zatuhlo to na 4. testu) a https://html5test.com/compare/browser/mybrowser.html (rozbity JS, nefunguje compare).

Ano, skoro presne takto vypada 99% stranek na webu, lidi na web vlastne nechodi z jineho duvodu, nez aby testovali browser.

Jinak vy jste debugoval ten JS, abyste overil, ze chyba je v JS engine a ne v JS dane stranky, ktera se neprojevuje v jinych browserech? Vzhledem k tomu, ze ta stranka identifikuje PM jako "You are using an unknown browser that imitates Pale Moon 26.4.1 on Linux", tak to v PM asi nikdo moc netestoval.

Jinak prakticka hodnota takovych testu ma pro uzivatee nulovou hodnotu. Toho zajima, jestli mu obecne chodi web a ne nejake testovaci stranky.

Citace
Podporou HTML5 z toho PM vychazi mnohem hur nez FF - 454 vs 354 podorovanych veci, nektere celkem klicove, jako treba shadow dom. Pokud vim, tak to pouziva nejmene jeden moderni JS framework a pokud to prohlizec neumi, tak to emuluje = je to pomale. Z jinych veci, o kterych jsem slysel, neumi treba webRTC, streaming nebo web animations. A z ES6 Pale Moon neumi skoro nic, pritom ostatni prohlizece podporu dokoncuji.

Same veci, kvuli kterym nebudu spat. BTW, vite, ze auta od BMW stoji za uplne hovno? Neda se s nimi potapet do Marianskeho prikopu a na Mesici vubec nejezdi.

Citace
Osobne nechapu, proc pouzivat archaicky HW a tomu odpovidajici predpotopni SW

Co treba proto, ze ten HW mam, staci mi a krome toho je prakticky nenahraditelny? Nove stroje s chicletovymi klavesnicemi jsou na bliti. Krome toho v tak male velikosti bud nesezenu nic kvalitniho nebo to dost stoji a vyber je dost maly.

Citace
nepodporujici "nove" (spise uz stare) veci, kdyz snad i ten nejlevnejsi cinsky tablet za 1-2 tisice to bude zvladat lepe...

Vsiml jste si, ze tablety nemaji klavesnici a nebezi na nich plnohodnotny Linux? Posledni stroje, ktery to umely, byly Nokie s Maemem. Krome toho, kupte si takovy nejlevnejsi cinsky tablet a pak napiste do blogu clane, jak jste jim nadsen.

balki

« Odpověď #205 kdy: 23. 11. 2016, 15:54:52 »
Nie som java evangelist, len nemam rad, ked niekto pouziva chybnu argumentaciu.
Viem, ten clanok je popularny. Nenainicializovane hodnoty su zle a maju sposobit chybu. 
Eifel taketo stavy riesi kontraktami, len to by zasa tuxik nadaval, ze co je to za zmrdizmus.
Podla mna primitivne typy by mali z javy vyhodit, ako sa planovalo. Blbe mozgy s oraclu vyhodili manazerov a rozhodli sa inak, je to smutne.

bool je defaultně inicializovaný na false, nejde nenainicializovat. Má dva stavy true, false.

Boolean je defaultně inicializovaný na null, nejde nenainicializovat. Má tři stavy, true, false, null.

Podle tebe je správné, aby se dvoustavový bool zrušil a používal se jenom třístavový Boolean? Takhle by se to mělo podle balkiho dělat? Děkuji, nechci, je to úchylné, třístavový bool může myslet vážně jenom Java lopata.

Boolean, ktory je null je chyba, to nie je stav. Otazka je, ako sa s tou chybou da vysporiadat.

Kdezto default false je co?  Nechal to tam programator tak omylom. Je to tam naschval? Aka je vypovedna hodnota takeho cohosi?  But mame true, aelbo schrodingerovu macku false, ktora je zaroven false aj nie false?

andy

« Odpověď #206 kdy: 23. 11. 2016, 16:02:22 »
Boolean, ktory je null je chyba, to nie je stav. Otazka je, ako sa s tou chybou da vysporiadat.

Kdezto default false je co?  Nechal to tam programator tak omylom. Je to tam naschval? Aka je vypovedna hodnota takeho cohosi?  But mame true, aelbo schrodingerovu macku false, ktora je zaroven false aj nie false?
No ono obecně jazyky, které mi umožňují nadefinovat, že nějaký datový typ prostě null neobsahuje, mají docela navrch. Kolika chybám by se zabránilo, kdyby Java neměla null....

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #207 kdy: 23. 11. 2016, 16:34:47 »
Tak jsem zkusil Pale Moon a je to k placi. Prvni WTF - Baliky pro Ubuntu nejsou podepsane :o.

Jste si asi nasel nejake blbe repo. Ja u nich vidim klic k importu a orotoze apt nekrici, zretelne to ty klkce i pouziva.

Mate pravdu, divam se na ty ofik stranky a chyba je na me strane (vetsinou je v navodu nejdrive naimportovat klic a az pak stahovat balik, prave aby to nervalo). Jsem si rikal, ze browser cileny asi na pokrocile uzivatele by snad mel mit nalezitosti repa v poradku.

Citace
YouTube opravdu funguje. Bohuzel dalsi dve stranky, co jsem zkousel, PaleMoon jaksi nerozchodil - http://browserbench.org/JetStream/ (benchmark, zatuhlo to na 4. testu) a https://html5test.com/compare/browser/mybrowser.html (rozbity JS, nefunguje compare).

Ano, skoro presne takto vypada 99% stranek na webu, lidi na web vlastne nechodi z jineho duvodu, nez aby testovali browser.

To je hlavne benchmark, tj. test vykonu (hruby vykon, propustnost, atd.), ne test podporovanych ficur z JS. Takovy JS se muze valet na jakekoliv strance. (Ostatne v JS se uz zacinaji i psat hry, takze i 3D vypocty nejsou nejak nerealne.)

Jinak vy jste debugoval ten JS, abyste overil, ze chyba je v JS engine a ne v JS dane stranky, ktera se neprojevuje v jinych browserech?

No, v FF a Chromiu to neprekvapive funguje, takze chybu v minoritnim prohlizeci nikdo resit nebude.

Vzhledem k tomu, ze ta stranka identifikuje PM jako "You are using an unknown browser that imitates Pale Moon 26.4.1 on Linux", tak to v PM asi nikdo moc netestoval.

Jen demonstrujete to, co jsem mel na mysli - nikdo nebude testovat pro 7 (nebo kolik) let stary Firefox, ktery pouziva par tisic (nebo dokonce desitek tisic?) lidi.

Jinak prakticka hodnota takovych testu ma pro uzivatee nulovou hodnotu. Toho zajima, jestli mu obecne chodi web a ne nejake testovaci stranky.

Ano, 2 ze 3 webu, co jsem zkousel a v jinych prohlizecich funguji, se me nenacetly spravne. U te html5 testovaci stranky zkolaboval JS pro porovnavani, ne nejaky test. V PM nefunguje bezny JS pro rozbaleni tabulky (po kliknuti na compare).

Citace
Podporou HTML5 z toho PM vychazi mnohem hur nez FF - 454 vs 354 podorovanych veci, nektere celkem klicove, jako treba shadow dom. Pokud vim, tak to pouziva nejmene jeden moderni JS framework a pokud to prohlizec neumi, tak to emuluje = je to pomale. Z jinych veci, o kterych jsem slysel, neumi treba webRTC, streaming nebo web animations. A z ES6 Pale Moon neumi skoro nic, pritom ostatni prohlizece podporu dokoncuji.

Same veci, kvuli kterym nebudu spat. BTW, vite, ze auta od BMW stoji za uplne hovno? Neda se s nimi potapet do Marianskeho prikopu a na Mesici vubec nejezdi.

Pak ale nebrecte po forech, ze vam stranky nefunguji, kdyz mate browser s polamanym JavaScriptem (nepsal jste i sem na roota?). A az se vam (nebo mozna se to jiz deje) budou rozsypavat stranky kvuli spatne podpore HTML5 a noveho CSS, tak si taky budete rikat, jak je to krasne rychly, ten Pale Moon, protoze v sobe nema harampadi, kvuli kteremu by se stranka vubec zobrazila? Zrovna to WebRTC, jestli se nepletu, resi audio i video komunikaci, sdileni plochy atp. V Chromu to funguje hezky. Neni pak potreba pro obcasne uzivatele instalace dalsi aplikace, ale vsechno funguje ciste v prohlizeci - staci poslat link a potvrdit.

Citace
Osobne nechapu, proc pouzivat archaicky HW a tomu odpovidajici predpotopni SW

Co treba proto, ze ten HW mam, staci mi a krome toho je prakticky nenahraditelny? Nove stroje s chicletovymi klavesnicemi jsou na bliti. Krome toho v tak male velikosti bud nesezenu nic kvalitniho nebo to dost stoji a vyber je dost maly.

Jo, tak to neporadim. Jste budto v mensine, nebo moc vybiravy. Ale kdyz je vykonejsi i kdejaky usmudlany mobil, tak se nemuzete divit, ze mate problem rozjet spoustu veci primarne urcenych pro desktopy, ktere byvaji podstatne vykonejsi nez ty mobily.

Citace
nepodporujici "nove" (spise uz stare) veci, kdyz snad i ten nejlevnejsi cinsky tablet za 1-2 tisice to bude zvladat lepe...

Vsiml jste si, ze tablety nemaji klavesnici a nebezi na nich plnohodnotny Linux? Posledni stroje, ktery to umely, byly Nokie s Maemem. Krome toho, kupte si takovy nejlevnejsi cinsky tablet a pak napiste do blogu clane, jak jste jim nadsen.

Tablet s klavesnici je maly notebook, ne? :) Ale vazne, k tabletum snad lze prikoupit bezdratova klavesnice. A rootly Android by nestacil? Pripadne nekteri vyrobci nabizi Android bez predinstalovanych Google veci. Ciste Linuxove tablety, abych pravdu rekl, ani nevim, ze se vyrabeji. Jen tak ze zvedavosti, k cemu je vlastne Linuxovy tablet? Vzdyt tam ani nepojedou vsechny ty aplikace pro Android, nebo to lze nejak zprovoznit? Nevim, prijde me, ze tam musi byt hrozny nedostatek softu.

K te kvalite cinskych tabletu - pouzival jsem asi pul roku cinsky mobil za 2 tisice a prohlizeni webu (tak dva tri taby) problem nebyl. Rozjel jsem na tom (k memu prekvapeni) i dost her a umelo to prehravat hd videa.

JSH

« Odpověď #208 kdy: 23. 11. 2016, 16:39:32 »

Opět budu opakovat, že nějaké defaultní hodnoty jsou z pohledu Boolean vs bool naprosto nezajímavé. U inicializované proměnné vím, co tam je. U neinicializované proměnné vím, co tam je, pokud znám aspoň trochu Javu. Problém nastává, když nevím, co tam je. Třeba když ten Boolean dostanu jako parametr, nebo mi ho vrátí nějaká funkce.

Pokud je v dokumentaci, že nějaká funkce null nevrací, pak ji z té funkce nejspíš nedostanu. Ale jisté to není. Jisté je, že jestli ji náhodou dostanu, tak mě chytne naprosto nepřipraveného.

Je úplně jedno, jestli budeš trvat na tom, že to není stav ale chyba. Je to jeden z možných stavů proměnné. Pokud to může nastat (a že je v kódu nějaký bug je celkem jisté), pak je to možný stav programu. Akorát je tak nepravděpodobný, že třeba nebude pokrytý testy.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #209 kdy: 23. 11. 2016, 18:06:03 »
To je hlavne benchmark, tj. test vykonu (hruby vykon, propustnost, atd.), ne test podporovanych ficur z JS. Takovy JS se muze valet na jakekoliv strance. (Ostatne v JS se uz zacinaji i psat hry, takze i 3D vypocty nejsou nejak nerealne.)

A k cemu je mi, jako userovi, nejaky benchmark, ktery s realnym zivotem ma starou belu spolecneho a subjektivne vychazi PM nejrychleji? Ferrari ma dle benchamarku vetsi zrychleni z 0 na 100, nez Honda Civic. Dosahuje take vyssi rychlosti. Dostanu se s Ferrari rychleji do samosky nez s Hondou Civic? Ne, protoze budu porad davat pozor, abych ten kram neposkrabal, na silnici mam omezeni maximalni rychlosti, i s Ferrai musi cekat na cervenou a jeste se budu modlit, aby ten kram cestou nezhebnul.

Citace
Jinak vy jste debugoval ten JS, abyste overil, ze chyba je v JS engine a ne v JS dane stranky, ktera se neprojevuje v jinych browserech?

No, v FF a Chromiu to neprekvapive funguje, takze chybu v minoritnim prohlizeci nikdo resit nebude.

Aha. A to ma jako byt dukaz, ze chyba je v JS engine PM a ne v JS dane stranky? Kdysi se lidi rozcilovali, ze pulka webu nechodi ve Mozille, protoze tam maji IE only prasarny a web koderi jim odpovidali, ze je to nezajima, ze v IE to chodi. Meli teda 5 ruznych verzi, kazdou jinak zkurvenou pro jiny IE, ale chodilo to.

Citace
Jen demonstrujete to, co jsem mel na mysli - nikdo nebude testovat pro 7 (nebo kolik) let stary Firefox, ktery pouziva par tisic (nebo dokonce desitek tisic?) lidi.

To, ze nekdo netestuje pro minoritni prohlizec, opravdu neznamena, ze jeho JS je v poradku. Mozna je, mozna neni. Treba proto, ze JS je jedna z veci, kde muze byt spousta prasaren, ktere projdou jen proto, ze majoritni prohlizece casto obsahuji hacky, ktere obchazeji chybu v jinem majoritnim prohlizeci, typicky IE, dnes asi i Chrome. Je tedy sklidem mozne, ze PM podobne hacky nema nebo chybi prave ten jeden, ktery je potreba. Stejne tak je mozne, ze PM bsahuje bug. Dokud to nedebugujete, nedelejte zavery.

Citace
Ano, 2 ze 3 webu, co jsem zkousel a v jinych prohlizecich funguji, se me nenacetly spravne. U te html5 testovaci stranky zkolaboval JS pro porovnavani, ne nejaky test. V PM nefunguje bezny JS pro rozbaleni tabulky (po kliknuti na compare).

Jiste. Vybral jste si 2 weby, na ktere 999,999 promile populace nikdy nevleze.

Citace
Pak ale nebrecte po forech, ze vam stranky nefunguji, kdyz mate browser s polamanym JavaScriptem (nepsal jste i sem na roota?). A az se vam (nebo mozna se to jiz deje) budou rozsypavat stranky kvuli spatne podpore HTML5 a noveho CSS, tak si taky budete rikat, jak je to krasne rychly, ten Pale Moon, protoze v sobe nema harampadi, kvuli kteremu by se stranka vubec zobrazila? Zrovna to WebRTC, jestli se nepletu, resi audio i video komunikaci, sdileni plochy atp. V Chromu to funguje hezky. Neni pak potreba pro obcasne uzivatele instalace dalsi aplikace, ale vsechno funguje ciste v prohlizeci - staci poslat link a potvrdit.

Ja  nebrecim. Vsimnete si, ze ja naopak rikam, ze mi chodi to, co potrebuji. Vy se mne snazite presvedcit, ze mi vlastne nechodi nic. A jestli se casem bude sypat html5 a CSS nebo ne, se teprv uvidi a az se uvidi, tak se to bude resit. On i PM ma jakysi vyvoj, ale na to, abych rekl jak si poradi, bych musel do supliku pro kristalovou kouli.

Citace
Jo, tak to neporadim. Jste budto v mensine, nebo moc vybiravy. Ale kdyz je vykonejsi i kdejaky usmudlany mobil, tak se nemuzete divit, ze mate problem rozjet spoustu veci primarne urcenych pro desktopy, ktere byvaji podstatne vykonejsi nez ty mobily.

Nemam. Ja jednoduse nepouzivam aplikace v Jave. Problem maji ty aplikace, ne ja. A k nicemu je nepotrebuju, existuji vyhovujici alternativy.

Jinak mi muzete poradit, kde sezenu vykonejsi 64 bitovou nahrazku za Eee PC. Tedy maly, idealne 10" display, klavesnice nikoliv chicletova, ale klasicka, se slusnym potiskem, ne totalne aususovym sitotiskem. Barva bila nebo jina svetla, display *matny*.

Citace
Tablet s klavesnici je maly notebook, ne? :) Ale vazne, k tabletum snad lze prikoupit bezdratova klavesnice. A rootly Android by nestacil? Pripadne nekteri vyrobci nabizi Android bez predinstalovanych Google veci. Ciste Linuxove tablety, abych pravdu rekl, ani nevim, ze se vyrabeji. Jen tak ze zvedavosti, k cemu je vlastne Linuxovy tablet? Vzdyt tam ani nepojedou vsechny ty aplikace pro Android, nebo to lze nejak zprovoznit? Nevim, prijde me, ze tam musi byt hrozny nedostatek softu.

Ne, tablet ani s klavesnici, at dratovou nebo bezdratovou, opravdy neni nahrazkou notebooku. Tablet je dobry na sledovani Youtube na hajzlu pro lidi se zacpou. Android nechci, at s Googlem nebo bez, jako nahrazka Linuxu je to dost bida. Aplikace Androidu me nezajimaji.