Když to tak čtu,tak je tady každý "odborník v oblasti ISP".Proč tedy nezaložíte firmu a neposkytujete ten "jediný správný internet"?
Dejme tomu, že potřebnou odborností disponuju a v minulosti jsem s ISP spolupracoval a dosud se s nimi stýkám na různých akcích, mám představu, co to obnáší, a byl jsem pobízen, abych s podporou zavedeného ISP začal podnikat v některé nepokryté oblasti. Takže odpovím alespoň za sebe.
1) Je to podnikání jako každé jiné. Vyžaduje obrovské množství neodborné práce. Vyžaduje kontakty a trochu toho štěstí, aby člověk získal přístup k místům, kde potřebuje provozovat hardware a umisťovat kabeláž a antény. Vyžaduje finanční vklad nejisté návratnosti a celkově se jedná o dost rizikovou formu podnikání.
2) Z hlediska práce s legislativou, úřady a policií je to víc než jen podnikání jako každé jiné.
3) O úspěchu zdaleka nerozhoduje kvalita služeb, což jasně dokazuje hegemonie UPC a O2.
4) Nový ISP musí prodat službu v nasyceném trhu lidem, z nichž většina nedokáže vůbec zhodnotit její kvalitu.
5) Někdo se musí o ISP starat čtyřiadvacet hodin denně a ty lidi je potřeba sehnat, zaplatit a uhlídat.
6) Technická odbornost neimplikuje všechny schopnosti potřebné pro takové podnikání a technický člověk na sebe často není ochotný nechat řvát jenom proto, aby nepřišel o zákazníka, co mu přinese maximálně pár tisícovek v součtu.
Toto a dvacet dalších důvodů, které teď nebudu dávat dohromady, je myslím dostatečným důkazem, že sebelepší odbornost v provozu ISP z člověka neudělá miliardáře a že je to možná jeden z nejhorších oborů podnikání, které takový člověk může dělat. Spíš bych řekl, že je zakládání ISP docela náročný a drahý koníček, ze kterého se může omylem stát byznys, což je ovšem taky ta chvíle, kdy se mnoho ISP nabízí k prodeji.

Jo ono to není lehké že?
Když jsem měl naposled nadstandardní technické požadavky na ISP, tak mi ten člověk obratem zavolal, pozval mě na oběd a tam se mi nabídl, abych pro něj pracoval. Ale to se vám s velkým ISP nestane, tam když řeknete, že vám často vypadávají TCP spojení, tak vám na to odpoví, že tam vidí graf ADSL spojení nepřerušený (O2). Nebo vám řeknou, že vlastně zjistili, že ten modem, co vám prodaly, na Linuxu není podporovaný, načež jsem ho do deseti minut zprovoznil sám podle návodu pro Windows (U:fon). Nebo vám kvůli přečíslování změní jednu ze dvou veřejných IPv4 na adresu z jiného rozsahu a od té doby vám lokální traffic běží rychlostí pod 10mbit s odezvou přes 20ms a když přislíbí vyřešení do pěti hodin, tak ani po týdnu není hotovo (UPC).
Když nad tím tak přemýšlím, tak je daleko lepším business plánem pracovat pro malé firmy a volat jejich jménem těmto ISP třikrát denně, jestli už je vyřešeno, protože to je akutní a za to ta firma zaplatí spíše než za (snad) spolehlivého ISP. Minimálně já jsem tímto způsobem vydělal daleko víc peněz než jsem čekal a přidali mi k tomu ještě nějakou banku, kam se po dobu tří týdnů dvakrát denně volalo, zda už se jim podařilo zprovoznit certifikát.

Ipv4 veřejnou všem?Klidně,ale kde je vzít,když RIPE dá /22 a hotovo.
Nevím, já jsem ji dostal a holt za to něco málo asi platím, zkoumal jsem jen konečnou cenu.
Ipv6 dáváme /56,když někdo požádá /48,ale co je to platné,když se na ni třeba z mobilu nedostanete.Dále podpora IPV6 v různých zařízeních např.ip kamery,řízení topení vůbec není.
Pro domácí síť, home office a malou firmu použiju /64 (pochopitelně) a pokud bych měl mít na přípojce několik samostatných sítí, tak nemám problém si požádat o konkrétní počet /64 sítí. Pro větší firmu bych se teprve bavil o rozsahu. Na experimenty používám privátní/documentation sítě, případně vpsFree.cz, jehož jsem členem.
Samostatná kapitola je budování optických tras.Např. 1200m optické trasy ve městě:
Vyřízení povolení 15 měsíců.Realizace 3 týdny.Cena 950tis.Služebnost(věcné břemena) 480tis.!!!
Pak budujte optiku.
Opravdu to ISP nemají lehké(jsem je zaměstnanec),pak se nesmíte divit,že někteří nemají ipv6.Bohužel mají jiné starosti.
Z tohoto pohledu mi zdaleka nejlépe vychází budování optiky obcí společně s příbuznými věcmi jako jsou silnice, vodovody, plynovody a kanalizace. Není nic smutnějšího než dávat anténu na střechu v totálně rozkopané vesnici s vědomím, že v těch příkopech nebudou ležet optické kabely. Pak může obec posbírat pár místních nadšenců, zaměstnat je a nabídnout standardizovanou nabídku připojení pro lidi a za poplatek do sítě pustit ISP se specializovanými službami. Jenže to by fungovalo až příliš dobře, takže se to ujme asi málokde.

Jinak omlouvat mamlasí ISP tím, že to taky přece nemají jednoduché, je dost slabé. Kdybych měl pocit, že můj zaměstnavatel nedokáže nabídnout kvalitu služeb, na kterou bych mohl být hrdý, tak se s tím prostě smířím nebo jdu jinam. Nepotřebuju to chodit omlouvat do diskuzí.