Jak donutit operátora ke zprovoznění IPv6

j

Re:Jak donutit operátora ke zprovoznění IPv6
« Odpověď #120 kdy: 24. 10. 2016, 10:30:47 »
...
Mno ja ti nevim ... radsi wifi kde technicky omezeni jsou vseobecne znamy, pricemz ten "franta z garaze" ve 3 rano vyleze z postele a de opravovat neco co chciplo ... nez upc, kde ti na "specielne pro firmy" podpore nikdo netusi, co je to ping a latence, a po par hodinach dohadovani z nich vyleze, ze vypadek pod 10 minut neresej, a kdyz to kazdych 10 minut aspon jednou odpovi, tak ze to prej vlastne funguje.

O srandach jako ze chtej 100k+ za zavedeni kabelu tam, kde jim couhaj ze zdi ani nemluve.

Mam zkusenost s desitkama provideru a je fakt, ze nekde je to na nakopnuti rite, ale zcela 100% to plati o UPC a vsech AzDSL ...

Jan S.

« Odpověď #121 kdy: 24. 10. 2016, 16:12:48 »
Omlouvám se za možná kačírku kacířskou myšlenku a přiznávám, že sám dostupné moc nerozumím, ale...

Z diskuze dříve v tomto vláknu mi vyplynulo, že je absence přehledného systému pro nastavování sítě ISP v IPv6. Proč se v open source komunitě nenašel nikdo, kdo by takový systém vytvořil?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #122 kdy: 24. 10. 2016, 16:25:39 »
Z diskuze dříve v tomto vláknu mi vyplynulo, že je absence přehledného systému pro nastavování sítě ISP v IPv6. Proč se v open source komunitě nenašel nikdo, kdo by takový systém vytvořil?

Mozna proto, ze vetsina lidi v open source nejsou ISP. A ISP se do toho nechce a kdyz to udelaji, tak ne open source.

j

« Odpověď #123 kdy: 24. 10. 2016, 17:06:25 »
Omlouvám se za možná kačírku kacířskou myšlenku a přiznávám, že sám dostupné moc nerozumím, ale...

Mozna proto, ze obecne se da rict, ze pokud nekdo neco vyviji zadarmo, tak to dela predevsim pro sebe, a vetsina vyvojaru holt nedela sama sobe ISP.

Sekundarne treba proto, ze tohle je vec ciry lenosti, a opensource vyvojari nemaji moc v lasce lidi, ktery cekaji, ze se nekde neco nastavi samo.

painpeelz

« Odpověď #124 kdy: 24. 10. 2016, 21:44:55 »
Dobře, nevyjádřil jsem se dost jasně. Myslel jsem alternativní poskytovatele, kteří neumí IPv6. Pokud někdo z "hlavních hráčů" taky nedokáže IPv6 zajistit, pak pro něj platí to stejné. Uznávám, že můj předchozí příspěvek působí zaujatě. Nicméně stále platí, že opravdu solidních (W)ISP je málo.

SB

« Odpověď #125 kdy: 25. 10. 2016, 09:30:24 »
...Už ale neuvedou skutečnou agregaci, skrytá omezení jako oblíbené zpomalení po překročení přenesených dat/den, použití burstů, garantovanou rychlost a odezvu, jestli je tarifní rychlost half-duplexní, tj. při udávané rychlosti 12/4 Mb/s lze zároveň stahovat a nahrávat pouze rychlostí 8/4 Mb/s a kupu dalších podstatných informací. Pak se zákazník dočká akorát řady nepříjemných překvapení. Čest výjimkám.

Přesně! Obvyklá nabídka vypadá: "internet 20 Mbit za 250 Kč měsíčně". Hotovo. Když to kupuju, chci vědět, jaká je rychlost k a od, a to maximální, po agregaci, minimální garantovaná (uvádí např. T-Moble!), dále latence, dostupnost, počet a cena veřejných IPv4 či CGN, rozsah IPv6, způsob připojení a protokoly, ... Nic z toho se nedozvíte, z poskytovatele to potom leze jak z chlupaté deky, někteří ani nevědí, o čem je řeč!!! Ale hlavně: Ve smlouvě to mít NEBUDETE, takže když vám něco nepojede, není co reklamovat.
Když si koupíte v kvelbu čokoládovou tyčinku, taky je na ní napsané, co v ní je, abyste nebyli ošizeni nebo nesnědli něco, co nechcete. Chci, aby to samé fungovalo ze zákona u připojení k inetu, tj. podrobná specifikace služby!

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #126 kdy: 25. 10. 2016, 09:38:21 »
...Už ale neuvedou skutečnou agregaci, skrytá omezení jako oblíbené zpomalení po překročení přenesených dat/den, použití burstů, garantovanou rychlost a odezvu, jestli je tarifní rychlost half-duplexní, tj. při udávané rychlosti 12/4 Mb/s lze zároveň stahovat a nahrávat pouze rychlostí 8/4 Mb/s a kupu dalších podstatných informací. Pak se zákazník dočká akorát řady nepříjemných překvapení. Čest výjimkám.

Přesně! Obvyklá nabídka vypadá: "internet 20 Mbit za 250 Kč měsíčně". Hotovo. Když to kupuju, chci vědět, jaká je rychlost k a od, a to maximální, po agregaci, minimální garantovaná (uvádí např. T-Moble!), dále latence, dostupnost, počet a cena veřejných IPv4 či CGN, rozsah IPv6, způsob připojení a protokoly, ... Nic z toho se nedozvíte, z poskytovatele to potom leze jak z chlupaté deky, někteří ani nevědí, o čem je řeč!!! Ale hlavně: Ve smlouvě to mít NEBUDETE, takže když vám něco nepojede, není co reklamovat.
Když si koupíte v kvelbu čokoládovou tyčinku, taky je na ní napsané, co v ní je, abyste nebyli ošizeni nebo nesnědli něco, co nechcete. Chci, aby to samé fungovalo ze zákona u připojení k inetu, tj. podrobná specifikace služby!

+1

Mozna bychom si meli udelat chvilku a napsat to nasim politikum (treba pirati IT resi, ostatni moc netusim).

j

« Odpověď #127 kdy: 25. 10. 2016, 10:31:45 »
... Ale hlavně: Ve smlouvě to mít NEBUDETE,...
Ve smlouve budes mit presne to, co si do ni nechas napsat. To je prekvapeni co? A prave specielne s tema mensima to neni prevazne vubec zadnej problem. Nelibi? Ok, tamhle je vase konkurence.

2noef: Tohle ma resit CTU, je to jeho parketa. A EU v tomhle ohledu uz dokonce taky vydala nejaky pokyny, jen je problem v tom, ze CTU se jaksi k nicemu nema. Soucasti toho treba je prave povine specifikovany minimalni garantovany parametry sluzeb.

Abcc

« Odpověď #128 kdy: 25. 10. 2016, 11:53:23 »
... Ale hlavně: Ve smlouvě to mít NEBUDETE,...
Ve smlouve budes mit presne to, co si do ni nechas napsat. To je prekvapeni co? A prave specielne s tema mensima to neni prevazne vubec zadnej problem. Nelibi? Ok, tamhle je vase konkurence.

A kdo ti v tvém dokonalém světě garantuje, že u konkurence pochodíš líp?

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #129 kdy: 25. 10. 2016, 12:51:37 »
Dobře, nevyjádřil jsem se dost jasně. Myslel jsem alternativní poskytovatele, kteří neumí IPv6. Pokud někdo z "hlavních hráčů" taky nedokáže IPv6 zajistit, pak pro něj platí to stejné. Uznávám, že můj předchozí příspěvek působí zaujatě. Nicméně stále platí, že opravdu solidních (W)ISP je málo.

Mně osobně hlavní hráči nedokázali přijatelným způsobem zajistit ani IPv4, takže mi nějak není jasné, o čem se tady bavíme.

« Odpověď #130 kdy: 25. 10. 2016, 16:00:11 »
Když to tak čtu,tak je tady každý "odborník v oblasti ISP".Proč tedy nezaložíte firmu a neposkytujete ten "jediný správný internet"?
Jo ono to není lehké že?
Přijde člověk:chci internet,veřejnou ipv4,ipv6,minimální garantovanou rychlost XXMbit.
Ok bude Vás to stát 1000+ kč /měsíčně a co se stane?"to je moc peněz dejte mi ten nejlevnější internet".

Ipv4 veřejnou všem?Klidně,ale kde je vzít,když RIPE dá /22 a hotovo.
Ipv6 dáváme /56,když někdo požádá /48,ale co je to platné,když se na ni třeba z mobilu nedostanete.Dále podpora IPV6 v různých zařízeních např.ip kamery,řízení topení vůbec není.
Samostatná kapitola je budování optických tras.Např. 1200m optické trasy ve městě:
Vyřízení povolení 15 měsíců.Realizace 3 týdny.Cena 950tis.Služebnost(věcné břemena) 480tis.!!!
Pak budujte optiku.
Opravdu to ISP nemají lehké(jsem je zaměstnanec),pak se nesmíte divit,že někteří nemají ipv6.Bohužel mají jiné starosti.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #131 kdy: 25. 10. 2016, 17:07:12 »
Ipv6 dáváme /56,když někdo požádá /48,ale co je to platné,když se na ni třeba z mobilu nedostanete.Dále podpora IPV6 v různých zařízeních např.ip kamery,řízení topení vůbec není.

To ale neni dobrym duvodem pro to, aby ipv6 nebylo poskytovano vubec. Navic podpora ipv6 v kamerach apod nikdy nebude, kdyz skoro nikde neni ipv6, protoze ho vetsina ISP neposkytuje, akorat se biji v hrud, jak jsou ipv6 ready. Ostatne vyrobci embeded kramu by asi byli radi, kdyby ipv6 vsude bylo a oni jednoduse mohli do systemu dat ipv6 stack a ipv4 uplne vyhodit.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #132 kdy: 25. 10. 2016, 17:17:45 »
Když to tak čtu,tak je tady každý "odborník v oblasti ISP".Proč tedy nezaložíte firmu a neposkytujete ten "jediný správný internet"?

Dejme tomu, že potřebnou odborností disponuju a v minulosti jsem s ISP spolupracoval a dosud se s nimi stýkám na různých akcích, mám představu, co to obnáší, a byl jsem pobízen, abych s podporou zavedeného ISP začal podnikat v některé nepokryté oblasti. Takže odpovím alespoň za sebe.

1) Je to podnikání jako každé jiné. Vyžaduje obrovské množství neodborné práce. Vyžaduje kontakty a trochu toho štěstí, aby člověk získal přístup k místům, kde potřebuje provozovat hardware a umisťovat kabeláž a antény. Vyžaduje finanční vklad nejisté návratnosti a celkově se jedná o dost rizikovou formu podnikání.

2) Z hlediska práce s legislativou, úřady a policií je to víc než jen podnikání jako každé jiné.

3) O úspěchu zdaleka nerozhoduje kvalita služeb, což jasně dokazuje hegemonie UPC a O2.

4) Nový ISP musí prodat službu v nasyceném trhu lidem, z nichž většina nedokáže vůbec zhodnotit její kvalitu.

5) Někdo se musí o ISP starat čtyřiadvacet hodin denně a ty lidi je potřeba sehnat, zaplatit a uhlídat.

6) Technická odbornost neimplikuje všechny schopnosti potřebné pro takové podnikání a technický člověk na sebe často není ochotný nechat řvát jenom proto, aby nepřišel o zákazníka, co mu přinese maximálně pár tisícovek v součtu.

Toto a dvacet dalších důvodů, které teď nebudu dávat dohromady, je myslím dostatečným důkazem, že sebelepší odbornost v provozu ISP z člověka neudělá miliardáře a že je to možná jeden z nejhorších oborů podnikání, které takový člověk může dělat. Spíš bych řekl, že je zakládání ISP docela náročný a drahý koníček, ze kterého se může omylem stát byznys, což je ovšem taky ta chvíle, kdy se mnoho ISP nabízí k prodeji. :)

Jo ono to není lehké že?

Když jsem měl naposled nadstandardní technické požadavky na ISP, tak mi ten člověk obratem zavolal, pozval mě na oběd a tam se mi nabídl, abych pro něj pracoval. Ale to se vám s velkým ISP nestane, tam když řeknete, že vám často vypadávají TCP spojení, tak vám na to odpoví, že tam vidí graf ADSL spojení nepřerušený (O2). Nebo vám řeknou, že vlastně zjistili, že ten modem, co vám prodaly, na Linuxu není podporovaný, načež jsem ho do deseti minut zprovoznil sám podle návodu pro Windows (U:fon). Nebo vám kvůli přečíslování změní jednu ze dvou veřejných IPv4 na adresu z jiného rozsahu a od té doby vám lokální traffic běží rychlostí pod 10mbit s odezvou přes 20ms a když přislíbí vyřešení do pěti hodin, tak ani po týdnu není hotovo (UPC).

Když nad tím tak přemýšlím, tak je daleko lepším business plánem pracovat pro malé firmy a volat jejich jménem těmto ISP třikrát denně, jestli už je vyřešeno, protože to je akutní a za to ta firma zaplatí spíše než za (snad) spolehlivého ISP. Minimálně já jsem tímto způsobem vydělal daleko víc peněz než jsem čekal a přidali mi k tomu ještě nějakou banku, kam se po dobu tří týdnů dvakrát denně volalo, zda už se jim podařilo zprovoznit certifikát. :D

Ipv4 veřejnou všem?Klidně,ale kde je vzít,když RIPE dá /22 a hotovo.

Nevím, já jsem ji dostal a holt za to něco málo asi platím, zkoumal jsem jen konečnou cenu.

Pro domácí síť, home office a malou firmu použiju /64 (pochopitelně) a pokud bych měl mít na přípojce několik samostatných sítí, tak nemám problém si požádat o konkrétní počet /64 sítí. Pro větší firmu bych se teprve bavil o rozsahu. Na experimenty používám privátní/documentation sítě, případně vpsFree.cz, jehož jsem členem.

Samostatná kapitola je budování optických tras.Např. 1200m optické trasy ve městě:
Vyřízení povolení 15 měsíců.Realizace 3 týdny.Cena 950tis.Služebnost(věcné břemena) 480tis.!!!
Pak budujte optiku.
Opravdu to ISP nemají lehké(jsem je zaměstnanec),pak se nesmíte divit,že někteří nemají ipv6.Bohužel mají jiné starosti.

Z tohoto pohledu mi zdaleka nejlépe vychází budování optiky obcí společně s příbuznými věcmi jako jsou silnice, vodovody, plynovody a kanalizace. Není nic smutnějšího než dávat anténu na střechu v totálně rozkopané vesnici s vědomím, že v těch příkopech nebudou ležet optické kabely. Pak může obec posbírat pár místních nadšenců, zaměstnat je a nabídnout standardizovanou nabídku připojení pro lidi a za poplatek do sítě pustit ISP se specializovanými službami. Jenže to by fungovalo až příliš dobře, takže se to ujme asi málokde. ;)

Jinak omlouvat mamlasí ISP tím, že to taky přece nemají jednoduché, je dost slabé. Kdybych měl pocit, že můj zaměstnavatel nedokáže nabídnout kvalitu služeb, na kterou bych mohl být hrdý, tak se s tím prostě smířím nebo jdu jinam. Nepotřebuju to chodit omlouvat do diskuzí.

j

« Odpověď #133 kdy: 25. 10. 2016, 17:27:39 »
Když to tak čtu,tak je tady každý "odborník v oblasti ISP".Proč tedy nezaložíte firmu a neposkytujete ten "jediný správný internet"?...
Neprekvapive mnozi zde diskutujici firmy maji, a treba i ten internet poskytuji, pripadne se staraji o pomerne rozlehle site. A proto dobre vedi, ze 90% tech plku sou jen vymluvy a lenost.

Co myslis, jak moc easy je snizit spotrebu motoru o 0,1l? A presto do toho automobilky davaji miliardy $. Proto tomu je slusna smlouva a odpovidajici IP konektivita naprosto k smichu, nestoji to vubec nic.

A setkal sem se i s docela dost providerama, ktery ti narovninu (a klidne i do smlouvy) napisou, ze za svy 3kila dostanes +- 1Mbit a mozna ... cosi navic, do urovne moznosti technologie a  aktualni zateze site. A neni zadnym prekvapenim ze prave taci vubec nemaj problem a bud provozujou IPv6 davno, nebo ti ji daji proste na zadost. Protoze jestli mam se zakaznikem sepsat smlouvu, nadatlovat si do systemu jeho nacionale, dorucit a instalovat mu nejakou krabku ... tak me ani zcela rucni konfigurace IPv6 vubec nevytrhne, protoze to je tak 5 minut prace navic.

A argumentovat tim, ze ti RIPE !DNESKA! da jednu /22 ... megalol. Nevsim sem si, ze by (trebas) UPC vzniklo vcera.

painpeelz

« Odpověď #134 kdy: 25. 10. 2016, 19:26:16 »
Přijde člověk...
Člověk, o kterém mluvíš, má poněkud specifičtější požadavky. Nejde o BFU. Určitě bude ochoten si trochu připlatit za kvalitnější službu a už vůbec nebude vyžadovat "ten nejlevnější internet". Navíc těch 1000+ Kč je v tom vašem případě přehnaných. Garantovaná rychlost nemusí být v řádu XX Mb/s, to jsem nikde netvrdil.

Jen mi vadí, že není uváděno mnoho důležitých parametrů, které kromě mě ocení i celá řada dalších pokročilejších uživatelů. Mnoho poskytovatelů takové informace prostě nechce sdělit a při nátlaku se dočkám tak akorát slibů, tahání za nos, výmluv a někdy i prokazatelných lží. Jako bych byl jen remcal, který nemá nic lepšího na práci. Chápu, proč BFU poskytovatelům vyhovují mnohem více...