Externí disk se hlásí jako CD-ROM

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Externí disk se hlásí jako CD-ROM
« Odpověď #45 kdy: 14. 09. 2016, 18:48:57 »
To je divné, detekuje to jedno zařízení rozdělené na 2 LUN, ale dev se přiřadí jen jen pro CD/DVD na LUN 1. Pro LUN 0 přestože je detekován jako disk nepřiřadí zařízení /dev/sdX.

Není možné, že je chyba v *buntím patchovaném kernelu? Co zkusit třeba live sysresccd jestli ho uvidí správně? Přijde mi, že se to nadetekovalo. Další věc, jsou tam vůbec partice?

Ne, chyba je i v debianu, asi řadu let neopravená.

https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=731016

Vytvořil jsem bug pro ubuntu:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1623419

Nějaké nápady, jak to odstranit, bohužel nemám možnost ty data jednoduše někam přesunout. Na můj druhý externí disk se nevejdou, měl bych prostor na btrfs oddílu na pevném disku, který používám pro zálohy, ale ten zase nepřimountuju ve windows a v linuxu se na ta data nedostanu.

Když použiji ten jejich removal tool, půjde to v linuxu používat klasicky jako mass storage? Nebo je nějaká softwarová cesta, jak tomu ntfs oddílu, co tam na zendisku je namapovat ručně třeba /dev/sdb1, a připojit přes /etc/fstab nebo mount?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 14. 09. 2016, 18:52:44 »
system rescue cd jednoduše použít nemohu, tam kde to má být rozchozeno, tak tam jsou speciální nastavení v /etc/default/grub a pod, bez kterých se notebook rozbije - zblázní se Embedded Controller, musel bych potom znovu provádět prozebírání notebooku a odpojovat a zapojovat baterku, což se mi nechce, a to jen proto, abych zjistil, jestli to v systemrescue funguje či nefunguje. Rád bych, aby to fungovalo v tom xubuntu.

Lol Phirae

« Odpověď #47 kdy: 14. 09. 2016, 20:22:16 »
ROFL. Není nad nákup kvalitního hardwaru.

trubicoid2

« Odpověď #48 kdy: 14. 09. 2016, 20:40:57 »
system rescue cd bych se nezdrzoval, to nepude

posledni moznost je pustit ve windows ten jejich removal tool, ale data bych urcite nekam zalohoval, predse jenom remove neznamena pro data nic dobryho

a kdyz to ani pak nepojede, tak jinej disk

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 14. 09. 2016, 22:05:13 »
No tak to bych taky zkusil to CD removal tool a když to pak pojede, tak to vypadá na chybu v kernelu nebo něco vypnutého v distribučních jádrech u multilun zařízení :o, protože když to vidí jako SCSI generic device a to zařízení je očividně disk/blokové zařízení, tak by to mělo přiřadit k tomu /dev/sdX a to se nestane.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 14. 09. 2016, 22:32:42 »
Nějaké nápady, jak to odstranit, bohužel nemám možnost ty data jednoduše někam přesunout. Na můj druhý externí disk se nevejdou, měl bych prostor na btrfs oddílu na pevném disku, který používám pro zálohy, ale ten zase nepřimountuju ve windows a v linuxu se na ta data nedostanu.

A co takle to presypat po siti z Widlomasiny na Linux?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 14. 09. 2016, 23:24:48 »
Ještě mě napadá, že při scannování té "SCSI" sběrnice se ten disk nestihne ohlásit dostatečně rychle, tak se mu přiřadí jen sg zařízení, ale už ne sd.
Co takhle po připojení ještě pustit "rescan-scsi-bus" a/nebo "rescan-scsi-bus.sh" (jiné scripty, první z scsitools, druhý z sg3-utils)?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 15. 09. 2016, 10:27:52 »
No tak to bych taky zkusil to CD removal tool a když to pak pojede, tak to vypadá na chybu v kernelu nebo něco vypnutého v distribučních jádrech u multilun zařízení :o , protože když to vidí jako SCSI generic device a to zařízení je očividně disk/blokové zařízení, tak by to mělo přiřadit k tomu /dev/sdX a to se nestane.

Zkusím

Ještě mě napadá, že při scannování té "SCSI" sběrnice se ten disk nestihne ohlásit dostatečně rychle, tak se mu přiřadí jen sg zařízení, ale už ne sd.
Co takhle po připojení ještě pustit "rescan-scsi-bus" a/nebo "rescan-scsi-bus.sh" (jiné scripty, první z scsitools, druhý z sg3-utils)?

Kód: [Vybrat]
rescan-scsi-bus

Scanning for device 6 0 0 0 ...
OLD: Host: scsi6 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
      Vendor: USB3.0 D Model: Super Speed Mass Rev: 0   
      Type:   Direct-Access                    ANSI SCSI revision: -1
Scanning for device 6 0 0 1 ...
OLD: Host: scsi6 Channel: 00 Id: 00 Lun: 01
      Vendor: ASMT     Model: VirtualCDROM     Rev:     
      Type:   CD-ROM                           ANSI SCSI revision: -1
0 new device(s) found.                     
0 device(s) removed.

Kód: [Vybrat]
rescan-scsi-bus.sh

/usr/bin/rescan-scsi-bus.sh: řádek 247: usleep: příkaz nenalezen
Scanning host 5 for  SCSI target IDs  0 1 2 3 4 5 6 7, all LUNs
Scanning host 6 for  SCSI target IDs  0 1 2 3 4 5 6 7, all LUNs
sg3 changed: LU not available (PQual 1)   
OLD: Host: scsi6 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
      Vendor: USB3.0 D Model: Super Speed Mass Rev: 0   
      Type:   Direct-Access                    ANSI SCSI revision: -1
 Scanning for device 6 0 0 1 ...
OLD: Host: scsi6 Channel: 00 Id: 00 Lun: 01
      Vendor: ASMT     Model: VirtualCDROM     Rev:     
      Type:   CD-ROM                           ANSI SCSI revision: -1
0 new or changed device(s) found.         
0 remapped or resized device(s) found.
0 device(s) removed.                 

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 15. 09. 2016, 10:42:31 »
Nešlo by to nějak připojovat třeba přes issci a localhosta?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Externí disk se hlásí jako CD-ROM [vyřešeno]
« Odpověď #54 kdy: 15. 09. 2016, 12:10:08 »
 ;)  Stačilo naflashovat nový firmware, a v linuxu funguje!! To by mohla technická podpora na Asusu vědět, ne? Data zůstala zachována. Nicméně ve windows při zálohování hlásil u některých souborů cyklickou chybu dat zjištěnou při redudantní kontrole. A když jsem se pokoušel tu poškozenou fotku otevřít v malování, tak vstupně výstupní chybu hardwaru. V linuxu na mne vybafla v gnome-disk chyba - 1 vadný sektor. Takže zkusím zazálohovat v linuxu, a znovu naformátovat.

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/Accessory/External_HDD/FW_update.zip

trubicoid2

« Odpověď #55 kdy: 15. 09. 2016, 12:44:53 »
no tak to je pekne :)

jestli je vadny sektor to je zase nemile, ale u disku bezne, zacal bych asi kopii vseho pomoci ddrescue

a jestli pres krabici projde smartctl -t long, tak to

potom vse nekolikrat prepsat badblocks -svw -c 4096 -b 4096, casto to vynuti prealokovani vadnych sektoru a muze se opatrne pouzivat dal

Lol Phirae

« Odpověď #56 kdy: 15. 09. 2016, 12:48:10 »
Nicméně ve windows při zálohování hlásil u některých souborů cyklickou chybu dat zjištěnou při redudantní kontrole. A když jsem se pokoušel tu poškozenou fotku otevřít v malování, tak vstupně výstupní chybu hardwaru. V linuxu na mne vybafla v gnome-disk chyba - 1 vadný sektor

Výborně. Ideální disk na zálohování...  ::) ;D :D

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 15. 09. 2016, 15:24:33 »
;)  Stačilo naflashovat nový firmware, a v linuxu funguje!! To by mohla technická podpora na Asusu vědět, ne? Data zůstala zachována. Nicméně ve windows při zálohování hlásil u některých souborů cyklickou chybu dat zjištěnou při redudantní kontrole. A když jsem se pokoušel tu poškozenou fotku otevřít v malování, tak vstupně výstupní chybu hardwaru. V linuxu na mne vybafla v gnome-disk chyba - 1 vadný sektor. Takže zkusím zazálohovat v linuxu, a znovu naformátovat.

No sláva! To by vědět měli, nicméně taky dobrá informace vědět co tam na podpoře sedí za lemply. Možná by stálo za to se jich na základě jejich odpovědi zeptat ohledně toho co má společného to, že si OS detekci řeší sám s chybou v jejich zařízení, které očividně mělo vadu, kterou opravili v novém FW :D

Tak teď ještě smartmontools a pokud bude zařízení vadné, omlátit jim to stejně nakonec o palici :D :D :D
« Poslední změna: 15. 09. 2016, 15:30:36 od ByCzech »

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 15. 09. 2016, 15:32:42 »
Vidím že dělám dobře, že si externí disky skládám vždy sám koupí rámečku a disku zvlášť, abych věděl přesně co jsem si koupil :D

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 15. 09. 2016, 21:30:51 »

Stačilo naflashovat nový firmware, a v linuxu funguje!! To by mohla technická podpora na Asusu vědět, ne? Data zůstala zachována. Nicméně ve windows při zálohování hlásil u některých souborů cyklickou chybu dat zjištěnou při redudantní kontrole. A když jsem se pokoušel tu poškozenou fotku otevřít v malování, tak vstupně výstupní chybu hardwaru. V linuxu na mne vybafla v gnome-disk chyba - 1 vadný sektor. Takže zkusím zazálohovat v linuxu, a znovu naformátovat.

No sláva! To by vědět měli, nicméně taky dobrá informace vědět co tam na podpoře sedí za lemply. Možná by stálo za to se jich na základě jejich odpovědi zeptat ohledně toho co má společného to, že si OS detekci řeší sám s chybou v jejich zařízení, které očividně mělo vadu, kterou opravili v novém FW

Tak teď ještě smartmontools a pokud bude zařízení vadné, omlátit jim to stejně nakonec o palici

No, já jsem jim ohodnotil odpověď jako lživou, následně se ještě ozvali:

Citace
Dobrý den,

na základě Vašeho hodnocení spokojenosti s technickým dotazem bychom se chtěli zeptat, co by šlo řešit ve Vašem případě jinak, prosím?

S pozdravem

Jiří K. (jméno změněno z důvodu zachování soukromí)
ASUS Czech Service

Citace
Dobrý den,

protože sám pracuji se zákazníky v korporaci, vím, že je někdy velký tlak na produktivitu, bohužel tím trpí kvalita. Odpověď ve stylu, že nepodporujete Linux, a že nepoužíváte žádné speciální ovladače je lživá. Asus linux podporuje, a to dokonce v oblasti ukládání dat - Asus Webstorage, kde vydáváte linuxové aplikace ... Proto bych očekával, že disk od vaší společnosti bude normální. Bohužel jsem se v poslední době u vás dost zklamal - ne jen vadný disk, ale chyba v Zenbooku UX21E, díky které není kompatibilní s Windows 10, i když byl vydávaný s Windows 7, chyba, díky které se čas od času při určitém nastavení zblázní Embedded Controller a jediné řešení (které skutečně zabralo) je rozebrat notebook, opatrně odpojit baterii a vložit po nějaké době zpět, + je nutné deaktivovat některé funkce v Biosu, jako podporu virtualizace, a v linuxu navíc přidat speciální parametry do /etc/default/grub. Odpojení baterie je nutné bohužel pro resetování EC.

Tento disk samozřejmě podporuje Linux, a to by měla vaše technická podpora vědět, že v Linuxu je problém (a ne jen u tohoto disku (vytvořil jsem bug report https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1623419), ale i u AN300 (bug z roku 2013 https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=731016). A ta chyba byla díky špatnému firmwaru v těchto vašich discích. Vy jste na tu chybu reagovali vydáním opraveného firmwaru, ale jaksi to technická podpora neřekne - že stačí, aby si daný zákazník stáhl a upgradoval firmware u externího disku. Ano, stáhl jsem si nový firmware, a jede to. Problém byl v tom, že k druhému lunu se nepřiřadilo zařízení. Pravděpodobně by fungoval i ten váš AN300_AS400_virtual_CD_removal tool, protože by se odstraněním virtuálního cd by vyrtuální cd přišlo o svůj lun, kterým se hlásilo. Chyba firmwaru v Linuxových systémech způsobovala, že se blokové zařízení /dev/.. přiřadila jen k prvnímu detekovanému lunu (virtuálnímu cd jako /dev/sr0, pokud ve stroji nebyla cd/dvd mechanika, nebo /dev/sr1), ale scsi hdd se nepřipojil.

Ale žádná snaha pomoci z technické podpory, a ne jen u mně, ale psala vám i majitelka toho disku nezávisle na mne a dostala odpověď jako přes kopírák.

Nikde na internetu, na žádných fórech (ubuntu.cz, askubuntu, root.cz nikdo nevěděl, že je to chyba firmwaru, že jste vydali opravu. Protože tuhle informaci si jaksi vaši vývojáři nechali pro sebe. A když to ve firmwaru opravili, tak ta chyba nebyla pro ně neznámá.

Na jednu stranu jsem rád, že disk mi už funguje. Bohužel jsem zklamaný i z toho, protože v Linuxu jsem zjistil díky informacím ze S.M.A.R.Tu, že disk má vadný sektor a že některé fotografie na něm jsou poškozené.

Tak si to shrňme: Mám mnohem starší disky bez vadných sektorů, ať už SSD, nebo HDD. A ve vašem zařízení - v zenbooku 3 vadné sektory na SSD a zde 1 vadný sektor na externím HDD, zprasený firmware šitý horkou jehlou, zprasený EC, technická podpora, místo aby se snažila pomoc a poradit, tak šup šup, aby měla fajfku za vyřešený case pošle roboticky informaci, že nepodporujete Linux. Ale peníze linuxáků vám přitom  nesmrdí.

Pokud si někdy budu kupovat notebook apod, tak se vám obloukem vyhnu. Ale abych jen nekřivdil, mám i dobré zkušenosti s Asusem. Pokud vybírám grafickou kartu, kupuji vždy Asus. Párkrát jsem udělal výjimku a koupil od jiného výrobce, a ty karty jsem vrátil vždy do 14 dnů a koupil si Asus, i když třeba byl dražší. Nevím jak u vyšších modelů (nejsem hráč), ale pasivně chlazené nvidia karty od Asusu beru jako určitou záruku toho, že to prostě bude fungovat.

S pozdravem a přáním hezkého dne

moje jméno

Propříště si zapsat za uši, že asusu se raději vyhnout. Ale aspoň, že ten firmware opravili, že.

Zařízení jim o hlavu neomlátím, není moje, a je stejně už po záruce.