Proč po delší době narůstá použitá paměť u prohlížečů?

j

Re:Proč po delší době narůstá použitá paměť u prohlížečů?
« Odpověď #60 kdy: 01. 09. 2016, 18:09:50 »
Jsou lidi, kteri maji starsi stroje, do kterych tech 8 GB nejde nacpat.
Sou lidi co maj ve stroji 32/64GB ram, a porad nevidej duvod k tomu, aby blbej browser sezral 1/2 z toho.

« Odpověď #61 kdy: 01. 09. 2016, 19:08:22 »
Swapování na SSD také není žádná výhra.
muzes to nejakymi fakty podlozit?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

MCE^2

« Odpověď #62 kdy: 01. 09. 2016, 20:34:52 »
Mně se to děje taky, a na každém počítači s Windows, ke kterému si sednu, a v každém prohlížeči, který tam spustím, IE, FF, Chrome. Chyba bude tedy asi v mně. I když teď si vzpomínám, že někdy před 8 lety, když jsem měl otevřeno více jak 10 tabů, tedy stejně jako dnes, tak to v paměti zabíralo podstatně méně místa a ani to nezpomalovalo celý počítač. Takže buď se zhoršil OS a prohlížeče nebo ty stránky jsou více nenažrané. Anebo oboje.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 01. 09. 2016, 20:56:05 »
Mně se to děje taky, a na každém počítači s Windows, ke kterému si sednu,

Pak je otázka, jestli to je aplikací jako takovou, nebo třeba nějakýma breberkama, které do toho OS potažmo aplikace nalezly.

a v každém prohlížeči, který tam spustím, IE, FF, Chrome. Chyba bude tedy asi v mně. I když teď si vzpomínám, že někdy před 8 lety, když jsem měl otevřeno více jak 10 tabů, tedy stejně jako dnes, tak to v paměti zabíralo podstatně méně místa a ani to nezpomalovalo celý počítač. Takže buď se zhoršil OS a prohlížeče nebo ty stránky jsou více nenažrané. Anebo oboje.

Momentálně mám otevřeno 31 tabů ve 4 okench v prohlížeči Google Chrome v 64 bit Debian Linuxu s KDE 4. Jsou to i docela náročné stránky i videama. Mám 16 GiB RAM, z toho 2 GiB RAM je vyhrazeno pro grafickou kartu v procesoru (AMD APU s Radeon R7). Neběží mi tu jen prohlížeč a momentálně mám k dispozici cca 8 GiB volné RAM, ve swapu nic. Běží mi to klidně i mnoho dnů v kuse, PC nevypínám obvykle a restartuju málokdy, přičemž mívám otevřeno i mnohem více tabů.
Prohlížeč obvykle nebývá ta aplikace, kterou musím restartovat. Opravdu výrazné leakování paměti má zdá se packagekit služba, občas je schopná naboptnat do GiB RAM, aniž by něco dělala, aktualizace jsou všechny provedené ap. Po jejím restartu je možné získat ty GiB z5.

V čem je tedy mezi námi rozdíl?

1. Mám jiný OS - výběr tohoto je zpravidla velmi důležitý

2. vm.swappiness = 2

3. Přijde mi, že více si stěžují uživatelé prohlížečů od Mozilly

4. Možná jiný HW? Leakovat může často pamět dynamicky přidělovaná integrované kartě. U Intelu se s tím dá poměrně často potkat. Ne že by se mi to nestávalo občas u toho integrovaného Radeonu, ale tam spíše občas když si pustím do hraní 3D her a spíše pokud pustím nějakou pod Wine, než nativní Linuxovou. Ale stává se to i u nativních, ale méně často.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 01. 09. 2016, 22:44:39 »
Takže buď se zhoršil OS a prohlížeče nebo ty stránky jsou více nenažrané. Anebo oboje.

Tak kdysi neexistovalo javaskriptove peklo, jako na fejsbuuku, Googlu a spouste dalsich, kde s ke strance treba minutu natahujou skripty. Doporucuju si takove stranky zkusit nekde na lince 60 kB/s.

« Odpověď #65 kdy: 01. 09. 2016, 23:53:19 »
Mně se to děje taky, a na každém počítači s Windows, ke kterému si sednu, a v každém prohlížeči, který tam spustím, IE, FF, Chrome. Chyba bude tedy asi v mně. I když teď si vzpomínám, že někdy před 8 lety, když jsem měl otevřeno více jak 10 tabů, tedy stejně jako dnes, tak to v paměti zabíralo podstatně méně místa a ani to nezpomalovalo celý počítač. Takže buď se zhoršil OS a prohlížeče nebo ty stránky jsou více nenažrané. Anebo oboje.
Někteří lidé tu opakovaně píšou, že mají s prohlížečem problém, že jim zpomaluje počítač a musí ho často restartovat. A jiní zase píšou, že žádný takový problém nemají a prohlížeč jim běží klidně několik dní v kuse. Buď můžete tvrdit, že je chyba obecně v prohlížeči nebo ve webových stránkách, přestože jiní takový problém v prohlížeči ani stránkách nemají. A nebo můžete přestat pronášet rychle soudy, kdo za to určitě může, a místo toho se můžete pokusit zjistit, co je skutečnou příčinou těch problémů, které pozorujete. K vyřešení vašeho problému vede jenom jedna cesta, a ta první to není.

Mimochodem, to, že prohlížeč dříve zabíral méně místa v paměti, se tu také objevilo opakovaně, a pořád je to stejný nesmysl. Pochopit to na příkladu paměti je asi náročné, tak to zkusím s procesorem. Na Rootu je v současné chvíli zprávička o novém kompresním a dekompresním algoritmu, a v diskusi je také zmíněna paralelní implementace gzipu. Dalo by se to popsat stejným způsobem, jako popisujete tu paměť. Dříve gzipu stačilo na komprimaci a dekomprimaci jedno vlákno procesoru. Dnes paralelní pigz zabere klidně osm vláken procesoru. Jistě se na to dá pohlížet i takhle, ale většina lidí se na to dívá spíš tak, že pigz dokáže využít všechna vlákna procesoru a je díky tomu rychlejší, než gzip, který "šetří procesor".  Úplně stejně je to i s tou pamětí. To, co jeden může nazývat "zabíráním paměti", někdo jiný může nazvat "efektivním využitím dostupné paměti".

Kit

« Odpověď #66 kdy: 02. 09. 2016, 00:14:25 »
Mimochodem, to, že prohlížeč dříve zabíral méně místa v paměti, se tu také objevilo opakovaně, a pořád je to stejný nesmysl. ... To, co jeden může nazývat "zabíráním paměti", někdo jiný může nazvat "efektivním využitím dostupné paměti".

Cílem tohoto "efektivního využití dostupné paměti" by přece mělo být zrychlení aplikace. Nebo se snad pletu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 02. 09. 2016, 00:54:07 »
Cílem tohoto "efektivního využití dostupné paměti" by přece mělo být zrychlení aplikace. Nebo se snad pletu?

Tak to mozna i je. Nikdo si totiz nedokaze predstavit, jakeho stupne zpomaleni by browsery dosahly, kdyby si najednou nesmely nahamtat 1 GB RAM na kazdy tab.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 02. 09. 2016, 01:36:51 »
Někteří lidé tu opakovaně píšou, že mají s prohlížečem problém, že jim zpomaluje počítač a musí ho často restartovat. A jiní zase píšou, že žádný takový problém nemají a prohlížeč jim běží klidně několik dní v kuse. Buď můžete tvrdit, že je chyba obecně v prohlížeči nebo ve webových stránkách, přestože jiní takový problém v prohlížeči ani stránkách nemají. A nebo můžete přestat pronášet rychle soudy, kdo za to určitě může, a místo toho se můžete pokusit zjistit, co je skutečnou příčinou těch problémů, které pozorujete. K vyřešení vašeho problému vede jenom jedna cesta, a ta první to není.

To jsou taky rychlé soudy. Podle mě, těch možností je víc než jen tyhle dvě. Přijde mi to hodně jednostranný názor. A to patřím k těm, kteří ten problém nemají.

« Odpověď #69 kdy: 02. 09. 2016, 06:45:51 »
Nevím, co "zrychlení aplikace" znamená. Já bych spíš řekl, že cílem by mělo být "komfortnější používání" nebo "lepší zážitek uživatele" nebo něco takového.

Inkvizitor

« Odpověď #70 kdy: 02. 09. 2016, 07:21:16 »
Nevím, co "zrychlení aplikace" znamená. Já bych spíš řekl, že cílem by mělo být "komfortnější používání" nebo "lepší zážitek uživatele" nebo něco takového.

Tím lepším zážitkem jsi to teda nevylepšil. Zatímco "zrychlení" je vágní, tohle neříká už prakticky nic.

Každopádně browsery se snaží řešit moc věcí najednou. Například řeší, aby se lidem načetl (i dopředu) obsah stránek a zůstal nakešovaný, když se člověk na stránku/tab vrátí. To je na broadbandu dost kontraproduktivní, pokud má člověk tendenci otevírat desítky tabů jako já a chodí na stránky, které jsou rozežrané (nemusí to být ibrázky,video nebo hry, stačí některé diskusní weby). To řeší na Chromiu rozšíření The Great Suspender. Na Firefox je taky něco takového.

« Odpověď #71 kdy: 02. 09. 2016, 09:15:50 »
No vidis a pak jsou lidi kteri prave naopak tyhle "suspend" veci nechteji. Pro tohle jsem miloval Operu (<=12.x) - zpet znamenalo navrat na predchozi stranku. pri zpet na stranku kde byl vysledek odeslani formulare mi to opet zobrazilo to co tam bylo kdyz jsem odchazel a ne jak nove prohlizece vynuti reload. atd.

Zkratka obecne je RAM levna tak se vychazi uzivatelum vstric. Ty mas s pameti problemy tak si to proste vyres ruznyma pluginama.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

aaa158

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 02. 09. 2016, 09:20:13 »

Jestli to čtu dobře, tak to 1x denně pošle CTRL+Q firefoxu a thunderbirdu (ukončí) a zase je to spustí :D

A je v tom ctrl q něco lepšího než prostě starý osvědčený killall firefox?

killall firefox : po restarte prilis casto koncil s  restore session / "Well, this is embarassing", co ma stvalo. Ctrl+Q ho ukonci korektne a po restarte je ako novy ;-)

Mne to takto funguje, k spokojnosti. Kto nechce crontaby moze si kupit viac RAM :-)

Pako

« Odpověď #73 kdy: 02. 09. 2016, 10:18:52 »
Každopádně browsery se snaží řešit moc věcí najednou.

To je jádro celého problému.

Když se začal problížeč webových prezentací používat jako univerzální běhové prostředí pro frameworky které jsou běhové prostředí pro frameworky které jsou běhové prostředí pro hodně tučné aplikace složené z komponent postahovaných různě kde se dá, tak se dalo čekat že to dopadne hůř než s Javou.

"Na co nativní aplikaci když můžu mít Web" má prostě i své odvrácené stránky...

j

« Odpověď #74 kdy: 02. 09. 2016, 10:46:26 »
...
I hodne nenazrana stranka se vejde do 20MB ... porad neexistuje zadnej duvod, proc by to melo sezrat GB RAM.