Proč po delší době narůstá použitá paměť u prohlížečů?

Ivan Nový

Re:Proč po delší době narůstá použitá paměť u prohlížečů?
« Odpověď #45 kdy: 01. 09. 2016, 13:09:01 »
tvl vase starosti bych chtel mit pri dnesnich cenach RAM (teda kdyz vynecham apple s jejich cenou 8GB RAM za 6400,-)

Nemám možnost zvětšit RAM. Je na desce připájena natvrdo. Ocením tedy prohlížeč, který umí s tou RAM hospodařit tak, aby nepadal.

Prohlížeč je dnes virtuální operační systém a s pamětí hospodaří správně.

Kit

« Odpověď #46 kdy: 01. 09. 2016, 13:19:01 »
kit: to je proste tvuj boj, ze si neumis vybrat odpovidajici HW. zkus treba Links/Lynx... pak treba mozna zkus nejaky prohlizec pouzivat s vypnutym JS.

Neboj, na některých stránkách používám Links, na jiných Lynx a na dalších zase vlastní prohlížeč. Jen mě trochu mrzí, že se tyto režimy nedají navolit v majoritních prohlížečích, nejlépe pro každou doménu extra.

Svůj HW bych nevyměnil. Raději vyměním SW nebo si napíši vlastní.

« Odpověď #47 kdy: 01. 09. 2016, 13:32:40 »
to je jedno: Links/Lynx ale bohuzel v dnesni dobe uz neni pouzitelny pro vetsinu veci, co lide na webu delaji. Tak max na cteni diskuze zde na rootu.
kruh se uzavira. opravdu je problem primarne na strane prohlizecu? co bylo driv? nenazrany prohlizece nebo hovadsky stranky?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #48 kdy: 01. 09. 2016, 13:40:13 »
To ze je dnes pamet levna, jeste neznamena, ze by se mely programy delat nekvalitne, aby s ni plytvaly.
Jenže o tom, že by šlo o plýtvání, je tady jenom spousta spekulací, ale ani jediný náznak nějakého důkazu. Dokonce ani nikdo nenapsal, co vlastně myslí spotřebovanou pamětí.

j

« Odpověď #49 kdy: 01. 09. 2016, 14:14:02 »
Takze k cemu alokoval tolik pameti navic, kdyz jsem s nim behem spanku ani nepracoval?
Co takhle úplně obyčejná cache? Když mám v paměti data, u kterých nelze vyloučit, že je budu později potřebovat, není důvod jen tak preventivně je z paměti mazat. Rozumné je smazat je až tehdy, když bude potřeba paměť pro něco důležitějšího. Když jste pak prohlížeč ukončil a znovu nastartoval, není zase důvod do paměťové cache preventivně nahrávat něco, co nejspíš nebude potřeba – protože to nahrání něco stojí.
To vizejo jirsaku, a do ty cache si dava data telepaticky, na zakladne vlastniho uvazeni, protoze cte tvoje myslenky, a podle toho nacita neustale dalsi a dalsi a dalsi data. Nemluve o tom, ze ta spotreba RAMky poroste jak sem psal i v pripade pusteni cistyho browseru s prazdnym tabem.

molly: Tak si zaplat vyvojare kteri ti to napisou "lepe".  Zkus nekdy podnikat, pak te podobne pubertalne idealisticke myslenky prejdou,.

kit: to je proste tvuj boj, ze si neumis vybrat odpovidajici HW. zkus treba Links/Lynx... pak treba mozna zkus nejaky prohlizec pouzivat s vypnutym JS.
Jasne, vom muze za to, ze dmenti jako TY zkurvej na co sahnou a nezvladaj ani takovou trivku, jako nealokovat bezduvodne porad dalsi ramku. O jejim uvoleneni radsi nemluvit ... a na zobrazeni obrazku o rozmerech obrazovky potrebujou GB RAM na kazdej ... lol.

Kit

« Odpověď #50 kdy: 01. 09. 2016, 14:15:10 »
To ze je dnes pamet levna, jeste neznamena, ze by se mely programy delat nekvalitne, aby s ni plytvaly.
Jenže o tom, že by šlo o plýtvání, je tady jenom spousta spekulací, ale ani jediný náznak nějakého důkazu. Dokonce ani nikdo nenapsal, co vlastně myslí spotřebovanou pamětí.

Důkazem je, že po určité době používání začínají prohlížeče zamrzat. To dřív nedělávaly. Když se podívám na obsazení paměti, tak zabírají tolik místa, že ani nenechávají prostor operačnímu systému pro buffery a cache, hromada procesů je vyswapována, takže postupně zamrzá všechno. Shodím prohlížeč, spustím znovu, obnovím panely do stejného stavu. Systém i prohlížeč se znovu rozběhnou, prohlížeč zabírá třeba jen čtvrtinu RAM.

Z toho vyplývá, že čím více RAM si prohlížeč vezme, tím je pomalejší. Bylo by tedy vhodné jeho hladovost nějak zkrotit.

« Odpověď #51 kdy: 01. 09. 2016, 14:40:21 »
Důkazem je, že po určité době používání začínají prohlížeče zamrzat.
To by platilo, kdyby se to dělo všem. Já Chrome/Chromium spustím po aktualizaci, a běží až do příští aktualizace.

Když se podívám na obsazení paměti, tak zabírají tolik místa
Já kdybych se díval na „obsazení paměti“, tak hlavně nejdřív budu zjišťovat, co vlastně takové „obsazení paměti“ znamená. Doba DOSu, kdy jste mohl jedním číslem popsat, kolik zabírá paměti, už je pár let za námi.

Z toho vyplývá, že čím více RAM si prohlížeč vezme, tím je pomalejší. Bylo by tedy vhodné jeho hladovost nějak zkrotit.
Vzhledem k tomu, že se to děje vám a jiným uživatelům ne, bylo by spíš potřeba zjistit, co je u vás špatně.

molly

« Odpověď #52 kdy: 01. 09. 2016, 14:55:44 »
Vzhledem k tomu, že se to děje vám a jiným uživatelům ne, bylo by spíš potřeba zjistit, co je u vás špatně.
[/quote]

Deje se to asi vsem. Ne kazdy ma 32/64 Gb RAM a ssd. Jde o to, ze kdyz je prohlizec nenazrany system zacne swapovat coz vede ke zpomaleni prohlizece i systemu. Na 8Gb RAM a 1TB mechanickem disku 5400ot/m to swapovani "sakra boli". A argumentace "Jede ti to pomalu, protoze mas slaby hardware = kup lepsi" neni reseni. Tohle reseni diky svym dohodam s vyrobci hardwaru rad pouziva Microsoft a proto jsem od nej odesel.

« Odpověď #53 kdy: 01. 09. 2016, 15:19:17 »
Deje se to asi vsem.
Ne, neděje se to všem. Mně se to neděje na počítači ani notebooku s 8 GB RAM, nedělo se mi to na počítači se 4 GB RAM. A to mívám vedle prohlížeče spuštěné aplikace, které jsou na paměť opravdu náročné.

« Odpověď #54 kdy: 01. 09. 2016, 15:23:23 »
Důkazem je, že po určité době používání začínají prohlížeče zamrzat. To dřív nedělávaly
Jestli nechces byt uplne za vola tak zvol priste jina slova. Pod pojmem "dukaz" si vetsina lidi predstavi neco exaktniho a ne tvoje subjektivni pocity. Co kdyz ten spusteny browser bez tabu proste na pozdi nacita obsah pro favorites, posledni zavrene taby apod ? Co kdyz to tak vetsine lidi proste vyhovuje? Opravdu je to dukaz spatneho kodu?

Ja uz jsem teda pad/zamrznuti prohlizece dlouho nezazil, je pravda ze to obvykle v patek odpoledne vypinam kdyz odchazim z kanclu...

molly: Pokud nekdo dneska pouziva na system/tmp/swap pomalou plotnovou ludru tak je to jeho boj.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Ivan Nový

« Odpověď #55 kdy: 01. 09. 2016, 16:29:54 »

Deje se to asi vsem. Ne kazdy ma 32/64 Gb RAM a ssd. Jde o to, ze kdyz je prohlizec nenazrany system zacne swapovat coz vede ke zpomaleni prohlizece i systemu. Na 8Gb RAM a 1TB mechanickem disku 5400ot/m to swapovani "sakra boli". A argumentace "Jede ti to pomalu, protoze mas slaby hardware = kup lepsi" neni reseni. Tohle reseni diky svym dohodam s vyrobci hardwaru rad pouziva Microsoft a proto jsem od nej odesel.
[/quote]Při 8GB paměti vám to nemůže swapovat. Chyba bude jinde než v prohlížeči.

molly

« Odpověď #56 kdy: 01. 09. 2016, 16:49:07 »
cat /proc/sys/vm/swappiness
60

Coz je default v Ubuntu Gnome a swapuje. Kdyz to nastavim na hodnotu treba 1, tak to nebude skoro vubec swapovat, ale o to vic fyzicke pameti to spotrebuje.

« Odpověď #57 kdy: 01. 09. 2016, 17:18:34 »
cat /proc/sys/vm/swappiness
60

Coz je default v Ubuntu Gnome a swapuje. Kdyz to nastavim na hodnotu treba 1, tak to nebude skoro vubec swapovat, ale o to vic fyzicke pameti to spotrebuje.

No pokud je v distribuci /tmp realizované pomocí tmpfs a nějaký program si do /tmp odloží pár GB dat, je problém na světě a swapovat to začne. U mě stačilo vypnout tmpfs pro /tmp a bylo to tím vyřešeno...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 01. 09. 2016, 17:58:43 »
tvl vase starosti bych chtel mit pri dnesnich cenach RAM (teda kdyz vynecham apple s jejich cenou 8GB RAM za 6400,-)

Jsou lidi, kteri maji starsi stroje, do kterych tech 8 GB nejde nacpat.

Kit

« Odpověď #59 kdy: 01. 09. 2016, 18:09:00 »
Důkazem je, že po určité době používání začínají prohlížeče zamrzat. To dřív nedělávaly
Jestli nechces byt uplne za vola tak zvol priste jina slova. Pod pojmem "dukaz" si vetsina lidi predstavi neco exaktniho a ne tvoje subjektivni pocity. Co kdyz ten spusteny browser bez tabu proste na pozdi nacita obsah pro favorites, posledni zavrene taby apod ? Co kdyz to tak vetsine lidi proste vyhovuje? Opravdu je to dukaz spatneho kodu?

Ja uz jsem teda pad/zamrznuti prohlizece dlouho nezazil, je pravda ze to obvykle v patek odpoledne vypinam kdyz odchazim z kanclu...

molly: Pokud nekdo dneska pouziva na system/tmp/swap pomalou plotnovou ludru tak je to jeho boj.

Aneb věda se nemýlí, nenechme se tedy zmást fakty. Pokud se praxe rozchází s teorií, co je špatně?

Firefox mi zamrzá 2× denně. Dnes jsem konečně našel, že mám vypnout prefetch, o kterém jsem neměl tušení, že tam něco takového mám. Uvidím tedy, da to pomůže.

Swapování na SSD také není žádná výhra.