Tak jsem zkusil taky ten Linuks

kei.101

Re:Tak jsem zkusil taky ten Linuks
« Odpověď #105 kdy: 02. 07. 2012, 13:08:58 »
IMHO, Linux pro začátečníky: Linux MINT, Zorin, Ubuntu a 'zavolej si zkušenějšího kamaráda'  ;D
Linux pro zkušenější: Debian stable, testing, Red Hat, CentOS, Fedora...

Jen bych doplnil třetí skupinu

Linux pro sadomasochisty: Arch Linux, Gentoo, Linux from scratch (prý obzvláště SM distribuce)

Tady si dovolím nesouhlasit. Arch je distribuce pro zkušené uživatele, ale pro ty si dovolím tvrdit, že je to nejméně SM distribuce. Třeba u ubuntu se já osobně navztekám tisíckrát víc než u Archu. Gentoo vyžaduje trpělivost při kompilacích a ještě o trošičku více zkušeností, ale odmění vás výkonem. A LFS podle mého nění distribuce ale návod, jak si svou distribuci vytvořit.

Osobně aktuálně používám Gentoo. Moje první setkání s ním bylo opravdu velké SM, ale když jsem se k němu po letech o dost zkušenější vrátil, tak jsem se nestačil divit, jaká je to pohodička a požitek :) Mezitím jsem používal Arch a byl jsem velmi spokojený. Vrátil jsem se kvůli možnostem používat téměř libovolnou verzi balíčků místo absolutní aktuálnosti u Archu, která může v některých situacích vadit.

j

« Odpověď #106 kdy: 02. 07. 2012, 18:26:17 »
Ad Gentoo - osobne naopak doporucuju kazdymu, kdo chce s tucnakem delat neco vic, nez ho jen pouzivat jako user. Narozdil od binarnich dister se (pokud postupuje podle navodu "pro blbce") dozvi, co a proc se mu do systemu instaluje a pekne krok za krokem se seznami s tim, jak to funguje.

Nestane se mu, ze by se mu nainstalovala hromada zavislosti, vsechno se "tak nejak samo" a ve finale, kdyz potrebuje neco nekde jinak, narazi na to, ze vlastne nevi kde a co.

ezdiy

« Odpověď #107 kdy: 02. 07. 2012, 23:58:00 »
Presne tak, OP ma 100% pravdu.

Ale ma to i vyhodu - jelikoz v linuxu skoro nic nefunguje, plati to i pro ruzne viry. Proto se rika ze je linux bezpecnejsi, ale zdaleka tomu tak neni proto ze by byl svobodny ci open source, ale proste proto ze je k nicemu.

Stalinove_slzy

« Odpověď #108 kdy: 03. 07. 2012, 01:17:35 »
S týmto tvrdením bohužiaľ musím súhlasiť. Keby som nebol od začiatku obrnený obrovskou dávkou trpezlivosti, zabalil by som to po pol dni tak, ako obaja moji spolubývajúci. Ako vhodná distribúcia pre začiatočníkov nám bolo odporúčené Ubuntu. Už len prvotná inštalácia Opery a následná snaha o sprevádzkovanie flash pluginu  sa zmenila na peklo a nekonečný čas strávený na diskusných fórach. Nekonečné hľadanie riešenia pre správnu funkčnosť USB slúchadiel. Doteraz korektne nefungujúce špeciálne tlačidlá notebooku. Teror pri sprevádzkovávaní wifi pripojenia. Ľavé tlačidlo myši si po náhodnom čase berie prázdniny, o tomto bugu sa vie, nie je však naňho žiadne rozumné riešenie (snáď nebudem zakaždým pichať myš do iného slotu). Systém je v porovnaní s Windows 7 (dualboot) pomalší. Nechápem, ako niekto môže tvrdiť, že sa jedná o použiteľnú alternatívu vzhľadom k spomínanému mainstreamovému OS. Po dvoch rokoch utrpenia som sa rozhodol pre návrat k "oknám". Ľudia, ktorí tvrdia, že im všetko šlape ako hodinky podľa môjho názoru buď klamú alebo prevádzkujú Arch Linux na nejakom predpotopnom stroji z éry Vladimíra Mečiara.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #109 kdy: 03. 07. 2012, 01:47:40 »
Proboha, redakce, zamknete nekdo uz tuhle trolovskou diskusi, kde ma kazdy obe ruce leve a vyklada, jak za to muze Linux.

« Odpověď #110 kdy: 03. 07. 2012, 08:20:19 »
Proboha, redakce, zamknete nekdo uz tuhle trolovskou diskusi, kde ma kazdy obe ruce leve a vyklada, jak za to muze Linux.

Ale no tak!
Pořád lepší, když své mindráky vybijí tady, než aby přepadávali babičky v parcích ...

McFly

• 629
    • Zobrazit profil
« Odpověď #111 kdy: 03. 07. 2012, 08:29:11 »
Zajímalo by mne, kolik z těch Windows-only pisálků zde má legálně zakoupený Windows. ;-) A kolik z nich je starších 15ti let. :))))

Stalinove_slzy

« Odpověď #112 kdy: 03. 07. 2012, 10:35:46 »
Zajímalo by mne, kolik z těch Windows-only pisálků zde má legálně zakoupený Windows. ;-) A kolik z nich je starších 15ti let. :))))

Súdiac podľa štýlu písania bol práve Tvoj príspevok písaný počas prvej vyučovacej hodiny.

Pre ostatných: Klasika - problémy netreba riešiť, ale strčiť hlavu do piesku, prípadne poukazovať na neschopnosť používateľa, ktorý je vo všetkých prípadoch vinný za chyby operačného systému.

kamil

« Odpověď #113 kdy: 03. 07. 2012, 11:20:39 »
Ako tak čítam niektoré príspevky, nevychádzam z údivu. Linux požívam vyše 4 rokov a doteraz ma nesklamal. Každý nováčik, ktorý chce tento OS používať, by si mal najprv naštudovať, ako čo funguje, inštaláciu programov a pod. Veď aj prácu vo Win sa bolo treba naučiť! Ale väčšina to robí úplne naopak – najprv nainštaluje a potom nevie, ako so systémom pracovať. Tak im verím, že sú nahnevaní, že nič nefunguje, nevedia, kde čo hľadať,  alebo už som sa aj s tým stretol, že hneď po inštalácii idú na net a sťahujú programy ako boli naučení pri Win.   
Linux používam na prácu (hlavne na prácu) aj zábavu a nemám s tým žiadny problém. Neviem si ani predstaviť, že zapnem môj NTB a vybehlo by na mňa logo s Win. Netvrdím, že sa sem tam neobjaví nejaký zádrheľ, ale chce mi niekto nahovoriť, že vo Win vždy všetko funguje?
Samozrejme, že sú aj situácie, kedy sa Linux nedá používať a to pri určitých špeciálnych programoch, ktoré boli napísané iba pre Win a v Linuxe nie je pre ne žiadna náhrada. Kto ich pre prácu potrebuje, ten musí používať iba Win alebo dualboot. Začiatočníkom odporúčam väčšinou dualboot. Je to lepšia možnosť, ako predísť stresom. Problémy, ktoré sú s určitým druhom hw, to je už niečo iné. Keďže ja som od začiatku vedel, že na PC a NTB budem mať Linux, prispôsobil som tomu aj výber počítačov.
V súčasnosti je už viacero škôl a aj firiem, ktoré fungujú na Linuxe a sú spokojní.
Obyčajne sa nezapájam do takýchto diskusií, pretože to aj tak  k ničomu nevedie.   Každý má svoju pravdu, všetko má svoje pre aj proti.  Len som mal akosi potrebu vyrozprávať sa.  ;)

Ivorne

« Odpověď #114 kdy: 03. 07. 2012, 11:26:36 »
Divím se, že vás pořád baví tenhle flame. Pojďme probírat něco rozumného. Ve 112 příspěvcích typu "linux je špatný protože X" a "windows je špatný protože Y" jsem nenašel téměř žádnou zajímavou informaci.

Vyzývám proto všechny diskutující s alespoň minimální sebeúctou: "nechte tuhle diskuzi být pojďte se bavit o něčem rozumném".

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #115 kdy: 03. 07. 2012, 11:31:35 »
No původně jsem se do tak nízké diskuze nechtěl zapojovat, ale už mi to nedalo. Pokud člověk neumí používat internet a vyhledat si patřičné informace, tak ať pak skutečně raději používá windows. Jak se říká titul od blbosti nechrání. Já osobně mám štítky na všechny verze Windows od 95, ale od roku 2000 používám Linux bez dual bootu a nemám žádný problém. Mám tu i štítek sedmiček ... ale nepotřebuji ho. Prostě to je jen sběratelská vášeň. :-D Nevím, jestli zrovna ubuntu je nejlepší volba, já bych spíše volil podle ucelenosti návodu. A jak už jsem tu psal, podle mne má nejlepší příručku fedora, vše na jedmom místě pro aktuální, ale i starší verze.

kei.101

« Odpověď #116 kdy: 03. 07. 2012, 11:59:52 »
Samozrejme, že sú aj situácie, kedy sa Linux nedá používať a to pri určitých špeciálnych programoch, ktoré boli napísané iba pre Win a v Linuxe nie je pre ne žiadna náhrada. Kto ich pre prácu potrebuje, ten musí používať iba Win alebo dualboot. Začiatočníkom odporúčam väčšinou dualboot. Je to lepšia možnosť, ako predísť stresom. Problémy, ktoré sú s určitým druhom hw, to je už niečo iné. Keďže ja som od začiatku vedel, že na PC a NTB budem mať Linux, prispôsobil som tomu aj výber počítačov.

Já bych naopak začátečníkům i těm, kteří na něco konkrétního potřebují windows, doporučil místo dualbootu raději VirtualBox. Osobně jsem začínal na WinXP s PCBSD (učil jsem se nejdřív shell) ve VirtualBoxu a dnes jedu na Gentoo/Archu s WinXP ve Virtualboxu, když něco potřebuji..

Není nic horšího než začít dualbootem a kvůli špatný instalaci nebo konfiguraci zavaděče si odříznout všechny systémy a pak atakovat takováto fóra :)

DiGiT

« Odpověď #117 kdy: 03. 07. 2012, 13:03:02 »
Dnes už povětšinou není problém rozběhat nejčastější WiFi chipy pod Linuxem, tedy alespoň v client módu. Když má ale člověk pech, tak ale skutečně nic nenadělá. Realita Windows ovladačů v takovém případě nezřídka bývá podobně smutná. Jedním z oblíbených triků šikmookých výrobců je například vydávání stejného produktu vždy s jiným čipem uvnitř. Takže když slavnostně najdete ovladač, zjistíte, že byl na předchozí "revizi", tedy na Realtek, nikoliv Ralink.

Nakonec člověk rezignuje. Veškerý IT svět je zřídka něčím jiným, než provázkem smotaný bordel, který autorovi tak nějak fungoval, než ho pustil do světa. A je jedno, jestli je "autorem" obří firma, nebo klučina na koleji.

Jediné, co občas zabírá, je velké množství programátorů/uživatelů, kteří mají jak zájem, tak i schopnosti. A ani to není zárukou kvality ve všech ohledech.

Když někdo nadává na Linux, nechte ho být. Sice plive na něco, čemu absolutně nerozumí, nevidí jeho hodnotu, nerespektuje lidi, kteří mu věnovali svůj čas a obecně se chová neslušně, ale on by si stejně našel jiný způsob, jak rozsévat po světě zášť. Třeba strháním nějaké nové hry, kterou stáhl a hrál 10 minut.

kamil

« Odpověď #118 kdy: 03. 07. 2012, 13:23:10 »
Citace
Není nic horšího než začít dualbootem a kvůli špatný instalaci nebo konfiguraci zavaděče si odříznout všechny systémy a pak atakovat takováto fóra :)

Tak aj to vec názoru. Ja som začínal dualbootom a môžem povedať, že som experimentoval jedna radosť a aj častejšie menil distrá a nikdy som nemal problém so zavádzačom. Podľa mňa sa najčastejšie vyskytnú chyby, ak sa pri dualboote vyberie v inštalátore voľba "nainštalovať vedľa Win". Inštalátor sa v podstate "postará" o všetko sám a tak to aj niekedy dopadne. Ručné delenie diskov ma nikdy nesklamalo. Ale to je iba môj osobný názor.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #119 kdy: 03. 07. 2012, 13:31:31 »
Když někdo nadává na Linux, nechte ho být. Sice plive na něco, čemu absolutně nerozumí, nevidí jeho hodnotu, nerespektuje lidi, kteří mu věnovali svůj čas a obecně se chová neslušně, ale on by si stejně našel jiný způsob, jak rozsévat po světě zášť. Třeba strháním nějaké nové hry, kterou stáhl a hrál 10 minut.

+1 za odstavec, +5 za poslední větu