Bol som 4 roky v korporate kde to bola po case nuda, potom som siel do malej firmy o 20 ludoch kde sa kazdy s kazdym poznal a nezostal som tam z osobnych dovodov a teraz som momentalne kontraktor v Prahe a robim sam na seba.
Neviem, ci som sa k celemu IT staval nejakym naivnym sposobom ale cim dalej tym viac ma cely tento obor stve. Uz mam co to odprogramovane a zacina ma totalne otravovat stale riesit rovnake, najma procesne, problemy.
Nie ze by som bol nejaky namysleny, ale hlavny problem ja vidim v tom, ze v IT je drviva vacsina ludi uplne neschopnych. Oni jednoducho nevedia co robia. Totalne a uplne vobec nemaju sajn. Co sa tyka metodiky prace, jej kvality, nejakych postupov ... uplne nula bodov. Rovnako je to aj s managementom, ja neviem ci to takto funguje v globale a bojim sa mysliet si ze hej, ale cim dalej tym viac vidim ze cele IT je jedna obrovska bublina.
Funguje to zhruba tak, ze personalna agentura ma nejakeho "head huntera" ktory otravuje otravuje az mu niekto sadne na lep a skasiruje za vas tri platy vlastne za nic.
Potom pridete do firmy, kde su neschopni a nekompetentni, asocialni programatori a cele to vedie nejaky "manager" ktoreho hlavny problem je aby bol dobre obleceny.
Potom sa ide robit projekt pre zahranicneho klienta, kde sa (doslova) zbucha projekt na zelenej luke, cely tim je distribuovany, nikto nevie poriadne co ma robit, kazdy to uplne odflakne, naprasi to, ludia nedokazu ani komitovat to repozitarov, nulova metodika, nestihaju sa terminy, na vsetko sa pouzivaju polovicate riesenia ohnute tri krat cez koleno "len aby to nejako islo" a "po mne potopa".
A najma tie projekty, na slajdoch to vyzera uplne super teda, ale v reale je ta kvalita (a sposob!) prevedenia uplne zalostny az mi to pride uplne absurdne na co sa to vlastne vsetci hraju. Dospeli ludia uplne odtrhnuti od reality ...
Ja tomuto nedokazem verit ze to takto vo vseobecnosti funguje a toto je moja praca na dalsich 20 rokov. Nemozem toto proste robit dlhsie lebo sa z toho zblaznim uplne a nemyslim si, ze to vyriesi zmena prace. Tu som uz menil dlhsie a vyskusal som si uz asi vsetky pozicie. Tester, QA manager, programator ... A vzdy je to viac menej na to iste kopyto. Vzdy mam z tej prace isty pocit zufalstva ze to vobec nefunguje, ze sa prasi, ze sa nestiha, ze nikto nevie nic ... Ved ono by to tak nemalo byt.
A najma je za tym strasny kus povrchnosti, vsetko na povrchu nablyskane a strasne pompezne, ale vnutornosti softverovych projektov su uplne prehnite a tento kontrast mi najviac bije do oci ake su to vsetko vlastne bludy.
Preto sa pytam, ci existuje z tohoto nejaka cesta von a ci existuje v IT nejaka disciplina alebo "pracovny model" ktory je proste najviac v pohode. Nemusim zarabat miliony, ide o to, aby som mal z tej prace dobry pocit pretoze mi pride uplne smutne ze to funguje takto.
Mne sa zda ze sa mi najlepsie pracuje samemu pretoze pracovat s ostatnymi je strasne vycerpavajuce a vo vysledku to trva dlhsie ako ked to robim sam. Ludia proste nevedia co a jak a mna to uz unavuje. Rozmyslam teda, ze budem "programator vlk samotar" ale neviem si predstavit, ako konkretne by som si mal zhanat zakazky a inak sa vsade pracuje len v tymoch.
Aky mate "exit plan" z IT vy?