Petr M - Krásný příběh, hned mi to zvedlo po ránu náladu.
U mě to bylo asi tak. Dělal jsem obchodního zástupce a správce sítě, doma jsem si bastil a prodával svůj webový systém v PHP, abych si dorovnal malý plat tomhle chudém regionu. Pak jsem přešel do jiné malé firmy jako konzultant IT a správce sítě. A začal jsem se zajímat o Delphi, protože vedle mě seděl superborec v Delphi, kterého dodnes obdivuju. Moc mi toho nevysvětlil, ale naznačil, a to stačilo. Udělal jsem si v Delphi několik aplikací. Jedna firmu zaujala, občas se prodala zákazníkovi. Spolu s Delphi jsem si musel osahat MS SQL.
Do firmy přišel nový programátor místo mého oblíbeného kolegy. Delphi neuměl. Nasliboval všechno, a začal předělávat mimo jiné moji aplikaci do c sharpu. Moc se mu to nevedlo. A nevedly se mu ani jiné věci...
Pak nový programátor odešel. Neměl to kdo dělat. Nabídl jsem se, že se na to mrknu. A od té doby dělám v delphi, v C sharpu, v ms sql, v my sql, s php, v čem je potřeba. Exporty do různých systémů včetně sapu, importy do našeho systému. Práce spráce sítě a konzultanta mi hodně dala v chápání, co a jak rozchodit komunikačně, poskytuju si podporu "sám sobě" :-). Všechno jde rychleji. Udělal jsem další aplikace a další aplikace...:-). Až jsem pochopil, že Windows a C Sharp jsou divní, protože mě moc rozmazlují. :-)
A dostal jsem se k Linuxu. Ošahal jsem si bashování, ošahal jsem si jiné věci, udělal jsem si vlastní server a nakonec jsem zakotvil u Javy, protože to mi připadá jako nejrychlejší možnost, jak si vytvářet aplikace pro obě platformy, vzhledem k tomu, že spousta věcí je v linuxu i windows amatérsky zfušovaných a radši si to naprogramuju sám pro sebe. Samozřejmě doma v rámci "bastlení" :-). A jaká bude další cesta, to se pozná. Každopádně jsem se naučil, že čím víc si toho člověk ochytá, tím líp.
Proto mě ten příběh Petra M zaujal a mám dobrej pocit, že jdu správnou cestou.
A ještě jsem pochopil jednu věc, která se vám asi nebude líbit... Není důležité, aby byl kód dokonalý, ale je důležité, aby aplikace svoji práci dělala dokonale, komunikovala s uživatelem (třeba logem) a uměla reagovat na maximální množství chybových a nestandardních situací.