Já psal diplomku také ve Wordu – nepíši podobné texty každý den, takže mi učit se LaTeX nestojí za to a naopak ocením WYSIWYG a možnost naklikat si, co potřebuji. Uznávám, že spousta věcí se tam opravdu nedělá snadno a člověk si tam při větších změnách v textu neustále musí hlídat a opravovat třeba číslování odstavců, parchanty, zalomení stránky před nadpisy apod., ale při troše snahy, vhodné volbě řezu písma, používání vlastních stylů a ignorování těch předdefinovaných atd. to víceméně jde. Dovoluji si tvrdit, že můj výstup z Wordu byl lepší než mnoho jiných prací psaných v LaTeXu, a to jen proto, že jsem na typografii trochu pedant, a že jsem si dal prostě záležet (oproti lidem, co o typografii nemají ani páru). Chyba v tomto případě není v nástroji, ale v přístupu.
Jenze o tom to nakonec je - zvolit si vhodny nastroj na dany ukol. My jsme meli i predmet zaklady LaTeXu a v nekterych predmetech (nebylo jich moc) dokonce vyzadovali zdrojaky dokumentace v tex formatu. U vetsich praci me prijde Word/Libre/OO opravdu jako spatna volba. Nejen, ze musite vsechno cislovani* a vetsinu sazeni resit sam, navic jsem cetl o dost pripadech, kdy se jim soubor s praci ve Wordu proste "rozsypal" a nebyli schopni to opravit. A jelikoz s verzovanim je u binarnich veci problem, tak skoncili tak, ze museli rucne vykopirovavat stovky casti textu do noveho dokumentu. V LaTeXu by se clovek proste podival do logu verzovaciho systemu a tipl, co to rozbilo.
*: Seznam citaci je krasny priklad - pridate nekoho na zacatek (musi byt abecedne) a musite precislovat vsechny nasledujici odkazy na citace v celem textu prace! V LaTeXu to mate zadarmo.
Nechci se sice moc zastávat toho starého flejmisty martyho, ale snižovat známku nebo rovnou dávat 0 bodů za použití Wordu je podle mě fašizující demence zakoplexovaného jedince, který si tím chce leda vykompenzovat své nicotné sebevědomí. Pokud se předmět nebo studovaný obor vyloženě nejmenuje nějak ve stylu "Základy typografie a publikování", kde vyžadované použití LaTeXu může být opravdu opodstatněné, tak je pedagogická hodnota takového přístupu nulová. Vůbec by nemělo záležet na použitém nástroji, ale pouze na kvalitě výstupu.
Zrovna tu byla jiná diskuze o tom, že něčí děti nutí ve škole používat pouze konkrétní verzi Office, potažmo Windows... to je némlich totéž.
Vizualne vysledny dokument vypada z Wordu hure (resp. nevidel jsem nikdy, ze by vypadal lepe). Osobne jsem s tim nemel problem, kdo se chtel naucit LaTeX ve skole, zapsal si nepovinny predmet. Navic skola poskytovala i sablonu pro zaverecne prace (staral se napr. o vysazeni titulni strany), ktera splnovala zadani. To stejne s citacemi - na webu jednoho asistenta jste to meli popsane cesky jak pro maslo (coz jsem pri psani bakalarky nepochybne byl). Ve Wordu, alespon v tech verzich co jsem mel tu cest pouzivat, zadne automaticke formatovani citaci podle normy nebylo - muselo se to rucne vsechno nabouchat, naformatovat, kazda tecka, carka, mezera, spravne datum a "et al" najit v pravidlech a manualne napsat.
Tusim, ze to preferovane pouziti LaTeXu (resp. spise trestani jeho nepouziti) bylo oduvodnovano tim, ze jako studenti techniky mame pouzivat nastroje na urovni a zaverecna prace ma podle toho vypadat.
Myslim, ze v zaveru si lide, co zvolili Word, praci akorat pridelali (alespon na tom FITu).
PS: Rozhodne lepsi me prijde "fasizovat"* na pouzivani otevreneho a kvalitnejsiho LaTeXu u studentu VS technickeho zamereni, nez na ZS vynucovat pouziti uzavreneho placeneho software omezeneho na jeden OS s nestabilnim GUI od firmy, ktera to procpala uplatky.
*: Taky nemate radi, jak vas fasizuje sef, kdyz vam rekne, ze mate programovat v nastroji, ktery se nejvice hodi na dany ukol, jinak prijdete o bonusy?

IMO na FITu je Word urcen pro nejslabsi studenty (tak to na me zcela vazne pusobi).