Tusim, ze to preferovane pouziti LaTeXu (resp. spise trestani jeho nepouziti) bylo oduvodnovano tim, ze jako studenti techniky mame pouzivat nastroje na urovni a zaverecna prace ma podle toho vypadat.
Myslim, ze v zaveru si lide, co zvolili Word, praci akorat pridelali (alespon na tom FITu).
PS: Rozhodne lepsi me prijde "fasizovat"* na pouzivani otevreneho a kvalitnejsiho LaTeXu u studentu VS technickeho zamereni, nez na ZS vynucovat pouziti uzavreneho placeneho software omezeneho na jeden OS s nestabilnim GUI od firmy, ktera to procpala uplatky.
*: Taky nemate radi, jak vas fasizuje sef, kdyz vam rekne, ze mate programovat v nastroji, ktery se nejvice hodi na dany ukol, jinak prijdete o bonusy?
IMO na FITu je Word urcen pro nejslabsi studenty (tak to na me zcela vazne pusobi).
Preferování LaTeXu je v pořádku, pokud používání Wordu nebude vysloveně trestáno. Samozřejmě, pokud 70 % studentů použije Word a naklikání výchozích stylů z menu bude jedinou "pokročilejší" úpravou, tak výstup 20 % studentů, kteří si zvolili LaTeX, bude zřejmě mnohem lepší. A výsledný dojem pak opravdu je, že Word je doménou spíše slabších studentů. Rozhodně to ale neznamená, že těch zbývajícíh 10 % studentů, kteří sice použili Word, ale dali si tu práci a vyšperkovali formátování, jak jen to šlo, nemohou mít ještě kvalitnější výstup než ti LaTeXáCi. Že je to cesta trnitá, je vcelku irelevantní, je to jen jejich boj.
Chci tím říct, že pokud by v hypotetickém příkladu dva studenti napsali identický text (pomiňme zde problém možného plagiátorsví), jeden z nich bych použil LaTeX, druhý Word, a výstup by byl čirou náhodou na pixel stejný, tak by i hodnocení mělo být identické.
Vizualne vysledny dokument vypada z Wordu hure (resp. nevidel jsem nikdy, ze by vypadal lepe).
Já jsem na tohle ignorant, naopak mi přijde, že defaultní fonty v LaTeXu se mi čtou hůř než blbej Arial (obrazovka)/Times New Roman (papír).
Já při psaní diplomky právě porovnával spoustu prací ostatních studentů psaných v LaTeXu. Našel a stáhl jsem si podobný font (výchozí ve Windows/Wordu mi nevyhovovaly), nastavil podobné formátování apod. Výstupem bylo PDF, a co si zhruba pamatuji (je to už nějaký rok), tak v mém dokumentu se dalo hledat, text šel bez problémů vykopírovat, písmo bylo vyhlazené a vypadalo dobře při jakémkoliv přiblížení, v souboru byla všechna požadovaná metadata (autor, klíčová slova apod.). Myslím, že jsem tehdy i zkoušel a porovnával různé PDF tiskárny a výchozí ukládání do PDF ve Wordu, abych dosáhl ve všech ohledech co nejlepšího výsledku. Naopak v pracích psaných v LaTeXu se často nedalo hledat, vykopírovaný text většinou obsahoval nečitelné paznaky, občas se některé části textu nedaly vykopírovat vůbec, písmo bylo při jiném než 100% zobrazení kostičkované a ošklivé, metadata samozřejmě žádná...
Předpokládám, že v LaTeXu lze všechny tyto problémy řešit, a že možná spíše závisí na použitém konvertoru do PDF. Narážím především na to, že když si student myslí, že pouhé použití LaTeXu je zárukou dokonalého výstupu a o nic víc se není třeba starat, tak ho to snižuje na úplně stejnou úroveň těch, kteří naklikají výchozí styly ve Wordu. A nejde jen o tyto technické detaily, ale i o samotnou typografii. Problémem je třeba to, že v různých zemích se používají různé typografické konvence, a že zřejmě výchozí šablony a nastavení v LaTeXu i ve Wordu budou odpovídat anglosaským zvyklostem. A tak například výchozí odsazení odstavců bude svislé (mezera mezi odstavci), ale protože k tomu student použije i horizontální odsazení (odsazení prvního řádku doprava), protože podvědomě si myslí, že se to tak má dělat, vždyť je (v našich zemích) přece běžné odsazovat první řádek, tak výsledkem je nehezký hybrid. Nebo třeba mezery mezi hodnotou a jednotkou, správné používání pomlček a spojovníků a mezer kolem nich, formát data/času... to je často tragédie a LaTeX sám od sebe to nevyřeší.