Ego naleštěno. Jaryne, jenom jsem chtěl vědět, co všechno jsi schopný okecat a tak jsem tě trochu potrolil. Ale soudruzi, proklik, ten je důležitý a o ten nám jde především.
>Hele, kdyz to fungovalo jako terminal, tak je snad jasne, ze byl elektricky a dokonce i elektricky rizeny. Dokonce, jestli chces, tak byl urcite i elektronicky - ne, elektronky v nem jiz nebyly, za chodu byl celkem chladny.< No on nefungoval jen jako terminál. Šlo na něm psát i klasicky se záznamem na děrnou pásku. Pak se daly pořizovat kopie v neuvěřitelné palbě 12 znaků za vteřinu. Jsem rád, že jsi jako průmyslovák odhalil, že jsme tam necpali elektronky (k mé velké lítosti). Veškerá elektronika byla diodová matice a vzadu 3 ochranné diody proti špicím z cívek.
Nikde tam nepíšu, že jsem viděl elektrický psací stroj z předválečného období. Model Noiseless byl zajímavý výrobou z mechanického hlediska a oproti běžným strojům měl podstatně sníženou hlučnost. Royalka zas není tak stará. Nejstarší psací stroje co jsem měl v ruce, tak ty ještě psaly naslepo, tj. ze spodu válce a dokonce neměly ani klasickou klávesnici, ale mechanickou podobu klikací klávesnice na obrazovce. To byla pakárna jezdit "jehlou" na natištěné klávesnici po jednotlivém písmenku a po nalezení ji mechanickám Enterem řachnout na válec. Taky betálná hokna při přeřazování nestahovat koš, ale zvedat celý vozík. To musela mít sekretářka muskle jak Arnold. Ale co vy mladí o tom víte....samý foliový klávesnice nebo matlací cosi....
Mno, jestli máš něco staršího doma, tak možná ani netušíš co doma máš za poklad.