Rychlý přechod na Windows

Re:Rychlý přechod na Windows
« Odpověď #60 kdy: 02. 06. 2016, 12:07:10 »
Neviditelná ruka trhu si už najde cestu a z hlediska optimálního rozdělení zdrojů je zřejmé, že evolucí se dojde k akceptovatelnému resultu.

Fantomas

« Odpověď #61 kdy: 02. 06. 2016, 12:11:52 »
Teď už to je jedno, tazatel si včera večer koupil noťas s Win10 za 5k, přes noc ho zprovoznil a zaktualizoval,  dnes večer se ztáhne a nainstaluje školní oppice a až nás to přestane bavit, tak tam půjde druhý disk s normálním OS a disky se budou přehazovat podle potřeby.

zkusil jsem ještě na tom spustit mint17 z flash a fungoval docela pěkně, jen jsem musel v biosu vypnout UEFI, pak ale nestartovaly win10 dokud jsem ho zase nezapnul, má to nějaké řešení aby se to nemuselo v biosu přepínat ?
Ano, mit efi live, treba ubuntu takto funguje. Jinak je to drahe, ale rozumne reseni. Ale hardware se nikam nevykouri, az nebude win potreba, hodis tam lin.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 02. 06. 2016, 12:31:55 »
Jaryne, a k tomu psacímu stroji byla jako příslušenství fešná sekretářka, co uměla psát všemi deseti a vařit kafe, ty psací stroju. Podle modelu ADT tam mohl sedět elektricky řízený psací stroj Consul 254.9 nebo Consul 256. Tak bleskem odpověz, který tam byl, abys nevypadal jako počítačový ignorant s průmyslovkou.

Tak jiste, ten stroj byl elektricky. Mel jsi za to, ze tam byla predvalecna Remingtonka??? Nicmene vypadal jako dost prehistoricky psaci stroj, tusim sedivy a ani to tusim nemelo zadny traktor na nekonecny papir, musely se tam cpat stranky. Coz je jedno, protoze skola by stejne zadny pocitacovy papir nedostala. Krome toho ani nemeli poradny OS. Meli jeden nejaky mohutne primitivni a pak nejaky lepsi, ktery nesel nacist, protoze pretrhli pasku, zaloha nebyla a tu pretrzenou nekdo blbe slepil.

Prislusenstvim pak byl profesor Dopyta.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 02. 06. 2016, 12:38:59 »
Neviditelná ruka trhu si už najde cestu a z hlediska optimálního rozdělení zdrojů je zřejmé, že evolucí se dojde k akceptovatelnému resultu.

Pokud ovsem nebudes mit nakrivo gravitaci, aby voda tekla spravnym smerem. Vono lidem kolikrat nedochazi, jakou paseku dokazi zpusobit gravitacni anomalie. To staci jedna velka jeskyne a kus vedle ni lozisko zelezne rudy a navzdory spravne probihajicimu evolucnimu procesu je trh zcela pokriveny, tim spise, ze to zelezo zpusobi i anomalii magnetickou, takze kdyz v Grand Canyonu rozsypes kulicky z loziska, budou se kutalet na stranu.

kk

« Odpověď #64 kdy: 02. 06. 2016, 12:40:05 »
koukam ze cele skolstvi jde do haje, a to chcou jeste pridat!! ja bych je v tomto chovani rozhodne nepodporoval, proste bych rek ze nechci aby me dite ms natacel na kameru a obrazky pak posilal nejakym pedofilum do NSA. Zajimave ze office dodaji zdarma a os ne?
Co to je za skolu?

Zet

« Odpověď #65 kdy: 02. 06. 2016, 13:11:58 »

Ten navržený NTB má 32GB SSD, má smysl si zazálohovat obraz toho disku ?
Pokud ano tak raději před prvním spuštěním? nebo až po aktualizaci ?
Může tato operace nějak narušit nepřehlednou MS-licenční politiku ?

IMHO by stalo za to udelat obraz pred aktualizaci (teda pred prvnim spustenim) i po aplikaci vsech aktualizaci. S CloneZilla by to nemel byt problem - kdysi jsem takto zalohoval disk notasu s Win7 (rodinny prislusnik, ja Win nepouzivam uz leta ;-)), vse bez problemu. Puvodni obraz disku (pred prvnim spustenim) se hodil pri reklamaci (vadna DVD mechanika) - zadne riziko, ze by se v servisu divali, kam nemaji. Zpetne obnoveni do stavu pred servisem probehlo bez problemu - i na strane MS :) Pokud mate misto, kam si ty obrazy disku ulozit, tak jich udelejte klidne i vic (novy pocitac, po uvodni konfiguraci a pak po nejake dobe provozu). IMHO by s licencni politikou nemel byt problem - je to ten samy SW na tom samem HW, to by nemelo vadit. Jako bonus ziskate volbu - muzete nainstalovat Linux, pokud by byla potreba Win, je moznost "navratu" :)

Jako zkuseny uzivatel Linuxu nebudete mit s Win zadny problem - prvnich par dnu zkoumani a pak uz jen "proc musim slozite nastavovat/rozchazet veci, ktere mam v Linuxu "by default" ;)

Poznamka ohledne HW - asi bych fakt volil to Lenovo (vetsi display), cena je +/- stejna.

Hodne stesti s OS z Redmondu.

« Odpověď #66 kdy: 02. 06. 2016, 13:22:06 »
koukam ze cele skolstvi jde do haje, a to chcou jeste pridat!! ja bych je v tomto chovani rozhodne nepodporoval, proste bych rek ze nechci aby me dite ms natacel na kameru a obrazky pak posilal nejakym pedofilum do NSA. Zajimave ze office dodaji zdarma a os ne?
Co to je za skolu?

A jinak v poradku?

« Odpověď #67 kdy: 02. 06. 2016, 13:37:14 »
Jaryne, a k tomu psacímu stroji byla jako příslušenství fešná sekretářka, co uměla psát všemi deseti a vařit kafe, ty psací stroju. Podle modelu ADT tam mohl sedět elektricky řízený psací stroj Consul 254.9 nebo Consul 256. Tak bleskem odpověz, který tam byl, abys nevypadal jako počítačový ignorant s průmyslovkou.

Tak jiste, ten stroj byl elektricky. Mel jsi za to, ze tam byla predvalecna Remingtonka??? Nicmene vypadal jako dost prehistoricky psaci stroj, tusim sedivy a ani to tusim nemelo zadny traktor na nekonecny papir, musely se tam cpat stranky. Coz je jedno, protoze skola by stejne zadny pocitacovy papir nedostala. Krome toho ani nemeli poradny OS. Meli jeden nejaky mohutne primitivni a pak nejaky lepsi, ktery nesel nacist, protoze pretrhli pasku, zaloha nebyla a tu pretrzenou nekdo blbe slepil.

Prislusenstvim pak byl profesor Dopyta.
Jaryne, ten stroj nebyl jen elektrický. Byl elektricky řízený, což je zásadní rozdíl. Já nevím co vás na té průmyslovce ti středoškolští učitelé, přisvojujíc si neprávem titul profesor, naučili. Uměl i nekonečný papír, ale jednodušeji než traktor, nebo-li formulářové zařízení, které šlo také dodat na přání zákazníka. Když byl šedivý, tak to byl nejspíš Consul 254.9.
Co se týká předválečné Remingtonky, tak nevíš o čem mluvíš. Takový model Noiseless....ale já si to ego na tobě  nenaleštííííííím, když jsi takový počítačový a technický ignorant, který není schopen řádně identifikovat tak jednoduchou počítačovou periferii.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 02. 06. 2016, 14:35:01 »
Jaryne, ten stroj nebyl jen elektrický. Byl elektricky řízený, což je zásadní rozdíl. Já nevím co vás na té průmyslovce ti středoškolští učitelé, přisvojujíc si neprávem titul profesor, naučili. Uměl i nekonečný papír, ale jednodušeji než traktor, nebo-li formulářové zařízení, které šlo také dodat na přání zákazníka. Když byl šedivý, tak to byl nejspíš Consul 254.9.
Co se týká předválečné Remingtonky, tak nevíš o čem mluvíš. Takový model Noiseless....ale já si to ego na tobě  nenaleštííííííím, když jsi takový počítačový a technický ignorant, který není schopen řádně identifikovat tak jednoduchou počítačovou periferii.

Hele, kdyz to fungovalo jako terminal, tak je snad jasne, ze byl elektricky a dokonce i elektricky rizeny. Dokonce, jestli chces, tak byl urcite i elektronicky - ne, elektronky v nem jiz nebyly, za chodu byl celkem chladny.

Jinak tahle prednaska je ve stylu, jako bys vyrok "auticko na baterky" komentoval slovy, ze neni jenom na baterky, protoze v skutecnosti ho pohani elektromotorek z tech baterek napajeny.

Pokud jsi videl elektrickou Remigtonku z doby pred valkou, tak asi byla ponekud modernejsi, nez tohle: http://imgs.inkfrog.com/pix/UncleDearest/Antique_Royal_Typewriter_w_Glass_Sides_No__10.jpg Podobny stroj jeste mela babicka, akorat to tusim byl Mercedes. Byl pretypovany na cestinu, nejspise z nemciny a elektricky tedy nebyl. Dobu vyroby si netroufam odhadnout, mozna tak tricata leta. Podobny mam na chytani prachu, akorat je to nejaky nomame nebo co, ma jen evidencni cislo namalovane stetcem a nalepku Druzstva mechaniku. No, kdyz jsem ted videl, ze tyhle veci na ebay leti za 200$ a vice, tak ho snad pujdu vyluxovat.

« Odpověď #69 kdy: 02. 06. 2016, 15:18:52 »
Ego naleštěno. Jaryne, jenom jsem chtěl vědět, co všechno jsi schopný okecat a tak jsem tě trochu potrolil. Ale soudruzi, proklik, ten je důležitý a o ten nám jde především.
>Hele, kdyz to fungovalo jako terminal, tak je snad jasne, ze byl elektricky a dokonce i elektricky rizeny. Dokonce, jestli chces, tak byl urcite i elektronicky - ne, elektronky v nem jiz nebyly, za chodu byl celkem chladny.< No on nefungoval jen jako terminál. Šlo na něm psát i klasicky se záznamem na děrnou pásku. Pak se daly pořizovat kopie v neuvěřitelné palbě 12 znaků za vteřinu. Jsem rád, že jsi jako průmyslovák odhalil, že jsme tam necpali elektronky (k mé velké lítosti). Veškerá elektronika byla diodová matice a vzadu 3 ochranné diody proti špicím z cívek.
Nikde tam nepíšu, že jsem viděl elektrický psací stroj z předválečného období. Model Noiseless byl zajímavý výrobou z mechanického hlediska a oproti běžným strojům měl podstatně sníženou hlučnost. Royalka zas není tak stará. Nejstarší psací stroje co jsem měl v ruce, tak ty ještě psaly naslepo, tj. ze spodu válce a dokonce neměly ani klasickou klávesnici, ale mechanickou podobu klikací klávesnice na obrazovce. To byla pakárna jezdit "jehlou" na natištěné klávesnici po jednotlivém písmenku a po nalezení ji mechanickám Enterem řachnout na válec. Taky betálná hokna při přeřazování nestahovat koš, ale zvedat celý vozík. To musela mít sekretářka muskle jak Arnold. Ale co vy mladí o tom víte....samý foliový klávesnice nebo matlací cosi....
Mno, jestli máš něco staršího doma, tak možná ani netušíš co doma máš za poklad.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: 02. 06. 2016, 15:57:47 »
@braqela: No vidis, diodova matice, to je elektronika jak vysita. Ostatne kdyby byla z elektronek, tak by se tam nevesla a ten stroj by byl velky jak lednicka jen kvuli tem civkam, navic kvuli velke impedanci civek by byl asi o dost pomalejsi.

Na derovacku u stroje se nepamatuju, dost mozna ani zadnou nemeli. Meli ctecku, tusim to byla ta ceskoslovenska s patentovanym mechanismem s elektromagnetickou brzdou, jednim z mala komunistickych vynalezu, ktery se dokonce pry dal vyvazet.

Jinak ten poklad si muzes prohlednout tady: http://imgur.com/lYcbZ9D . Funguje, ale bude chtit zasah kompresorem. Je v celkem slusnem stavu, akorat nekdo dobastloval z dratu nova tahla ke klavesam a udelal je blbe, takze nektere klavesy jsou v nespravne vysce.

« Odpověď #71 kdy: 02. 06. 2016, 17:36:43 »
Cívky tam byly ve funkci elektromagnetů.
Děrovačka tam musela být. A s tou čtečkou taky nefantazíruj. Obojí jsme dělali také my v pobočce Jablonec nad Nisou.
No pokud jsou tam dodělaný táhla, tak se servisák vyignoroval je najustovat, aby byly klávesy ve stejné rovině. Když na to mrkneš, tak shledáš, že každá (většina, některá) táhla jsou v prostředku prohnutá. A to se právě dělá při justáži táhel klávesových pák i typových pák aby byly v rovině. Kompresor je základ, ale budeš to muset vyčistit a namazat nelepivým a nesmolovacím olejem (dříve ON2). Kdyby ses do toho dal, tak co se hýbe namaž, ale bacha na bubnovou odstředivou brzdu vozu. Doufám, že tu nebude kůže, ale snad už filc, tak by ti to mastný nebrzdilo a vůz by  ti po zmáčknutí TAB vystřelil z okna :D I když si troufnu tvrdit, že ta brzda beztak nefunguje a pro jistotu bych před zkouškou TAB vůz přidržoval rukou. Pak také budeš možná muset řešit tlumící podložku typových pák, kdyby po dopadu se odrážely a sekaly se s následující typovou pákou, také drážky v typovém segmentu budou beztak zahumusené a můžou váznout typové páky, pak kdyby ti zůstávala typová páka ve vodítku, tak toto už je justáž vyšší dívčí, včetně vyřízení typových pák a bez špéci vercajku by to nemuselo vyjít.... Ale důležité je to NESMAZATELNÉ provedení butonů kláves 8) Z toho by si dnešní výrobci měli vzít příklad.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 02. 06. 2016, 18:07:40 »
Ano, civky tam byly ve funkci elektromagnetu. V jake jine funkci by tam jinak mohly byt uzitecne?

Derovacka tam mozna byla, ale jak jsem rekl, na zadnou se nepamatuju. To znamena, ze si ji bud nepamatuju nebo ze tam nebyla. Mohla take byt vykuchana, co ja vim. Je to uz drahne let.

S tou cteckou nefantaziruju. Byl to pry ceskoslovensky patent. Paska nebyla pohanena krokovym motorkem a krokovym koleckem, ale dvema lestenymi kovovymi valecky. Krome toho ve voditku pred temi valecky byl elektromagnet a kotva na pruzine, ktere tu pasku, na rozdil od krokoveho motoru, dokazaly prakticky okamzite zastavit a to i presto, ze ta paska pres to hucela dost velkou rychlosti.

Tabelator na tom stroji mi starosti nedela, byl jsem se kouknout a zadny jsem tam nenasel.

Kit

« Odpověď #73 kdy: 02. 06. 2016, 18:09:39 »
Co třeba:
https://www.czc.cz/acer-aspire-es11-es1-131-c9af-cerna/178216/produkt
Ten navržený NTB má 32GB SSD, má smysl si zazálohovat obraz toho disku ?

Tohle vypadá jako velmi dobré řešení - za nízkou cenu poměrně slušný netbook. Sám používám něco podobného. Oceňuji zejména bezhlučný provoz, nízkou hmotnost a dlouhou výdrž na baterky.

Obraz SSD jsem nezálohoval, protože je tam oddíl s továrním obrazem a data mám na microSD.

Viky

« Odpověď #74 kdy: 02. 06. 2016, 20:35:16 »
To je celé nesmysl. Škola nic takového po nikom požadovat nemůže.
Když chce někdo naučit děti něco užitečného, co většina z nich využije, tak se hned objeví nějaký ignorant, který začne hulákat, že to je nesmysl, a že na to nemají právo. S tímhle přístupem by se děti ani nenaučily psát, protože škola přece nemůže chtět po rodičích, aby dětem koupili pera, tužky, pastelky, jízdenky, ... Většina dětí není schopna dostatečně se zorientovat v různých prostředích, obzvlášť ne při prvním seznamování s PC. Windows jsou uživetelsky přívětivý nejrozšířenější OS, se kterým se setká v zaměstnání většina lidí. Pokud by se děti učily pracovat s Debianem, tak by ani po 5 letech nebyly schopny napsat životopis tak, aby ho dokázali na personálním oddělení vytisknout.

Vidím, že jsi to vůbec nepochopil - nu což, někdo musí být ten inteligenčně podprůměrný. Pokusím se to tedy vysvětlit jako pro blba:

Škola zde požaduje po rodičích pořízení jistého produktu nezanedbatelné hodnoty, a to konkrétní značky. Když už jsi použil ten příměr s psaním, bylo by to podobné, jako by škola požadovala, aby rodiče dětem pořídili konkrétní model pera konkrétní značky nebo na tělocvik konkrétní značku obuvi. To je samozřejmě nepřípustné a takové jednání školy by bylo v rozporu s dobrými mravy.
Pokud jde o schopnosti dětí, tak se opět zcela mýlíš. Děti mají schopnosti se v různých prostředích zorientovat naopak velmi rychle, narozdíl od dospělých.
A jak už tu zaznělo, pokud nejsou na personálním schopni vytisknout normální pdf-ko, tak problém rozhodně nebude u autora toho pdf-ka. Důsledkem přístupu jaký předvádí inkriminovaná škola a jaký prosazuješ ty je pak to, že mi v mailu od úřadů, od účetních a jiných administrativních celků choděj wordovské dokumenty a já je musím opakovaně žádat o zaslání v nějakém standardním formátu, což je pak pro dané úředníky často nepřekonatelný problém.

Co se týče samotné koncepce typograficky formátovaného dokumentu versus strojopisu, musím konstatovat, že narozdíl od strojopisu není většina uživatelů těchto nástrojů schopna je adekvátně používat, a to ani po výuce na školách, ani po proškoleních u školitelů certifikovaných dodavatelem těchto nástrojů. Jsem toho názoru, že pro průměrného uživatele - a úředníka obzvláště - by byl nějaký jednodušší nástroj mnohem vhodnější.