Oddíl jako /dev/sda namísto /dev/sda1

Oddíl jako /dev/sda namísto /dev/sda1
« kdy: 08. 04. 2016, 20:49:03 »
Zdravím. Možná to bude dost hloupý dotaz, ale ještě nikdy jsem tohle neviděl, tak mě to celkem zmátlo a netušim, co si o tom myslet.

Dal jsem si do notebooku nový další disk. Naformátoval jsem ho v gnome-disk-utility na EXT4 a začal používat. Později jsem si všiml, že neudává tabulku oblastí (MBR/GPT..) a teď, že se vlastně ten oddíl hlásí jako /dev/sda.

Nemělo by /dev/sda značit disk jako takový a /dev/sda1 by měl být samotný oddíl? Je to ok, nevadí to něčemu? Nezapisuju to někam přímo do disku, místo do oddílu? Ještě není pozdě všechno smazat a naformátovat znova (zálohu mam na původním plotňáku), tak se radši jdu zeptat sem. Jde mi třeba o to, aby správně fungoval TRIM (oddíl připojuju s discard parametrem) apod.

Díky moc, ještě přikládám screen, aby bylo jasné, co mám na mysli: http://abload.de/image.php?img=snmekobrazovkypozen20j3u3j.png

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Oddíl jako /dev/sda namísto /dev/sda1
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2016, 20:54:35 »
Moc Ti neporadím, jen řeknu, že jsem už viděl pár flashek, USB disků i paměťových kart, který fungovaly taky v tomhle režimu. Všechno běželo, nechovalo se to nějak divně. Jen moje zkušenosti (ale ne s SSD).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2016, 21:25:18 »
Naformatoval jste si /dev/sda, tak mate naformatovany /dev/sda. Pokud jste tam chtel tabulku oddilu a v ni oddil sda1, mel jste si udelat tabulku oddilu a v ni sda1 a formatovat ten. Mate ted disk naformatovany tak, jak casto z fabriky chodi USB flasky, coz je u disku ponekud neobvykle. Jestli to necemu vadi se ukaze. Predpokladam ze ne, nic me nenapada, ale na svem disku bych to radsi nechtel.

« Odpověď #3 kdy: 08. 04. 2016, 21:27:19 »
/dev/sda značí disk jako takový, /dev/sda1 je první oddíl na daném disku, pokud je disk rozdělen na oddíly. Ano, zapisujete přímo na disk, ne do oddílu na disku. V unixech to ničemu nevadí, tam si můžete vytvořit souborový systém na jakémkoli blokovém zařízení, třeba v souboru na disku. Takže souborový systém přímo na disku zvládne stejně dobře, jako souborový systém v oddílu. Některé jiné systémy by s tím mohly mít problém, protože očekávají, že disk bude obsahovat oddíly – ale takové systémy nebudou rozumět ani Ext4, takže je to jedno. TRIM bude fungovat správně, dokonce vám odpadá problém s tím, jak umístit začátek oddílu, aby sektory souborového systému lícovaly se sektory disku.

Nevýhody mne napadají dvě – nemůžete dodatečně zmenšit souborový systém a vytvořit na disku další oddíl, a nemůžete ponechat na disku volné místo mimo oddíly a tím disku ponechat větší prostor pro wear leveling (předpokládám, že jste využil pro souborový systém celou kapacitu disku). Výhodou je, že jste ušetřil pár bajtů zbytečné tabulky rozdělení disku  ;)

« Odpověď #4 kdy: 09. 04. 2016, 08:02:18 »
Mockrát děkuju každému z vás za odpověď. Radši to tedy celé předělam na GUID tabulku + EXT4 oddíl. Bude to nejlepší a odpadnou zbytečné starosti.

Sten

« Odpověď #5 kdy: 09. 04. 2016, 09:22:24 »
Nevýhody mne napadají dvě – nemůžete dodatečně zmenšit souborový systém a vytvořit na disku další oddíl, a nemůžete ponechat na disku volné místo mimo oddíly a tím disku ponechat větší prostor pro wear leveling (předpokládám, že jste využil pro souborový systém celou kapacitu disku). Výhodou je, že jste ušetřil pár bajtů zbytečné tabulky rozdělení disku  ;)

Ještě to má dvě další nevýhody, které ale v tomto případě zřejmě nebudou vadit: nejde z toho bootovat a nefunguje u toho autodetekce RAIDu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09. 04. 2016, 10:51:46 »
Radši to tedy celé předělam na GUID tabulku + EXT4 oddíl.

Mate nejake duvody nepouzit MBR? V Linuxu je rada nastroju, ktere s GPT nepracuji, osobne bych tedy GPT nepouzil, pokud bych nemusel.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #7 kdy: 09. 04. 2016, 12:26:15 »
Nevýhody mne napadají dvě – nemůžete dodatečně zmenšit souborový systém a vytvořit na disku další oddíl, a nemůžete ponechat na disku volné místo mimo oddíly a tím disku ponechat větší prostor pro wear leveling (předpokládám, že jste využil pro souborový systém celou kapacitu disku). Výhodou je, že jste ušetřil pár bajtů zbytečné tabulky rozdělení disku  ;)

Ještě to má dvě další nevýhody, které ale v tomto případě zřejmě nebudou vadit: nejde z toho bootovat a nefunguje u toho autodetekce RAIDu.

Což je trochu škoda. Přijde mi to jako přežitek – protože dneska máš často jen jeden oddíl přes celý disk a v něm LVM (a v něm logické oddíly) nebo RAID (a nad ním LVM, šifrování, Btrfs…) nebo Btrfs (zase s jeho pododdíly). Jednu dobu jsem s vynecháním tabulky oddílů experimentoval, ale právě z těch důvodů, co píšeš, jsem se k MBR zase vrátil.

JaRo

« Odpověď #8 kdy: 09. 04. 2016, 13:18:20 »
Důvody proč nepoužít MBR? Tak např. MBR má limit 2TB a umožňuje jen 4 primární partitions, víc se pak flikuje pomocí extended. Osobně používám GPT několik let. Použil jsem jej na dosti strojích (i na bootovacím disku). A všude bez problémů.
Ano kdysi napříklak neuměl fdisk pracovat s GPT. To je toho, bylo několik dalších nástrojů, které to uměly (teď mne napadá gdisk, ale je jich více). Navíc dnes je GPT podporováno i v fdisk. Podpora se postupně přidává všude. Ani před léty a dnes už tím tuplem ne, jsem nenarazil na problém s chybějícími utilitami pro GPT.

Pak je otázka jak moc využijete schopnosti partition tabulky, zda nad ní ještě bude LVM, BTRFS se subvolumy, .... No prostě možností je moc. I když na domácí desktop není třeba na sebe zbytečně "stohovat" moc vrstev.

----------------------

Mate nejake duvody nepouzit MBR? V Linuxu je rada nastroju, ktere s GPT nepracuji, osobne bych tedy GPT nepouzil, pokud bych nemusel.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09. 04. 2016, 13:29:29 »
Důvody proč nepoužít MBR? Tak např. MBR má limit 2TB a umožňuje jen 4 primární partitions, víc se pak flikuje pomocí extended.

Tak typicky clovek vic, jak 4 primarni oddily nepotrebuje. Napriklad v tomto pripade urcite ne, protoze to tazatel naformatoval dokonce bez tabulky oddilu.

A pokud vim, to omezeni MBR se nevztahuje na pocet bajtu, ale na pocet sektoru. Dnes disky casto maji 4k sektory, takze i s tim omezenim se clovek dostane na dost slusnou kapacitu. Ani nevim, jestli tak velke disky jsou na trhu k dispozici pro normalni smrtelniky, protoze to by delalo 8 TB disk pri 4k sektorech.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 09. 04. 2016, 14:04:36 »
[...]Důvody proč nepoužít MBR? Tak např. MBR má limit 2TB a umožňuje jen 4 primární partitions [...]

Duvody proc nepouzit GPT? Tak napr. tazatel ma SDD 480GB a potrebuje jen 1-2 primarni partition
dalsi duvody si napsal sam, GPT se postupne podporuje, ale MBR je podporovano uz od minuleho stoleti...

skrzjdouci

« Odpověď #11 kdy: 09. 04. 2016, 17:42:13 »
A pokud vim, to omezeni MBR se nevztahuje na pocet bajtu, ale na pocet sektoru. Dnes disky casto maji 4k sektory, takze i s tim omezenim se clovek dostane na dost slusnou kapacitu. Ani nevim, jestli tak velke disky jsou na trhu k dispozici pro normalni smrtelniky, protoze to by delalo 8 TB disk pri 4k sektorech.
To pozor, většina obyčejných disků není 4K Native, ale jen 512e, AF, 512-byte Emulation - to znamená, že disk sice má fyzicky 4k sektory a na úrovni FW s nimi i pracuje, ale navenek pro OS se tváří, jakoby měl 512b sektory. Jedinou "výhodou" těchto disků je, že se člověk musí při vytváření oddílů stresovat aby byly emulované sektory zarovnané s těmi fyzickými, protože jinak jde výkon do kopru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. 04. 2016, 19:09:06 »
Aha, tak to asi jo. Ale s tazatelovym diskem jsme daleko od toho, abychom narazili na problem. Takze ja bych porad volil MBR, protoze clovek nikdy nevi, co muze kdy potrebovat za stary osvedceny nastroj, ktery se jeste nenaucil GPT.

« Odpověď #13 kdy: 09. 04. 2016, 19:37:28 »

No pořádně ani nevim. Myslel jsem, že GPT je vyspělejší, co jsem tak zběžně koukal na specifikace kdysi dávno. MBR mam zafixované jako něco zastaralého, ale přiznam se, že moc jsem to nezkoumal. Asi za to může taky fakt, že v Gparted je MBR pojmenované "msdos", tak to mam nějak spojené s Windows, které mam spojené s řadou omezení, uzavřenosti apod. Proto jsem před pár lety zvolil GPT, nenarazil jsem na žádné problémy a od té doby ho dávam automaticky na všechny své disky. Nic víc v tom neni  :)
Na discích někoho jiného ale výhradně MBR, protože do GPT nejde nainstalovat Windows.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09. 04. 2016, 20:00:08 »
Asi za to může taky fakt, že v Gparted je MBR pojmenované "msdos", ...

Aha. Ja pouzivam cfdisk a mkfs.