Extrémně nenáročný linux/window manager

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Extrémně nenáročný linux/window manager
« Odpověď #30 kdy: 31. 03. 2016, 16:58:32 »
...

Presne toto jsem udelal lxde. Prohlizec Palemoon. Uz jsem to psal vyse. Zas takovy krap to neni. Youtube to zvlada vpohode. Zas trosku brzdete. To ze jsem na zacatku rikal, ze ty xp jsou chciple neznamena, ze to nefungovalo. Proste to trvalo veky nez to nastartuje a pak to obcas se docela zasekalo, ale ne ze by to nejelo vubec.
Ne ze mi tady nekdo navrhuje jako vykonnou alternativu RPi2.

XP na tom pojedou podobně svižně jako LXDE. Jen je to dneska už poněkud přežitek (obzvlášť kvůli postupný neaktualizaci jak OS, tak i programů).

Já sám měl a nyní zase mám o trošku výkonnější HW, tak vím, o čem mluvím ;-) Je to solidní železo, jádro systému zkompiluju za 23 minut (Core i5 750 to dává na 4x 2,66GHz za tři minuty, Intel Atom N455 za cca 40 minut).

Není problém třeba ani s konverzí médií apod. Je to v rámci možností dost použitelnej HW. Jen člověk musí vědět, na co to má a na co už ne.

Osobně na tom hraju přes Wine hru Morrowind (Pentium M 1,86GHz, Intel i915 grafika), je to pomalý, ale hratelný (15-20fps).

LXDE a Palemoon je asi nejlepší volba pro slušně běžící systém. Palemoon mi doporučil JardaP. a nestěžuju si - zvládá i moderní weby (aniž by se rozpadly) a je nenáročnej.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #31 kdy: 31. 03. 2016, 18:01:27 »
Mně zas připadá pošahané myšlení typu "když už máš tohle, tak tam můžeš rovnou strčit tamto" (nebo naopak).
[ nejake podivne srovnani s porizenim bytu ]

LXDE ti usetri rekneme 20MB oproti Xfce (za cenu ze LXDE je oklestenejsi a stejne castecne pouziva Xfce komponenty), a tohle ti pri 1GB nicemu nepomuze... to ma smysl resit u <=256MB, pokud necemu nerozumis a nekdo ti to vysvetluje je posahane povazovat jeho vysvetleni za posahane ;) Pokud i presto chces usetrit kazdej MB, tak LXDE je porad rozezrane prostredi a nainstaluj treba i3WM, Blackbox, OpenBox, TinyWM,  apod... usetris desitky MB a budes pak moci otevrit o 1% vice nenazranejch zalozek v browseru ;)

Daniel Kozak

« Odpověď #32 kdy: 03. 04. 2016, 14:54:11 »
Voyo pouziva Widevine, kterej lze do GNU/Linux doinstalovat prostrednictvim pipelight (ktery pouzije nativni windows widevine plugin provozovany pres wine-staging)

kdyz bez uctu zkousim test Voyo kompatibility, tak prvni test video prehraje, druhe (nejspis nejake chranene) neprehraje...

btw: opravdu vtipne ze se resi nenarocny window manager (pritom s 1GB je to zbytecne) aby se pak provozoval nenazranej browser (nenarocny browser by to nedal) a nenazrane zprasene na windows orientovane komercni videostreamovani :-D

Tak ono v linuxu Widevine jede uz nejakou dobu normalne, neni potreba pouzivat wine ani pipelight. Jen je potreba mit google-chrome a ne chromium (ono teda neni problem tu podporu si zajistit i v chromium nebo opera, ale je to slozitejsi)

To jsem sice nevedel, jenze chrome je pouze pro 64b linux. Coz je blby. Kdyz jsem tam narval 32b.

Tak ono existuje i ve verzi pro 32bit, ale tusim jen verze 48, ale to nevadi ta uz ma widevine, takz by nemel byt problem pouzit nejnovejsi chromium + widevine z toho starsiho chrome

« Odpověď #33 kdy: 03. 04. 2016, 15:48:40 »
Nevím, na jaké úrovni linuxování je tazatel, ale za zmínku stojí ještě tiling window managery, v tomhle případě nejspíš i3. U mě je po cold bootu obsazených nějakých 150 MB RAM (jako sice mám 8 GB, ale i tak je to pěkný :) ), a to mi tu běží zbytečnosti typu kompozitor...

Ovšem i3 se dost odklání od tradičního paradigmatu "panel s nějakým Startem", vyžaduje textovou konfiguraci (nijak složitou) a pokud vím, jediný iso s předkonfigurovaným prostředím poskytuje Manjaro.

EDIT: Už na druhej pokus se mi podařilo nepřehlídnout požadavek na ovladatelnost naprostou lamou. No nevadí, třeba inspiruju někoho jinýho.
« Poslední změna: 03. 04. 2016, 15:52:36 od RootBloodyRoot »

nobody(ten pravej)

« Odpověď #34 kdy: 03. 04. 2016, 16:17:47 »
[...] i3. U mě je po cold bootu obsazených nějakých 150 MB RAM (jako sice mám 8 GB, ale i tak je to pěkný :) ), a to mi tu běží zbytečnosti typu kompozitor...
[...] "panel s nějakým Startem" [...]

tak s Xfce s kompozitorem, panelem s nejakym(Whiskermenu) Startem, bez potreby textove konfigurace, ovladatalne lamou, mam obsazenych po cold bootu nejakych 160MB RAM ;)

#

« Odpověď #35 kdy: 03. 04. 2016, 18:35:08 »
LXDE ti usetri rekneme 20MB oproti Xfce (za cenu ze LXDE je oklestenejsi a stejne castecne pouziva Xfce komponenty)
ehmm by me teda zajimaly ty xfce komponenty co LXDE pouziva, ponevadz to povazuju za nesmysl ...

$ eix-installed all | grep -i lxde | wc -l
10
$ eix-installed all | grep -i xfce | wc -l
0

mimoto lxde muze bezet nad openboxem nebo nad cim chce ... takze chapu, ze mas oblibeny xfce, ale nesir bludy.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #36 kdy: 03. 04. 2016, 22:44:16 »
ehmm by me teda zajimaly ty xfce komponenty co LXDE pouziva, ponevadz to povazuju za nesmysl ...

ehmm by me teda zajimalo, kde tazatel, nebo komentatori pisou neco o Gentoo, ponevadz mu bylo doporuceno Lubuntu, on nainstaloval Lubuntu...
$ dpkg -l | grep -i -e lxde -e lxpanel -e lxsession | wc -l
18

$ dpkg -l | grep -i xfce | wc -l
11

mimoto lxde muze bezet nad openboxem nebo nad cim chce ... takze chapu, ze mas oblibeny xfce, ale nesir bludy.

mimoto psal ze chce neco pro lamy, tam gentoo nepada ani ve snu, chapu ze mas oblibeny lxde, ale bludy siris sam ;)

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 04. 04. 2016, 08:20:12 »
ehmm by me teda zajimalo, kde tazatel, nebo komentatori pisou neco o Gentoo, ponevadz mu bylo doporuceno Lubuntu, on nainstaloval Lubuntu...

Pokud jsem správně četl, tak tu padlo tvrzení, že LXDE používá komponenty XFCE. Nemá smysl to nijak okecávat. Nemá to nic společného ani s Gentoo ani to, zda to někdo zjišťovan zrovna na něm pomocí jeho nástrojů. Ani to nemá nic společného s Lubuntu, to by tvrzení znělo jinak.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #38 kdy: 04. 04. 2016, 13:18:54 »
neslysel si nekdy neco o kontextu dizkuse? si to zjisti dobra vec ;)
- Nainstaloval sem Lubuntu, zvolil sem lxde
- Mohl si rovnou Xfce
- Proc by mel Xfce misto toho co pouzil?
- Protoze LXDE stejne ma cast z Xfce
Takze ano, s Gentoo to nema nic spolecneho, protoze byla rec o Lubuntu ;)
ano mohl sem napsal "Lubuntu pro LXDE prostredi vyuziva nektere komponenty z Xfce, ktere jinak pouziva v Xubuntu, coz nemusi platit pro vsechny distribuce co maji ve vychozim stavu LXDE predinstalovane, ani pro distribuce kdy si uzivatel sam nainstaluje LXDE balicky, ale protoze je rec o Lubuntu tak to plati" , ale souvislost by mela byt jasna tomu kdo umi cist a nelesti ego ;)

#

« Odpověď #39 kdy: 04. 04. 2016, 21:41:02 »
ok, takze nobody nam nerekne, ktery ze to komponenty z xfce jsou v lxde, protoze zadny takovy nejsou ... hlavne, ze se tvari jako velkej odbornik.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 04. 04. 2016, 22:15:10 »
ok, takze nobody nam nerekne, ktery ze to komponenty z xfce jsou v lxde, protoze zadny takovy nejsou ... hlavne, ze se tvari jako velkej odbornik.

Je a neni. LXDE proste nektere veci nedodava a pocita se s tim, ze si je pujcite odjinud.  Samozrejme, neni to nutne instalovat a neni to asi soucasti defaultni  instalace, ale kdyz to potrebujete, nic vam nezbyva. Treba klikaci Power Manager se pouziva z Xfce4. Alsa mixer je zase vetsinou z Gnome. Asi toho bude vic, ale nic me nenapada. Asi to nepotrebuju, tak to nemam nainstalovane.

#

« Odpověď #41 kdy: 04. 04. 2016, 23:00:13 »

Je a neni. LXDE proste nektere veci nedodava a pocita se s tim, ze si je pujcite odjinud.  Samozrejme, neni to nutne instalovat a neni to asi soucasti defaultni  instalace, ale kdyz to potrebujete, nic vam nezbyva. Treba klikaci Power Manager se pouziva z Xfce4. Alsa mixer je zase vetsinou z Gnome. Asi toho bude vic, ale nic me nenapada. Asi to nepotrebuju, tak to nemam nainstalovane.
Dobre, ale komponenty muzu pouzit z ceho chci, ne jak to tvrdil tady kolega.

Stejne tak osobne nepouzivam (nemam ani nainstalovany) treba lxterm nebo pcmanfm, pac mam pro sebe vhodnejsi alternativy ...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #42 kdy: 05. 04. 2016, 01:07:20 »
Dodal sem ti pocet baliku, jako reakci na tvuj dodany pocet baliku, si mel rict jestli muzu postnout nazvy baliku ze te to zajima ;)
Netvrdil sem ze TY nemas moznost volby soucasti(tak nelzi a neprekrucuj), ale ze Lubuntu ktere tazatel nainstaloval, to ktere mu bylo porazeno jako odpoved dotazu reseni pro LAMU, Lubuntu o kterem byla CELOU dobu rec, o kterem pozdeji tazatel mluvil jako zvolenem LXDE prostredi, castecne pouziva Xfce komponenty a MA JE V ZAKLADU NAINSTALOVANE

jeste jednou ti to napisu prehledne, aby jsi to snad jiz pobral:
1. Rec byla celou dobu o Lubuntu
2. Tazatel hledal reseni pro LAMU
3. Lubuntu s LXDE ma predinstalovane castecne Xfce komponenty

Reseni pouzit Gentoo a zvolit si sam zakladni komponenty desktopoveho prostredi jednoduse NENI reseni pro LAMY a NEMA nic spolecneho s jiz nainstalovanym Lubuntu...

Kód: [Vybrat]
ii  libexo-1-0:i386                            0.10.2-3ubuntu1.14.04.2              i386         Library with extensions for Xfce
ii  libxfce4ui-1-0                             4.11.1-2ubuntu1                      i386         widget library for Xfce - Gtk+2 variant
ii  libxfce4ui-common                          4.11.1-2ubuntu1                      all          common files for libxfce4ui
ii  libxfce4util-common                        4.10.1-1ubuntu1                      all          common files for libxfce4util
ii  libxfce4util6                              4.10.1-1ubuntu1                      i386         Utility functions library for Xfce4
ii  libxfconf-0-2                              4.10.0-2ubuntu1                      i386         Client library for Xfce4 configure interface
ii  xfburn                                     0.5.0-0ubuntu1                       i386         CD-burner application for Xfce Desktop Environment
ii  xfce4-notifyd                              0.2.4-2                              i386         simple, visually-appealing notification daemon for Xfce
ii  xfce4-power-manager                        1.2.0-3ubuntu4.1                     i386         power manager for Xfce desktop
ii  xfce4-power-manager-data                   1.2.0-3ubuntu4.1                     all          power manager for Xfce desktop, arch-indep files
ii  xfconf                                     4.10.0-2ubuntu1                      i386         utilities for managing settings in Xfce

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 05. 04. 2016, 10:04:45 »
Reseni pouzit Gentoo a zvolit si sam zakladni komponenty desktopoveho prostredi jednoduse NENI reseni pro LAMY a NEMA nic spolecneho s jiz nainstalovanym Lubuntu...

Nepsal jste něco o kontextu diskuze? Nevidím, že by tu kdokoli (kromě vás) navrhoval použít Gentoo.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #44 kdy: 05. 04. 2016, 10:28:53 »
Nepsal jste něco o kontextu diskuze? Nevidím, že by tu kdokoli (kromě vás) navrhoval použít Gentoo.

krizek daval vypis xfce baliku z jeho Gentoo (ne ja), krizek psal ze si muze pouzit komponenty z ceho chce(v jeho kontextu predtim podlozene vypisem z Gentoo), chapu ze to nevidis, protoze to co ti ve vyhledu prekazi je nejspis tak nejak nabobtnale ;)