Extrémně nenáročný linux/window manager

nula

• 103
    • Zobrazit profil
Extrémně nenáročný linux/window manager
« kdy: 30. 03. 2016, 14:13:08 »
Zdar,
 potreboval bych poradit nejakou distribuci s extremne nenarocnym window managerem. Neco co by se dalo provozovat na notasu s Celeronem 1.86Ghz(bohuzel je to jednojadro) s 1G ramkou. Byly tam XP, ale ty jsou v rozbitem stavu a ja tam potrebuju nainstalovat neco,co nebudu po pul roce preinstalovavat. Mohl bych tam zas dat XPecka, ale za prve nechce se mi je krast(pravda, byly tam nake originaly z obchodu, ale originalni medium zrejme uz sezral nekde cas). A za druhe, doufam, ze bych mohl sehnat neco, co by tam jelo svizneji.
Proto prosim o radu nake zkusene "udrzovace starych krapu".
Dulezita poznamka: potrebuju neco, co budou moci ovladat i naproste lamy.

Diky

Re:Extrémně nenáročný linux/window manager
« Odpověď #1 kdy: 30. 03. 2016, 14:23:44 »
Lubuntu 14.04 LTS 32bit.

Idealne pri instalaci mit zapichnuty LAN kabel kdyby to potrebovalo hledat binarni ovladace pro wifi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Daniel Kozak

« Odpověď #2 kdy: 30. 03. 2016, 14:24:02 »
Zdar,
 potreboval bych poradit nejakou distribuci s extremne nenarocnym window managerem. Neco co by se dalo provozovat na notasu s Celeronem 1.86Ghz(bohuzel je to jednojadro) s 1G ramkou. Byly tam XP, ale ty jsou v rozbitem stavu a ja tam potrebuju nainstalovat neco,co nebudu po pul roce preinstalovavat. Mohl bych tam zas dat XPecka, ale za prve nechce se mi je krast(pravda, byly tam nake originaly z obchodu, ale originalni medium zrejme uz sezral nekde cas). A za druhe, doufam, ze bych mohl sehnat neco, co by tam jelo svizneji.
Proto prosim o radu nake zkusene "udrzovace starych krapu".

Diky

Tak doporucuji neco s lxde to mi jelo svizne ono i xfce neni zle ale lxde jede svizneji. Osobne se mi osvedcil manjaro linux. https://manjaro.github.io/Manjaro-Lxde-16.03-released/

Daniel Kozak

« Odpověď #3 kdy: 30. 03. 2016, 14:25:27 »
...

Tak doporucuji neco s lxde to mi jelo svizne ono i xfce neni zle ale lxde jede svizneji. Osobne se mi osvedcil manjaro linux. https://manjaro.github.io/Manjaro-Lxde-16.03-released/

Samozrejme 32bit(i686) variantu

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 30. 03. 2016, 14:44:54 »
Doporučuju distribuci s LXDE nebo MATE. LXDE jede dobře na mym Atomu, MATE zase na Pentium M (1,86GHz - je to nejspíš to CPU, od kterýho vznikl Tvůj Celeron). Je to svižný.

Kit

« Odpověď #5 kdy: 30. 03. 2016, 15:04:35 »
Používám WMii, ale bohužel to není pro lamy.

Velmi svižný je například IceWM, provozoval jsem ho s 256 MB RAM.

ES

« Odpověď #6 kdy: 30. 03. 2016, 15:56:54 »
cokoliv s CVM . muj servisni notes je starej asus eee s atomem a 1G ram + male SSD a lita to jak das.

i

« Odpověď #7 kdy: 30. 03. 2016, 16:22:55 »
Zdar,
 potreboval bych poradit nejakou distribuci s extremne nenarocnym window managerem ....
Diky

Na chalupě mám hodně starý noťas, Pentium II  s 512MB Ram a 40GB HDD :-)
provozuji na něm Lubuntu 14.04 (Ubuntu s LXDE), je to velice použitelné do okamžiku než spustím web-browser, každý dement totiž má na stránkách takovou hromadu udělátek že se to železo stává nepoužitelné.

spíš než lehkou distribuci, potřebuješ lehký browser, nebo ještě lépe lehký internet :-)

Pokud by to nebylo pro lamy, tak lynx umi zobrazit seznam.cz docela slušne, ale treba s googlem to je horsi :-(

zkoušel jse někdo lynx s ksichtoknihou ?

Osc

« Odpověď #8 kdy: 30. 03. 2016, 17:04:00 »
Extrémě neneáročný správce oken je twm. Na počítači s taktem přes 1GHz a přes 1GB RAM nepotřebuješ nic extrémně nenáročného. Co s svižnosti týče je na tom xfce podobně jako win xp. Spíše se zaměř na nenáročný prohlížeč. Doporučuju operu. Zobrazí vše dobře a je méně náročná než chromium nebo firefox. Pokud chceš hodně nenáročný prohlížeč, použij links. Oproti lynxu mi přijde, že lépe zobrazuje a má i grafický režim. Grafický vypadá skoro jako textový s obrázky.

nula

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 30. 03. 2016, 17:10:44 »
Dekuji vsem. Nakonec jsem se rozhodl pro lubuntu. Predpokladam, ze bude mit nejvetsi uzivatelskou zakladnu z vyse zminenych, takze pripadne problemy se budou dat vyresit nejlepe. (Klasika, po instalaci nefungujici wifi,atp...)

Co se tyce prohlizece, tak dobre zkusenosti s nenarocnosti,na techhle krapech mam s Palemoonem.

« Odpověď #10 kdy: 30. 03. 2016, 17:12:03 »
spíš než lehkou distribuci, potřebuješ lehký browser, nebo ještě lépe lehký internet :-)
Az to treti je skutecny problem. Ty prvni dve ovlinit muzes.
 512MB RAM holt uz dneska nestaci(nez zapinat takovyho starecka to snad radsi kdejaky dnesni lowend mobil). A jinak bych zacal kazdopadne adblockem, pak bych zkusil vydavat se za mobilni browser, to nekde pomuze. A nekde holt nezbyde nez vypnout JS (+pripadne obrazky) uplne.

Cim starsi stroj tim mene problemu s HW, ale za uplny zaklad opravdu povazuj instalaci se zapichnutym dratem do netu - ono to s velkou pravdepodobnosti najde ovladac online.

nula

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 30. 03. 2016, 17:52:24 »
Mno nic.. Tak klasika, asi nerozchodim voyo.
Chjo, to je nahouby toto.....

« Odpověď #12 kdy: 30. 03. 2016, 17:57:13 »
voyo? nevim presne jak voyo protoze mam O2TV Air, ale predpokladam, ze je to podobne.

Jestli je to notebook tak kup tablet s androidem.
Jestli je to desktop tak kup rPi2 a dej tam openELEC.

Vim, ze to nejsou rady co chces slyset, ale i tenhle pitomej total lowend je nasobne vykonnejsi nez to co tam je.

nula

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 30. 03. 2016, 18:27:43 »
voyo? nevim presne jak voyo protoze mam O2TV Air, ale predpokladam, ze je to podobne.

Vim, ze to nejsou rady co chces slyset, ale i tenhle pitomej total lowend je nasobne vykonnejsi nez to co tam je.

No ono to nejde. Potrebuju rozchodit toto. Mmm.. asi to vidim na ty xp zpatky...

nula

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 30. 03. 2016, 18:35:59 »

btw teda Rpi rozhodne tedy vykonnejsi neni :-) ale jinak jo, tablet by byl asi...