Neplacení poplatků České televizi

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Neplacení poplatků České televizi
« Odpověď #150 kdy: 24. 04. 2016, 08:37:05 »
... stejně jako média veřejné služby nejsou jen nějaký TV kanál.

A co tedy jsou? Jednou za sto let tim organy vyhlasi povoden, ale jinak mi unika, v cem spociva ta sluzba. Spis se jedna o propagandistickou a dezinformacni hlasnou troubu. Na to, aby to byla sluzba, by tam museli mit opravdove novinare, ne packaly, jake tam maji. Opravdu nevidim, proc by neco, co funguje takovym zpusobem, melo byt placeno z kapsy danoveho poplatnika.

bios

« Odpověď #151 kdy: 24. 04. 2016, 10:22:21 »
Pane Jirsák, vy opravdu nevidíte žádný rozdíl mezi lidmi zachraňujícími životy nebo majetek a partou prolhaných demagogů? A jinak se cítíte zcela v pořádku?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #152 kdy: 24. 04. 2016, 10:49:06 »
@bios: Ale no tak, oni ti prolhani demagogove take zachranuji zivoty. Vite, kolik lidi by chciplo, kdyby nedostali svoji denni davku prujmu z virtualni reality ceske televize?

Lama

« Odpověď #153 kdy: 24. 04. 2016, 13:53:52 »
Povinnost vyhlašovat  povodně by měly mít ze zákona všechny TV i ty komerční, aspoň jsem to kdysi slyšel v TV. Takže tím spíš nechápu existenci tzv. veřejnoprávní TV, rozhlasu. Myslím, že princip konces. popl. je ten, že se z nich financují pořady, které by si na sebe nevydělaly z reklamy. Pořád ale nechápu, proč bych měl přispívat na pořady pro menšiny, ať si to ty menšiny zaplatí že svého sami.

« Odpověď #154 kdy: 24. 04. 2016, 14:05:02 »
Lama, JardaP, bios: Opravdu si myslíte, že to, že něco nechápete, je vaše výhoda? A že „pořád nechápu“ je dobrý argument, jak podpořit svůj názor?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #155 kdy: 24. 04. 2016, 14:29:53 »
Jirsaku, az bude Ceska televize poskytovat zpravodajstvi minimalne na urovni BBC a treba natacet serialy, ktere jsou alespon polointeligentni, kdyz uz ne inteligentni, tak nic nereknu. Pricemz BBC je na hranici od doby, kdy ji zkrouhli nezavislost a zavedli jistou uroven cenzury.

Ale Ceska televize je hlasnou troubou populistickych nesmyslu a tvori serialy leda tak na intelektualni urovni toho, co lze videt ve filmu Idiocracy. O objektivite nelze vubec mluvit, investigativni novinarstvi se nekona a na to, aby tam lidi ve zpravach byli krmeni stejnymi nesmysly, jake najdou v Mlade fronte, Blesku nebo Reflexu, neni potreba mit verejnopravni televizi. Opravdu nevidim duvod, proc by by danovy poplatnik mel zivit tlacenky, nekompetentni neumetely a tvurce bez talentu.

« Odpověď #156 kdy: 24. 04. 2016, 15:00:15 »
Jirsaku, az bude Ceska televize poskytovat zpravodajstvi minimalne na urovni BBC a treba natacet serialy, ktere jsou alespon polointeligentni, kdyz uz ne inteligentni, tak nic nereknu. Pricemz BBC je na hranici od doby, kdy ji zkrouhli nezavislost a zavedli jistou uroven cenzury.
To rozhodně nebude dřív, než bude mít ČT rozpočet na úrovni BBC. Protože za málo peněz prostě kvalitní pořad nevyrobíte. Tak můžete začít lobovat za podstatné zvýšení koncesionářských poplatků.

Ale Ceska televize je hlasnou troubou populistickych nesmyslu […] O objektivite nelze vubec mluvi
To, že ČT nevysílá podle vašeho gusta, nemusí nutně znamenat, že je populistická a neobjektivní.

Opravdu nevidim duvod, proc by by danovy poplatnik mel zivit tlacenky, nekompetentni neumetely a tvurce bez talentu.
Daňový poplatník dostává to, co si platí. Je pozoruhodné, jak lidi nevidí tu souvislost mezi tím, že neustále chtějí platit co nejméně, a pak si stěžují, že nedostávají dobrou kvalitu. Řešíte snad, jak zvýšit kvalitu ČT? Ne, místo toho řešíte, jak zaplatit ještě méně, aby měla ještě horší program – a pak se strašně divíte, že je opravdu ještě horší.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #157 kdy: 24. 04. 2016, 15:56:46 »
To rozhodně nebude dřív, než bude mít ČT rozpočet na úrovni BBC. Protože za málo peněz prostě kvalitní pořad nevyrobíte. Tak můžete začít lobovat za podstatné zvýšení koncesionářských poplatků.

Vyse rozpoctu muze mit vliv tak na ty serialy. Nicmene dobry serial nepotrebuje nutne astronomicky rozpocet, viz treba Coupling nebo Thin Blue Line. A dobra novinarina neni o milionovem rozpoctu, ale hlavne o nezavislosti a kvalite novinaru.

Citace
Ale Ceska televize je hlasnou troubou populistickych nesmyslu […] O objektivite nelze vubec mluvi
To, že ČT nevysílá podle vašeho gusta, nemusí nutně znamenat, že je populistická a neobjektivní.

Tohle nema co delat s gustem, ale s realitou sveta, ktera se dost lisi od "reality" v ceskych sdelovacich prostredcich, vcetne televize.

Citace
Opravdu nevidim duvod, proc by by danovy poplatnik mel zivit tlacenky, nekompetentni neumetely a tvurce bez talentu.
Daňový poplatník dostává to, co si platí. Je pozoruhodné, jak lidi nevidí tu souvislost mezi tím, že neustále chtějí platit co nejméně, a pak si stěžují, že nedostávají dobrou kvalitu. Řešíte snad, jak zvýšit kvalitu ČT? Ne, místo toho řešíte, jak zaplatit ještě méně, aby měla ještě horší program – a pak se strašně divíte, že je opravdu ještě horší.

Aha, takze kdyz jim zdvojnasobime rozpocet, zacnou byt 2x tak nezavisli, objektivni a polovicne rektalne alpinisticti? To tezko, oni proste neumi nic jineho, nez se svest s modni vlnou. Za penize danoveho poplatnika se snazi konkurovat bulvaru, cimz prevadeji zpravodajstvi na nejnizsiho spolecneho jmenovatele, kterym je cesky blb. Takze cim jako by meli lidi byt motivovani, aby jim dali vice penez?

Atrament

« Odpověď #158 kdy: 24. 04. 2016, 20:19:58 »
Citace
Akorát že hasiči nejsou jen chlápci s žebříkem na sundavání koček, stejně jako média veřejné služby nejsou jen nějaký TV kanál.

Ale hasiči v případě potřeby opravdu jsou schopni nějak reálně pomoct. Ale čemu přesně v případě krize, například těch povodní dokáže pomoct televize? Ti co se jich povodeň opravdu týká, tak o ní už dávno vědí například z obecního rozhlasu a nebo ze skutečnosti, že stojí po pás ve vodě. Rozhodně si nebudou zapínat televizi, aby se podívali na krásné záběry vody ničící jim domy, nehledě k tomu, že jim obvykle už ani nejde elektřina.

Ale i v případě jiných katastrof je televize beznadějně zbytečná a nepraktická, elektřina bývá zpravidla to první co bývá odpojeno. A je to pasivní a nepružné médium, ve srovnání s možnostmi sociálních sítí na netu nemá vůbec šanci podat nějaké aktuální informace.

Prakticky každý má dneska v kapse mobil s internetem, to mi přijde jako zdroj varovných zpráv mnohem vhodnější. Plus obce pokud vím bývají vybaveny nějakým tím systémem pro varování občanů, obvzláště ty co mají nepříjemné zkušenosti s povodněmi a podobně. Televize je nejenom mrtvé, ale pro funkci veřejné informační služby po dobu krize i nevhodné médium. Veřejnoprávní televize by se měla transformovat do soukromé, ať si ji kdo chce zaplatí, ale měla by se přestat vnucovat těm co o ni zájem nemají.

Lama

« Odpověď #159 kdy: 24. 04. 2016, 21:01:12 »
Čekám, Jirsáku, že mi to vysvětlíš tak, abych to chápal.

"Daňový poplatník dostává to, co si platí." - ne, nedostává. Alespoň já ne.

"Je pozoruhodné, jak lidi nevidí tu souvislost mezi tím, že neustále chtějí platit co nejméně, a pak si stěžují, že nedostávají dobrou kvalitu." - je pozoruhodné, jak někdo dokáže otočit příčinu a následek a ještě se diví tomu, že jsou tací, co odmítají platit za nekvalitní služby.

"Řešíte snad, jak zvýšit kvalitu ČT? Ne, místo toho řešíte, jak zaplatit ještě méně, aby měla ještě horší program – a pak se strašně divíte, že je opravdu ještě horší." - řešíme, jak neplatit za nekvalitu a za něco co nechci.
Podle tebe, když mi někdo udělá nekvalitní službu, třeba si nechám vyměnit střechu na baráku a po měsíci zjistím, že zatejká, tak mu mám zaplatit více? WTF? To on by měl zaplatit mě - pokutu, nebo zdarma opravit.

Ty tady vlastně kritizuješ normální tržní chování zákazníků/diváků, kteří nechtějí platit za nekvalitní služby. V normálním tržním prostředí by se zákazník/divák sebral a odešel jinam a platil by jiným. A co by Čt zmohla? Jak by zastavila odliv platících diváků? Jedině tak, že by zvedla kvalitu svých služeb. Jenže Ct má ty peníze jistý a tak se snažit nemusí a podle toho to vypadá a pak se diví, když lidi vymýšlí vyfikundace, jak to obejít.

Můj návrh na řešení. Zrušit monopol Čt na poplatky. Technicky by neměl být problém platit za to, na co se skutečně dívám, platit koncesi tomu, kdo si ji podle mě zaslouží.
Pak bychom viděli, jak by se Ct začala snažit, aby si udržela poplatníky.
A jak už naznačil Jarda, objektivnost zpravodajství nevylepší ani tak navýšení rozpočtu jako spíše výměna redaktorů či vedení.

« Odpověď #160 kdy: 24. 04. 2016, 21:14:00 »
Ale čemu přesně v případě krize, například těch povodní dokáže pomoct televize?
Proč by význam televize měl být jenom v případě živelní katastrofy? Proč má vůbec televize hrát nějakou roli v případě živelní katastrofy? To, že jediným (nebo jedním z mála) úkolů médií veřejné služby je informovat v případě živelních katastrof tu tvrdíte vy a jiní, ale nikdo z vás to nijak neodůvodnil.

Atrament

« Odpověď #161 kdy: 24. 04. 2016, 21:31:32 »
Z toho porovnání s hasičema jsem získal dojem, že pokládáš televizi za veřejně prospěšnou v krizových situacích. Pokud není televize užitečná ani v těchto krizových situacích, pak absolutně nechápu proč by měla být brána jako veřejná služba a vynucovat si plošné placení i od lidí, kteří o ni nemají zájem.

« Odpověď #162 kdy: 24. 04. 2016, 21:35:23 »
"Daňový poplatník dostává to, co si platí." - ne, nedostává. Alespoň já ne.
No jo, když to je problém, že většina obyvatel ČR pořád neví, co je to demokracie. Pořád si mylně představují, že demokracie znamená, že všechno bude přesně podle nich. A jaksi si nedokáží uvědomit, že v takovém případě by to ale nebyla demokracie pro nikoho jiného.

V demokracii platí, že všichni jsou nespokojení, nikdo neprosadí stoprocentně všechny své požadavky. Ale zároveň si všichni uvědomují, že ten dosažený kompromis má tu vlastnost, že maximalizuje celkovou spokojenost.

Takže to, že vy nedostáváte, co byste chtěl, mne vůbec netrápí. Je to v pořádku. Špatné je na tom akorát to, že se ptáte po tom, co dostáváte vy, ne po tom, co dostáváme my všichni.

je pozoruhodné, jak někdo dokáže otočit příčinu a následek a ještě se diví tomu, že jsou tací, co odmítají platit za nekvalitní služby.
O prohození příčiny a následku jsem právě psal. Když je málo peněz, výsledek nemůže být dlouhodobě kvalitní. Ostatně, k čemu by pak byly ty peníze navíc, když by se kvalitní pořady daly dělat i za to menší množství peněz?

Podle tebe, když mi někdo udělá nekvalitní službu, třeba si nechám vyměnit střechu na baráku a po měsíci zjistím, že zatejká, tak mu mám zaplatit více? WTF? To on by měl zaplatit mě - pokutu, nebo zdarma opravit.
Když si objednáte levnou a nekvalitní službu, nemůžete se divit, že jste dostal nekvalitní výsledek. Ano, pokud chcete střechu, do které nezatéká, musíte nabídnout vyšší částku.

Ty tady vlastně kritizuješ normální tržní chování zákazníků/diváků, kteří nechtějí platit za nekvalitní služby. V normálním tržním prostředí by se zákazník/divák sebral a odešel jinam a platil by jiným. A co by Čt zmohla?
V normálním tržním prostředí by se zákazník buď sebral, odešel jinam, platil by jiným také málo, a dostal stejnou nebo ještě horší kvalitu. A nebo by se taky zákazník sebral, pochopil by, že když chce kvalitu, musí nabídnout odpovídající cenu. Vy když se chcete dobře najíst, posedět v příjemném prostředí a obdržet kvalitní služby, budete obrážet jednu hospodu čtvrté cenové za druhou a snažit se je tímto „tržním chováním“ donutit poskytovat kvalitní služby, nebo si zajdete do nějaké kvalitnější restaurace, u které samozřejmě budete očekávat, že je dražší?

Jak by zastavila odliv platících diváků? Jedině tak, že by zvedla kvalitu svých služeb.
Máte to nějaké pomotané. V médiích se odliv platících diváků/čtenářů zastavuje tím, že se kvalita služeb sníží. Nebo snad máte pocit, že nejkvalitnější média v zemi jsou TV Nova, TV Prima a Blesk?

Technicky by neměl být problém platit za to, na co se skutečně dívám, platit koncesi tomu, kdo si ji podle mě zaslouží.
Technicky by to problém nebyl. Ale nedávalo by to žádný smysl. Média placená podle sledovanosti už tu máme. Akorát že víme, že sledovanost není to nejlepší kritérium.

Pak bychom viděli, jak by se Ct začala snažit, aby si udržela poplatníky.
Ano, měli bychom z ČT definitivně další kanál Novy.

A jak už naznačil Jarda, objektivnost zpravodajství nevylepší ani tak navýšení rozpočtu jako spíše výměna redaktorů či vedení.
Objektivnost zpravodajství se ale neposuzuje podle toho, zda je to zpravodajství v souladu s vašimi názory.

« Odpověď #163 kdy: 24. 04. 2016, 21:41:57 »
Z toho porovnání s hasičema jsem získal dojem, že pokládáš televizi za veřejně prospěšnou v krizových situacích.
To ovšem nechápete význam hasičů. Když začnete zakládat hasičský sbor v okamžiku, kdy někdo ohlásí požár, bude to dost pozdě. Význam hasičů je v tom, že tady jsou i tehdy, když zrovna nikde nehoří. A stejné je to s médii veřejné služby. Ta jsou také prospěšná i tomu, kdo se na ně vůbec nedívá.

Pokud není televize užitečná ani v těchto krizových situacích, pak absolutně nechápu proč by měla být brána jako veřejná služba a vynucovat si plošné placení i od lidí, kteří o ni nemají zájem.
Protože je užitečná v mnoha jiných situacích. Např. může sledovat témata, která nejsou finančně zajímavá. Neměla by podléhat ekonomickým tlakům. Vytváří archiv toho, co se dnes děje.

atarist

« Odpověď #164 kdy: 24. 04. 2016, 22:01:31 »
Z toho porovnání s hasičema jsem získal dojem, že pokládáš televizi za veřejně prospěšnou v krizových situacích.
To ovšem nechápete význam hasičů. Když začnete zakládat hasičský sbor v okamžiku, kdy někdo ohlásí požár, bude to dost pozdě. Význam hasičů je v tom, že tady jsou i tehdy, když zrovna nikde nehoří. A stejné je to s médii veřejné služby. Ta jsou také prospěšná i tomu, kdo se na ně vůbec nedívá.

Kdo to tvrdí? A proč? Nějak mi to nedává smysl, už jen proto, že demokracie (ty skutečné) vznikly v době, kdy žádná TV samozřejmě neexistovala. Proč zrovna TV, nestačil by například "veřejnoprávní" portál? Když namítnete že nestačil, opět se ptám proč? Já TV nemám, internet mám, takových lidí je okolo mě mraky (hlavně ti mladší).

Takže aspoň jeden konkrétní význam (nebo příklad) by byl k dispozici, nebo zůstanete u obecných canců?