Takhle černě bych to zase neviděl, trošku si s tím hraju, a tak vidím budoucnost. Alarmy, parkovací systémy na vrata, řízení přístupů do hal ve firmách, monitoring zboží atd. atd... Do teď to dělají veskrze primitivní jednoúčelová zařízení. Vemte si takový alarm - je neskutečně primitivní a nějaká logika typu: "když přijdu do budovy, všude rozsviť" se tam naprogramovat nedá. Nebo typu: "když se někdo přiblíží k sejfu, vyfoť ho a pošli sms"...
Tohle všechno s IoT půjde. Staneme se svědky toho, že všechna zařízení, čidla atd... budeme moci naprogramovat podle potřeby. Dříve nebo později přijdou aplikace, kde nejběžnější scénáře půjde snadno naťukat.
Jak si s tím hraju a vidím možnosti, o budoucnost nemám obavy. Problém je jinde, čidla jsou zatím drahá (i když brzy nás čeká doba, kdy wi-fi čidlo přijde cca. na 10 USD - 250 Kč, protože už dneska se za tolik dají sehnat součástky, jenom to nikdo zatím nevyrábí v dost velkých sériích a dost jednoduše, aby to vyšlo levně), a jakmile čidla budou stát +- 10 USD, tak to lidi podle mě začnou nakupovat dost. Další věc je, že se bude muset standardizovat protokol tak, aby na každé čidlo a spínač nebyla zvláštní aplikace v mobilu.
Co je pro mě velkou otázkou je, jak na tom vydělat. Výroba HW je obecně ne moc výdělečná. Vidíme to u výrobců mobilů a PC, zisk si de fakto dělá Microsoft a Google (Apple je jiná liga), a výrobci HW třou bídu z nouzí. Napadá mě, že obdobný scénář nastane u IoT.
Hraju si teď doma z NodeMCU, mohl bych vyrobit a distribuovat levně různá čidla, ale furt uvažuji, jestli to má cenu, protože marže na HW mi přijdou nízké, distribuce/výroba a legislativa u elektroniky komplikovaná.