Má IoT finančně budoucnost?

Zdenek Henek nereg

Re:Má IoT finančně budoucnost?
« Odpověď #15 kdy: 21. 01. 2016, 17:16:49 »
Já bych řekl, že záleží na tom, co si pod IoT kdo představuje.

Pokud v tom vidím senzory v domě, tak co je komu do nich? To si spravuju sám a nemůže na tom nikdo bohatnout.
Pokud vidím chytrou lednici, tak co je komu do toho, kolik piva v ní mám a kdy ho piju? Viz o řádek výše
Pokud jde o wifi zapínání zásuvek mobilem (jak tu nedávno někdo psal) přes cloud, protože připojení k domácí wifi nestačí, musíš mít internet, tak takový nechci, protože pravděpodobnost jejich přežití je nízká (jak dlouho ten cloud pojede?).
Jestli je na mysli kardiostimulátor, kterej monitoruje funkci srdce a posílá data doktorovi do PC, tak co je komu do něj?

Já osobně jsem zatím nenarazil na jedinej případ (pro mě smysluplnej), kde by byl zainteresovanej nějakej subjekt, kterej by na IoT měl vydělat. Kromě výrobců HW.

Možná jen blbě chápu IoT...

Co treba senzory ve meste? Mereni intenzity dopravy na kazdym rohu, znecisteni - hluk, chemicke castice , pocaci - teplota,vlhkost etc.

toto mi prijde jako smysluplne vyuziti IoT.

k

« Odpověď #16 kdy: 21. 01. 2016, 17:26:06 »
IoT ako samotne je buzzword a treba si velmy dobre rozdelit wo co go.

To je dávno rozděleno :D

Kód: [Vybrat]
if (!has_internet) echo("Not cool"); else
  if (has_rj45) echo("Cool and cloud"); else
  if (has_wifi) echo("Cool and IoT"); else
  if (has_gsm) echo("Cool and mobile"); echo "Cool";

j

« Odpověď #17 kdy: 21. 01. 2016, 17:38:55 »
Na toto vsetko nepotrebujete internet ani predrazene IoT ani nic "Smart".
Jakze? Ty nechces blikajici LEDku rizenou GHz procesorem?

Co treba senzory ve meste? Mereni intenzity dopravy na kazdym rohu, znecisteni - hluk, chemicke castice , pocaci - teplota,vlhkost etc.

jj, kamera na kazdym rohu, pekne se bude vyhodnocovat, kdo kdy kam s kym chodi, kam jezdi ... cidlo v hazliku, aby se vyhodnotila stolice, cip do mozku,  .... samy uzasny veci.

Schvalne mi rekni, k cemu konkretne ti bude dobry vedet, ze je venku smrad ? Stejne stim nic neudelas. Teplota, vlkost ... jo to sou informace bez kterych se neda zit ... kde ja to jen ... jooo je to tak 3 nedele co byla vsude predpoved, ze az do brezna bude teplo, a zadnej snih ... teda nevim jak ty, ale ja kdyz lezu ven, tak se podivam z okna, a nepotrebuju ani za tim oknem mit teplomer.

Pavel...

« Odpověď #18 kdy: 21. 01. 2016, 17:41:15 »
Já osobně jsem zatím nenarazil na jedinej případ (pro mě smysluplnej), kde by byl zainteresovanej nějakej subjekt, kterej by na IoT měl vydělat. Kromě výrobců HW.

Realny priklad zo zivota: meteostanica.

Samozrejme mozte chciet HW ktory vam niekde v dome bude na display zobrazovat namerane data.

V tej chvili ked od toho chcete viac, ste v pozicii, ze chcete komunitkovat s nejakym serverom. Idealne nech ten server je na internete. A tiez nech je k tomu pekna appka do telefonu co tie data zobrazi.

Mozte si to samozrejme cele zbastlit na kolene, ale naco tym stracat cas? Nie je omnoho jednoduchsie ked sa najde prevadzkovatel co doda server a appku pre vsetkych co to maju? Pridana hodnota, ze je mozne vidiet aj ine ako moje meteostanice by tiez nebola na zahodenie.

Je samozrejme problem s doverou, ze ten prevadzkovatel bude dostatocne dlho existovat. Ale nehovorim o prevadzke jadrovej elektrarne ale o hracke, kde sa ziadna prakticka skoda nestane ked to zakape.

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 21. 01. 2016, 17:57:33 »
Nějak odbočujeme od tématu, které bylo "Dá se té vlny nějak chytnout a nahrabat na tom prachy?"  ;D

« Odpověď #20 kdy: 21. 01. 2016, 18:45:34 »
Ja sa dosť bojím nedostatočnej bezpečnosti - žiadny výrobca nerieši automatické aktualizácie, aspoň zatiaľ. Stavím sa, že onedlho niekto nájde spôsob, ako podpáliť dom pomocou hacknutej žiarovky.

Nabaliť sa na tom, to neviem či sa dá. Buď vymyslíte niečo drahé, tým pádom nebude moc široká cieľovka, alebo niečo lacné a Číňania to okopíruju skôr než postavíte prvý prototyp.

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 21. 01. 2016, 19:17:06 »

Kód: [Vybrat]
if (!has_internet) echo("Not cool"); else
  if (has_rj45) echo("Cool and cloud"); else
  if (has_wifi) echo("Cool and IoT"); else
  if (has_gsm) echo("Cool and mobile"); echo "Cool";
Nechybí tam náhodou jedno else? Takhle mi to moc nedává smysl

k

« Odpověď #22 kdy: 21. 01. 2016, 19:31:33 »
Nechybí tam náhodou jedno else? Takhle mi to moc nedává smysl

jj, chybí.

pepa

« Odpověď #23 kdy: 21. 01. 2016, 19:47:10 »

jj, kamera na kazdym rohu, pekne se bude vyhodnocovat, kdo kdy kam s kym chodi, kam jezdi ... cidlo v hazliku, aby se vyhodnotila stolice, cip do mozku,  .... samy uzasny veci.

Schvalne mi rekni, k cemu konkretne ti bude dobry vedet, ze je venku smrad ? Stejne stim nic neudelas. Teplota, vlkost ... jo to sou informace bez kterych se neda zit ... kde ja to jen ... jooo je to tak 3 nedele co byla vsude predpoved, ze az do brezna bude teplo, a zadnej snih ... teda nevim jak ty, ale ja kdyz lezu ven, tak se podivam z okna, a nepotrebuju ani za tim oknem mit teplomer.

Je dobře, že si spousta lidí nedokáže představit k čemu to je, aspoň mi s představivostí budeme mít lepší plat.
Tak a teď vážne, problém předpovědi počasí je relativně málo dat, pokud by byla teplotní čidla pěkně rozprostřená po světě šlo by počasí předpovídat daleko přesněji.
K čemu měřit znečištění ? Třeba aby se zaměřil rychle zaměřil zdroj a mohlo se s tím něco udělat.
K čemu měřit výšku hladin řek, řekněme co 100 metrů, no aby nás nepřekvapila povodeň.
A takových prospěšných věcí je spousty.

k

« Odpověď #24 kdy: 21. 01. 2016, 20:46:42 »
Je dobře, že si spousta lidí nedokáže představit k čemu to je, aspoň mi s představivostí budeme mít lepší plat.
Tak a teď vážne, problém předpovědi počasí je relativně málo dat, pokud by byla teplotní čidla pěkně rozprostřená po světě šlo by počasí předpovídat daleko přesněji.
K čemu měřit znečištění ? Třeba aby se zaměřil rychle zaměřil zdroj a mohlo se s tím něco udělat.
K čemu měřit výšku hladin řek, řekněme co 100 metrů, no aby nás nepřekvapila povodeň.
A takových prospěšných věcí je spousty.

No jistě, Pepové z kolbenky budou mít na zahradách meteorologickou budku ve výšce 2 metry na zemí (nic horšího není na předpověď počasí použitelné), budou se propojovat mezi sebou přes IoT a budou tobě za to platit :)

« Odpověď #25 kdy: 21. 01. 2016, 23:09:24 »
Nějak odbočujeme od tématu, které bylo "Dá se té vlny nějak chytnout a nahrabat na tom prachy?"  ;D
ahoj
to by mě taky zajímalo protože bych mohl být ještě bohatší než jsem teď  8) 8)
ale nechci ty bitcoiny nebo jinou bublinu ale ostrý $$$
mohli by jsme spolupracovat ty bys něco vymyslel já bych to financoval a Petr Stehlík s Pavoukem106 by to povečerech v garáži montovali a pak by jsme to prodávali třeba do ameriky  8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Nikdo

« Odpověď #26 kdy: 21. 01. 2016, 23:39:32 »

http://m.slashdot.org/story/298829

technomaniak

« Odpověď #27 kdy: 22. 01. 2016, 06:08:52 »
ahoj
to by mě taky zajímalo protože bych mohl být ještě bohatší než jsem teď  8) 8)
ale nechci ty bitcoiny nebo jinou bublinu ale ostrý $$$
mohli by jsme spolupracovat ty bys něco vymyslel já bych to financoval a Petr Stehlík s Pavoukem106 by to povečerech v garáži montovali a pak by jsme to prodávali třeba do ameriky  8)

Investovat už můžeš nyní - http://pronajmidisk.cz/    ::) ( a to se vyplatí )

Petr

« Odpověď #28 kdy: 22. 01. 2016, 09:20:40 »
Nahrabat se na tom dá, stačí podojit hejly, než pochopí, že je to na hovno a trh se zkonsoliduje na pár dodavatelů služeb.

Proč je to na hovno? Protože výrobci nebudou používat žádný jediný jednotný protokol (kterých vznikne/vzniká asi 50). Každý pěkně svůj mráček, aby pršelo jen jim z jejich oveček.

JSH

« Odpověď #29 kdy: 22. 01. 2016, 09:47:18 »
Investovat už můžeš nyní - http://pronajmidisk.cz/    ::) ( a to se vyplatí )
Notyvole, úplně na mě dýchla nostalgie. Některé principy jsou prostě nesmrtelné.