to Pepsp:
Jako ja chapu ze se drtiva vetsina adminu obejde bez takoveto znalosti, nicmene by mne zajimalo, jak by tento clovek vysvetlil rozdil mezi stavovym a nestavovym FW coz uz mi prijde celkem podstatny a i kdybys to nakrasne k nicemu nepotreboval tak prece nebudu dotycnemu nadavat za to, ze to umi a kdyz sem se ho na to navic zeptal.
Ono vubec cely centrum jsou povedeny nezdarci. Psal jsem tam jakejsi test, mel jsem na to urcitej casovej limit. Slecna na recepci dostala za ukol mi rict az cas vyprsi, vzit ode mne papiry a vyprovodit mne pryc. Jenze ta na mne zapomnela, ja nemel hodinky, a asi 10 minut po limitu na mne vletela, ze co tam jako jeste delam, ze uz je davno po limitu a ze nahlasi ze jsem pretahnul, prestoze sem skoncil uz pred 20 minutami a jen cekal na odevzdani.
Jina firma si zase na mne pripravila asi desetistrankove zadani na 5h s opravdu velice obskurnima ulohama. Zacalo to instalaci OS, gentoo nebo debian dle vyberu. Pak nastaveni site + web proxy. Dalsi ukoly byly nastavit na nejakem CISCO AP wifi, zprovoznit pofiderni kartu se serivym portem s jehoz pomoci se prave dane CISCO melo konfigurovat a nekolik dalsich. Kdyz jsem mluvil s mistnimi tak mi bylo receno ze se jeste nikdo nedostal pres bod 2, tedy nastaveni site

to Pavelhouse:
Pokud zkusim sahnout do sveho nejlepsiho vedomi a svedomi tak bych povazoval za zakladni asi nasledujici alespon obecnou znalost:
--- OS ---
Start systemu, zastaveni systemu
Orientace v souborove hierarchi
Zmena prav na inodechi
Vypis procesu, killnuti procesu
Zakladni pochopeni prace s rourama a presmerovani
Zakladni znalost vi ve smyslu, otevreni souboru, zakladni editace, ulozeni, vyskoceni
Instalace a odstraneni baliku na libovolne distribuci
--- Site ---
Pochopeni alespon naivniho rozdilu mezi TCP a UDP
IP/maska, port
vypis naslouchajicich portu
pochopeni zakladni funkce ping
Snad mi nic nevypadlo, ale prijde mi, ze je to slusny zaklad na kterem se da stavet. Nekteri si mysli, ze pokud neco nepinga tak to nezije coz ukazuje na absenci hlubsiho porozumeni problematice, ale to nevidim jako problem u juniora, naopak, to se vsechno muze rychle doucit. Pochopeni souboroveho systemu, napriklat initlevelu, vnitrniho principu kill prikazu a dalsi a dalsi veci se muze naucit za behu, nicmene pokud uz na pohovoru vidite ze tape pri pohybu v adresarove strukture v CLI tak s nim bude tezka prace.