A na soukromé programování mám Haskell, OCaml, a Luu.
OCaml rulez!
Můžu se zeptat, proč? Koukal jsem, že se v něm dělaly nějaké kryptoprojekty (Tezos) a nějaké finanční systémy, ale co je na něm tak super?
P.S. Zrovna kryptoprojekty bych v tom asi nepsal. Ty "finanční systémy" jsou nejspíš Jane Street? Ti se topí v penězích, takže si mohli přepsat překladač a standardní knihovnu, aby byly modernější a rychlejší, jinak firmy spíše přecházejí z OCamlu na jiné jazyky (kvůli malé podpoře, nedostatečným knihovnám apod.). Jak je uvedeno výše, je to převážně akademická záležitost, a to ještě jen ve Francii nebo v zahraničních týmech, kde mají Francouzi vliv.
Ano, Jane Street. Na to si pamatuju ještě z doby, kdy mi Ocaml přišel jako zajímavá cesta - každopádně jsme si nesedli, chvíli jsem pak zkoušel koketovat s Haskellem, něco málo napsal ve Scale. A pak jsem si to "všechno" spojil v Rustu. Každopádně, k tomu Tezosu mám někde odkaz na YT video, kde autoři vysvětlují, proč šli do Ocaml. Crypto je zajímavé i z toho hlediska, jaké jazyky se pro ta řešení používají od C++ a C (klasický bitcoin core), přes Javu, Go, Rust, až třeba po Haskell.