Dostal jsem ted zajimavou odpoved od kamarada, ktera tematu dava jeste jiny rozmer:
já bych se zeptal obráceně: co od toho potřebuješ a očekáváš.
Ona totiž tzv. vysoká dostupnost není vše.
Osobně bych se také soustředil na to, jak to bude vypadat, když všechno selže...
Když to porovnám, tak na stabilním hardwaru nebudeš mít s xenem nižádné problémy, ale běda, pokud něco nebude fungovat tak úplně dobře.
Navíc zapomeň na úpravu strojů za chodu ve smyslu např. zvětšování disků - a to, dle mé zkušenosti, je potřeba častěji než přehazování serverů za živa z jednoho hostitele na druhý.
Pokud na vmwaru budeš potřebovat přehodit stroje z hostitele A na hostitele B, tak to sice znamená stroj vypnout, přesunout (přeregistrovat) a zapnout, ale jde o výpadek na cca minutu až pět? Kolik lidí zaznamená takový výpadek?
Pokud navíc k vmwaru koupíš asi za 10k základní licenci (pro tři stroje naráz) a stáhneš si vmware vcenter appliance, tak sice nemáš vmotion, ale můžeš stroje za chodu klonovat, což sice není plná záloha, ale dost se jí to blíží. Nemluvě o tom, že pak uděláš snadno řádkový příkaz typu: get-vm -host hostitelA | stop-vm | move-vm -target hostitelB.
Navíc máš lepší podporu pro hardware...
A pokud uvažuješ např. o tom, že bys k některým strojům pustil jen některé lidi, ve vmwaru není problém vyrobit uživatele a dát mu právo právě jen k jednomu stroji, se zbytkem ani nehne.
Budeš-li provozovat jen tři servery, pak 10k není v ceně serverů moc za placenou verzi vmwaru, a i bez vmotion dostaneš funkcionalitu, která ti (dle mého soudu) bohatě vystačí na běžný provoz. Nepotřebuješ vytvářet tepmlaty abys vyrobil virtuál, konzole virtuálů nezávislá na rdp, atd...
Nemluvě o tom, že upgradovat vmware je elementární (odpojím z vcentra, vyhodím virutály, přeinstaluji), zatímco u xenu nevím.
Nebo to, že vmware pro uložení virtuálních serverů používá soubory. Máš-li soubory, máš vše. U xenu musíš exportovat/importovat, a nevím, jak by to dopadlo, kdybys přišel o servery a měl jenom úložiště - jestli bys z toho dokázal něco vytáhnout. U vmwaru stačí jen připojit úložiště, kliknout na vmx soubor a zařadit do inventáře. Maximálně odmažeš lock soubory, pokud ti předtím šlo všechno na držku dolů.
Jediné, co ti může opravdu poškodit soubory virtuálu je chyba pole.
Je tu ještě jedna drobnost - vmwarové tooly lze instalovat extrémně snadno, u nových linuxů (tedy, má to centos/redehat) jsou dokonce už i v repozitářích, zatímco instalovat xenové tooly je děs.
A nebo můžeš prozkoumat
https://www.openstack.org/ či
http://www.linux-kvm.org/page/Main_PageO promoxu jsem neslyšel, takže netuším, ale jestli je to nějaká nadstavba nad KVM, mohlo by to asi nějak fungovat.
Ostatně - já xen server až tak moc nemusím a až tak dobře se mi s ním nepracuje, takže ho až tak moc chválit nemůžu....