Kterou virtualizační technologii použít?

NTPT

Kterou virtualizační technologii použít?
« kdy: 14. 01. 2016, 23:18:51 »
Dobrý den.

Řeším problém výběru té správné virtualizační technologie. Mám server (xeon 6C s podporou virtualizace) , v něm mimojiné sítovou 4 portovou gigovou kartu. Tyto linky potřebuji zbondovat pro rozdělení zátěže na switch (ne cisco tedy ne etherchannel) pomocí LACP.  Na hostu potřebuji dva guesty. Jeden windows 7 pro , jeden  Linux, celkem libovolné distro. Potřebuji, aby jak windows tak linux měli možnost  využít více než 1gb do sítě. Dále je pravděpodobné, že jak windows, tak Linux budou muset po síti nabízet sdílené složky a DOBŘE (rychle) s nimi pracovat.

Co se týká platformy, rozhoduji se mezi KVM + Quemu , ESIX free hypervizor, nebo XEN.

Rád si vyslechnu názory zkušenějších (Prosím neřešme obvyklé hw rady typu "vraz do toho ssd disk", ale výhradně vazbu na výběr virtualizační technologie)

Děkuji.
« Poslední změna: 18. 01. 2016, 20:23:43 od Roman Bořánek »

Honza

Re:Kterou virtualizační technologii použít ?
« Odpověď #1 kdy: 15. 01. 2016, 09:19:02 »
Ja bych se royhodoval mezi ESXi a XENserver. Jestli bys do budoucna uvažoval o HA tak u XENserver to mas zdarma vcetne live migrace a dalších funkcí.

liko

« Odpověď #2 kdy: 15. 01. 2016, 09:22:29 »
esxi

Ondro

« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2016, 09:50:54 »
Ja by som pouzil Proxmox(je to KVM+LXC kontajnery). Mam s nim najlepsie skusenosti, zrozumitlene graf. rozhranie, uzivatelsky naprivetivejsi a najotvorenejsi.
XEN ma nijako neoslovil. ESXi som v poslednej dobe neskusal(mozno sa posunul do predu) ale pred tym mal pre mna zbytocne obmedzenia a menej prehladne/neintuitivne rozhranie/postupy.

BigRoot

« Odpověď #4 kdy: 15. 01. 2016, 18:38:43 »
XenServer, Proxmox...a pak dlouho po nich blackbox VMware.

luv

« Odpověď #5 kdy: 15. 01. 2016, 19:05:40 »
Kdyby si tam nemel ten windows guest tak jednoznacne kvm (s virt-managerem i super jednoduchy/prehledny na spravu) - pouzivam jako hypervisor i nekolik let a vylozene spokojenost - instalace na par minut (v debianu treba staci zaskrknout jednu policko pri instalaci a hotovo), nemusis resit licence, je zadarmo a s 1gb siti opravdu nebudes mit problem :). LACP nastavis v linuxu jak nic a pro qemu uz to bude transparentni.

Jen otazka jak na kvm budou behet Windows guesti.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. 01. 2016, 19:36:43 »
Na KVM muzes v pohode provozovat windows bez sebemensich problemu a 2Gb do site by nemel byt problem pokud to udelas na vrstve guesta. Nevim jestli si s tim poradi primo KVM.
ESXi je nachylny na HW a neexistuje pro nej klient na linux co ja vim. Dneska uz snad zadarmo ani na widle.
Xen sem moc nezkousel ale z ohlasu ani neni moc proc. Vykonove je to plus minus nastejno.

NTPT

« Odpověď #7 kdy: 18. 01. 2016, 14:41:39 »
Děkuji všem za názory.. nakonec jsem skončil u kvm

Re:Kterou virtualizační technologii použít? s ohleden na HA
« Odpověď #8 kdy: 19. 01. 2016, 09:42:37 »
Ted virtualizuji na esxi a jsem spokojeny. Bohuzel na tomto zdarma reseni nepostavim vysokou dostupnost.
Porovnaval jsem:
http://virtualization.softwareinsider.com/compare/7-34-35-37/Citrix-XenServer-Free-Edition-vs-KVM-vs-Xen-Hypervisor-vs-Proxmox-VE
Po predchozicj diskuzich i zde na foru mi pijdou zajimave varinaty Xen Hypervizor a a Proxmox.
Xen hyeprvizor -dlouhodobe chvaleny , ale zaslechl jsme, ze u zdo toho tak neslapou jako drviv
Proxmox - nema takovou historii jako xen hypervizor, ale ted dost chvaleny a agilni.
Jaky je prosim vas nazor?

anonym

Re:Kterou virtualizační technologii použít?
« Odpověď #9 kdy: 19. 01. 2016, 10:03:52 »
Pro optimalni vykon s QEMU/KVM pouzij virtio ovladace - podpora v linuxu by mela byt bez problemu, windows budou pravdepodobne potrebovat ovladace pri instalaci (google "virtio windows")

virtio sit je v guestovi videt jako 10GE (i kdyz umi bezet rychleji), takze bys nemel bejt brzdenej siti.

« Odpověď #10 kdy: 19. 01. 2016, 12:06:50 »
Dostal jsem ted zajimavou odpoved od kamarada, ktera tematu dava jeste jiny rozmer:
já bych se zeptal obráceně: co od toho potřebuješ a očekáváš.

Ona totiž tzv. vysoká dostupnost není vše.

Osobně bych se také soustředil na to, jak to bude vypadat, když všechno selže...

Když to porovnám, tak na stabilním hardwaru nebudeš mít s xenem nižádné problémy, ale běda, pokud něco nebude fungovat tak úplně dobře.

Navíc zapomeň na úpravu strojů za chodu ve smyslu např. zvětšování disků - a to, dle mé zkušenosti, je potřeba častěji než přehazování serverů za živa z jednoho hostitele na druhý.

Pokud na vmwaru budeš potřebovat přehodit stroje z hostitele A na hostitele B, tak to sice znamená stroj vypnout, přesunout (přeregistrovat) a zapnout, ale jde o výpadek na cca minutu až pět? Kolik lidí zaznamená takový výpadek?

Pokud navíc k vmwaru koupíš asi za 10k základní licenci (pro tři stroje naráz) a stáhneš si vmware vcenter appliance, tak sice nemáš vmotion, ale můžeš stroje za chodu klonovat, což sice není plná záloha, ale dost se jí to blíží. Nemluvě o tom, že pak uděláš snadno řádkový příkaz typu: get-vm -host hostitelA | stop-vm | move-vm -target hostitelB.

Navíc máš lepší podporu pro hardware...

A pokud uvažuješ např. o tom, že bys k některým strojům pustil jen některé lidi, ve vmwaru není problém vyrobit uživatele a dát mu právo právě jen k jednomu stroji, se zbytkem ani nehne.

Budeš-li provozovat jen tři servery, pak 10k není v ceně serverů moc za placenou verzi vmwaru, a i bez vmotion dostaneš funkcionalitu, která ti (dle mého soudu) bohatě vystačí na běžný provoz. Nepotřebuješ vytvářet tepmlaty abys vyrobil virtuál, konzole virtuálů nezávislá na rdp, atd...

Nemluvě o tom, že upgradovat vmware je elementární (odpojím z vcentra, vyhodím virutály, přeinstaluji), zatímco u xenu nevím.

Nebo to, že vmware pro uložení virtuálních serverů používá soubory. Máš-li soubory, máš vše. U xenu musíš exportovat/importovat, a nevím, jak by to dopadlo, kdybys přišel o servery a měl jenom úložiště - jestli bys z toho dokázal něco vytáhnout. U vmwaru stačí jen připojit úložiště, kliknout na vmx soubor a zařadit do inventáře. Maximálně odmažeš lock soubory, pokud ti předtím šlo všechno na držku dolů.

Jediné, co ti může opravdu poškodit soubory virtuálu je chyba pole.

Je tu ještě jedna drobnost - vmwarové tooly lze instalovat extrémně snadno, u nových linuxů (tedy, má to centos/redehat) jsou dokonce už i v repozitářích, zatímco instalovat xenové tooly je děs.

A nebo můžeš prozkoumat https://www.openstack.org/ či http://www.linux-kvm.org/page/Main_Page

O promoxu jsem neslyšel, takže netuším, ale jestli je to nějaká nadstavba nad KVM, mohlo by to asi nějak fungovat.

Ostatně - já xen server až tak moc nemusím a až tak dobře se mi s ním nepracuje, takže ho až tak moc chválit nemůžu.... :)

Petr

« Odpověď #11 kdy: 19. 01. 2016, 14:08:21 »
Ja používám taky Proxmox asi 2 roky a spokojenost. Umí HA, umí vytvořit uživatele a přidělovat jim práva třeba jen na některý virt. stroje a podobně. Má komplet webové rozhraní a to dokonce i pro práci s virtuálními stroji. Prostě něco jako vzdálená plocha v prohlížeči. Takže s tím můžeš pracovat z jakéhokoli PC a stačí webbrowser (+java). Virtualizovat v tom můžeš jak linux či bsd tak i widle. Používá Qemu + KVM. Umí dělat zálohy, snapshoty, migrovat atd.

Dřív jsem používat virt-managera s qemu-kvm na widle (XPčka) v tom chodily taky slušně. Na jednodušší věci (třeba testování aplikací) to bohatě stačilo. Novější widle jsem v tom ale neprovozoval. Pod proxmoxem jede i W2012 R2 server.

Kuba J.

« Odpověď #12 kdy: 19. 01. 2016, 14:43:01 »
Proxmox ti bude bohatě stačit.

Sám mám 2 servery s cca 120 VPS (20VPS windows 7) a uplně v pohodě delá to co má a funguje

Mirek

« Odpověď #13 kdy: 19. 01. 2016, 19:29:35 »
Ahoj Peter
Jak by jsi porovnal Proxmox s Ovirtem pripadne OpenStackem? Nejakou dobu jsem se virtualizaci nevenoval . Pred casem jsem pouzil KVM, zkousel Ovirt .
Dik za radu.

samalama

« Odpověď #14 kdy: 19. 01. 2016, 20:29:52 »
Dostal jsem ted zajimavou odpoved od kamarada, ktera tematu dava jeste jiny rozmer:
já bych se zeptal obráceně: co od toho potřebuješ a očekáváš.

Ona totiž tzv. vysoká dostupnost není vše.

Osobně bych se také soustředil na to, jak to bude vypadat, když všechno selže...

Když to porovnám, tak na stabilním hardwaru nebudeš mít s xenem nižádné problémy, ale běda, pokud něco nebude fungovat tak úplně dobře.

Navíc zapomeň na úpravu strojů za chodu ve smyslu např. zvětšování disků - a to, dle mé zkušenosti, je potřeba častěji než přehazování serverů za živa z jednoho hostitele na druhý.

Pokud na vmwaru budeš potřebovat přehodit stroje z hostitele A na hostitele B, tak to sice znamená stroj vypnout, přesunout (přeregistrovat) a zapnout, ale jde o výpadek na cca minutu až pět? Kolik lidí zaznamená takový výpadek?

Pokud navíc k vmwaru koupíš asi za 10k základní licenci (pro tři stroje naráz) a stáhneš si vmware vcenter appliance, tak sice nemáš vmotion, ale můžeš stroje za chodu klonovat, což sice není plná záloha, ale dost se jí to blíží. Nemluvě o tom, že pak uděláš snadno řádkový příkaz typu: get-vm -host hostitelA | stop-vm | move-vm -target hostitelB.

Navíc máš lepší podporu pro hardware...

A pokud uvažuješ např. o tom, že bys k některým strojům pustil jen některé lidi, ve vmwaru není problém vyrobit uživatele a dát mu právo právě jen k jednomu stroji, se zbytkem ani nehne.

Budeš-li provozovat jen tři servery, pak 10k není v ceně serverů moc za placenou verzi vmwaru, a i bez vmotion dostaneš funkcionalitu, která ti (dle mého soudu) bohatě vystačí na běžný provoz. Nepotřebuješ vytvářet tepmlaty abys vyrobil virtuál, konzole virtuálů nezávislá na rdp, atd...

Nemluvě o tom, že upgradovat vmware je elementární (odpojím z vcentra, vyhodím virutály, přeinstaluji), zatímco u xenu nevím.

Nebo to, že vmware pro uložení virtuálních serverů používá soubory. Máš-li soubory, máš vše. U xenu musíš exportovat/importovat, a nevím, jak by to dopadlo, kdybys přišel o servery a měl jenom úložiště - jestli bys z toho dokázal něco vytáhnout. U vmwaru stačí jen připojit úložiště, kliknout na vmx soubor a zařadit do inventáře. Maximálně odmažeš lock soubory, pokud ti předtím šlo všechno na držku dolů.

Jediné, co ti může opravdu poškodit soubory virtuálu je chyba pole.

Je tu ještě jedna drobnost - vmwarové tooly lze instalovat extrémně snadno, u nových linuxů (tedy, má to centos/redehat) jsou dokonce už i v repozitářích, zatímco instalovat xenové tooly je děs.

A nebo můžeš prozkoumat https://www.openstack.org/ či http://www.linux-kvm.org/page/Main_Page

O promoxu jsem neslyšel, takže netuším, ale jestli je to nějaká nadstavba nad KVM, mohlo by to asi nějak fungovat.

Ostatně - já xen server až tak moc nemusím a až tak dobře se mi s ním nepracuje, takže ho až tak moc chválit nemůžu.... :)

ty vole tak to su neskutocne blaboly!!! ten clovek v zivote nevidel xen a mozno ani linux...