Smlouva o routeru Turris

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Smlouva o routeru Turris
« Odpověď #45 kdy: 13. 01. 2016, 17:41:04 »
aktualizace komunikace s nic.cz
Citace
Dobrý den,

čl. 7.7 smlouvy : "Nájemce má právo V PŘÍPADĚ ZÁNIKU NÁJMU UPLYNUTÍM DOBY NÁJMU požádat pronajímatele o odkoupení Zařízení; ...", kde doba nájmu je dána smlouvou na 3 roky. Váš nájem zjevně nezanikl uplynutím doby nájmu, stále trvá (ve smlouvě si můžete také přečíst možné důvody zániku nájmu, odkoupení mezi ně nepatří).

V příloze zasílám fakturu za zaplacenou částku.

S pozdravem,

Takže mi zaslali fakturu na to, že jsem zaplatil pronájem, ale koupi mi neuznali, ani nepotvrdili, že po 3 letech je zařízení moje.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 13. 01. 2016, 17:57:43 »
Odpověděl jsem takto:

Citace
Vážená paní XXX,
jedná se o kontradikci, jelikož žádost musí být podána NEJPOZDĚJI 30 dní PŘED DNEM, NA KTERÝ PŘIPADÁ UPLYNUTÍ DOBY NÁJMU a nikoliv až po tomto datu, proto s Vaším postupem nemohu souhlasit. Těžko by někdo mohl požádat nejpozději 30 dní před uplynutím doby nájmu a současně požádat až po zániku nájmu uplynutím doby nájmu.

7.7. Nájemce má právo v případě zániku nájmu uplynutím doby nájmu požádat pronajímatele o odkoupení Zařízení; tato žádost musí být pronajímateli doručena nejpozději 30 dní před dnem, na který připadá uplynutí doby nájmu.

Trvám na tom, že jsem Vás požádal v souladu s platnou smlouvou podepsanou oběma stranami. Vy jste mi vystavila fakturu na zaplacený nájem, ale částka, kterou jsem Vám poslal, byla určena pro dokup modemu. Opakuji, že si velice vážím toho, že se mohu účastnit projektu, upozorněním na tuto nesrovnalost nechci poškodit nic.cz, naopak vám to může pomoci v případě dalších verzí smluv.

S pozdravem

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #47 kdy: 13. 01. 2016, 19:30:25 »
Není nad to vopruzovat bezdůvodně jiné furt dokola ..., viď...  >:( >:( >:(
Nech ho, když nic jinýho, vychytá se správnej postup na odkoupení. Týká se to tisíce lidí, pomůže jim (nám) to...

beer: Poslali Ti fakturu na co? Na nájem těžko, tu jsi měl dostat už s routerem s nápisem neplaťte (viz http://pavouk106.blog.root.cz/files/rozbaleni_router_turris_07.jpg)

Edit admin: Odstraněny vulgarity v citaci. Prosím, kroťte se s výrazy.
« Poslední změna: 13. 01. 2016, 20:38:12 od Petr Krčmář »

Cek

« Odpověď #48 kdy: 14. 01. 2016, 09:43:29 »
Odpověděl jsem takto:

Citace
Vážená paní XXX,
jedná se o kontradikci, jelikož žádost musí být podána NEJPOZDĚJI 30 dní PŘED DNEM, NA KTERÝ PŘIPADÁ UPLYNUTÍ DOBY NÁJMU a nikoliv až po tomto datu, proto s Vaším postupem nemohu souhlasit. Těžko by někdo mohl požádat nejpozději 30 dní před uplynutím doby nájmu a současně požádat až po zániku nájmu uplynutím doby nájmu.

7.7. Nájemce má právo v případě zániku nájmu uplynutím doby nájmu požádat pronajímatele o odkoupení Zařízení; tato žádost musí být pronajímateli doručena nejpozději 30 dní před dnem, na který připadá uplynutí doby nájmu.

Trvám na tom, že jsem Vás požádal v souladu s platnou smlouvou podepsanou oběma stranami. Vy jste mi vystavila fakturu na zaplacený nájem, ale částka, kterou jsem Vám poslal, byla určena pro dokup modemu. Opakuji, že si velice vážím toho, že se mohu účastnit projektu, upozorněním na tuto nesrovnalost nechci poškodit nic.cz, naopak vám to může pomoci v případě dalších verzí smluv.

S pozdravem

No, podle mého (nevim jestli zcela právního) pristupu když nemuzes splnit obe podmínky, je odkup nemozny, ne ze si muzes vybrat kterou z nich chces splnit....takze podle mého, pokud muzes požádat az po skonceni smlouvy a zaroven nejpozději 30 dni před skoncenim smlouvy, je splneni podmínek pro odkup nemozne a Ty si ho koupit nemuzes. A myslim, ze bych se tim presne drzel smlouvy, kterou jsi podepsal (zretelne s vedomim o tomhle bodu, jak nam tu predvadis)

ken

« Odpověď #49 kdy: 14. 01. 2016, 12:12:00 »
No, podle mého (nevim jestli zcela právního) pristupu když nemuzes splnit obe podmínky, je odkup nemozny, ne ze si muzes vybrat kterou z nich chces splnit....takze podle mého, pokud muzes požádat az po skonceni smlouvy a zaroven nejpozději 30 dni před skoncenim smlouvy, je splneni podmínek pro odkup nemozne a Ty si ho koupit nemuzes. A myslim, ze bych se tim presne drzel smlouvy, kterou jsi podepsal (zretelne s vedomim o tomhle bodu, jak nam tu predvadis)
Pokud neni dle smlouvy odkup prakticky mozny-smlouva to diky vadne konstrukci neumoznuje, jedna se o podvodne jednani, nebo ty body, ktere to neumozni jsou neplatne.
Kupujici/najemce nema moznost do smlouvy zasahovat, dle meho nepravniho nazoru jsou vsechny chyby k tizi prodavajiciho/pronajimatele a nemohou dopadat na najemce, protoze ten nema moznost do smlouvy zasahovat.
Jak to dopadne v nasem bananistanu je ovsem ve hvezdach, nehlede na postaveni nic.

« Odpověď #50 kdy: 14. 01. 2016, 14:53:39 »
Odpověděl jsem takto:

Citace
Vážená paní XXX,

...

Nejedná se o kontradikci, důležité je slovo žádost. Žádosti může, ale nemusí být vyhověno..
Výllad daného článku:
1. Mám zařízení pronajmuté na dobu x dnů
2. V době x-y (kde y<=x) mohu požádat o odkup

Pojďmě k dalším věcem.
Citace
7.7. Nájemce má právo v případě zániku nájmu uplynutím doby nájmu požádat pronajímatele o odkoupení Zařízení
důležité je to ...v případě..., jedná se o implikaci.
Jinak: Kdy zanikne smlouva a zároveň mohu odkoupit Zařízení? Tehdy a jen tehdy, pokud uplyne doba pronájmu

Pojďme opět o kus dál:
Citace
Citace
7.5. Jestliže došlo k zániku nájmu před uplynutím sjednané doby nájmu, je v případě porušení povinnosti dle článku 7.4.2 nájemce povinen zaplatit pronajímateli smluvní pokutu ve výši rozdílu mezi cenou Zařízení uvedenou v článku 1.2 a nájemným dle článku 2.1, a to do tří (3) dnů ode dne marného uplynutí doby dle článku 7.4.2. Za každý celý dokončený měsíc trvání doby nájmu se smluvní pokuta snižuje o 2,5% z ceny Zařízení uvedené v článku 1.2. Zaplacením smluvní pokuty dle tohoto článku zanikají povinnosti dle článku 7.4.
V případě odkupu zařízení však nedojde k porušením povinností odkazovaných v 7.4.2 a smluvní pokuta se neplatí.
Máte pravdu, v případě odkupu nedojde k porušeni 7.4.2, ale to není dostačující podmínka k tomu aby smlouva byla ukončena.

Nutné podmínky pro ukončení smlouvy:
1. Uplynutí doby nájmu.
nebo
2. Souhlas obou stran pro předčasné ukončení doby nájmu. Sem patří ta vaše žádost a poslání 1 koruny. Vy jste požádal, protistrana nevyhověla. Tečka.
nebo
3. Porušení podmínek umožňujících nájem (poslání 1 koruny na účet s žádosti o odkup sem nelze z logických důvodů zahrnout)

Teď k té vaši kontradikci:
1, Máte zařízení v pronájmu na x dnů (celkem 3 roky?)
2. Chcete zařízení do osobního vlastnictví,
3. Kdy můžete požádat majitele zařízení o odkup?
4. Pouze tehdy, pokud máte toto zařízení v pronájmu.
5. Kdybych se čistě hypoteticky rozhodl po době ukončení smlouvy, že si chci zařízení koupit, tak už půjde o úplně jinou situaci a pravděpodobně to nebude za 1 korunu. Proč? Protože to by si pak Turrise mohl koupit každý za korunu (prvím takovým prodejm za korunu po vypršení smlouvy by mohl totiž vzniknout právní precedens).

Ještě jednou ke kontradikci a teď trochu důrazněji:
Otázka: Kolik smluv na dobu určitou máte? U mě je to například pojištění, paušál, nájem.
Každá z těchto smluv je něčím odlišná, ale jedno mají společné, pro jakoukoliv změnu v těchto smlouvách musím podat žádost před vypršením smlouvy.

Závěr: Podal jste žádost o odkup zařizení před koncem platnosti smlouvy. Žadosti nebylo vyhověno, protože k tomu ani nevznikl pádný důvod. Pokud se vám to nelíbí, nezbude vám nic jiného, než soud, ale na rovinu - nemáte šanci (jestli je tady někdo fundovaný právník, který si myslí, že nemám pravdu, tak nechť se tohohle ujme).

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 14. 01. 2016, 15:38:16 »
Dle jejich aktualizovaného výkladu smlouva nájemní vztah pokračuje i po 3 letech? Viz níže

Citace
Vážený pane xxx,

dovolím si vstoupit do Vaší konverzace s kolegyní. Váš výklad ustanovení smlouvy o odkoupení zařízení není správný. Jak již bylo uvedeno, nájemní smlouva je sjednána na dobu určitou (tedy 3 roky), zaniknout tudíž může jen z důvodů, které jsou ve smlouvě předvídány, pokud se strany nedohodnou na jiném termínu ukončení.

Nedojde-li tedy k takovému zániku předvídaným způsobem, smlouva trvá. O Odkoupení routeru je možné požádat "v případě zániku nájmu uplynutím doby nájmu....nejpozději 30 dnů přede dnem, na který připadá uplynutí doby nájmu."

První větu článku 7.7. není možné vykládat tak, že smlouva musí zaniknout, protože pak samozřejmě není možné zároveň splnit termín, kdy může být nejpozději o odkoupení zařízení požádáno. Je nutno ji chápat tak, že musí být objektivně zřejmé, že nájemní smlouva zanikne uplynutím doby nájmu, což v tuto chvíli být ještě nemůže - obě dvě strany, jak Vy, jako nájemce, tak CZ.NIC jako pronajímatel, ji mohou ukončit výpovědí, a to i bez udání důvodu.

Teprve je-li podmínka první věty splněna, a to ve smyslu výše uvedeného, tedy je objektivně zřejmé, že dojde k zániku doby nájmu jeho uplynutím (už tedy ani není možné k výpovědi z důvodu porušení povinnosti nájemce používat router stanoveným způsobem), pak jsme samozřejmě povinni bez dalšího žádosti vyhovět a zaplacením kupní ceny přejde vlastnictví na nájemce (což může být skutečně fakticky dříve, než skončí nájem dle smlouvy a jde pak o další způsob zániku nájmu).

V tuto chvíli tedy není a nemůže být objektivně seznatelné, že nájemní smlouva, uzavřená dobrovolně mezi Vámi a sdružením CZ.NIC na dobu určitou, 3 roky, zanikne uplynutím této doby. Podmínka první věty čl. 7.7. není a nemůže být splněna a proto nelze o odkoupení zařízení v tuto chvíli účinně požádat.

Zaplacenou částku tedy z tohoto důvodu nelze akceptovat jako úhradu kupní ceny.

Sdružení CZ.NIC samozřejmě nebude nájemcům v odkoupení zařízení, která budou užívat po sjednanou dobu řádně v souladu se smlouvou v odkoupení nijak bránit či účelově využívat opožděných žádostí k tomu, aby odkoupení neumožnilo. V tuto chvíli o tom ještě není s ohledem na čas rozhodnuto, ale je velmi pravděpodobné, že nájemci, kteří podmínky smlouvy splní, budou na možnost odkoupení včas před skončením doby nájmu upozorněni. Primárním zájmem je totiž právě plnění účelu nájmu. Přesně proto není možné o odkoupení účinně požádat nyní, včetně úhrady kupní ceny.

S pozdravem

--

moje odpověď

Citace
Dobrý den, děkuji, budu tedy čekat, že mne sami oslovíte s možností odkupu zařízení. Možná by bylo výhodnější ale i po 3 letech pokračovat v nájmu, protože byste mi mohli v případě závady na zařízení turrise vyměnit či opravit? Pokud tedy chápu váš výklad správně, i když je smlouva na 3 roky, nájem vztah pokračuje, pokud nedojde k odkupu?

S pozdravem
 :'(

Turrista

« Odpověď #52 kdy: 14. 01. 2016, 15:50:49 »
Hmm. A já pak proč se neustále zdržuje vydání api, mobilní aplikace a nemají čas reagovat na technické podněty.

Nezlobte se, už to tu zaznělo, ale kopat do někoho kdo Vám něco poskytne zadarmo je ubohé. CZ.NIC není právní kancelář, je to sdružení které se narozdíl od jejich ekvivalentů v zahraničí snaží pro komunitu něco dělat a technické úspěchy slaví i v zahraničí (Bird, KnotDNS,...).

Evidentně spoléhali na to, že budou vybraní účastici tohoto výzkumného projektu vděčni a čas věnovali spíše technickým stránkám věci. Tím samozřejmě neříkám, že by se smlouvy měli psát laxně, ale je opravdu nutné je zdržovat a otravovat takovými věcmi?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 14. 01. 2016, 16:18:01 »

Nejedná se o kontradikci, důležité je slovo žádost. Žádosti může, ale nemusí být vyhověno..

Citace
Včas podané žádosti o odkoupení Zařízení pronajímatel bez dalšího vyhoví.

Hmm. A já pak proč se neustále zdržuje vydání api, mobilní aplikace a nemají čas reagovat na technické podněty.

Nezlobte se, už to tu zaznělo, ale kopat do někoho kdo Vám něco poskytne zadarmo je ubohé. CZ.NIC není právní kancelář, je to sdružení které se narozdíl od jejich ekvivalentů v zahraničí snaží pro komunitu něco dělat a technické úspěchy slaví i v zahraničí (Bird, KnotDNS,...).

Evidentně spoléhali na to, že budou vybraní účastici tohoto výzkumného projektu vděčni a čas věnovali spíše technickým stránkám věci. Tím samozřejmě neříkám, že by se smlouvy měli psát laxně, ale je opravdu nutné je zdržovat a otravovat takovými věcmi?

Osobně chci mít v podmínách jasno, a je to v zájmu všech turristů. Nebo ne? Nic.cz dělá pro komunitu hodně, ale nějak musí utratit peníze, je to zájmové sdružení právnických osob, které má monopolní a výlučné postavení na trhu, a nevím, jestli vůbec mají možnost, aby dosahovali zisku, peníze musí nějak smysluplně využít. Myslím, že je využívají správným způsobem a jsem za jejich projekty rád.

Lol Phirae

« Odpověď #54 kdy: 14. 01. 2016, 16:27:56 »
Osobně chci mít v podmínách jasno, a je to v zájmu všech turristů.

No, já myslím, že každý krom tebe pochopil, že odkoupit ten router můžeš po třech letech účasti v projektu a dřív ne... Tak snad že bys přestal prudit s nesmyslama, aby se místo toho mohli věnovat tomu projektu a jiným užitečným věcem, ne?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 14. 01. 2016, 16:50:25 »
Osobně chci mít v podmínách jasno, a je to v zájmu všech turristů.

No, já myslím, že každý krom tebe pochopil, že odkoupit ten router můžeš po třech letech účasti v projektu a dřív ne... Tak snad že bys přestal prudit s nesmyslama, aby se místo toho mohli věnovat tomu projektu a jiným užitečným věcem, ne?

Jasně, už vidím, jak paní právnička nebo co odpovídá na maily něco programuje pro turris, vytváří manuály, atd :).

pistelak

« Odpověď #56 kdy: 14. 01. 2016, 17:01:57 »
Musite tu neustale tlacit ten predrazeny kram ?

Lol Phirae

« Odpověď #57 kdy: 14. 01. 2016, 17:07:29 »
Jasně, už vidím, jak paní právnička nebo co odpovídá na maily něco programuje pro turris, vytváří manuály, atd :).

Tak jistě; nejlépe bude, když bude CZ.NIC platit externí právníky na zcela nesmyslnou komunikaci s takovým pyjem, jako jsi ty. To jsou opravdu výborně vynaložené peníze. Ono totiž evidentně ani to, že ti jasně napsali, že v odkoupení po třech letech ti nebudou nijak bránit a ještě tě k tomu nejspíš vyzvou, evidentně nestačí k tomu, abys konečně přestal votravovat. No prostě zmrd.

Turrista

« Odpověď #58 kdy: 14. 01. 2016, 17:13:51 »
Osobně chci mít v podmínách jasno

Jistě, pak jste se ale snad dle bodu 6.8 se smlouvou seznámil a porozuměl, ne? Nebo běžně podepisujete smlouvy, kterým nerozumíte? Pokud máte s psaným projevem problém, jistě by Vám to někdo z Vašich přátel či rodiny objasnil..

6.8. Nájemce prohlašuje, že se důkladně seznámil s předmětem a účelem této smlouvy a cíli projektu a
souhlasí se zpracováním svých osobních údajů, které jsou uvedeny v této smlouvě a které pronajímatel
získá dle této smlouvy v rozsahu nezbytném pro dosažení předmětu a účelu této smlouvy.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 14. 01. 2016, 19:36:58 »
Osobně chci mít v podmínách jasno

Jistě, pak jste se ale snad dle bodu 6.8 se smlouvou seznámil a porozuměl, ne? Nebo běžně podepisujete smlouvy, kterým nerozumíte? Pokud máte s psaným projevem problém, jistě by Vám to někdo z Vašich přátel či rodiny objasnil..

6.8. Nájemce prohlašuje, že se důkladně seznámil s předmětem a účelem této smlouvy a cíli projektu a
souhlasí se zpracováním svých osobních údajů, které jsou uvedeny v této smlouvě a které pronajímatel
získá dle této smlouvy v rozsahu nezbytném pro dosažení předmětu a účelu této smlouvy.

Zatím tady asi nebyl nikdo, kdo by smlouvu pochopil tak jako jejich právník, například tak, že smlouva, která je na dobu určitou uplynutím dané doby pokračuje dál a že nedojde k jejímu zániku. Vy těm všem podmínkám rozumíte? Nejsem sám, kdo si tu smlouvu vykládá způsobem jako já, viz Ondřej Caletka, kterého považuji za velice inteligentního (narozdíl od jiných zde projevujících se). A nemyslím si, že bych měl problém psanému textu porozumět. Co se týká práva, tak si myslím, že nějaké to právní vědomí mám (z práva jsem maturoval za 2 a měl jsem ho 4 roky na střední, spolu s dalšími předměty zaměřenými na právo). I právníci se přou o smlouvy, kdyby tomu tak nebylo a chápali je všichni stejně, neexistovali by žádné spory.