Prodej bitcoinů – daň z příjmu

Jan Z.

Prodej bitcoinů – daň z příjmu
« kdy: 07. 01. 2016, 10:36:21 »
Zdravím,

v roce 2012 jsem nakoupil bitcoiny jako investici, řádově za desetitisíce. Za ty čtyři roky, co jsem s nima nedělal nic, se mezitím jejich hodnota zvýšila na miliony. Rád bych je teď prodal, ale nevím, jak je to daňově. Je koupení bitcoinů „za málo“ a prodání „za hodně“ bráno jako příjem? Měl bych z toho rozdílu zaplatit 15% daň?

Ad názory jako „neřešit to“: Banky mají povinnost hlásit všechny transakce nad myslím 15.000 € (cca 400.000 Kč), nebo jakékoli podezřelé transakce. Když mi z ničeho nic přijde X mega na účet, kam předtím nic moc nechodilo, je to podezřelé a banka to MUSÍ nahlásit. Když je to navíc z bitcoinové směnárny (že je to ze směnárny budou vědět určitě, ty jsou provařené), je to podezřelé dvakrát a nahlásí to tuplem! Tj. finančák se mi pak bude dívat na přiznání, ne že ne. A já si to musím být schopen obhájit, důkazní břemeno je na mé straně.
Jasně, můžu to rozpustit po částech v bankomatech (za nějaká %), ale já bych to chtěl legálně a na účet.

Alternativní dotaz:
V roce 2012 jsem nakoupil sbírku poštovních známek za milion. Teď jsem je prodal za 5 milionů. Nijak s nima jinak neobchoduju, prostě jednorázové obchody. Mám odvést 15% daň z toho rozdílu 4 milionů?

Alternativní dotaz 2:
To samé s nějakou jinou zákonnou měnou jiného státu (řekněme, že mezitím by nabyla hodnotu), v hotovosti. Platím daň?

Vůbec nikde nemůžu najít, jestli jsou takovéto věci příjmem nebo ne. Snad někdo poradí. Díky :)
« Poslední změna: 07. 01. 2016, 12:09:52 od Petr Krčmář »

Re:Růst bitcoinů po růstu hodnoty – daň z příjmu?
« Odpověď #1 kdy: 07. 01. 2016, 10:44:23 »
Takze jsi vydelal miliony na bitcoinech a nemas par stovek na konzultaci s ucetnim?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jan Z.

« Odpověď #2 kdy: 07. 01. 2016, 10:55:42 »
Dobrá otázka :) Na ty bitcoiny jsem se několika ptal a nikdo mi nebyl schopen říct přesnou odpověď, zejména kvůli nejasné povaze bitcoinů. Ale pravda, na ty alternativní dotazy by odpovědi vědět mohli, a z toho už by se to dalo aspoň odhadnout :)

Ale tady na technickém fóru to přece musela řešit spousta lidí! Sám jsem se setkal s asi třema podobnýma, měli bitcoiny v řádu statisíců až něco přes milion. Buď daň neřešili (a asi jim to prošlo), nebo to proprali přes hotovost (a co dělali s tolika hotovostí mi není známo). Anebo mají příjem v bitcoinech, a pak ho daní opravdu normálně jako příjem (ale to není tento případ).

Nicméně to všechno bylo ještě před tím rozhodnutím soudního dvora EU, že na Bitcoin se nevztahuje DPH, tudíž…, tudíž… (nějaké zákonné implikace, co to znamená pro nás).

B

« Odpověď #3 kdy: 07. 01. 2016, 11:13:31 »
Možná by nebyl úplně špatný postup oslovit nějakou větší zavedenou účetní/auditorsku firmu s tím jaký na to mají názor oni. Pokud řeknou zaplatit, tak daň prostě zaplatit a pokud řeknou, že platit není třeba, tak si u nich objednat písemné zdůvodnění proč platit daň třeba není. No a kdyby se fin. úřad ozval, tak úředníkům ten rozbor předat.
No, ale já ve tvojí situaci - bohužel :D - nejsem. Jen si tak uvažuju jak bych asi ve tvé kůži postupoval. Přece jen, miliony přijmu, to už není legrace z toho neodvést daň v případě, že by se odvést měla.

ByCzech

« Odpověď #4 kdy: 07. 01. 2016, 11:26:41 »
Vy máte výdělek pár miliónů a ptáte se, jestli to je váš příjem nebo ne? To jako vážně? :-D

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 07. 01. 2016, 11:38:52 »
Vy máte výdělek pár miliónů a ptáte se, jestli to je váš příjem nebo ne? To jako vážně? :-D
Takže bych měl zaplatit i za to, že jsem měl v šuplíku balíček Eur, když ČNB devalvovala Korunu?

nou

« Odpověď #6 kdy: 07. 01. 2016, 11:49:56 »
Jenda: Myslim ze toto spada pod dan z kapitaloveho majetku.

ByCzech

« Odpověď #7 kdy: 07. 01. 2016, 11:56:30 »
Takže bych měl zaplatit i za to, že jsem měl v šuplíku balíček Eur, když ČNB devalvovala Korunu?

Vozy / kozy?

i

« Odpověď #8 kdy: 07. 01. 2016, 12:09:45 »
Řešil jsem tentýž problém ale o několik řádů menší :-)

Obávám se že v tomto společenském zřízení, tím nemyslím toto fórum ale tuto republiku, se dočkáš hromady protichůdných odpovědí za které nebudou jejich autoři ochotni nést zodpovědnost :-)

Byla by možnost to prostě zaplatit a pro ten klid obětovat těch 15%  je to fluktuace které je BTC schopen za pár dní, tak že to vlastně ani nemusíš poznat.
Proč jsi to neprodal když byl před dvěma lety za dvojnásobek toho co dnes ?

Každopádně až budeš znát odpověď tak dej vědět.

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 07. 01. 2016, 12:12:43 »

Vozy / kozy?
Vysvětli. (měna jako měna…)

i: ani zaplacení neznamená, že to bude v pořádku (http://dfens-cz.com/nejlepsi-je-nic-nevydelavat/)

i

« Odpověď #10 kdy: 07. 01. 2016, 12:15:00 »
Vozy / kozy?

Vůbec ne, myslím že to je docela dobrý modelový příklad.

Re:Prodej bitcoinů – daň z příjmu
« Odpověď #11 kdy: 07. 01. 2016, 12:34:11 »
Zaplať si služby daňového poradce. Ten ti dá na přiznání razítko, a zodpovídá za správné zdanění. Pokud by se ukázalo, že to bylo chybné, zaplatí to on ( má na to pojistku, viz https://www.kdpcr.cz/casto-kladene-otazky/pojisteni-danoveho-poradce )

Ovšem je možné, že i pokud se BTC kurzový rozdíl nedaní (např. je-li na to nahlíženo jako na příjem z cenných papírů, u kterých je časový interval v držení, po jehož překročení už se nedaní), tak že to třeba nevzdělaný poradce bude "pro jistotu" chtít danit... (pro svoji jistotu)

Vyser se na to

« Odpověď #12 kdy: 07. 01. 2016, 13:25:48 »
Uz predem te lituju ze musis v tomto state resit tento problem. Pokud ti mohu doporucit zdan ty penize jinde nebo je presun jinam. Jakmile se sem dostane vetsi cast penez z BTC okamzite ti to zabavi banka na zaklade podezreni z prani spinavych penez.

Prvni kdo se ti ozve je banka aby jsi predlozil dokumenty jak jsi k BTC dosel. V ten moment mas blokle penize na ucte. Tyto dokumenty obdrzi analyticky urad a na jeho zaklade bud celou vec presune PCR k setreni nebo v lepsim pripade ti uvolni penize.

Topolanek nam bohuzel zavaril a nahlizi se tu na kazdeho jako na zlodeje nebo na mafiana. Je zvlastni ze na Slovensku takovy bordel jako u nas nemaji a neresi tento problem s BTC.

Jednodusi by bylo pro tebe si zalozit ucet na Slovensku a tam presunout penize. Tento prijem potom muzes zdanit u nas bez rizika ze ti PCR zabavi penize.

Ovsem pri daneni techto penez cekej ze se ti ozve bernak a stejne budes muset dokazovat. Ovsem penize nebudou zabavene.

Jak ti tady nekdo pise ze danovy poradce ti pomuze tak ti stejne rekne to co vis. A to je to ze to mas zdanit 15%.

Pozor na ne

« Odpověď #13 kdy: 07. 01. 2016, 14:16:25 »
Nektere ceske banky (Reiffeisen SEPA sit, nevim jak presne to funguje, ale spada tam napr. Airbank) jiz blokuji prichozi transakce ze smenaren (bitstamp, kraken). Za chvili bude problem BTC vubec "prodat".

Vyser se na to

« Odpověď #14 kdy: 07. 01. 2016, 14:25:16 »
Nektere ceske banky (Reiffeisen SEPA sit, nevim jak presne to funguje, ale spada tam napr. Airbank) jiz blokuji prichozi transakce ze smenaren (bitstamp, kraken). Za chvili bude problem BTC vubec "prodat".

To je naprosta pravda. Dela to i Tatrabank, ktera vlastne patri pod Reiffeisen.