Zdravím,
v roce 2012 jsem nakoupil bitcoiny jako investici, řádově za desetitisíce. Za ty čtyři roky, co jsem s nima nedělal nic, se mezitím jejich hodnota zvýšila na miliony. Rád bych je teď prodal, ale nevím, jak je to daňově. Je koupení bitcoinů „za málo“ a prodání „za hodně“ bráno jako příjem? Měl bych z toho rozdílu zaplatit 15% daň?
Ad názory jako „neřešit to“: Banky mají povinnost hlásit všechny transakce nad myslím 15.000 € (cca 400.000 Kč), nebo jakékoli podezřelé transakce. Když mi z ničeho nic přijde X mega na účet, kam předtím nic moc nechodilo, je to podezřelé a banka to MUSÍ nahlásit. Když je to navíc z bitcoinové směnárny (že je to ze směnárny budou vědět určitě, ty jsou provařené), je to podezřelé dvakrát a nahlásí to tuplem! Tj. finančák se mi pak bude dívat na přiznání, ne že ne. A já si to musím být schopen obhájit, důkazní břemeno je na mé straně.
Jasně, můžu to rozpustit po částech v bankomatech (za nějaká %), ale já bych to chtěl legálně a na účet.
Alternativní dotaz:V roce 2012 jsem nakoupil sbírku poštovních známek za milion. Teď jsem je prodal za 5 milionů. Nijak s nima jinak neobchoduju, prostě jednorázové obchody. Mám odvést 15% daň z toho rozdílu 4 milionů?
Alternativní dotaz 2:To samé s nějakou jinou zákonnou měnou jiného státu (řekněme, že mezitím by nabyla hodnotu), v hotovosti. Platím daň?
Vůbec nikde nemůžu najít, jestli jsou takovéto věci příjmem nebo ne. Snad někdo poradí. Díky