Jsem jen lepič kódu?

mladeznik

Jsem jen lepič kódu?
« kdy: 06. 01. 2016, 14:13:29 »
Casto chodim na toto forum ci po rady alebo podiskutovat. A vsimol som si, ze niektori v diskusiach programatorov oznacuju ako lepici kodu/lopaty. Tak som sa nad tym zamyslel. Som aj ja lepic kodu?

Vystudoval som Bc. na VUT FIT. Skola, ktora co sa rozsahu uciva, poskytnutia kvality vzdelania tyka, je fakt dobra a narocna. Povrava sa, ze niektore firmy uprednostnuju prave absolventov z tejto skoly. Moje pracovne skusenosti su asi take, ze povacsinu som robil webove veci, rozumej IS v jazyku C#. Cize nerobil som na "obycajnych" strankach.

Robil som tiez do DB, kedze som pracoval na IS, samozrejme aj nejake tie frontendove veci. Kazdopadne nerobil som nejake narocne veci, ziadne optimalizacie, navrhy algoritmov apod. Uvazoval som, ze vlastne z tej skoly som zatial az tak nic nevyuzil (toto prosim neberte ako nejaky podnet na rozbehnutie diskusie o zbytocnosti a nezbytocnosti VS).

Mam taky pocit, ze vyuzit nieco z tej skoly, resp. rozvijat to nejak dalej, je tazke. A to z toho dovodu, ze ak sa pozriem na prac. ponuky na Slovensku, tak vsetko sa toci okolo webu. V CR je to o trosku lepsie. Uchadzate sa o pracu .NET/C# vyvojar a ono same ASP.NET MVC, CSS, jQuery,... Podobne JAVA tiez webove veci. Vsetko sa toci okolo webu. Statne zakazky, opat IS zalozeny na webe. Vyvoj takychto veci prebieha vacsinou tak, ze nastupi clovek do firmy, kde maju uz vlastny framework a uz len pouziva ich funkcie, a tak nejak vytvara tym novy system. Ked mu nieco chyba, tak mozno cas na vyvoj niecoho vlastneho nie je cas, tak sa chyti nejaka kniznica a pouzije sa.

Takpovediac ziadne pracovne ponuky, ktore by sa tykali napr. desktop vyvoju, alebo prepojenia desktop + HW. Tam si uz viem aj docela predstavit, ze clovek robi uz aj nieco rozumnejsie. Mozno preto niektori oznacuju programatorov za "lopaty", ked robia "webovky", ale neviem ci odpostatnene, lebo moc moznosti ani ti ludia nemaju, zit treba z niecoho. Taktiez vela IS sa robi pre statnu spravu, kde sa projekty robia stylom "nejak to pojde", hlavne ze mame peniaze. A pri takomto style mam ja osobny pocit, ze sa moc clovek ani nenauci, ani nerozvinie :(
« Poslední změna: 06. 01. 2016, 14:22:35 od Petr Krčmář »

Jann

Re:Jsem jen lepič kódu?
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2016, 14:50:19 »
Nechápu, jak někdo tyhle HR kecy může brát vážně. Do práce se nechodíš rozvíjet, do práce chodíš dělat činnost, kterou od tebe potřebuje zaměstnavatel, abys za ni dostal zaplaceno a měls co do huby. Můžeš mít třeba Sorbonnu, ale pokud s hadrou uklízíš chodby, seš pořád jen na pozici uklízeče, jak to ostatně výstižně nakreslila Růžičková Zázvorkový v jednom českém filmu.

A na nějaký Bc. ti s... pes, ať už to máš odkudkoli. Stejně u pohovoru dostaneš tužku, papír a vypracovat úkoly, jako každej jinej.

« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2016, 14:52:52 »
ak sa pozriem na prac. ponuky na Slovensku, tak vsetko sa toci okolo webu. [...] Mozno preto niektori oznacuju programatorov za "lopaty", ked robia "webovky", ale neviem ci odpostatnene, lebo moc moznosti ani ti ludia nemaju, zit treba z niecoho.
1. Lidi na specializovanější pozice se nehledají přes personální agentury.

2. Čímdál víc věcí se dneska řeší "lepením" existujících knihoven, na tom není samo o sobě nic špatného, je to efektivní a je to naplnění někdejší mantry "znovupoužitelnost kódu". Není potřeba vymýšlet kolo. To už zdaleka neplatí jenom pro web.

3. Ani web dneska není úplně stupidní věc, jako bývala kdysi. Websockety, živé updaty, frontend, backend, UX... je toho hodně, co by musel webař uměl, aby postavil kompletně celý dobrý web. Takže to není o tom, jestli děláš web nebo něco jiného, ale o tom, jakou máš pozici v týmu - pokud jenom mechanicky realizuješ návrh někoho jiného, tak to logicky je a vždycky bude jenom lepení. Pokud jsi architekt, tak je jedno, jestli děláš web nebo ovládání raketoplánu. Je to odborná a náročná práce, kterou jenom tak někdo nezvládne.

Zdenek Henek nereg

« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2016, 15:10:32 »
Casto chodim na toto forum ci po rady alebo podiskutovat. A vsimol som si, ze niektori v diskusiach programatorov oznacuju ako lepici kodu/lopaty. Tak som sa nad tym zamyslel. Som aj ja lepic kodu?

Vystudoval som Bc. na VUT FIT. Skola, ktora co sa rozsahu uciva, poskytnutia kvality vzdelania tyka, je fakt dobra a narocna. Povrava sa, ze niektore firmy uprednostnuju prave absolventov z tejto skoly. Moje pracovne skusenosti su asi take, ze povacsinu som robil webove veci, rozumej IS v jazyku C#. Cize nerobil som na "obycajnych" strankach.

Robil som tiez do DB, kedze som pracoval na IS, samozrejme aj nejake tie frontendove veci. Kazdopadne nerobil som nejake narocne veci, ziadne optimalizacie, navrhy algoritmov apod. Uvazoval som, ze vlastne z tej skoly som zatial az tak nic nevyuzil (toto prosim neberte ako nejaky podnet na rozbehnutie diskusie o zbytocnosti a nezbytocnosti VS).

Mam taky pocit, ze vyuzit nieco z tej skoly, resp. rozvijat to nejak dalej, je tazke. A to z toho dovodu, ze ak sa pozriem na prac. ponuky na Slovensku, tak vsetko sa toci okolo webu. V CR je to o trosku lepsie. Uchadzate sa o pracu .NET/C# vyvojar a ono same ASP.NET MVC, CSS, jQuery,... Podobne JAVA tiez webove veci. Vsetko sa toci okolo webu. Statne zakazky, opat IS zalozeny na webe. Vyvoj takychto veci prebieha vacsinou tak, ze nastupi clovek do firmy, kde maju uz vlastny framework a uz len pouziva ich funkcie, a tak nejak vytvara tym novy system. Ked mu nieco chyba, tak mozno cas na vyvoj niecoho vlastneho nie je cas, tak sa chyti nejaka kniznica a pouzije sa.

Takpovediac ziadne pracovne ponuky, ktore by sa tykali napr. desktop vyvoju, alebo prepojenia desktop + HW. Tam si uz viem aj docela predstavit, ze clovek robi uz aj nieco rozumnejsie. Mozno preto niektori oznacuju programatorov za "lopaty", ked robia "webovky", ale neviem ci odpostatnene, lebo moc moznosti ani ti ludia nemaju, zit treba z niecoho. Taktiez vela IS sa robi pre statnu spravu, kde sa projekty robia stylom "nejak to pojde", hlavne ze mame peniaze. A pri takomto style mam ja osobny pocit, ze sa moc clovek ani nenauci, ani nerozvinie :(

Myslim, ze nejsi.

* skola

* obycejny lepic kodu by se nad tim jestli umi programovat a jestli je jen lepic kodu vubec nepozastavoval :)

* "uceni se jen tak do supliku" neni moc dobra vec, pokud mas pocit, ze se tam neda nic (co te zajima) naucit - realizaci projektu a spolupraci s ostatnima, tak je mozna nejlepsi cas na zmenu, ale toto ber jako velmi nepresny odhad, protoze toto muzes presne vedet jen ty

mladeznik

« Odpověď #4 kdy: 06. 01. 2016, 15:53:33 »
Nechápu, jak někdo tyhle HR kecy může brát vážně. Do práce se nechodíš rozvíjet, do práce chodíš dělat činnost, kterou od tebe potřebuje zaměstnavatel, abys za ni dostal zaplaceno a měls co do huby. Můžeš mít třeba Sorbonnu, ale pokud s hadrou uklízíš chodby, seš pořád jen na pozici uklízeče, jak to ostatně výstižně nakreslila Růžičková Zázvorkový v jednom českém filmu.

A na nějaký Bc. ti s... pes, ať už to máš odkudkoli. Stejně u pohovoru dostaneš tužku, papír a vypracovat úkoly, jako každej jinej.

Ja si myslim, ze do prace sa chodim aj rozvinut, vsak naco by som tam chodil, ked nie preto, aby som nabral skusenosti, ktore mi pomozu pri dalsom uplatnovani sa. Robim to co mi zamestnavatel povie, ale pritom sa tiez da rozvijat.
Co sa tyka webu, tak mna osobne web az tak nebavi, mozno len backendova cast, ale robenie s css, javascript, html, to mi pride take "neprogramovanie". a prilezitosti ist robit nieco ine, kde vyuzijem C# je malo

Jann

« Odpověď #5 kdy: 06. 01. 2016, 16:02:29 »
naco by som tam chodil, ked nie preto, aby som nabral skusenosti

No tak obvykle se chodí do práce kvůli penězům.

Ondrej

« Odpověď #6 kdy: 06. 01. 2016, 16:05:03 »
Záleží co si představuješ pod pojmem lepič kodu.
Já si pod tím představím člověka co si třeba vygooglí určitej problém a bez přemejšlení a pochopení řešení kod překopíruje do svého projektu...

Ondrej

« Odpověď #7 kdy: 06. 01. 2016, 16:09:04 »

Tak já do práce chodím ano kvůli penězům, ale rozhodně taky proto že se rozvíjím, mám přístup k zajímavému HW a zajímavejm projektům.
Do IT by člověk podle mě neměl jít když do toho není zapálenej a dělá to jen kvůli penězům.

dustin

« Odpověď #8 kdy: 06. 01. 2016, 16:31:57 »
Je mi líto těch, kteří chodí do práce jen kvůli penězům a dělají práci, která je nebaví a nijak je nerozvíjí. Úplně promrhaná třetina života... Chápu, že když někomu nebylo shůry dáno, moc s tím neudělá. Ale předpokládám, že úspěšný ajtík má na trochu víc, než jen čekat na konec pracovní doby.

Jann

« Odpověď #9 kdy: 06. 01. 2016, 16:35:03 »

Tak já do práce chodím ano kvůli penězům, ale rozhodně taky proto že se rozvíjím, mám přístup k zajímavému HW a zajímavejm projektům.
Do IT by člověk podle mě neměl jít když do toho není zapálenej a dělá to jen kvůli penězům.

Tazatel se ptal, na čo by tam chodil, keď nie preto, aby tam nabral skúsenosti. Tak jsem mu odpověděl, kvůli čemu se dá taky chodit do práce (a kvůli čemu tam také obvykle lidé chodí). Pokud se tam může člověk nějak dál rozvíjet, je to samozřejmě bonus, ale není to to hlavní. S tazatelovým přístupem by taky mohl člověk skončit bez práce. A že pár takových vystudovaných, neuznaných znám, co jim žádná práce není dost dobrá, tak se raději válej na pracáku a nechávaj se živit rodičema, než aby vzali za vděk i něčím, co je sice úplně nenaplňuje, ale aspoň se uživěj.
Právě proto, že do IT by měli i podle mě chodit zapálení lidi, si takoví dokážou najít IT vyžití i mimo zaměstnání, třeba v oblasti open-source, a nemusej brečet, když zaměstnání není úplně podle jejich představ.

robotron

« Odpověď #10 kdy: 06. 01. 2016, 17:05:12 »
Do práce se nechodíš rozvíjet,

Jak do ktery.

Citace
Můžeš mít třeba Sorbonnu,

Vtipnej ceskej blud, povazovat Sorbonnu za spickovou skolu ;-)

mladeznik

« Odpověď #11 kdy: 06. 01. 2016, 17:08:26 »
len nech sa to nezvrtne na debatu o skolach prosim.

robotron:
asi mas problem s porozumenim pisaneho textu. to bolo povedane medzi recou ta Sorbona ;)

Jann

« Odpověď #12 kdy: 06. 01. 2016, 17:33:29 »
Vtipnej ceskej blud, povazovat Sorbonnu za spickovou skolu ;-)

"Voď osla do Sorbonny - komoň z něho nebude."

mladeznik

« Odpověď #13 kdy: 06. 01. 2016, 19:55:22 »
co som pracoval v jednej spolocnosti na jednom IS (statna zakazka), tak to mi fakt nic nedalo. castokrat som nemal co robit, ludia nadomnou nemali cas na mna, alebo dat mi ulohy, a ked som
mal uz ulohu zadanu, tak to bolo povacsinou o tom istom, vyuzivajuc ich framework, cize mi to prislo vsetko Copy/Paste. A zacal som sa zaujimat, ze toto predsa tak nejde,
takto to nikam nevedie. Dostal som ponuku na predlzenie kontraktu, ale som ich odmietol, resp. bral som ich ako poslednu moznost, keby sa mi nic ine nenaskytne. Chvalabohu
som tam nemusel ostat

peter

« Odpověď #14 kdy: 06. 01. 2016, 21:01:04 »
Neboj, niesi lepič kódu. Si len znudený brigádnik privyrábajúci si na root.cz zakladaním zbytočných pokusov o flame war. Blbé je, že sá reklama čo sa pri tom zobrazuje nezarobí moc. Aspoň teda podľa vyjadrenia šéfredaktora.