Casto chodim na toto forum ci po rady alebo podiskutovat. A vsimol som si, ze niektori v diskusiach programatorov oznacuju ako lepici kodu/lopaty. Tak som sa nad tym zamyslel. Som aj ja lepic kodu?
Vystudoval som Bc. na VUT FIT. Skola, ktora co sa rozsahu uciva, poskytnutia kvality vzdelania tyka, je fakt dobra a narocna. Povrava sa, ze niektore firmy uprednostnuju prave absolventov z tejto skoly. Moje pracovne skusenosti su asi take, ze povacsinu som robil webove veci, rozumej IS v jazyku C#. Cize nerobil som na "obycajnych" strankach.
Robil som tiez do DB, kedze som pracoval na IS, samozrejme aj nejake tie frontendove veci. Kazdopadne nerobil som nejake narocne veci, ziadne optimalizacie, navrhy algoritmov apod. Uvazoval som, ze vlastne z tej skoly som zatial az tak nic nevyuzil (toto prosim neberte ako nejaky podnet na rozbehnutie diskusie o zbytocnosti a nezbytocnosti VS).
Mam taky pocit, ze vyuzit nieco z tej skoly, resp. rozvijat to nejak dalej, je tazke. A to z toho dovodu, ze ak sa pozriem na prac. ponuky na Slovensku, tak vsetko sa toci okolo webu. V CR je to o trosku lepsie. Uchadzate sa o pracu .NET/C# vyvojar a ono same ASP.NET MVC, CSS, jQuery,... Podobne JAVA tiez webove veci. Vsetko sa toci okolo webu. Statne zakazky, opat IS zalozeny na webe. Vyvoj takychto veci prebieha vacsinou tak, ze nastupi clovek do firmy, kde maju uz vlastny framework a uz len pouziva ich funkcie, a tak nejak vytvara tym novy system. Ked mu nieco chyba, tak mozno cas na vyvoj niecoho vlastneho nie je cas, tak sa chyti nejaka kniznica a pouzije sa.
Takpovediac ziadne pracovne ponuky, ktore by sa tykali napr. desktop vyvoju, alebo prepojenia desktop + HW. Tam si uz viem aj docela predstavit, ze clovek robi uz aj nieco rozumnejsie. Mozno preto niektori oznacuju programatorov za "lopaty", ked robia "webovky", ale neviem ci odpostatnene, lebo moc moznosti ani ti ludia nemaju, zit treba z niecoho. Taktiez vela IS sa robi pre statnu spravu, kde sa projekty robia stylom "nejak to pojde", hlavne ze mame peniaze. A pri takomto style mam ja osobny pocit, ze sa moc clovek ani nenauci, ani nerozvinie