Stavba rodinného domu - datová síť

Trubicoid2

Re:Stavba rodinného domu - datová síť
« Odpověď #45 kdy: 30. 12. 2015, 14:13:03 »
Někdo ty stepdown radil pro malinu, ta ale vezme i 2A/5V. Je to ještě v poho?

dustin

« Odpověď #46 kdy: 30. 12. 2015, 17:34:00 »
Malinu nemám, ale nebál bych se toho, půjde o špičky. Nejsnazší je objednat a vyzkoušet, za jedno pivo jsou dva.

coolio

« Odpověď #47 kdy: 30. 12. 2015, 20:42:03 »
Pěkný - je na to nějaká krabička? Nebo je zvyk dávat to do něčeho?

Kit

« Odpověď #48 kdy: 30. 12. 2015, 22:27:28 »
Pěkný - je na to nějaká krabička? Nebo je zvyk dávat to do něčeho?

To se moc nedává do krabičky kvůli chlazení. LM2596 jsou však trochu staršího data, mají menší účinnost. Proto se víc zahřívají. Používám raději obvody pracující na 1 MHz. Jsou mnohem menší a chlazení zpravidla nepotřebují.

Trubicoid2

« Odpověď #49 kdy: 31. 12. 2015, 05:06:39 »
Tady jsem našel test, pro malinu bude asi lepší ten kim-055l
http://www.bajdi.com/testing-switch-mode-voltage-regulators/

« Odpověď #51 kdy: 14. 11. 2017, 07:52:47 »
Také se pochlubím. V rámci totální rekonstrukce domu jsem dal na půdu 19" 15U rack (Triton, příště bych si ho nevzal, nejdou otočit dvířka, musí se otočit celý rack, což už jsem absolvoval...). V něm mám 48p patch panel, možná jedna nebo 2 pozice jsou volné. Všude jsem natahal minimálně 2, někam i 4 kabely. A to včetně rohů baráku a dalších míst, kde plánuji kamery, meteostanici atd. Do studny mi vede o hadici navíc-původně to měla být chránička, že tam půjdou kabely na snímání výšky hladiny a v kotelně bude displej, s příchodem mikropočítačů xPi je nakonec ve studni na nerez držáku plastová krabička s OrangePi zero a ultrazvukovým čidlem vzdálenosti. Na web do MySQL to každou hodinu posílá data.
Celá síť je stavěná na CAT5e a gigabitovou infrastrukturou-24p neřízený switch, zatím jeden 8p POE 802.3af switch, další POE switche budou ještě jinde (garáž+kotelna). Tyhle poe switche napájí kamery a raspberry/orange Pi. K nim mám z Alíku takovej POE-microUSB+RJ45 adaptér.

Kabely jsem nakonec dával do husích krků jen jako ochranu před poškozením, ne pro možnost tahání dalších kabelů. Nechtělo se mi sekat tlusté drážky, navíc v husích krcích, kde už něco vede, se dost blbě protahuje. Řešením by byl kabelový kanál, zase jsem se ale bál, jak by na tom držela omítka.

Dumal jsem nad požárním zabezpečením toho racku, na alze měli takové asi metrové hadice naplněné nějakým plynem, jakmile se hadice propálí/rozteče, uhasí to ten požár. No tak dlouho jsem dumal, až už je alza nemá, nebo je nemůžu najít.

jpu

« Odpověď #52 kdy: 14. 11. 2017, 08:50:15 »
CAT 6 alebo CAT 7 by bolo uz asi lepsie, nie?

Trupik

« Odpověď #53 kdy: 14. 11. 2017, 09:02:46 »
rovno Cat9000 si dajte

dustin

« Odpověď #54 kdy: 14. 11. 2017, 09:04:55 »
ve studni na nerez držáku plastová krabička s OrangePi zero a ultrazvukovým čidlem vzdálenosti.

Jak dlouho to tam máš? Ze zkušenosti je ve studni dost agresivní prostředí, jak jsi to zaizoloval?

hdjfhdkf

« Odpověď #55 kdy: 14. 11. 2017, 11:20:48 »
ve studni na nerez držáku plastová krabička s OrangePi zero a ultrazvukovým čidlem vzdálenosti.
Jak dlouho to tam máš? Ze zkušenosti je ve studni dost agresivní prostředí, jak jsi to zaizoloval?
co konkretne je ve studni agresivniho?????

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 14. 11. 2017, 12:00:21 »
co konkretne je ve studni agresivniho?????

Stoprocentni vlhkost? Ja mam darlink v kobce vedle studny a obcas menim tlakovy spinac a byva po tech par letech pekne shnily.

dustin

« Odpověď #57 kdy: 14. 11. 2017, 12:14:38 »
Přesně tak. Nedovedu si představit tam jen tak nad hladinu strčit elektroniku, bez nějakého zalití. I obyčejné svorky jsou po pár letech docela jeté.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 14. 11. 2017, 12:45:38 »
No, snad by stacilo to nejak normalne utesnit a topit v tom podzhavenou zarovkou. S tim zalitim je to dost opruz, kdyz clovek treba musi menit SD kartu. Jinak me by stacil jakykoliv snimac hladiny, ktery jednoduse odpoji pumpu, kdyz dojde voda. Coz je stejne potreba jen tehdy, kdyz ma clovek slabou stunu, coz ja nemam. Vody tam za sucha tece tolik, ze ji tim darlinkem tezko vypumpuju a k vyprazdneni potrebuju ponornou pumpu jak krava. RPi ve studne by byla jen serepeticka.

y,

« Odpověď #59 kdy: 14. 11. 2017, 13:11:52 »
Ze sve zkusenosti doporucuji 5e nebo 6. Dal jsem sestku, protoze nebyla o moc drazsi a rikal jsem si, ze i kdyz to bude nekvalitni sestka, muze to byt kvalitni 5e. Vsechno zafoukat do husich krku. Pocitej do kazdeho pokoje dve zasuvky (alespon). Nema preci smysl udelat si hezkou instalaci a pak k tomu kupovat switche a hned blokovat i el. zasuvku napajenim switche. Pocitej s tim, ze budes chtit (vyhledove, pokud ne ihned) zapojit i kamery/zabezpecovacku, senzory, vrata... Ono tech kabelu nakonec bude spousta, takze bych doporucoval 48 port patch panel. Switch si kup klidne mensi, nemusis hned zapojit vsechno, ale doporucuji POE switch, protoze jinak budes mit v racku za chvili 5 zdroju k injektorum. On ten switch se v rozpoctu tolik neprojevi :)
O nizko-napetovem rozvodu jsem premyslel, ale elektrikar mi to rozmlouval, protoze vyhoret jde od nej taky, kdyz nebude udelanej spravne a budes mit ty same problemy, jako s 230V -- musis zdroj nakalibrovat tak, aby to zvladal jak nizkou, tak vysokou zatez a podobne. Radeji jsem si nechal dat do kazde mistnosti el. zasuvku navic.