Uživí se Linux sysadmin jako freelancer?

Re:Uživí se Linux sysadmin jako freelancer?
« Odpověď #15 kdy: 21. 09. 2015, 11:39:19 »
Uživí, poslední 4 roky jsem na volné noze jako Linux admin a vím nejméně o 3 dalších, co to mají stejně a není to problém.

Btw. hledám někoho, kdo by dokázal dělat věci jako instalace serverů (a jejich automatizace v Ansible) a dokázal by migrovat virtuální servery s rozumnou kvalitou práce. Není to na plný úvazek, ale můžeš si zkusit jaké to je mít zákazníka ;).

David Karban

Tommm

« Odpověď #16 kdy: 21. 09. 2015, 14:30:54 »
Neprocetl sem vsechny odpovedi, ale co se nechat zamestnat u firmy, ktera "prodava" IT konzultanty. Okouknout co a jak a potom tedy mit lepsi predstavu jak na to?

Prijde mi, ze autor vlakna chce skocit do neprobadanych vod :)

Jinak jako konzultant si muzes prijit na slusne penize.

Doporucuji LinkedIn a rozsirit si sit kontaktu o ruzne HRisty a HeadHuntery.

Na 2nd level app supportu na BizTalk sem dostaval nabidku na 250 - 300 eur/den.

Treba se smirit s cestovanim po svete - typicky projekty rok tam, pul roku tamhle atd.

Tom000

« Odpověď #17 kdy: 22. 09. 2015, 13:42:25 »
Jak to tak čtu, tak se mi zdá, že názor je tak 50/50. Zdá se mi, že moje představa nebude daleko od pravdy. Tzn. pokud je člověk hodně zkušený sysadmin, který má již slušnou praxi během níž nasbíral kontakty, udělal si dobré jméno a má dobré reference, tak to jde. Pokud je člověk dobrý a patří mezi top odborníky, tak se většinou dostane k zajímavějším projektům, kde jsou zajímavé kontakty atd. Pokud jste průměrný sysadmin, který řeší běžný chod IT ve firmě a vaše kontakty jsou tak maximálně na dodavatele hardwaru apod., tak to na uživení to asi nebude.

Já pracuji jako běžný sysadmin ve firmě, která se IT nezabývá. Tzn. máme s kolegou na starosti chod celého IT od serverů (Linux/Win), přes tiskárny, LAN, až po hepldek pro paní "Omáčkovou", které zmizela ikona z plochy a je v háji. Nespravujeme žádné high availability servery, clustery, big data storage apod.

Z osobního pohledu si nemohu přiliš stěžovat. Firma platí celkem slušně, nechodím domů s hlavou plnou problémů, nemusím si shánět zákazníky atd. Z profesního pohledu cítím, že zde zakrňuji.

Hodně se mi líbí myšlenka dělat na sebe (ano vím, že to má i 101 svých problémů, nemusíte mi to celé vysvětlovat). Vzhledem k charakteru mé práce bohužel musím říci, že nejsem na Linux expert. V porovnání s někým z top sysadminů bych byl asi spíše začátečník. Člověk v Linuxu řeší jen nutné úkony k chodu firemního IT. Vzhledem k objemu věcí co máme na starosti bohužel ani není čas se celý den rýpat jen v Linuxu, i když bych rád. Na druhou stranu mě Linux hodně baví a neskromě si myslím, že když se do něčeho "zakousnu", tak jsem schopný udělat velký progres.

Ovšem co teď, že. Zkušenosti s high availability servery, clustery, big data storage apod. nemám (neměl jsem možnost je získat). Moc kontaktů také nemám. Reference alá nakonfiguroval tamten cluster apod. samozřejmě také nemám. Ochotu učit se a pracovat mám, ale mám také závazky jako je hypotéka a nevím, zda mě jen to moje nadšení dokáže uživit.

Napadá mě jen, zkusit se nechat zaměstnan někde ve firmě co řeší v IT právě tyto záležitosti alá cluster apod., nasbírat zkušenosti a až poté to zkusit na sebe...

Díky pánové, za Vaše názory

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 09. 2015, 14:04:55 »
Teď k tobě budu trošku krutej, ale prosím, neber to jako urážku, ber to jako dobrou radu.
Z posledního příspěvku bych řekl, že nejsi žádnej admin, ale jsi spíš někde na úrovni power user. Je nereálné bez větších zkušeností a referencí sehnat dost zákazníků, kteří tě jen tak pustí na svoje servery, dají ti heslo roota a řeknou snaž se. Je pravděpodobné, že i když někoho seženeš, tak najednou zjistíš, že používají distribuci, kterou jsi nikdy neviděl, která má něco řešený jinak, kterou někdo na tvojí úrovni dodrbal metodou "neumím -> google -> pokus/omyl". V tu chvíli budeš za totálního blbce. Jestli máš pocit, že tě nenaplňuje to co děláš a chceš se dostat k "lepším techologiím", hledej si zaměstnání na nějaké junior pozici. Pokud budeš mít štěstí a seženeš něco úžasného, časem vyrosteš na seniora, možná ještě vystřídáš pár zaměstnání a pak se můžeš rozhodovat, jesti se vykašlat na suprovou práci za 100k+ a jít dělat na sebe, začít místo technických věcí řešit papíry, běhat po úřadech, nasírat se se zaměstnancema atd. Ale to až v momentě, až budeš moct říct: dělal jsem big data, nebo computing clustery, nebo něco, co nedokáže každej studentík za flašku rumu. Protože to, co děláš teď, ti opravdu za tu flašku rumu umí udělat další milion lidí. Toť můj názor a ještě jednou se omlouvám za upřímnost.

« Odpověď #19 kdy: 22. 09. 2015, 14:35:55 »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 22. 09. 2015, 14:38:03 »
No přesně tak jsem to myslel, jenom jsem to chtěl i vysvětlit :-D

Tom000

« Odpověď #21 kdy: 22. 09. 2015, 14:38:16 »
Teď k tobě budu trošku krutej, ale prosím, neber to jako urážku, ber to jako dobrou radu.
Z posledního příspěvku bych řekl, že nejsi žádnej admin, ale jsi spíš někde na úrovni power user. Je nereálné bez větších zkušeností a referencí sehnat dost zákazníků, kteří tě jen tak pustí na svoje servery, dají ti heslo roota a řeknou snaž se. Je pravděpodobné, že i když
...

V pohodě, díky za názor. Je to upřímný, ale nemá cenu si nic nalhávat.

Já to ostatně ani nedělám. Jak píšu, nějaké znalosti a zkušenosti s Linuxem samozřejmě mám. Používám ho v práci i doma již pár let, ale otázka je jak... Naše firma nedělá do IT a tudíž správa serverů spočívá v LDAPu, Sambě, Apachi, Postfixu apod. Nic velkýho. V porovnání s lidmi co dělají senior linux sysadmina již několik let u firmy co se živí právě tímto jsem samozřejmě začátečník.

Já mám velkou chuť to dělat, pole neorané určitě nejsem, ale asi je to opravdu nad moje síly. Asi mne i zajímá, pokud bych se někde "vypracoval", jestli se to pak dá dělat na sebe nebo jestli je to co se freelancingu týká slepá kolej.

Tommm

« Odpověď #22 kdy: 22. 09. 2015, 15:27:18 »
Z posledního příspěvku bych řekl, že nejsi žádnej admin, ale jsi spíš někde na úrovni power user. Je nereálné bez větších zkušeností a referencí sehnat dost zákazníků, kteří tě jen tak pustí na svoje servery, dají ti heslo roota a řeknou snaž se. Je pravděpodobné, že i když
...

V pohodě, díky za názor. Je to upřímný, ale nemá cenu si nic nalhávat.

Já to ostatně ani nedělám. Jak píšu, nějaké znalosti a zkušenosti s Linuxem samozřejmě mám. Používám ho v práci i doma již pár let, ale otázka je jak... Naše firma nedělá do IT a tudíž správa serverů spočívá v LDAPu, Sambě, Apachi, Postfixu apod. Nic velkýho. V porovnání s lidmi co dělají senior linux sysadmina již několik let u firmy co se živí právě tímto jsem samozřejmě začátečník.

Já mám velkou chuť to dělat, pole neorané určitě nejsem, ale asi je to opravdu nad moje síly. Asi mne i zajímá, pokud bych se někde "vypracoval", jestli se to pak dá dělat na sebe nebo jestli je to co se freelancingu týká slepá kolej.

Muzu jeste jeden skromnej nazor?

Jestli nemas zkusenosti z mezinarodni firmy, ktera poskytuje sluzby (consulting, hosting, whatever) napriklad jejim entitam v ramci evropy, tzn. typicky nejake "kompetencni centrum" a prisel by si do situace - spravuju Linux pro zakazniky z vice zemi, tak mas startovni pozici hodne tezkou.

Anglictinu na komunikativni urovni beru jako samozrejmost.

Napriklad konzultanti (co hodne vidim okolo) maji zivnost, nabidnou se firme, ktera poskytuje externisty (najdes na LinkedIn) a tam jim dohodi misto. Priklad - rate maji 300 eur/md a poskytovatel prace si vezme treba 5%.

Podle me nejlip prozkoumas moznosti tak, ze si sepises zivotopis a realne si stanovis co si schopny zvladnout a s cim mas zkusenost. Poskytnout tvoje CV nejake teto agenture a nechat si dohodit job.

Sam za sebe nic nesezenes. Urcite ne nic seriozniho.
Velke firmy maji "sve HR kone".

Projekty sou vetsinou na 6 nebo 12 mesicu. Nekdo se snazi alokovat externisty i na 3 mesice, ale to je obecne na hovno, protoze se pak blbe planuje navazujici prace.

Pocitej s tim, ze budes muset cestovat tam, kde bude prace.
Takze muzes mit mesic rozlozen napriklad neco jako: 6MD u firmy A, 3 u B, 5 u C ... a ty nemusej bejt ani ve stejnem meste .. takze mozne cestovani.

S papirama bych si hlavu nedelal.
Firmy ti daji kontrakt tak jak je a nemas moznosti jak tam neco upravovat - toto je kontrakt, ktery firma nabizi vsem bez vyjimky.
Naklady si uplatnis pausalem 60%.
Zaklady by mel kazdy zvladnout sam po konzultaci s edukovanou osobou a zaplatit parkrat do roka nekoho na kontrolu a pripadne na zpracovani priznani neni velka investice.

Nejvetsi chyba asi je nezacit a sam sebe zastrasit hypotekou atp.

Za pripravu jako by si do toho sel a prozkoumani moznosti nic nedas a da se delat paraelne pri zamestnani.

Az zjistis kolik nabidek by si realne mohl dostat a kolik z nich by si byl schopen "vyhrat" - samozrejme externisti delaj pohovor s internim clovekem, protoze je treba vybrat spravneho cloveka, tak se rozhodnes jestli do toho jit nebo ne.

Pises, ze mas chut se ucit a si snazivej. Pokud nejsi uplny vemeno, neni co zkazit.

Zacatek bude tezkej, jako vsechny zacatky. Ale se zkusenostma se vse zlepsi. Hlavni sou reference a kontakty a umeni se prodat - zadny chozeni do prace v dzinach a mikine! IT svet je desne malej.

Neprecenovat sily, vzit i "lehci praci" jako 1st level (bouchani ticketu) a vypracovat se dale. Spousta firem takto dohani interni nedostatky (freeze na nabirani internistu) a pokryvaji hlavne projekty externistama (budes delat za internistu cast jeho prace, ktera obnasi treba ty tickety, on bude mit cas na projekt).
Dneska vychazi alokace lidske sily klidne na 150% nebo 170%.

(sorry za tapetu)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 22. 09. 2015, 15:34:21 »
Kdybys to chtěl opravdu zkusit, dej si do kupy, co vlastně umíš, zkus to po večerech vypilovat k dokonalosti a začni to nabízet jako nějaký kompaktní balík, ze začátku jen tak po okolí třeba na smlouvu o dílo a pak uvidíš. Ale musíš opravdu vědět, co děláš...
příklad - mail server: opravdu znát protokoly, smtp, pop3, imap, včetně zabezpečených verzí, různé metody přihlašování MySQL, LDAP, umět to rozchodit proti AD, server side filtrování, spam filtry, graylisting, kvóty, souvisí s tím nastavení DNS, MX, záložní MX, věci jako DKIM, SPF... Samozřejmě to musí mít webovej interfejs, to znamená web server, zabezpečení, potřebuješ ovládat firewall, vyznat se v logování, všechno musíš umět zálohovat na všemožný úložiště a všemožným způsobem přes scp, rsync, na nfs, sambu..., musíš umět zabezpečit i přenosy záloh, vysvětlit zákazníkům off-site zálohování... Hlavně musíš svůj "produkt" perfektně znát a být si jím jistej. Navíc musíš lidi přesvědčit, jak je strašně výhodný mít svůj mejlák a nepytlíkovat to po seznamech a gmailech. Zkus si tohle všechno poskládat do funkční podoby na nějaké rozumné distribuci, vyházet nepotřebnosti, důkladně se v tom zorientovat, zautomatizovat si co nejvíc instalaci a konfiguraci, připravit dissaster recovery plán (aby to zvládla i ožralá tchýně na Silvestra dvě hodiny po půlnoci, když budeš zrovna pryč), nachystat si k tomu nějaký propagační materiál, nabídnout třeba hostování na nějakých spolehlivých VPS...
je to jenom příklad, můžeš dělat cokoliv jinýho, ale chtěl jsem tě uvést do toho, co to znamená nabídnout něco na "lepší úrovni".
A samozřejmě... musíš to mít komu nabídnout a musíš k tomu nabídnout další služby, na kterých bys měl samozřejmě ve výsledku vydělat víc, než na samotném rozchození...

Tommm

« Odpověď #24 kdy: 22. 09. 2015, 15:49:42 »
...

Ale ty mu tady vykladas o pytlikovani nejakejch ceskejch mini zakosu, kterejm bude delat IT sluzby na jejich zaprdeny podnikani.
Tim si vydela tak na tu hypoteku a dovolenou v Chorvatsku 1x za rok.

Tohle fakt neni cesta k lepsimu ... to rovnou muze delat na HPP.

Neni to cesta.
Cesta je mezinarodni firma, projekty, zahranici.

Jakoze prevest nekomu maily ze seznamu/gmailu na jejich vlastni veci to je fakt k smichu.
Na to se ti kazdej vykasle.

Zkus schvalne nahodit nejakou navratnost investice do takove veci? Zadnou prokazatelnou to pro ty lidi nema...

Radis mu s prominutim uplny kraviny. Sorry za uprimnost, ale neni si co kde nalhavat.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 22. 09. 2015, 16:07:57 »
Ano, přesně to si myslím, nabrat zkušenosti a nakonec zjistí, že jako senior je na HPP absolutně spokojenej. To byla pouze ukázková alternativa, co může dělat hned, protože na nic jinýho podle mě aktuálně nemá a nemyslel jsem, že má dělat zrovna jenom mail servery. V této situaci to chce prostě nápad, něco navíc, nějakou přidanou hodnotu. Nevím, jak je na tom například s rodinou, ale rada neřešit hypotéku a jít dělat do zahraničí nemusí být schůdná pro každého, to se dělá nejlíp bezprostředně po škole, později už to může být problém. Jinak příspěvek měl být také z velké části odrazující, celej obor "Linux sysadmin" je celkem nesmyslnej, buď se dají bastlit nějaký malý prasečinky, nebo je potřeba se specializovat, Linux není windows, kde se dají všechny zaškrtávátka a fičury projít za týden a není možný tvrdit "já umím Linux, pusťte mě k čemukoliv".

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 22. 09. 2015, 16:13:21 »
A co se týče konkrétně mail serverů, záleží na zákaznících, někdo ocení třeba jen to, že má e-maily pod kontrolou a nechodí mu debilní reklamy na základě jeho důvěrné komunikace se zákazníkem, jeho komunikace se neválí rozházená po světě v různých datacentrech, kam má přístup X set lidí... je to individuální, ale jinak jak říkám, souhlasím s tebou, že to není nic moc a osobně bych touto cestou nešel a ani bych ji nedoporučoval, dokud k tomu není vymyšlená nějaká ta přidaná hodnota.

TKL

« Odpověď #27 kdy: 22. 09. 2015, 17:12:07 »
To jsou zase rady... Přece o tom, co to je "uživit se" a co je "zajímavá práce" má každý úplně jinou pŕedstavu. Já jsem jako freelancer pracoval pro nadnárodní IT firmu a vydělal jsem si cca. 120-140kkc/měsic. A po pěti letech jsem si řekl, že než být mezi takovými řekněme bezohlednými lidmi není to, co mě naplňuje, spíše naopak. Měl jsem peníze a bylo mi to k ničemu. Tak jsem se na ně vybodl, šel na polovinu, jsem obrovsky spokojený, pracuji v součtu tak tři - čtyři dny v týdnu a co si vydělám bohatě stačí mi, i mé rodině. Ale hlavně mám čas na skutečný život. A nemám absolutně problém, že z mého života zmizely některé technologie, na které u malých zákazníků nenarazím. Naopak můžu více bastlit a celkově je to výrazně zajímavější.

Nevím, jaké zkušenosti mají zdejší diskutující s prací na volné noze, já to dělám zhruba od roku 2000, takže myslím dobře vím o čem to doopravdy je.

palo

« Odpověď #28 kdy: 22. 09. 2015, 20:13:21 »
co takto skusit predavat mikrosluzby na fiverr.com a pod? neviem aky je tam po linuxe dopyt, ale minimalne by ti to mohlo dat nejaky realny feedback.

Tom000

« Odpověď #29 kdy: 24. 09. 2015, 11:06:08 »
Muzu jeste jeden skromnej nazor?

Jestli nemas zkusenosti z mezinarodni firmy, ktera poskytuje sluzby (consulting, hosting, whatever) napriklad jejim entitam v ramci evropy, tzn. typicky nejake "kompetencni centrum" a prisel by si do situace - spravuju Linux pro zakazniky z vice zemi, tak mas startovni pozici
...

Díky za radu. Jeden známí mi říkal, že se takto nechává najímat jako programátor. Měl jsem za to, že pozice sysadmina se takto nikdy neřeší. Musím si to celé samozřejmě nechat projít hlavou. Jinak jak psal Tuxik, tak má pravdu. Mám už rodinu s dětma, hypotéku atd. Není pro mě už jednoduché se na půl roku někam odstěhovat, i když chápu, že pro kariéru je to asi dobrá cesta. Jak říkám, musím si to nechat projít hlavou a zvážit pro/proti.

Kdybys to chtěl opravdu zkusit, dej si do kupy, co vlastně umíš, zkus to po večerech vypilovat k dokonalosti a začni to nabízet jako nějaký kompaktní balík, ze začátku jen tak po okolí třeba na smlouvu o dílo a pak uvidíš. Ale musíš opravdu vědět, co děláš...
...

Něco podobného mne také napadlo, jen se bojím, že to bude paběrkování, zvonění od firmy k firmě a takzvaně z ruky do huby. Menší firmy, pro které by to mohlo být zajímavé jsou většinou skoupí na korunu. Často chtějí IT práce za cenu brigády studenta.

To jsou zase rady... Přece o tom, co to je "uživit se" a co je "zajímavá práce" má každý úplně jinou pŕedstavu. Já jsem jako freelancer pracoval pro nadnárodní IT firmu a vydělal jsem si cca. 120-140kkc/měsic. A po pěti letech jsem si řekl, že než být mezi takovými řekněme
...

Mohl by si prosím tě naznačit co za tu polovinu děláš? :) Pro inspiraci. Díky