Teď k tobě budu trošku krutej, ale prosím, neber to jako urážku, ber to jako dobrou radu.
Z posledního příspěvku bych řekl, že nejsi žádnej admin, ale jsi spíš někde na úrovni power user. Je nereálné bez větších zkušeností a referencí sehnat dost zákazníků, kteří tě jen tak pustí na svoje servery, dají ti heslo roota a řeknou snaž se. Je pravděpodobné, že i když
...
V pohodě, díky za názor. Je to upřímný, ale nemá cenu si nic nalhávat.
Já to ostatně ani nedělám. Jak píšu, nějaké znalosti a zkušenosti s Linuxem samozřejmě mám. Používám ho v práci i doma již pár let, ale otázka je jak... Naše firma nedělá do IT a tudíž správa serverů spočívá v LDAPu, Sambě, Apachi, Postfixu apod. Nic velkýho. V porovnání s lidmi co dělají senior linux sysadmina již několik let u firmy co se živí právě tímto jsem samozřejmě začátečník.
Já mám velkou chuť to dělat, pole neorané určitě nejsem, ale asi je to opravdu nad moje síly. Asi mne i zajímá, pokud bych se někde "vypracoval", jestli se to pak dá dělat na sebe nebo jestli je to co se freelancingu týká slepá kolej.
Muzu jeste jeden skromnej nazor?
Jestli nemas zkusenosti z mezinarodni firmy, ktera poskytuje sluzby (consulting, hosting, whatever) napriklad jejim entitam v ramci evropy, tzn. typicky nejake "kompetencni centrum" a prisel by si do situace - spravuju Linux pro zakazniky z vice zemi, tak mas startovni pozici hodne tezkou.
Anglictinu na komunikativni urovni beru jako samozrejmost.
Napriklad konzultanti (co hodne vidim okolo) maji zivnost, nabidnou se firme, ktera poskytuje externisty (najdes na LinkedIn) a tam jim dohodi misto. Priklad - rate maji 300 eur/md a poskytovatel prace si vezme treba 5%.
Podle me nejlip prozkoumas moznosti tak, ze si sepises zivotopis a realne si stanovis co si schopny zvladnout a s cim mas zkusenost. Poskytnout tvoje CV nejake teto agenture a nechat si dohodit job.
Sam za sebe nic nesezenes. Urcite ne nic seriozniho.
Velke firmy maji "sve HR kone".
Projekty sou vetsinou na 6 nebo 12 mesicu. Nekdo se snazi alokovat externisty i na 3 mesice, ale to je obecne na hovno, protoze se pak blbe planuje navazujici prace.
Pocitej s tim, ze budes muset cestovat tam, kde bude prace.
Takze muzes mit mesic rozlozen napriklad neco jako: 6MD u firmy A, 3 u B, 5 u C ... a ty nemusej bejt ani ve stejnem meste .. takze mozne cestovani.
S papirama bych si hlavu nedelal.
Firmy ti daji kontrakt tak jak je a nemas moznosti jak tam neco upravovat - toto je kontrakt, ktery firma nabizi vsem bez vyjimky.
Naklady si uplatnis pausalem 60%.
Zaklady by mel kazdy zvladnout sam po konzultaci s edukovanou osobou a zaplatit parkrat do roka nekoho na kontrolu a pripadne na zpracovani priznani neni velka investice.
Nejvetsi chyba asi je nezacit a sam sebe zastrasit hypotekou atp.
Za pripravu jako by si do toho sel a prozkoumani moznosti nic nedas a da se delat paraelne pri zamestnani.
Az zjistis kolik nabidek by si realne mohl dostat a kolik z nich by si byl schopen "vyhrat" - samozrejme externisti delaj pohovor s internim clovekem, protoze je treba vybrat spravneho cloveka, tak se rozhodnes jestli do toho jit nebo ne.
Pises, ze mas chut se ucit a si snazivej. Pokud nejsi uplny vemeno, neni co zkazit.
Zacatek bude tezkej, jako vsechny zacatky. Ale se zkusenostma se vse zlepsi. Hlavni sou reference a kontakty a umeni se prodat - zadny chozeni do prace v dzinach a mikine! IT svet je desne malej.
Neprecenovat sily, vzit i "lehci praci" jako 1st level (bouchani ticketu) a vypracovat se dale. Spousta firem takto dohani interni nedostatky (freeze na nabirani internistu) a pokryvaji hlavne projekty externistama (budes delat za internistu cast jeho prace, ktera obnasi treba ty tickety, on bude mit cas na projekt).
Dneska vychazi alokace lidske sily klidne na 150% nebo 170%.
(sorry za tapetu)