Distro pro starší notebook

Distro pro starší notebook
« kdy: 18. 09. 2015, 14:52:49 »
Dobrý den všem
Zajímal by mne váš názor jakou distribuci pro trošku archaický notebook Dell Latitude D610  Pentium M 1.6 Ghz 1gb ram.
Momentálně používám LinuxMint 17.2 běží to relativně plynule. Primární využití je internet a práce s dokumenty.

Czuty

Re:Distro pro starší notebook
« Odpověď #1 kdy: 18. 09. 2015, 17:32:13 »
Lubuntu

« Odpověď #2 kdy: 18. 09. 2015, 20:42:00 »
Mint je na stary HW nevhodny. Nejlepsi (naroky na HW) je lubuntu. Pokud chce neco lepsiho, tak xubuntu.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

« Odpověď #3 kdy: 18. 09. 2015, 20:45:22 »
Na tyhle plečky davam Lubuntu 32 bit LTS
Děkuji za možnost editace příspěvku.

nobody

« Odpověď #4 kdy: 18. 09. 2015, 21:13:38 »
Xfce, tedy Xubuntu nebo Mint-Xfce, resp. doinstalovan metabalik xubuntu-desktop (v *buntu) nebo metabalik xfce4 v Mintu...

Lubuntu bych asi zbytecne nedaval(to kdyby si mel 512MB RAM), nicmene muzes no... ale pokud by jsi chtel opravdu jo nenarocne, tak ArchLinux a LXDE, sezere nejmene ram, ovsem v pripade installu/update comunitnich balicku z AUR ktere se kompilujou to zas nejakou dobu potrva, oproti skoro hned instalaci DEB balicku...

veci jako Gentoo, LFS, nebo snad na busybox a uClibc zalozene distra predpokladam neresis, protoze chces neco normalniho ;)

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 18. 09. 2015, 21:36:40 »
Já mám úplně všude Debian.

Rychlost není o distribuci, ale o zvoleném software.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18. 09. 2015, 22:12:49 »
Debian nebo Kanotix + vybrat lehke DE. A nejsem si jist, jestli na tomhle stroji bude chrochtat *ubuntu. Umi to PAE? Pokud ne, tak si muzes leda tak udelat vlastni instalacku s vlastnim jadrem a pak si kompilovat jadro pri kazdem updatu, jak na Gentoo.

nobody

« Odpověď #7 kdy: 18. 09. 2015, 23:20:01 »
Debian nebo Kanotix + vybrat lehke DE. A nejsem si jist, jestli na tomhle stroji bude chrochtat *ubuntu. Umi to PAE? Pokud ne, tak si muzes leda tak udelat vlastni instalacku s vlastnim jadrem a pak si kompilovat jadro pri kazdem updatu, jak na Gentoo.

PentiumM um PAE, ale ma v sobe bug ze to taji, kvuli tomu byl do jadra pred 1.5 rokem pridan parametr forcepae a v *buntu od 14.04 se da pri startu pouzit, tim se ignoruje co o sobe cpu hlasi a predpoklada se ze PAE umi, zkolabuje to az v pripade ze by ve skutecnosti CPU opravdu PAE neumelo...
https://lkml.org/lkml/2014/3/7/180
https://help.ubuntu.com/community/PAE

Daniel Kozak

« Odpověď #8 kdy: 18. 09. 2015, 23:31:35 »
Já mám úplně všude Debian.

Rychlost není o distribuci, ale o zvoleném software.

Ano i ne, ano je to o zvolenem software, ale nektere distribuce tak nejak nektery software defaultne instaluji a zapinaji urcite sluzby atd. Takze castecne to muze byt i o distribuci. Prece jen distribuce je vlastne doslova sestaveni(zvoleni) urcite mnoziny sw :D

« Odpověď #9 kdy: 19. 09. 2015, 13:56:19 »
Všechny vás zdravím !!
Děkuji za návrhy včera večer jsem vyzkoušel Lubunutu a spokojenost jediné co mne velice trápí nerozchodil jsem WiFi  Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g rev03. jinak spokojenost

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19. 09. 2015, 14:18:27 »
nerozchodil jsem WiFi  Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g rev03.

Tady to nekdo rozjel pres ndiswrapper na starsim Buntu: http://georgia.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1356628 To uz jsi zkousel?

« Odpověď #11 kdy: 19. 09. 2015, 14:25:49 »
Zkusím doma díky předem ...

Daniel Kozak

« Odpověď #12 kdy: 19. 09. 2015, 16:53:45 »
Všechny vás zdravím !!
Děkuji za návrhy včera večer jsem vyzkoušel Lubunutu a spokojenost jediné co mne velice trápí nerozchodil jsem WiFi  Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g rev03. jinak spokojenost

Jo tu jsem taky rozchazel, je ktomu potreba binarni firmware tusim, idealne jsem hod vypis lspci at presne vidime o jakou kartu jde. Pres win ovladace to urcite neni treba rozchazet. Doporucuji vymenit za jinou minipci(e) wifi idealne nejakou atheros nebi intel stim vetsinou nebyva problem.

nobody

« Odpověď #13 kdy: 19. 09. 2015, 18:53:07 »
Zkusím doma díky předem ...
neeee, ndiswrapper az v nejkrajnejsi z krajni nouze... ;)

Kód: [Vybrat]
# zkus nainstalovat balik nesvobodneho fw a restartovat
sudo apt-get install linux-firmware-nonfree

# kdyz wifi nepojede zkus jeste tohle a restartovat
sudo apt-get install firmware-b43-installer

# kdyz nepojede zkus odstranit bcmwl ovladac aby to jelo pres b43 a restartovat
sudo apt-get remove bcmwl-kernel-source

Fantomas

« Odpověď #14 kdy: 19. 09. 2015, 21:35:02 »
Bud ten linux-firmware-nonfree nebo ten firmware-b43-installer a nebo ten firmware-b43legacy-installer. Kdo se v tech broadcomech ma vyznat, stoji za houby a jeste existuji v mnoha modifikacich. Ndiswrapper ber jen v pripade nejkrajnejsi nouze, coz s broadcom asi nebude.