Distro pro starší notebook

nobody

Re:Distro pro starší notebook
« Odpověď #15 kdy: 19. 09. 2015, 23:29:33 »
tak koukam a podle https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx je firmware-b43legacy-installer pro BCM4306 Rev02, on ma Rev03 takze by mel firmware-b43-installer, to jen aby v tom byl me

nobody

« Odpověď #16 kdy: 19. 09. 2015, 23:31:07 »
*mensi bordel :)

« Odpověď #17 kdy: 20. 09. 2015, 00:07:09 »
doplnim tuto story: http://forum.root.cz/index.php?topic=11873.msg142416#msg142416
- pres centrum SW - proprietary drivers jsem to zkousel povolit, ale vzdy to jen "pracovalo" a pak se ovladac sam vypnul
- po nainstalovani jednoho z tech b43 dle google to uz wifi kartu poznalo, ale psalo ze je vypnuta
- zkousel jsem ruzne veci abych ji zapnul z terminalu a nic
- zkousel jsem ji vypnout/zapnout v biosu a nic
- reset biosu - rozbehlo se.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #18 kdy: 20. 09. 2015, 09:28:20 »
Trochu teď odbočím zkoušel jsem"apt-get install linux-firmware-nonfree" a terminál mi odpověděl že autentizace selhala přičemž heslem se normálně přihlásím při startu...
příkaz SU se chová úplně stejně.. tak teď už nevím vůbec

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 20. 09. 2015, 16:57:56 »
Trochu teď odbočím zkoušel jsem"apt-get install linux-firmware-nonfree" a terminál mi odpověděl že autentizace selhala přičemž heslem se normálně přihlásím při startu...
příkaz SU se chová úplně stejně.. tak teď už nevím vůbec

A su jsi si pres sudo passwd rozchodil?

nobody

« Odpověď #20 kdy: 20. 09. 2015, 18:08:19 »
na su se vysur, jinak jak naznacuje JardaP, su je prepnuti na uzivatele root, ktery v zakladu neni aktivovan a musis mu nastavit nejdrive heslo=> jde o jine heslo nez tvuj uzivatel, tedy jine heslo nez pri sudo...
kazdopadne pres sudo to musi jit a pokud nejde mas problem kterej je potreba resit a ne obchazet...

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
ti jde ok?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 20. 09. 2015, 19:33:53 »
@nobody: Nesouhlasim. Prvni vec, co na buntu a podobnych delam, je rozchozeni roota. Psat porad vsude sudo a datlovat heslo mi pripada uplne na hlavu.

« Odpověď #22 kdy: 20. 09. 2015, 22:40:09 »
Neni nahodou heslo roota stejne jako heslo uzivatele vytvorenyho pri instalaci (na LM tak to 100% je, myslim, ze je to tak i v bubuntu)?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 20. 09. 2015, 23:02:11 »
Neni, heslo roota je automaticky nastaveno pri instalaci a neni zname. Patrne pochazi odnekud z /dev/urandom.

« Odpověď #24 kdy: 21. 09. 2015, 02:07:07 »
Dobré ráno všem !
jak při SU tak při SUDO je výsledek stejný s hláškou selhání autentizace.
Heslo je vytvořeno při instalaci která jsem postupově stejná jak u Lubunutu tak u LM
K selhání autentizace dojde i při nové čisté instalaci zkoušel jsem heslo změnit změna proběhla v pořádku ale výsledek je stejný.
Ještě jeden postřeh při nové instalaci mi to nabídne nesvobodné ovladače když se je pokusím zavést tak systém zatuhne a při tvrdém vypnutí najede OK ale nelze jej vypnout ani restartovat. Včera večer jsem ho dal vypnout a modro bílé tečky tam běhaly celou noc a kousek  12hodin:)
jestli se špatně vyjadřuji tak se omlouvám za neznalost jsem tzv klikací uživatel.... 

nobody

« Odpověď #25 kdy: 21. 09. 2015, 04:41:08 »
@nobody: Nesouhlasim. Prvni vec, co na buntu a podobnych delam, je rozchozeni roota. Psat porad vsude sudo a datlovat heslo mi pripada uplne na hlavu.

? jaky je rozdil mezi psat vsude sudo a datlovat heslo, nebo psat vsude su a datlovat heslo ? ;)
pokud si poustis shell pres su - , tak stejne tak muzes pres sudo -i
pripadne si muzes v sudoers nastavit bezheslove sudo a totez v polkit pro graficke sudo autentizace

Neni, heslo roota je automaticky nastaveno pri instalaci a neni zname. Patrne pochazi odnekud z /dev/urandom.
root nema v defaultu nastavene vygenerovane heslo, ale ! coz znamena ze je heslo/ucet uzamceno a lze pouzit pouze pro privlastnovani pomoci sudo

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 21. 09. 2015, 08:19:15 »

? jaky je rozdil mezi psat vsude sudo a datlovat heslo, nebo psat vsude su a datlovat heslo ? ;)
pokud si poustis shell pres su - , tak stejne tak muzes pres sudo -i
pripadne si muzes v sudoers nastavit bezheslove sudo a totez v polkit pro graficke sudo autentizace

Rozdil je treba v tom, ze nemusim veci delat jinak, nez v Debianu. Krome toho pri psani usetrim pismenka. BTW, vetsina useru nepouziva nejake sudo -i, ale otrocky pise sudo ke kazdemu prikazu, coz je opravdu na hlavu. Podivejte se, jak vypadaji vselijake navody pro buntu.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 21. 09. 2015, 09:24:49 »
veci jako Gentoo, LFS, nebo snad na busybox a uClibc zalozene distra predpokladam neresis, protoze chces neco normalniho ;)

A co se ti nezdá na Gentoo? Mám ho přesně na tom samým NB pro svoji tří letou dceru. Zkompiloval jsem to na desktopu za den a šlape to krásně... TuxPaint a Brmaborový chlapík na tom běhají v KDEčku nádherně :D

« Odpověď #28 kdy: 21. 09. 2015, 09:58:33 »
Rozdil je treba v tom, ze nemusim veci delat jinak, nez v Debianu. Krome toho pri psani usetrim pismenka. BTW, vetsina useru nepouziva nejake sudo -i, ale otrocky pise sudo ke kazdemu prikazu, coz je opravdu na hlavu. Podivejte se, jak vypadaji vselijake navody pro buntu.
Proc bych mel delat veci jinak nez v Ubuntu? Uplne stejna "logika".
To jestli ti ty navody prijdou dobre nebo spatne je jen tvuj subjektivni dojem.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 21. 09. 2015, 10:06:19 »
Proc bych mel delat veci jinak nez v Ubuntu? Uplne stejna "logika".
To jestli ti ty navody prijdou dobre nebo spatne je jen tvuj subjektivni dojem.

a) Tradicni debiani zpusob mi vyhovuje vic.
b) Predelat Debian, aby fungoval jako Ubuntu, je vic prace, nez jednou pustit sudo passwd.
c) Nevidim, proc si zvykat na Ubunti vymyslenosti, kdyz mi nejsou k nicemu.