Linux je pomalý

Lael.Ophir

Re:Pomalý linux
« Odpověď #15 kdy: 17. 09. 2015, 13:21:36 »
(laeli, zase se ti nechce přihlašovat?)
Vidím že se vám o mě i zdá :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 17. 09. 2015, 15:06:56 »

Spis z vas ma halucinace. Vy se prece neprihlasujete nikdy. Tusim naposledy nekdy pred lety, pokud nemam halucinace ja.

« Odpověď #17 kdy: 17. 09. 2015, 15:14:55 »

Tak zle na tom opravdu nejsem.

Kit

Re:Linux je pomalý
« Odpověď #18 kdy: 18. 09. 2015, 17:46:50 »
Mám Ubuntu 14.04 LTS a na mém desktopu s jednojádrem se to také chová jako šnek. Nejhorší je to s browserem a je prakticky jedno s kterým. Unity jsem zavrhl dávno, jedu na WMii. Prostředí samo běhá docela svižně, ale ty nenažrané browsery ... Někdy do formuláře napíši i 5 slov, než se mi na obrazovce začnou objevovat. Load je v tu chvíli obvykle někde mezi 6-10. Je velmi pravděpodobné, že by tyto lagy zmizely, kdybych HDD vyměnil za SSD.

noname

« Odpověď #19 kdy: 18. 09. 2015, 20:17:53 »
Mám Ubuntu 14.04 LTS a na mém desktopu s jednojádrem se to také chová jako šnek. Nejhorší je to s browserem a je prakticky jedno s kterým. Unity jsem zavrhl dávno, jedu na WMii. Prostředí samo běhá docela svižně, ale ty nenažrané browsery ... Někdy do formuláře napíši i 5 slov, než se mi na obrazovce začnou objevovat. Load je v tu chvíli obvykle někde mezi 6-10. Je velmi pravděpodobné, že by tyto lagy zmizely, kdybych HDD vyměnil za SSD.

Skús niečo menej náročné ako Ubuntu, sú distrubúcie špeciálne určené na slabšie PC

nobody

« Odpověď #20 kdy: 18. 09. 2015, 20:54:23 »
mam Xubuntu 14.04 LTS na mem jednojadru PentiumM 1.8GHz s 1MB RAM a sunka HDD (40GB/2MB cache/RPM 5400) se chova svizne
a formular v browseru reaguje realtime na psani :)

Obecne rady:
- nainstalovat rozsireni uBlockOrigin+PrivacyBadger (prohlizece Firefox + Chrome a jejich odnoze)
- nebo nainstalovat rozsireni AdBlockPlus+Ghostery (POUZE pro Opera12, resp. prohlizece kde neni mozna MNOHEM mene narocnejsi kombinace vyse)
- zapnout aktivovani pluginu jen na pozadani
- nastavit cookies jen pro domenu
Nejvice nenazranosti jsou totiz ruzne Flash objekty, reklamy (at uz zobrazeni, nebo jejich dotahovani z padesati serveru po celem svete)

nebo mas <=1GHz a/nebo <512MB? pak SSD nepomuze, ale pomuze rozsirit RAM alespon na 512MB, radeji 1GB, lepe 2GB :)

Jenda

« Odpověď #21 kdy: 18. 09. 2015, 20:59:39 »

Skús niečo menej náročné ako Ubuntu, sú distrubúcie špeciálne určené na slabšie PC
To není distribucí, to je desktopovým prostředím.

Lagování slov je IMHO způsobeno spellcheckerem ve Firefoxu. Neschopnost Linuxu spravovat diskovou cache tomu nepřidá.

Kit

« Odpověď #22 kdy: 18. 09. 2015, 21:09:18 »
mam Xubuntu 14.04 LTS na mem jednojadru PentiumM 1.8GHz s 1MB RAM a sunka HDD (40GB/2MB cache/RPM 5400) se chova svizne
a formular v browseru reaguje realtime na psani :)
Nejvice nenazranosti jsou totiz ruzne Flash objekty, reklamy (at uz zobrazeni, nebo jejich dotahovani z padesati serveru po celem svete)
nebo mas <=1GHz a/nebo <512MB? pak SSD nepomuze, ale pomuze rozsirit RAM alespon na 512MB, radeji 1GB, lepe 2GB :)

Ubuntu a Xubuntu se přece liší jen desktopovým prostředím, ne? Jedu na 2,8 GHz, nedávno jsem zvýšil RAM na 2 GB a přidal nový 1TB disk. Víc do té desetileté mašiny investovat nehodlám.

Zatím jsem vždy používal Flashblock. Tuhle mašinu jsem nedávno instaloval a ještě jsem tam ten Flashblock nedal. Jdu na to. Místo adblocků mi obvykle stačí filtrovat javaskripty třetích stran.

BTW: On ten Flash mi už ani není schopen přehrávat video na Youtube jinak než jako slideshow.

nobody

« Odpověď #23 kdy: 18. 09. 2015, 22:02:33 »
zjedodusene jo, lisi, a do ubuntu staci doinstalovat metabalicek xubuntu-desktop a pri prihlasovani si vyberes do ktereho se prihlasis :)
http://wiki.ubuntu.cz/přechod_z_ubuntu_na_kubuntu_xubuntu

jinak kdyz nainstalujes Ubuntu a do nej metabalik xubuntu-desktop, porad muzou bezet nektere aplikace/demoni z Ubuntu(nemluve o tom ze zustanou nainstalovane a viditelne), takze se to muze i lisit oproti ciste instlaci rovnou Xubuntu co bezi a zatezuje...

tak jako 2.8 PIV a 2GB RAM a 1TB HDD, to musi vazne litat, mozna tedy omezit desitky tabu v browseru, nebo zkus Opera12 jestli stranky co navstevujes v tom jeste pojedou...

pak jeste muzes mit problem s ovladacem grafarny, pokud je to cerstve instalovanej stroj... zkus uzavrenej nebo otevrenej podle toho kterej zrovna pouzivas, tak ten druhej...

misto adblocku obvykle stacit muze, ale pokud mas vic tabu a/nebo prasenejch webu dost mozna to nebude stacit na usetreni cpu a ram...

koneckoncu kdyz ti to hapruje, co dela led hdd? co rika htop o ram a cpu?

nebo jak pise Jenda, jestli pouzivas Firefox, co vypnout kontrrolu pravopisu ? :)

nobody

« Odpověď #24 kdy: 18. 09. 2015, 22:16:00 »
BTW: On ten Flash mi už ani není schopen přehrávat video na Youtube jinak než jako slideshow.

flash11(flashplugin-installer) nebo flash18(chrome nebo chromium+based pepperflashplugin-nonfree), do firefox, opera12 muzes zkusit jeste ten flash18 pres freshplayerplugin

a jses si jistej ze ti to prehrava jeste flash? nejede ti to spis uz pres html5? viz pokud nemas moznost prepinani tu http://youtube.com/html5
tak pouzit rozsireni co html5 prehravani zakaze a pouzije se flash:
https://chrome.google.com/webstore/detail/disable-youtube-html5-pla/enmofgaijnbjpblfljopnpdogpldapoc
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/disable-youtube-html5-player (nezkousel sem)

petmal

« Odpověď #25 kdy: 19. 09. 2015, 01:04:16 »
Chtělo by to znát více detailů, z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem registroval doopravdy výrazné zrychlení po upgradu 14.04 -> 15.04 (s největší pravděpodobností způsobené lepší podporou konkrétní grafické karty).

balki

« Odpověď #26 kdy: 19. 09. 2015, 03:15:44 »
Odporucam ubuntu mate. Vyzera ako stare dobre ubuntu s pred casov unity. Svizne, nemam problem.
https://ubuntu-mate.org/

Kit

« Odpověď #27 kdy: 20. 09. 2015, 18:39:33 »
zjedodusene jo, lisi, a do ubuntu staci doinstalovat metabalicek xubuntu-desktop a pri prihlasovani si vyberes do ktereho se prihlasis :)
http://wiki.ubuntu.cz/přechod_z_ubuntu_na_kubuntu_xubuntu

jinak kdyz nainstalujes Ubuntu a do nej metabalik xubuntu-desktop, porad muzou bezet nektere aplikace/demoni z Ubuntu(nemluve o tom ze zustanou nainstalovane a viditelne), takze se to muze i lisit oproti ciste instlaci rovnou Xubuntu co bezi a zatezuje...

Myslím si, že je zbytečné instalovat xubuntu-desktop, když stejně zase budu mít WMii.

Citace
tak jako 2.8 PIV a 2GB RAM a 1TB HDD, to musi vazne litat, mozna tedy omezit desitky tabu v browseru, nebo zkus Opera12 jestli stranky co navstevujes v tom jeste pojedou...

Operu nepoužívám. Na většinu stránek mi vyhovuje Chromium - až na tu jeho nenažranost RAM.

Citace
pak jeste muzes mit problem s ovladacem grafarny, pokud je to cerstve instalovanej stroj... zkus uzavrenej nebo otevrenej podle toho kterej zrovna pouzivas, tak ten druhej...

Tak to je docela možné, protože na ovladače grafárny jsem od instalace nesáhl. Už ani nevím, jakou grafárnu mám a jak ten ovladač najdu v repozitáři.

Citace
koneckoncu kdyz ti to hapruje, co dela led hdd? co rika htop o ram a cpu?

Nevím, co dělá LED na HDD, protože ji nemám. Htop mi píše jen seznam 140 procesů. Utilita free mi hlásí:
Kód: [Vybrat]
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       2063536    1834724     228812     277844      35344     578716
-/+ buffers/cache:    1220664     842872
Swap:      4194300    1036956    3157344
Vím, jsou to strašná čísla. Když vypnu Chromium, je tam za chvíli o cca 1-2GB méně.

Citace
nebo jak pise Jenda, jestli pouzivas Firefox, co vypnout kontrrolu pravopisu ? :)

Firefox jsem musel přestat používat, protože byl děsně nenasytný na RAM. Ještě víc než Chromium.

Chtělo by to znát více detailů, z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem registroval doopravdy výrazné zrychlení po upgradu 14.04 -> 15.04 (s největší pravděpodobností způsobené lepší podporou konkrétní grafické karty).

Dodnes mám hrůzu z toho, co se mi stalo po jednom upgrade: Zmizely mi všechny mé aplikace a místo nich jsem tam měl i ty nepotřebné, které jsem dával pryč hned po původní instalaci. Musel jsem tam ty své opět naházet a ty nepotřebné vyházet. Byla to práce na půl dne a stejně jsem na spoustu z nich zapomněl a dodělával je za běžného provozu.

Od té doby upgraduji pouze na LTS. Dělám to jen tehdy, když mám vyhlídku alespoň jednoho volného dne, abych měl čas na seznámení a vytunění. Počítám s tím, že někdy v červnu upgraduji na Ubuntu 16.04 LTS.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 20. 09. 2015, 19:41:16 »
Nevím, co dělá LED na HDD, protože ji nemám.

Tak kdyz mam jeden z tech uzasnych pojabkovanych stroju, co jsou ted v mode, tak si snad koupim stetoskop, ne?

Ad FF: Do FF lze nainstalovat rozsireni na odloadovani a suspend nepouzivanych stranek. Do 2 GB pameti se tak vejde treba 200 stranek a furt to jde pouzivat. A byly doby, kdy se veslo 500, ale FF je ted ejak nenazranejsi. S chromiem je clovek v zakonceni zazivaciho traktu uz s padesati i mene.

Kit

« Odpověď #29 kdy: 20. 09. 2015, 20:18:03 »
Nevím, co dělá LED na HDD, protože ji nemám.

Tak kdyz mam jeden z tech uzasnych pojabkovanych stroju, co jsou ted v mode, tak si snad koupim stetoskop, ne?

Jaký pojabkovaný stroj? Prostě mi čelní panel na PC svítil jako debil po místnosti a navíc modrým světlem. Tak jsem ho odpojil a tím mi přestala blikat i dioda od HDD. A protože sluch mám ještě dobrý, ledku nepotřebuji.

Citace
Ad FF: Do FF lze nainstalovat rozsireni na odloadovani a suspend nepouzivanych stranek. Do 2 GB pameti se tak vejde treba 200 stranek a furt to jde pouzivat. A byly doby, kdy se veslo 500, ale FF je ted ejak nenazranejsi. S chromiem je clovek v zakonceni zazivaciho traktu uz s padesati i mene.

Udělal jsem některé z doporučených úprav (hlavně blokace Flash) a výrazně se to zlepšilo. Load se mi pohybuje kolem 1,5 což považuji za OK. Zkusil jsem i vypnout swap, ale systém to málem nerozdýchal. Dokonce nebylo ani dost prostředků pro sudo. Teprve po sestřelení Chromia jsem swap mohl znovu zapnout a opět Chromium spustit.