zjedodusene jo, lisi, a do ubuntu staci doinstalovat metabalicek xubuntu-desktop a pri prihlasovani si vyberes do ktereho se prihlasis 
http://wiki.ubuntu.cz/přechod_z_ubuntu_na_kubuntu_xubuntu
jinak kdyz nainstalujes Ubuntu a do nej metabalik xubuntu-desktop, porad muzou bezet nektere aplikace/demoni z Ubuntu(nemluve o tom ze zustanou nainstalovane a viditelne), takze se to muze i lisit oproti ciste instlaci rovnou Xubuntu co bezi a zatezuje...
Myslím si, že je zbytečné instalovat xubuntu-desktop, když stejně zase budu mít WMii.
tak jako 2.8 PIV a 2GB RAM a 1TB HDD, to musi vazne litat, mozna tedy omezit desitky tabu v browseru, nebo zkus Opera12 jestli stranky co navstevujes v tom jeste pojedou...
Operu nepoužívám. Na většinu stránek mi vyhovuje Chromium - až na tu jeho nenažranost RAM.
pak jeste muzes mit problem s ovladacem grafarny, pokud je to cerstve instalovanej stroj... zkus uzavrenej nebo otevrenej podle toho kterej zrovna pouzivas, tak ten druhej...
Tak to je docela možné, protože na ovladače grafárny jsem od instalace nesáhl. Už ani nevím, jakou grafárnu mám a jak ten ovladač najdu v repozitáři.
koneckoncu kdyz ti to hapruje, co dela led hdd? co rika htop o ram a cpu?
Nevím, co dělá LED na HDD, protože ji nemám. Htop mi píše jen seznam 140 procesů. Utilita free mi hlásí:
total used free shared buffers cached
Mem: 2063536 1834724 228812 277844 35344 578716
-/+ buffers/cache: 1220664 842872
Swap: 4194300 1036956 3157344
Vím, jsou to strašná čísla. Když vypnu Chromium, je tam za chvíli o cca 1-2GB méně.
nebo jak pise Jenda, jestli pouzivas Firefox, co vypnout kontrrolu pravopisu ? 
Firefox jsem musel přestat používat, protože byl děsně nenasytný na RAM. Ještě víc než Chromium.
Chtělo by to znát více detailů, z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem registroval doopravdy výrazné zrychlení po upgradu 14.04 -> 15.04 (s největší pravděpodobností způsobené lepší podporou konkrétní grafické karty).
Dodnes mám hrůzu z toho, co se mi stalo po jednom upgrade: Zmizely mi všechny mé aplikace a místo nich jsem tam měl i ty nepotřebné, které jsem dával pryč hned po původní instalaci. Musel jsem tam ty své opět naházet a ty nepotřebné vyházet. Byla to práce na půl dne a stejně jsem na spoustu z nich zapomněl a dodělával je za běžného provozu.
Od té doby upgraduji pouze na LTS. Dělám to jen tehdy, když mám vyhlídku alespoň jednoho volného dne, abych měl čas na seznámení a vytunění. Počítám s tím, že někdy v červnu upgraduji na Ubuntu 16.04 LTS.