I když, a teď trochu odbočím zpátky k Linuxu se standardním LVM. Snapshoty na LVM jsou samozřejmě funční taky, používám je např. během zálohování, ale jsou standardně trochu prkené
Jasan, linuxovými prostředky se dá něco podobného zbastlit, jenže to pak jsme u sw raidu, nad tím lvm, nad tím nějaké ty filesystémy - a je z toho guláš takovej, že zlatý ZFS... V takové konfiguraci získáš nevýhody ZFS (složitost, horší obnovení z havárie) a jenom část výhod. Uživatelský komfort je naprosto nesrovnatelný, je to nebe a dudy.
To je zajímavá informace.. Já jsem právě po těch dvou zmíněných FreeNASech na slabších strojích (jeden je např. Atom N2800, 2GB upgradováno na 4GB, 6x2TB disky RAID-Z2, FreeNAS 8něco) nabyl dojmu, že se to fakt na pomalejší stroje nehodí.
Tak vždycky je to samozřejmě o typu použití. Jestli tam chce provozovat nějaké náročnosti typu x virtuálů atd., tak to jsme někde jinde. Já to používám čistě jako úložiště - tj. něco tam nahraju, něco z toho čtu, k tomu tam běží pár nenáročných služeb.
Jestli to ale byla 8čka, tak to je možný, od 9ky ZFS poskočilo kupředu. U 8ky pořád někdo řešil nějaké ruční tunění a pády při malém množství RAM, od 9ky o tom vůbec nevíš, prostě to jede a nic neřešíš. Co se týče pomalosti, spíš bych udělal nějaký trochu zevrubnější průzkum, kde je úzké hrdlo. ZFS nemá důvod být nějak zvlášť pomalé.
Bohužel použití DLNA je mnohokrát "dané" zařízeními, co mají lidi doma (SmartTV, různé síťové audio přehrávače, tablety atp.). A když pak chtějí sdílet jednu knihovnu médií.. bez toho, aby každé zařízení nutně četlo dokola všechny tagy a hlavičky na desítkách tisíc souborů, tak je to asi jediná praktická možnost.
Jasan. Já jsem to právě taky tak chtěl mít, ta myšlenka DLNA je krásná, ale bohužel praxe mě nepřesvědčila. Mám oboje, ale na strojích, který to umí, radši vždycky použiju NFS (v ro módu, abych nemusel řešit, že odejdu z domu s noťasem, kde to mám namountovaný).