Moc bych nad tím nešpekuloval a koupil bych HP Microserver..
https://www.alza.cz/hp-proliant-microserver-gen8-d1470124.htmVše komplet, navrženo jako server s možností out-of-band přístupu (HP iLO), ECC, dvě síťovky, tichý provoz.. Rozhodně lepší varianta než např. nějaké prapodivné ASRock desky..
Na NAS je to ideální platforma, postavil jsem jich několik na různých generacích tohoto serveru.
Výkonově je to naprosto v pohodě se čtyřimi disky a sw RAID5 to bez problémů saturuje 1Gb ethernet při sekvenčním čtení a zápisu.
Se ZFS bych se osobně nezabýval.. nepřijde mi to pro domácí server ničím zásadně zajímavé.. plus různé komplikace s tím, že to není součástí jádra, ztrácení času s tuningem filesystému, týden trvající resliveringy atp.
NASy založené na FreeBSD, jako je FreeNAS, jsou sice oddladěné i se ZFS, ale zároveň se tam dá občas narazit na problémy s omezením v některých aplikacích.. Např. DLNA servery dokáží automaticky aktualizovat svou databázi po přidání nového souboru, protože používají na Linuxu inotify. Na FreeBSD je sice obdobná možnost s kqueue, ale žádný z běžně rozšířených DLNA serverů jej nepoužívá, takže nezbývá než periodicky proskenovávat všechny soubory s médii.
Takže za mě, normální distribuce s delší dobou podopory (Centos, Debian), soft. RAID, LVM, ext4.. hotovo.
Zavaděč a partition s /boot dávám na flešku, která se v MicroServeru dá elegantně píchnout do USB konektoru uvnitř na desce.. tím odpadají případné opruzy se synchronizací zavaděčů na discích v RAIDu a prioritami bootování v BIOSu/EFI.
Michal