Ještě abych ti ušetřil čas: jo, trochu znám ty koncepty neregulované "kryptospolečnosti", se zájmem jsem vždycky poslouchal Pavola Luptáka na Security Session, něco málo si o tom přečetl a promyslel jsem si to. Chápu, že existuje myšlenka neregulované decentralizované společnosti, registry v blockchainu, soudnictví založené na neregulovaných agentech... To je všechno hezký. Ale fakt k tomu, aby se to realizovalo, nestačí mít možnost poslat hodnotu z místa A na místo B přičemž mám na výběr pět a půl možných příjemců. Ty vážně nechápeš, že k tomu, aby to fungovalo, je potřeba, aby to používalo dost lidí?! Že bez toho je to úplně ztracený? Že to prostě nefunguje tak, jak by to fungovat mělo?
Chjo. Tak znova:
Já jsem nikdy neargumentoval, že něco takového funguje, nebo by fungovat mělo. Vůbec mi nejde o „kryptospolečnost“. To je to co se snažím už několik příspěvků stále dokola sdělit.
Kryptoanarchie != kryptospolečnost / ekonomika.Už to k tobě dorazilo, nebo to mám vyjádřit ještě básní, nebo včelími tanečky?
Mirek Prýmek z roota neví,
že kryptoanarchií myšlena kryptospolečnost není.
Diskuzi ve zmatení termínů vede,
není tedy divu, že mu to nejde.
Jak už jsem řekl, debaty ohledně definic mě nezajímají. Zajímá mě, že jsi řekl, že BTC umožňuje praktickou kryptoanarchii. Chci teda vědět, co tím myslíš
Takže používáš termíny, jejichž definice tě nezajímají. Pak se divíš, že se nedomluvíme. A korunuješ to tím, že se zeptáš na mou definici termínu a co tím myslím.
Pojem kryptoanarchie je dobře definovaný asi tak 20 let (minimálně od 1992), viz linkované dokumenty v mém minulém příspěvku. Dostatečně dobrou definici najdeš i na české wikipedii:
https://cs.wikipedia.org/wiki/KryptoanarchismusPředpona
krypto naráží na kryptografii,
anarchie pak na bezvládí. Tedy ze samotného pojmu snaha zbavit se kontroly pomocí kryptografie.
Nemá to přímý vztah ke společnosti, k masivnímu použití, nebo k celé ekonomice. Tohle všechno může sice kryptoanarchii používat, ale není to nutné. Je to podobné jako třeba „kryptografie“, neboť se jedná o určitou nástavbu tohohle slova. Stejně tak by sis mohlo stěžovat, že kryptografie nemění společnost, protože jí nepoužívá 7 miliard lidí.
co BTC umožňuje, co by bez něj nešlo? Poslat někam prachy?
Několikrát jsem to uvedl, například v minulém příspěvku, jako:
(pseudo)anonymní elektronickou platbu libovolnému dalšímu účastníku sítě bez účasti dalších stran, které mají na transakci vliv.
Zvýrazněná slova prosím nevynechávat.
Tak to tady mamá paypaloanarchii
Paypal je přesným opakem, neboť je centralizovaný. Společnost, která ho provozuje je další strana, která dává pozor na všechny transakce a tudíž na ně má vliv a klidně celý účet zablokuje, když se jí něco nezdá (stalo se mému bratrovi).
Navíc z pohledů koncových stran nepoužívá šifrování, kromě úvodního přihlášení přes HTTPS, tvoje data vydá každému, kdo si o ně řekne z pozice autority. Vše je logované ve smyslu kdo, kdy, kolik a komu, včetně slinkování s tvou skutečnou identitou přes číslo kreditky, nebo fotku občanky (proto ty účty blokují, dokud jim nepošleš oscannovanou občanku, tak máš peníze zmražené a i pak není nijak jisté, že to odblokují).
holuboanarchii
Holubo-anarchii tady skutečně máme. Holubové si lítají jak se jim zachce a z vysoka serou (doslova) na městské vyhlášky proti nim. Dokonce ani nemají krále, nebo nějakou organizaci jako stát, která by jim diktovala, co mají dělat.
lodičkopovoděanarchii a bambiliony jiných "anarchií", které jsou založené jenom na tom, že něco, co má hodnotu, pošlu někam jinam.
Aby to mohla být
„anarchie“, musí to taky poskytovat už nějak z definice termínu systém „bez kontroly“, či „bez vlády“. Což lodní doprava ani náhodou nesplňuje, neboť z ní platíš DPH, clo + je logováno co kdy kdo a kam.
Běžné občanské platby papírovými penězi pod pojem „anarchie“ spadají, nikoliv ale pod pojem „kryptoanarchie“ založené na kryptografii, ani anonymní (to sice nevyplývá z definice samotného slova, ale z definice termínu). Předchozí možnost byla například posílat peníze v obálkách na PO-boxy, což jaksi není moc elektronické.