Podle mně se časem běžné programování posune do grafického programování.
Neposune. Idea vizuálního programování je pěkně stará, bylo mnoho pokusů ji realizovat a žádný se neprosadil. Platí tady totéž, co už tady několikrát zaznělo: pro poměrně úzkou doménu a specifického uživatele se to může hodit, ale pro všechny ostatní případy to nic nepřináší. Je to prostě nepraktické. S textem se dá daleko líp manipulovat, dá se snadněji refaktorovat, líp může vyjadřovat víc různých mechanismů/stavů/... To nejsou nějaké řečičky, na to existují studie. Přesně teď nebudu umět ocitovat, ale princip je zhruba takový, že aby grafiku byl schopen člověk využít, nesmí mít víc než nějakých 20 (?) ikon a jednotky rozměrů (velikost, barva, tvar, ...). A to prostě nestačí. Abstraktní algebra (což programovací jazyk je) je daleko mocnější.
Dneska už existuje Matlab/Simulink, nebo do určité míry propracovanější LabView, kde můžeš napsat pěkně složité systémy bez toho aby jsi napsal jedinou čárku kódu a také neporovnatelně rychleji.
No a? Když ti dám k dispozici knihovnu, která bude mít každou z těch Labview položek jako jednu fci, tak taky napíšeš zpracování obrazu z kamery na pět řádků. Tady ti vizuál něpřináší vůbec nic, pokud jeho pozitivum vidíš tady, tak se imho úplně míjíš s podstatou: pokud má vizuál nějaký smysl, tak tam, kde ti umožní rychle zkouknout nějaké vazby, které by sis v hlavě těžko skládal. Např. když máš monitoring sítě typu Nagios, tak pro tebe bude řádově snazší poznat co je prvotní příčina velkého výpadku pomocí nějakého
grafu té sítě, než když ti dám tabulku, ve které bude sto řádků "node status parent children".
Pak je tu jsem se taky v praxi setkal se situací, kdy si nejmenovaný tým nějaký systém naklikal v Labview (které stojí nehorázné peníze, jak víme), do nějakých parametrů jim to chodilo dobře, ale pak to přestalo stíhat a potřebovali to přepsat do něčeho normálnějšího. To je jedna moje konkrétní zkušenost, nevím, jestli to platí obecně a nechci to zobecňovat, ale mám podezření, že se tohle bude stávat, protože tam prostě tolik možností vertikální i horizontálního škálovanání jako u normálních prostředků (navíc za tak nízkou cenu) mít nebudeš.