Nazdar všichni,
nejsem si jist, zda tenhle můj dotaz nepatří spíš na server typu zive.cz, ale na druhé straně hraje v něm svou roli i Linux ...hmmm.....když si představím občasnou kvalitu tamních odpovědí....tak se raději přidržím rootu. :-p
Tak tedy, koupil jsem notebook HP Elitebook 840 G1 s předinstalovanými win 7 (je v tom i předplacený přechod na Win
. První věc, kterou jsem hned po koupi udělal, bylo, že jsem vyndal dodaný HD a zaměnil jej za prázdný na který jsem nainstaloval Linux. Předinstalované Win jsem tedy nikdy neaktival. Zaplatil jsem tedy fíčuru, kterou jsem nikdy nepoužil. Udělal jsem to prostě proto, že ta dotyčná konfigurace se bez Win koupit nedala. S tím jsem byl smířen. Nijak moc mě to nepálilo, bral jsem to stoicky prostě jako jakousi daň velké korporaci :-p, ale teď by se mě product key patřící k těmto konkrétním Win docela hodil, protože bych jej rád použil pro nový počítač určený pro děcka.
Docela jsem googloval okolo legálnosti takového postupu a z toho co jsem vyčetl, by toto mělo být zcela OK.
Praktický problém je ale v tom, že HP zapisuje product key kamsi do BIOSu a já netuším jak jej přečíst. Bohužel žádný papírový štítek nikde na těle notebooku ani na prodejní krabici jsem nenašel. Nejspíš je tedy třeba product key přečíst pomocí nějaké utility, nejlépe linuxovské, pokud vůbec něco takového exituje.
Netušíte co s tím? Předem děkuji za každou konstruktivní radu.