W7 versus W8. Ten notebook má licenci jak na W7, tak také i na W8 - majitel notebooku se může rozhodnout jaký systém tam chce mít. Nálepku na sobě má sice pouze s nápisem W8, ale předinstalované na HDD tam jsou W7. Součástí balení je instalačka jak s W7, tak také i s W8 - celkem vtipný mě připadá ten fakt, že se jedná o ultrabook - tedy bez DVD mechaniky. Vzhledem k tomu jak přísné je právo okolo softwarových licencí, tak si vlastně ani nejsem jist zda by bylo legální překopčit tu instalačku na flashku, ale to je celkem jedno, páč to stejně dělat nehodlám.
Abych tomu svému původnímu dotazu dal nějaké rozuzlení - tak tedy. Na instalaci Win jsem se nakonec vybodl a nainstaloval jsem na ten počítač nejdříve Fedoru 22 KDE spin, z toho jsem se zhrozil (důvody by byly na jinou debatu, ale cosi mě říká, že kdo tento konkrétní spin viděl, tuší oč asi jde :-p ) a okamžitě jsem to downgradoval na Fedoru 21 (samozřejmě též spin KDE), kterou považuji za dosud vůbec nejlepší vydání Fedory. Microsoft tedy může být klidný, žádnou OEM licenci z notebooku na stolní PC přenášet nebudu. :-p