Podle mě je 90000Kč (v současném přepočtu 3283€) v Praze je jednoznačně lepší než 5000€ v Mnichově. Možná i těch 80000Kč (2918€). V ČR je obrovská výhoda, že nejsou progresivní daně, naopak německý berňák si na vás pořádně smlsne. A taky náklady na život jsou pořád hodně rozdílné, zvláště pokud má člověk rodinu.
5000 v Mnichove je lepsich nez 90k v Praze pokud mas rodinu, po zdaneni dostanes vice penez nez v Praze. Pokud jsi single, pak je situace jina. Jeste jeden dulezity aspekt jsou naklady a ty jsou sum v Nemecku levnejsi.
Pokud má v Bavorsku svobodný bezdětný člověk měsíční plat 5000€, dostane cca. 2900€ čistého, tj. daň plus sociální pojištění z hrubé mzdy dělá cca 42%. V Česku je daň plus sociální a zdravotní pojištění z 90000 Kč pouhých 28.8%, dostanete 64 tis. čistého, což je 2343€. Při tom, že jde o 3.5 násobek průměrného platu, je to na evropské poměry neuvěřitelně nízká sazba. Při srovnání nákladů na život podle mě vychází Praha daleko lépe. Jídlo možná dnes už stojí podobně, ale nájem, služby, zábava (včetně piva) vychází u nás prostě pořád o dost lépe. Ve srovnání s nějakým levnějším městem v SRN než je zrovna Mnichov už to možná bude vycházet trochu jinak, ale podle mě pořád lépe a v nějakém menším městě se navíc budete dost nudit.
S rosinou ano, podle situace můžete s třeba s dvěma dětma mít klidně i o 400€ čistého více, záleží, do jaké se dostanete daňové třídy, jestli bude manželka pracovat nebo ne atd. Ale právě s dětmi vám v Německu náklady na život hodně stoupnou, bude muset třeba platit školku, všechny koníčky jsou dost drahé, navíc manželka to bude mít dost těžké, najít si práci. Na druhou stranu v Německu bude lepší péče o zaměstnance, je menší pravděpodobnost, že se k vám šéf nebude chovat korektně a rozhodně tam nebude tolik neplacených přesčasů, navíc jako zaměstnanec budete mít na své straně silné odbory. Jestli by to mělo být ale jen kvůli penězům, tak někomu, kdo má v Praze 90k hrubého se prostě do Německa stěhovat za prací nevyplatí. Jako zkušenost je to super, ale dlouhodobě podle mě nic moc.
V Česku je systém nastavený výhodně pro bohaté, kterým byl daňový systém v Česku. Tak, že se tu hodně vyplatí mít vysoký plat, v Německu a Rakousku je to přesně naopak. Jít tam pracovat se vyplatí zejména lidem v dělnických profesích a službách, kteří tam naopak budou platit daně dost malé. Dobře placený programátor se u nás má srovnatelně s Německem.