... co si vyhádáš, to dostaneš, slovo se drží. Ale nečekej nic navíc.
Jo, to povidej tomu klukovi co kdyz rekl, ze pujde jinam, ze ma lepsi nabidku, tak mu slibili, ze to dorovnaji. On teda odmitl tu druhou nabidku a tyden na to ho vyrazili.
To se teda drzi slovo.
No a co čekal? Člověk nikdy nesmí vydírat zaměstnavatele,
Tohle ale není a priori vydírání. Vydírání to může být za určitých okolností, když se k tomu něco přidá. Ale přijít za šéfem a říct, že mám jinde nabídku za více a že normálně doklepu výpovědní lhůtu a předám projekty a pak nastoupím jinde za více peněz, to není žádné vydírání.
Když to někdo udělá neobratně, tak to bude neobratná žádost o zvýšení platu, která může skončit tak, že mu šéf řekne - tak běžte, nedržím váš tu, ale ani když si řeknu o ty peníze přímo (protože mám jinde nabídnuto více), tak to není vydírání.
Oproti tomu dát někomu slib, že mu přidám a bezprostředně poté ho propustit, to je nemorálnost, to je kurvárna. Nejsem útlocitný, je mi jasné, že velká část úspěšných firem se nestala úspěšnými proto, že byli jejich ředitelé dokonale morální. Jenom bych rád konstatoval, kdo je v téhle historce možná za hloupého a kdo určitě za svini.
Hold svět chce být klamán, dokaď to člověk nepochopí, bude dostávat přes držku.
Až na to "hold" souhlasím na 100 %. Svět chce být klamán, většina sociální interakce je divadlo - možná to zaměstnanec špatně zahrál, ale nechoval se nemorálně (tedy v rámci té části té historky, kterou tu známe), na rozdíl od svého zaměstnavatele.