NO já jsem to v návodu k mikrovlnce četl. Je pravdou, že to bylo v anglickém originále, v českém bylo to upraveno.
Nyní jsou v návodech podobné věty
citace návod whirlpool:
"NEPOUŽÍVEJTE MIKROVLNNOU troubu k sušení
oděvů, papíru, koření, bylin, dřeva, kvě-
tů, ovoce nebo jiného hořlavého materi-
álu. Mohlo by dojít k požáru."
Upřímně, tebe by napadlo sušit v mikrovlnce kus dřeva ? To přeci taky je "logické" že od toho je sušička.
Není to legenda, to s tou kočkou. Byl k tomu soudní spor. A paní vyhrála. Stejně jako vyhrála soudní spor rodina člověka, který zemřel na rakovinu, neboť výrobce tabákových výrobků nevaroval, že kouření může rakovinu způsobit.
Ale je fakt, že v tomto USA je jiné než EU a Česko.
Sušení věcí se dá pochopit, třeba v horkovzdušné troubě se věci (ale ne zvířata) sušit dají, nakonec sušička funguje na stejném principu jako horkovzdušná trouba. Málokdo ví, jak vlastně mikrovlnka funguje (běžná znalost o rezonanční frekvenci vody je jen mýtus) a co se tedy do ní dá dávat. Věděl jste třeba, že ohřívat v mikrovlnce čistou vodu je nebezpečné a neměl byste to dělat? Nebo proč se jídlo v mikrovlnce otáčí a proč je po 10 sekundách na plný výkon chladnější než po 20 sekundách na poloviční výkon? Ale přijde mi podivné, jak je tam vše vyjmenované, přitom by stačilo prostě: „Nepoužívejte mikrovlnnou troubu k sušení, mohlo by dojít k požáru.“
Je to legenda, včetně toho soudního sporu. Snopes má hodně velké zdroje a žádný takový soudní spor nenašel. Našel několik případů, kdy někdo dal zvíře do mikrovlnky, ale ve všech to bylo úmyslně. Sice nevylučuje, že by se to někdy nestalo i neúmyslně, ale žádný soud k tomu nebyl.
Tyhle soudní spory o cigarety se týkají toho, že když ten člověk začal kouřit, tak podle informací výrobců nebyly cigarety zdraví škodlivé (ještě v 70. letech tvrdili, že rakovinu nezpůsobují a kouření není návykové), a pak již byl závislý a nemohl přestat. Takové soudní spory by teoreticky byly možné i u nás, pokud by nebyly promlčené.